• Ocak Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Sezy Coffee olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kütahya porselen vs Hario Dripper (İnceleme)

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Alizrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Alizrl

Üye
İsim
Ali zorlu
Daha fazla  
İsim
Ali zorlu
Değirmen
Comandante c40
Ekipmanlar
Hario switch, brewista artisan, black mirror
Merhabalar herkese, sağlıklı günler dilerim :)

3 yıl kadar delonghi makinede espresso demleme yaptıktan sonra v60a da merak saldım. 3-5 aydır v60la ilgilenmekteyim.
İlk Kütahya porselenle başladım bir farkı yoktur diye düşünerek fakat zaman geçtikçe, kendimi geliştirdikçe (gerek tadım gerek demleme teknikleri konusunda) yetersiz kaldığını görmeye başladım.

Çünkü yaptığım demlemelerde tutarsızlıkların fazla olduğunu gördüm. Özellikle süre konusunda (kullandığım filtre kağıdı 40li karton kutu) İzlediğim videolardan gördüğüm kadarıyla hario dripperlarin kanal yapısı Kütahya porselenden bir miktar farklı olduğunu gördüm ve ben de plastik hario dripperdan sipariş verdim deneme yapmak aradaki farkı görmek amacıyla. Ve gerçekten kanal yapısı arasındaki farkın çok belirgin olduğunu gördüm. Kütahya porselen kanalları çok daha belirsiz ve hava akışı için yeterli boşluk bulunmuyor. Harioda ise özellikle çıkış noktasına doğru derinleşen kanallar sayesinde çok daha düzgün bir akış sağlıyor.

Iki dripperı yan yana koyup 40li karton kutudaki filtre kağıtlariyla denme yapmaya koyuldum.

Tam dolu bir su bardağı suyu (275ml) boca edip süreyi başlattığımdaki tamamen süzülme sürelerini sunuyorum size:

Kütahya porselen - 28.9 saniye
Hario dripper - 14.3 saniye

Bu ilk deney kahve kullanmadan sadece su dökülerek yapıldı ve ona rağmen aradaki süre farkı gerçektende çok büyük. Ve bu fark sadece kanal şekli ve derinlikli yüzünden.
Kahve ile aynı yöntem yaptığım demlemelerde aradaki fark 30 saniyeyi geçtiği oldu.

Sonuç olarak hario plastik dripper ile yaptığım demlemelerde daha ince öğütüm ve daha doğru bir akış ile tadım konusunda gerçekten büyük farklar oluştu bu kadarını hiç beklemiyordum hatta plastik sipariş verme sebebim büyük bir fark oluşmayacağını düşündüğüm için uygun fiyatlı bir çözüm bulup demene yapmaktı. Bu kadar büyük bir tadım farkı olduğunu görünce plastik dripperla devam etmeye başladım (böyle bi farkı değirmeni değiştirince yaşamıştım daha önce, o derece)

Resim olarak da ekleme yapıyorum çıkış deliği genişliği ve kanalların derinliği arasındaki farkı görebilirsiniz. Ve Kütahya porselen dikkat ederseniz çıkış deliğinden kanallar bir taraftan belirginken diğer tarafta tamamen belirsiz. Hepsinde aynı sorun varmidir bilmiyorum. Harioda ise gayet düzgün kanal yapısı ve geniş bir delik bulunmakta.

Daha sonra hario dripper ile 100 li japon üretimi filtre kağıdını denedim ve ilginç bir şekilde 10.3 saniyede tamamen süzüldü. 40li karton kutu filtre kağıdından daha erken. Normalde daha fazla sürer diye tahmin etmiştim. İlk başta durumu anlayamadım fakat sonradan @Kahveciningalaksirehberi ile konuştugumda durumun normal olduğu 100lü filtrelerde por sayısının fazla olduğunu dolayısı ile sadece su dökerek yapılan denemede daha hızlı suzulmesinin normal olduğunu söyledi. Normal kahve ile deneme yapılırsa tıkanma ihtimalinden dolayı sürenin uzaması muhtemel ama şimdiye kadar hario ile yaptığım denemelerde tıkanma sorunu yaşamadım ve süreleri 40'li filtre kağıdı ile neredeyse aynı oldu. Dolayısıyla kendi düşüncem 100lü japon üretimi filtrelerle de sorunsuz kaliteli demlemeler yapabilirsiniz çok fazla panik yapmayın piyasada yok diye :)

Ve son olarak konuyla alakasız plastikler dripperın ısı üzerinde etkilerinide deneyimlemiş oldum. Termometre kullanamadım fakat demleme bittikten alınan yudumlardan bariz sıcaklık farkı olduğunu gördüm. (demleme sonrası 1-2 dk bekledikten sonra içilmesi tavsiyedir :) ben sadece sıcaklık farkını görmek için bir yudum deneme yaptım sadece) Bu da ekstra bir avantaj tabiki.

Burada hangi öğütcü, hangi kahve kullandım veya nasıl bir demleme uyguladım gibi detaylara hiç girmedim çünkü tamamen aynı koşullarda sadece Dripperlarin davranışının önemli olduğunu düşünüyorum.

Sonuç olarak Kütahya porselen uygun ve sağlıklı seçenek fakat bir süre sonra tatmin etmeyecektir. Yeni başlayan için ideal olabilir veya çok masraf yapmak istemeyen biri için. Fakat daha iyi deneyim için hario dripperlarin tercih edilmesini öneririm. Ben şimdilik plastikden yürümeye devam edicem belki ilerde cam seçeneğini düşünürüm.

2020-03-21 19.38.54.png
Kütahya porselen çıkış deliğindeki düzensiz kanal yapısı görülüyor. Üst tarafta neredeyse silik ve çıkış deliği harioya göre daha küçük. Bu hava akışını engelleyip akış süresini belirgin bir şekilde uzatıyor.

2020-03-21 19.32.43.jpg
Harionun çıkış deliği. Uniform kanal yapısı belli ediyor kendini.
 
Son düzenleme:
Muazzam bir yazı olmuş. Biraz önce bende bu konularla ilgili @Kahveciningalaksirehberi ile konuşuyordum. Duygulara tercüman olmuşsunuz. Güzel bir paylaşım, emeğinize sağlık.
 
Ben teşekkür ederim. Zaten yazıyı yazma amacım benim gibi yeni başlayanlara fikir oluşturması.
Bu arada ekleme yapmak istiyorum 100lü filtreler ile iligli yanlış yönlendirme olmasın. Akış konusunda kötü olan ikinci bir tip 100lü japon üretimi filtreler var. Onlara denk gelirseniz @Kahveciningalaksirehberi nin inceleme yazısında olduğu gibi ters çevirerek kullanabilirsiniz. Ben kaliteli olana denk gelmişim. Harionun sitesinden aldım onuda belirteyim.
Bide gene ekleme yaparsak kasuya drippera güzel bir alternatif bence 😆 ikisinin mantığı hemen hemen aynı sayılır.
 
Ali Bey harika bir yazı olmuş. Zaman zaman forumda ve diğer grupta muadil ürün üretimi vs konularında konuşuyoruz ama herşey orjinali gibi olmayabiliyor. Burada bu farkın ortaya konulması bize referans oluşturması açısından çok iyi oldu. Teşekkürler.
 
Nitelikli kahve satan yerlerde genelde seramik görüyorum. Seramikle cami kiyaslasak peki? Artıları eksileri nelerdir? Zaman ayırdığınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Nitelikli kahve satan yerlerde genelde seramik görüyorum. Seramikle cami kiyaslasak peki? Artıları eksileri nelerdir? Zaman ayırdığınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Seramik Dripper ın avantajını değil ama dezavantajını söyleyebilirim. En baştaki dezavantajı sıcaklık. Seramik dripperlarda sıcaklık kaybı maksimum diğer dripperlara nazaran. Bu da underextract bir demleme ihtimalini arttırıyor. Bu konuda en başarılı olan plastık, daha sonra da cam geliyor. 2. dezavantajı da ağırlık olarak söyleyebiliriz seramik için.
 
Kütahya Porselen kullanıyorum ve kendiminki ile Hario fotoğraflarını karşılaştırdıktan sonra benim de şüphelendiğim bi konuydu. Sayenizde netleşti teşekkürler.
 
Ben de Porland seramik dripper kullandım bir müddet. Kanal yapısının belirli belirsiz olması benim de dikkatimi çeken bir konuydu. Filtre kağıdını ıslattığımda kanallara yeteri kadar yapışmadığını gördüm. Demleme süresi de bütün parametrelere dikkat etmeme rağmen bir türlü istediğim şekilde değildi. Plastik Hario sipariş edip farkı gözlemlemek istedim ve bariz fark var. Hem kanal yapısının belirginliği, hem akış deliğinin genişliği demleme süresine bariz etki yaptı. Artık demlemelerim çok stabil. Süre konusunda sürprizle karşılaşmıyorum. Sıcaklık da çok fark etti.

Bir şeyi orijinal kullanacaksın, kaliteli bir yan sanayi kalitesiz bir orijinal kadar olamıyor. Bunu bir kez daha görmüş oldum. Plastik dripper şu an gayet tatmin ediyor. Yakında cam dripper alacağım. Ama kullanım kolaylığı, hafifliği nedeniyle kamp vs. gibi yerlerde plastik her daim bir adım önde olacak benim açımdan.
 
Bende uzun süre Kütahya porselen V60 dan sonra bugün hario V60 set sahibi oldum, henüz demleme yapmadım ama özellikle kanal yapısında çok fark var.
 
Hario dripperda hangisini önerirsiniz? Cam,seramik vs..
Bende hario internet sitesinden sürahili dripper siparişi verdim ilk başlarda tereddütlerim vardı ancak beni memnun etti şimdiki hedefim bir cam dripper sahibi olmak harionun sadece değirmenleri kötü diye biliyorum yoksa genelde tüm ürünleri tercih ediliyor.
 
Merhabalar herkese, sağlıklı günler dilerim :)

3 yıl kadar delonghi makinede espresso demleme yaptıktan sonra v60a da merak saldım. 3-5 aydır v60la ilgilenmekteyim.
İlk Kütahya porselenle başladım bir farkı yoktur diye düşünerek fakat zaman geçtikçe, kendimi geliştirdikçe (gerek tadım gerek demleme teknikleri konusunda) yetersiz kaldığını görmeye başladım.

Çünkü yaptığım demlemelerde tutarsızlıkların fazla olduğunu gördüm. Özellikle süre konusunda (kullandığım filtre kağıdı 40li karton kutu) İzlediğim videolardan gördüğüm kadarıyla hario dripperlarin kanal yapısı Kütahya porselenden bir miktar farklı olduğunu gördüm ve ben de plastik hario dripperdan sipariş verdim deneme yapmak aradaki farkı görmek amacıyla. Ve gerçekten kanal yapısı arasındaki farkın çok belirgin olduğunu gördüm. Kütahya porselen kanalları çok daha belirsiz ve hava akışı için yeterli boşluk bulunmuyor. Harioda ise özellikle çıkış noktasına doğru derinleşen kanallar sayesinde çok daha düzgün bir akış sağlıyor.

Iki dripperı yan yana koyup 40li karton kutudaki filtre kağıtlariyla denme yapmaya koyuldum.

Tam dolu bir su bardağı suyu (275ml) boca edip süreyi başlattığımdaki tamamen süzülme sürelerini sunuyorum size:

Kütahya porselen - 28.9 saniye
Hario dripper - 14.3 saniye

Bu ilk deney kahve kullanmadan sadece su dökülerek yapıldı ve ona rağmen aradaki süre farkı gerçektende çok büyük. Ve bu fark sadece kanal şekli ve derinlikli yüzünden.
Kahve ile aynı yöntem yaptığım demlemelerde aradaki fark 30 saniyeyi geçtiği oldu.

Sonuç olarak hario plastik dripper ile yaptığım demlemelerde daha ince öğütüm ve daha doğru bir akış ile tadım konusunda gerçekten büyük farklar oluştu bu kadarını hiç beklemiyordum hatta plastik sipariş verme sebebim büyük bir fark oluşmayacağını düşündüğüm için uygun fiyatlı bir çözüm bulup demene yapmaktı. Bu kadar büyük bir tadım farkı olduğunu görünce plastik dripperla devam etmeye başladım (böyle bi farkı değirmeni değiştirince yaşamıştım daha önce, o derece)

Resim olarak da ekleme yapıyorum çıkış deliği genişliği ve kanalların derinliği arasındaki farkı görebilirsiniz. Ve Kütahya porselen dikkat ederseniz çıkış deliğinden kanallar bir taraftan belirginken diğer tarafta tamamen belirsiz. Hepsinde aynı sorun varmidir bilmiyorum. Harioda ise gayet düzgün kanal yapısı ve geniş bir delik bulunmakta.

Daha sonra hario dripper ile 100 li japon üretimi filtre kağıdını denedim ve ilginç bir şekilde 10.3 saniyede tamamen süzüldü. 40li karton kutu filtre kağıdından daha erken. Normalde daha fazla sürer diye tahmin etmiştim. İlk başta durumu anlayamadım fakat sonradan @Kahveciningalaksirehberi ile konuştugumda durumun normal olduğu 100lü filtrelerde por sayısının fazla olduğunu dolayısı ile sadece su dökerek yapılan denemede daha hızlı suzulmesinin normal olduğunu söyledi. Normal kahve ile deneme yapılırsa tıkanma ihtimalinden dolayı sürenin uzaması muhtemel ama şimdiye kadar hario ile yaptığım denemelerde tıkanma sorunu yaşamadım ve süreleri 40'li filtre kağıdı ile neredeyse aynı oldu. Dolayısıyla kendi düşüncem 100lü japon üretimi filtrelerle de sorunsuz kaliteli demlemeler yapabilirsiniz çok fazla panik yapmayın piyasada yok diye :)

Ve son olarak konuyla alakasız plastikler dripperın ısı üzerinde etkilerinide deneyimlemiş oldum. Termometre kullanamadım fakat demleme bittikten alınan yudumlardan bariz sıcaklık farkı olduğunu gördüm. (demleme sonrası 1-2 dk bekledikten sonra içilmesi tavsiyedir :) ben sadece sıcaklık farkını görmek için bir yudum deneme yaptım sadece) Bu da ekstra bir avantaj tabiki.

Burada hangi öğütcü, hangi kahve kullandım veya nasıl bir demleme uyguladım gibi detaylara hiç girmedim çünkü tamamen aynı koşullarda sadece Dripperlarin davranışının önemli olduğunu düşünüyorum.

Sonuç olarak Kütahya porselen uygun ve sağlıklı seçenek fakat bir süre sonra tatmin etmeyecektir. Yeni başlayan için ideal olabilir veya çok masraf yapmak istemeyen biri için. Fakat daha iyi deneyim için hario dripperlarin tercih edilmesini öneririm. Ben şimdilik plastikden yürümeye devam edicem belki ilerde cam seçeneğini düşünürüm.

Ekli dosyayı görüntüle 1002
Kütahya porselen çıkış deliğindeki düzensiz kanal yapısı görülüyor. Üst tarafta neredeyse silik ve çıkış deliği harioya göre daha küçük. Bu hava akışını engelleyip akış süresini belirgin bir şekilde uzatıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 1003
Harionun çıkış deliği. Uniform kanal yapısı belli ediyor kendini.


Demlemelere Kütahya Porselen ile başlamış biri olarak bende Hario Plastik aldığımda bu kadar fark olacağını düşünmemiştim. Kütahya'da bir denge sağlamak ve kontrol etmek çok zor. Ayrıca diğer arkadaşların dediği gibi orjinal her zaman fark yaratıyor.
 
Aslında daha derin kanalı olan dripper üretmek zor olmasa gerek. Keşke Kütahya porselenden birileri görse başlığı ona göre üretim yapsalar. Uygun fiyatlı Dripper sahibi olur kahveseverler en azından. Ve Kütahya porselenin şöyle bir avantajı var aslında malzeme kalitesi çok yüksek.
 
Geri
Üst