• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kullandığınız pitcherlar ve pitcher önerileri

mr.coffee

Barista
Forumda pitcherlar ile alakalı pek içerik yok.

Sütlü kahve severler ve latte art meraklıları için bu başlık altında tecrübe ve önerilerimizi paylaşabiliriz.

Pitcherların birkaç çeşidi var çeşitli ml boylarında, ağzı geniş, sivri, düz vs. Latte art yapmak için en elverişli olan hangisidir, siz hangi tip kullanıyorsunuz bunları öneri olarak paylaşırsanız faydalanmış oluruz.

Ben yeni makinemi alırken Motta 500ml pitcher aldım. Daha önce sivri ağızlı bir pitcher kullandığım için Motta'nın ağız yapısı geniş olduğundan elimin alışkanlığı değişti ve biraz zorluk yaşıyorum. Genelde de az sütlü kahve tükettiğim için aslında 500ml almakla hata yaptığımı düşünmeye başladım. 350ml daha kullanışlı olurdu diye düşünüyorum.

Şunu anladım ki; insan bu kahve olayında birşeyleri yapamadıkça ekipmana bahane buluyor :)

Sizde durumlar nasıl?

Gereğinden büyük pitcher bence de sıkıntı hocam. Ben de 500 lük kullanıyorum ama kullandığım süt 150 ml civarı. Hem geç ısınıyor hem de aktarımı sıkıntı yaratıyor. Keşke küçük alsaydım diyorum her seferinde.
Kullandığım pitcher şerit termometreli düz bir alet. Termometreli olmasını çok seviyorum 😄

Kesinlikle 350ml pitcher daha mantıklı. Örneğin 2 tane latte yapmak istediğimde 500ml pitcherda tek seferde köpürttüğüm süt miktar olarak yeterli ama nitelik olarak 1. bardak okey ama kesinlikle ikinci bardakta art yapmak icin yeterli olmuyor. 2. Bardak için hafif köpüklü ve dümdüz bir süt olarak bardağa boşaltıyorum 😄 Bu yüzden her bardak için ayrı süt köpürtmem gerekiyor.

Bir de bazı videolar görüyorum tek pottan 2-3 adet latte art çıkarıyorlar. Diyorum ki sonra bu işin ekipmanla falan alakası yok 😅

bende lelit grace var kazan boyutundan dolayı buhar gücünün düşük kaldığını düşünüyordum. elimdeki pitcherın ağız yapısından dolayı normalde buhar çubuğunu vorteks oluşturacak şekilde yerleştiremiyordum. sonra rengini beğenip motta nın 350 ml aldım. ağız yapısı gagaya benzediği için buhar çubuğunu daha rahat kullanıp istediğim açıyla güzel köpürtmeler alabiliyorum. kalp dışında latte art çıkartamıyorum o ayrı konu :) bu arada marka bağımsız uç kısmının yapısının en azından buhar çubuğunu rahat kullanabilmek için önemli olduğunu düşünüyorum.

Belki saçma gelecek ama ben gaggiada 350likte köpürtüp 500 lüğe bir kenarından yavaşça döküyorum. Daha sonra 500 lükte sütü biraz içinde döndürüp kıvam alınca döküşü yapıyorum. Böyle daha ince ve kolay şekiller çıkarabiliyorum. Sanırım gaggia gibi makinelerde her kişi için tekrar tekrar köpürtmek lazım güzel şekil çıkabilmesi için

Son düzenleme:
IMG-20220113-WA0009.jpg

Bende 500 gagalı ve 350 düz ağız var. Gagalıya sonradan eklersek güzel iş yapıyor. Ağızın altı, dibi dediğimiz yere kadar 300ml süt alıyor buhar modifiyeli bekonun nefesi yetmiyor. Çift kazan olmadan gücü yetecek makinede yoktur, sanmıyorum.

350lik daha minik köpük yapmaya daha müsait. Hareket ettirmek ve buhar çubuk derinliği, açısı ayarlamak daha kolay. Ağız altına kadar 160ml süt alıyor nefes derdi kalmıyor. Son yaptığım latteleri hep bu pitcherle yaptım. Resimleri burada

İnstagmda hep gördüğümüz kakagear pitcherleri merak ediyorum ağzı ince olduğundan latte artın zor kısmı kuğu, denizatı falan nispeten daha kolay gibi.

Ben iki pitcher'ı da aktif olarak kullanıyorum. Eğer kremam kalın olmuşsa büyük pitcher hatayı bence daha fazla tolere ediyor. Büyük pitcherda art atarken hacmi daha büyük olduğundan iyice bardağa yaklaşabildiğimi düşünüyorum. Bana kalırsa esas odaklanmamız gereken pitcherın boyutu ne olursa olsun art sırasında fincana dökülen sütün 90° açıyla gelmesi. Art atarken sütü de istediğimiz art'a göre hazırlamamız gerekiyor; rosetta için daha ince, tulip için daha kalın krema gibi. Son olarak da sütü gereğinden fazla ısıtınca krema ve süt fazla ayrışıp sütün üstü köpük oluyor. 65-70°nin üstüne çıkılmamalı. Bunlara da dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum fakat tamamı kendi izlenim ve denemelerimden oluşmakta olup yatırım tavsiyesi değildir 😄

Herkes kendi kullanıcı deneyimleri ile çıkarımlarda bulunmuş :) Ev baristalığında zaten bu konuda öğrenmek ve ilerlemek baya zaman alıyor. Günde 1-2 latte yaparak öğrenme süreci uzun sürüyor tabi.

sonra rengini beğenip motta nın 350 ml aldım. ağız yapısı gagaya benzediği için buhar çubuğunu daha rahat kullanıp istediğim açıyla güzel köpürtmeler alabiliyorum. kalp dışında latte art çıkartamıyorum o ayrı konu :) bu arada marka bağımsız uç kısmının yapısının en azından buhar çubuğunu rahat kullanabilmek için önemli olduğunu düşünüyorum.

Gagalı ağızlı pitcherlarda tulip dışında latte art yapmak konusu bence biraz daha dezavantajlı. Sivri ağızlılarda art yapmak daha kolay diye düşünüyorum. İnce kalem ucu - kalın kalem ucu gibi düşünülebilir. Ben de tamamen deneyimlerimden yola çıkarak yorum yapıyorum :)

Geri