Alizrl
Üye
- İsim
- Ali zorlu
Daha fazla
- İsim
- Ali zorlu
- Değirmen
- Comandante c40
- Ekipmanlar
- Hario switch, brewista artisan, black mirror
Merhabalar herkese, sağlıklı günler dilerim
3 yıl kadar delonghi makinede espresso demleme yaptıktan sonra v60a da merak saldım. 3-5 aydır v60la ilgilenmekteyim.
İlk Kütahya porselenle başladım bir farkı yoktur diye düşünerek fakat zaman geçtikçe, kendimi geliştirdikçe (gerek tadım gerek demleme teknikleri konusunda) yetersiz kaldığını görmeye başladım.
Çünkü yaptığım demlemelerde tutarsızlıkların fazla olduğunu gördüm. Özellikle süre konusunda (kullandığım filtre kağıdı 40li karton kutu) İzlediğim videolardan gördüğüm kadarıyla hario dripperlarin kanal yapısı Kütahya porselenden bir miktar farklı olduğunu gördüm ve ben de plastik hario dripperdan sipariş verdim deneme yapmak aradaki farkı görmek amacıyla. Ve gerçekten kanal yapısı arasındaki farkın çok belirgin olduğunu gördüm. Kütahya porselen kanalları çok daha belirsiz ve hava akışı için yeterli boşluk bulunmuyor. Harioda ise özellikle çıkış noktasına doğru derinleşen kanallar sayesinde çok daha düzgün bir akış sağlıyor.
Iki dripperı yan yana koyup 40li karton kutudaki filtre kağıtlariyla denme yapmaya koyuldum.
Tam dolu bir su bardağı suyu (275ml) boca edip süreyi başlattığımdaki tamamen süzülme sürelerini sunuyorum size:
Kütahya porselen - 28.9 saniye
Hario dripper - 14.3 saniye
Bu ilk deney kahve kullanmadan sadece su dökülerek yapıldı ve ona rağmen aradaki süre farkı gerçektende çok büyük. Ve bu fark sadece kanal şekli ve derinlikli yüzünden.
Kahve ile aynı yöntem yaptığım demlemelerde aradaki fark 30 saniyeyi geçtiği oldu.
Sonuç olarak hario plastik dripper ile yaptığım demlemelerde daha ince öğütüm ve daha doğru bir akış ile tadım konusunda gerçekten büyük farklar oluştu bu kadarını hiç beklemiyordum hatta plastik sipariş verme sebebim büyük bir fark oluşmayacağını düşündüğüm için uygun fiyatlı bir çözüm bulup demene yapmaktı. Bu kadar büyük bir tadım farkı olduğunu görünce plastik dripperla devam etmeye başladım (böyle bi farkı değirmeni değiştirince yaşamıştım daha önce, o derece)
Resim olarak da ekleme yapıyorum çıkış deliği genişliği ve kanalların derinliği arasındaki farkı görebilirsiniz. Ve Kütahya porselen dikkat ederseniz çıkış deliğinden kanallar bir taraftan belirginken diğer tarafta tamamen belirsiz. Hepsinde aynı sorun varmidir bilmiyorum. Harioda ise gayet düzgün kanal yapısı ve geniş bir delik bulunmakta.
Daha sonra hario dripper ile 100 li japon üretimi filtre kağıdını denedim ve ilginç bir şekilde 10.3 saniyede tamamen süzüldü. 40li karton kutu filtre kağıdından daha erken. Normalde daha fazla sürer diye tahmin etmiştim. İlk başta durumu anlayamadım fakat sonradan @Kahveciningalaksirehberi ile konuştugumda durumun normal olduğu 100lü filtrelerde por sayısının fazla olduğunu dolayısı ile sadece su dökerek yapılan denemede daha hızlı suzulmesinin normal olduğunu söyledi. Normal kahve ile deneme yapılırsa tıkanma ihtimalinden dolayı sürenin uzaması muhtemel ama şimdiye kadar hario ile yaptığım denemelerde tıkanma sorunu yaşamadım ve süreleri 40'li filtre kağıdı ile neredeyse aynı oldu. Dolayısıyla kendi düşüncem 100lü japon üretimi filtrelerle de sorunsuz kaliteli demlemeler yapabilirsiniz çok fazla panik yapmayın piyasada yok diye
Ve son olarak konuyla alakasız plastikler dripperın ısı üzerinde etkilerinide deneyimlemiş oldum. Termometre kullanamadım fakat demleme bittikten alınan yudumlardan bariz sıcaklık farkı olduğunu gördüm. (demleme sonrası 1-2 dk bekledikten sonra içilmesi tavsiyedir ben sadece sıcaklık farkını görmek için bir yudum deneme yaptım sadece) Bu da ekstra bir avantaj tabiki.
Burada hangi öğütcü, hangi kahve kullandım veya nasıl bir demleme uyguladım gibi detaylara hiç girmedim çünkü tamamen aynı koşullarda sadece Dripperlarin davranışının önemli olduğunu düşünüyorum.
Sonuç olarak Kütahya porselen uygun ve sağlıklı seçenek fakat bir süre sonra tatmin etmeyecektir. Yeni başlayan için ideal olabilir veya çok masraf yapmak istemeyen biri için. Fakat daha iyi deneyim için hario dripperlarin tercih edilmesini öneririm. Ben şimdilik plastikden yürümeye devam edicem belki ilerde cam seçeneğini düşünürüm.
Kütahya porselen çıkış deliğindeki düzensiz kanal yapısı görülüyor. Üst tarafta neredeyse silik ve çıkış deliği harioya göre daha küçük. Bu hava akışını engelleyip akış süresini belirgin bir şekilde uzatıyor.
Harionun çıkış deliği. Uniform kanal yapısı belli ediyor kendini.
3 yıl kadar delonghi makinede espresso demleme yaptıktan sonra v60a da merak saldım. 3-5 aydır v60la ilgilenmekteyim.
İlk Kütahya porselenle başladım bir farkı yoktur diye düşünerek fakat zaman geçtikçe, kendimi geliştirdikçe (gerek tadım gerek demleme teknikleri konusunda) yetersiz kaldığını görmeye başladım.
Çünkü yaptığım demlemelerde tutarsızlıkların fazla olduğunu gördüm. Özellikle süre konusunda (kullandığım filtre kağıdı 40li karton kutu) İzlediğim videolardan gördüğüm kadarıyla hario dripperlarin kanal yapısı Kütahya porselenden bir miktar farklı olduğunu gördüm ve ben de plastik hario dripperdan sipariş verdim deneme yapmak aradaki farkı görmek amacıyla. Ve gerçekten kanal yapısı arasındaki farkın çok belirgin olduğunu gördüm. Kütahya porselen kanalları çok daha belirsiz ve hava akışı için yeterli boşluk bulunmuyor. Harioda ise özellikle çıkış noktasına doğru derinleşen kanallar sayesinde çok daha düzgün bir akış sağlıyor.
Iki dripperı yan yana koyup 40li karton kutudaki filtre kağıtlariyla denme yapmaya koyuldum.
Tam dolu bir su bardağı suyu (275ml) boca edip süreyi başlattığımdaki tamamen süzülme sürelerini sunuyorum size:
Kütahya porselen - 28.9 saniye
Hario dripper - 14.3 saniye
Bu ilk deney kahve kullanmadan sadece su dökülerek yapıldı ve ona rağmen aradaki süre farkı gerçektende çok büyük. Ve bu fark sadece kanal şekli ve derinlikli yüzünden.
Kahve ile aynı yöntem yaptığım demlemelerde aradaki fark 30 saniyeyi geçtiği oldu.
Sonuç olarak hario plastik dripper ile yaptığım demlemelerde daha ince öğütüm ve daha doğru bir akış ile tadım konusunda gerçekten büyük farklar oluştu bu kadarını hiç beklemiyordum hatta plastik sipariş verme sebebim büyük bir fark oluşmayacağını düşündüğüm için uygun fiyatlı bir çözüm bulup demene yapmaktı. Bu kadar büyük bir tadım farkı olduğunu görünce plastik dripperla devam etmeye başladım (böyle bi farkı değirmeni değiştirince yaşamıştım daha önce, o derece)
Resim olarak da ekleme yapıyorum çıkış deliği genişliği ve kanalların derinliği arasındaki farkı görebilirsiniz. Ve Kütahya porselen dikkat ederseniz çıkış deliğinden kanallar bir taraftan belirginken diğer tarafta tamamen belirsiz. Hepsinde aynı sorun varmidir bilmiyorum. Harioda ise gayet düzgün kanal yapısı ve geniş bir delik bulunmakta.
Daha sonra hario dripper ile 100 li japon üretimi filtre kağıdını denedim ve ilginç bir şekilde 10.3 saniyede tamamen süzüldü. 40li karton kutu filtre kağıdından daha erken. Normalde daha fazla sürer diye tahmin etmiştim. İlk başta durumu anlayamadım fakat sonradan @Kahveciningalaksirehberi ile konuştugumda durumun normal olduğu 100lü filtrelerde por sayısının fazla olduğunu dolayısı ile sadece su dökerek yapılan denemede daha hızlı suzulmesinin normal olduğunu söyledi. Normal kahve ile deneme yapılırsa tıkanma ihtimalinden dolayı sürenin uzaması muhtemel ama şimdiye kadar hario ile yaptığım denemelerde tıkanma sorunu yaşamadım ve süreleri 40'li filtre kağıdı ile neredeyse aynı oldu. Dolayısıyla kendi düşüncem 100lü japon üretimi filtrelerle de sorunsuz kaliteli demlemeler yapabilirsiniz çok fazla panik yapmayın piyasada yok diye
Ve son olarak konuyla alakasız plastikler dripperın ısı üzerinde etkilerinide deneyimlemiş oldum. Termometre kullanamadım fakat demleme bittikten alınan yudumlardan bariz sıcaklık farkı olduğunu gördüm. (demleme sonrası 1-2 dk bekledikten sonra içilmesi tavsiyedir ben sadece sıcaklık farkını görmek için bir yudum deneme yaptım sadece) Bu da ekstra bir avantaj tabiki.
Burada hangi öğütcü, hangi kahve kullandım veya nasıl bir demleme uyguladım gibi detaylara hiç girmedim çünkü tamamen aynı koşullarda sadece Dripperlarin davranışının önemli olduğunu düşünüyorum.
Sonuç olarak Kütahya porselen uygun ve sağlıklı seçenek fakat bir süre sonra tatmin etmeyecektir. Yeni başlayan için ideal olabilir veya çok masraf yapmak istemeyen biri için. Fakat daha iyi deneyim için hario dripperlarin tercih edilmesini öneririm. Ben şimdilik plastikden yürümeye devam edicem belki ilerde cam seçeneğini düşünürüm.
Kütahya porselen çıkış deliğindeki düzensiz kanal yapısı görülüyor. Üst tarafta neredeyse silik ve çıkış deliği harioya göre daha küçük. Bu hava akışını engelleyip akış süresini belirgin bir şekilde uzatıyor.
Harionun çıkış deliği. Uniform kanal yapısı belli ediyor kendini.
Son düzenleme: