• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kruve (ve diğer) Elek Testleri

cemix

Üye
Konum
Şanlıurfa
İsim
Cemil
Daha fazla  
İsim
Cemil
Değirmen
Lelit Fred, Molent Pocket
Bir çok değirmenin performans tartışmalarında elek testleri önemli bir yer tutuyor. Tabi elek testlerinin yorumlanması, dağılımdan ziyade öğütümün şekilsel niteliği hakkında tartışmalar olsa elek testlerinin en azından bir fikir verdiğine herkes katılır sanırım. Ben elinde kruve ve benzeri ekipman olanlar ile belli kriterlere bağlı kalarak bir elek testi arşivi oluşturmayı talep ediyorum. Tabi ki herkes kenti testi için ayrıntılı ayrı başlıklar açabilir ama verilerimizi bir Excel tablosunda toplasak çok güzel olur diye düşünüyorum. Başlangıç olarak,
DeğirmenAyarıKahve Ülkeİşleme MetoduKavrum ProfiliTürüToplam KahveElek Altı 400600800100011001200Verim (%)Testi Yapan Kişi
gibi bir tablo oluşturdum ama katkılarınızla geliştirebiliriz. Ben 6 elek boyu yazdım ama testi yapan kişi kullandığı 2 elek boyunu dolduracak yani bir kaç eleme yapıp tüm tabloyu doldurmaya gerek yok. Sanıyorum ki v60 için 400-800 veya 400-1000 elek aralığı en uygun olacak. Test sırasında,
Özellikle,
  • kahveyi tartarken hassas terazi kullanmaya
  • Her eleme öncesi elekleri temizlemeye,
  • Eleme esnasında veya sonunda eleklere tutunan kahveleri düşürmek için eleği hafif masaya vurmaya
dikkat edersek daha sağlıklı ve kalibre sonuçlar alabiliriz. Eğer yerli ve yabancı güvenilir test sonuçları görürseniz onları da buraya aktarabiliriz. Bu konuda daha önce @kahvesakal Ersin hocanın youtube kanalında yaptığı çok güzel bir girişim var eğer izin verirse onun verilerini de buraya ekleyebiliriz. Orada elek altı verileri beni şaşırttığı için özellikle hassas terazi(mümkünse 0,01gr) kullanmayı ekledim. Bunların yanında testin sağlığı için dikkat edilmesi gereken hususlar varsa gelin beraber tartışıp kurallara ekleyelim ve hep beraber bir veri bankası oluşturalım.
Benim kruve sistemim yok ama 60mesh ~250mikron analiz eleğim var. Şuana kadar aldığım sonuçları aşağıya ekleyim ama karşılaştırma olmadan ne kadar anlamlı bilgi verir bilemiyorum.
1594460357478.png1594460500143.png
Gelen kruve testlerini de şu linkten güncelleriz:
 
Aynı cekirdekle yapilmazsa gerçegi yansıtmaz.
Gerçek nedir? gibi bir felsefi soruyla iş çok uzar :) En azından yaklaşık fikirler verebilir ve veriler arttıkça "gerçeğe" yakınsayacaktır sonuçlar :) Hem test yapan arkadaşlar aynı çekirdekle yaptığı sonuçları paylaşırlarsa sorun kalmaz :) Hatta ayrıntılı test yapmaya talip olan arkadaşlara bir kavurma firmamız sponsor bile olabilir. Böylece aynı çekirdekle farklı değirmenlerin farklı kliklerinden karşılaştırılabilir güzel sonuçlar görürüz.
 
Gerçek nedir? gibi bir felsefi soruyla iş çok uzar :) En azından yaklaşık fikirler verebilir ve veriler arttıkça "gerçeğe" yakınsayacaktır sonuçlar :) Hem test yapan arkadaşlar aynı çekirdekle yaptığı sonuçları paylaşırlarsa sorun kalmaz :) Hatta ayrıntılı test yapmaya talip olan arkadaşlara bir kavurma firmamız sponsor bile olabilir. Böylece aynı çekirdekle farklı değirmenlerin farklı kliklerinden karşılaştırılabilir güzel sonuçlar görürüz.
Hocam bu iyi niyetli bir yaklasim kesinlikle kahveseverlere hizmet ama gerçekten yansıtmaz :) yani uc örnek vereceğim doğal işlenmiş yuksek rakım sert bir cekirdek comandantede bile yuksek toz çikarir.Dengeleri degistirecek duzeyde etkiledigi icin bu iş ayni kişi tarafidnan ayni hassasiyetle ve ekipmanlarla yapılmalı.Yoksa yanlis yonlendirme olur
 
Hocam bu iyi niyetli bir yaklasim kesinlikle kahveseverlere hizmet ama gerçekten yansıtmaz :) yani uc örnek vereceğim doğal işlenmiş yuksek rakım sert bir cekirdek comandantede bile yuksek toz çikarir.Dengeleri degistirecek duzeyde etkiledigi icin bu iş ayni kişi tarafidnan ayni hassasiyetle ve ekipmanlarla yapılmalı.Yoksa yanlis yonlendirme olur
Bu başlıktaki en büyük amaç veri toplamak. Verileri yorumlamak kişilere kalmış. Doğal ve yıkanmış kahvelerin farklı sonuçlar verebileceğini bildiğim için tabloya çekirdek işleme metodunu da ekledim. Ama veriler çoğalırsa net sayılar üzerinden göreceğiz. Aynı sonucu vermese de "fikir" verecek. Verdiğimiz kahve tariflerinde de bir çok değişken var ve aynı tarifi kullansak bile farklı sonuçlar çıkıyor. Buna rağmen birbirimize tarif vermeye devam ediyoruz. Ben bu veri bankasının işe yarar olacağı kanaatindeyim inşallah veri toplanır.
 
Ersin hocanın videosu ve test sonuçları şurada:

 
Şöyle bir örnek vereyim belki oluşmasını amaçladığım tablo hakkında daha olumlu bir fikir verir. Diyelim ki x kahvesiyle eleğimi aldım Cmd 20-25-30 ve g50 30-35-40 kliklerde aynı kahve aynı kavrum ile testlerimi yaptım ve tabloya ekledim. Bu bilgiler fikir vermez mi? Sonra başka bir arkadaş da y kahvesiyle aynısını yapsın. Bu iki kişinin yaptıkları hem kendi içlerinde hem de kişiler arası karşılaştırma ile fikir vermez mi? Eğer mutlak surette bunlar bize bir şeyler anlatmıyorsa neden kruve testi isteriz diye burun büküyoruz. Ben de diyorum ki insanlar kruve testi görmek istiyorsa bir başlığa toplayalım isteyen istediği değirmenin bugüne kadar yapılmış kruve testlerini görsün. İstatistikçi arkadaşlar vardır belki forumda, veriler arttıkça yorum sağlığı da artacak.
 
Şöyle bir örnek vereyim belki oluşmasını amaçladığım tablo hakkında daha olumlu bir fikir verir. Diyelim ki x kahvesiyle eleğimi aldım Cmd 20-25-30 ve g50 30-35-40 kliklerde aynı kahve aynı kavrum ile testlerimi yaptım ve tabloya ekledim. Bu bilgiler fikir vermez mi? Sonra başka bir arkadaş da y kahvesiyle aynısını yapsın. Bu iki kişinin yaptıkları hem kendi içlerinde hem de kişiler arası karşılaştırma ile fikir vermez mi? Eğer mutlak surette bunlar bize bir şeyler anlatmıyorsa neden kruve testi isteriz diye burun büküyoruz. Ben de diyorum ki insanlar kruve testi görmek istiyorsa bir başlığa toplayalım isteyen istediği değirmenin bugüne kadar yapılmış kruve testlerini görsün. İstatistikçi arkadaşlar vardır belki forumda, veriler arttıkça yorum sağlığı da artacak.

İlk dediğiniz örnekte kesinlikle anlamlı bir veri elde ederiz, ama kahve değişince aynı değirmenle yapılmadığı sürece değil değirmenin, kahvenin toz çıkarma oranı gibi değerler hakkında bile bilgi vermez...
 
@cemix aslında istenen kruve testleri şoylw: benim elimde kruve var.Degirmen olarak da iki faekli degirmen var.Ben ayni cekirdekle ikisini karsilastirabilirim.Böyle objektif olur.Ama siz orda baska ben burda baska cekirdekle yaptigim zaman cekirdegi yazsak bile genel fikir verme acisindan yanliş yonlendirme olur.Bazen kavrum farkliliklari bile çekirdeklerin un gibi ufalanmasina neden oluyor.
Son olarak sizin amaciniz en azindan butun parametlreleri belirterek yaptigimiz icin onu goz onunde bulundurup genel bir fikir edinmek anladigim kadarıyla.Ben de diyorum ki yanıltabilecek sonuçlar çikabileceğinden soruyu yanliş yapmak yerine emin değilsek boş bırakalım :) umarım kendimi ifade edebilmişimdir.Bu işler her ne kadar iyi niyet ve yardim amaçli yapilsa da gercegi yansitmayinca yanliş yönlendirmelere neden olabilir
 
Verir, şöyle verir: Kahve aynı, test değişkenleri aynı klik sayıları aynı sonuçlarda diyelim ki %1 lik oynama var. Biz de deriz ki demek ki X firmasının değirmenlerinde kalibrasyon farkları olabiliyor. Genel olarak benzer test değişkenleri ile yapılan sonuçlar arası farklara baktığımızda onlar da bize ya değirmenin fabrika çıkışlarının kalibresini yada testi yapan kişiyi sorgulamamızı sağlayacak. Örneğin bir yerde bir test okuduk sonuçlar çok iyi başka bir kişi yapıyor %10 farklı çıkmış. Böylece sahte, sırf reklam için yapılmış şişirme testleri de "yaklaşık" olarak somut verilerle sorgulamamızı sağlayacak. Farklar elbet olur ama makul düzeyde.
 
Verir, şöyle verir: Kahve aynı, test değişkenleri aynı klik sayıları aynı sonuçlarda diyelim ki %1 lik oynama var. Biz de deriz ki demek ki X firmasının değirmenlerinde kalibrasyon farkları olabiliyor. Genel olarak benzer test değişkenleri ile yapılan sonuçlar arası farklara baktığımızda onlar da bize ya değirmenin fabrika çıkışlarının kalibresini yada testi yapan kişiyi sorgulamamızı sağlayacak. Örneğin bir yerde bir test okuduk sonuçlar çok iyi başka bir kişi yapıyor %10 farklı çıkmış. Böylece sahte, sırf reklam için yapılmış şişirme testleri de "yaklaşık" olarak somut verilerle sorgulamamızı sağlayacak. Farklar elbet olur ama makul düzeyde.
O farklarin düzeyine kestiremedim ben hocam siz daha bilirsiniz kavurma da yapiyorsunuz.Hatta farkli çekirdeklerle de deneyenilirseniz cekirdek farkliliklarinin da toz uzerine etkisini gorebiliriz az cok
 
@cemix aslında istenen kruve testleri şoylw: benim elimde kruve var.Degirmen olarak da iki faekli degirmen var.Ben ayni cekirdekle ikisini karsilastirabilirim.Böyle objektif olur.Ama siz orda baska ben burda baska cekirdekle yaptigim zaman cekirdegi yazsak bile genel fikir verme acisindan yanliş yonlendirme olur.Bazen kavrum farkliliklari bile çekirdeklerin un gibi ufalanmasina neden oluyor.
Son olarak sizin amaciniz en azindan butun parametlreleri belirterek yaptigimiz icin onu goz onunde bulundurup genel bir fikir edinmek anladigim kadarıyla.Ben de diyorum ki yanıltabilecek sonuçlar çikabileceğinden soruyu yanliş yapmak yerine emin değilsek boş bırakalım :) umarım kendimi ifade edebilmişimdir.Bu işler her ne kadar iyi niyet ve yardim amaçli yapilsa da gercegi yansitmayinca yanliş yönlendirmelere neden olabilir
O zaman lütfen kimse Cern laboratuvarından imzalı test sonucu yok diye firmaları linç etmesin arkadaşlar kusura bakmayın. İsteyen veri göndersin buraya isteyen göndermesin. Gerçekten yanlış yönlendirme olacağı düşünülüyorsa konu kapatılsın kimseyi yanlış yönlendirmek istemem
 
Son düzenleme:
Dün kahve arkadaşım @bahadr a gittim ve muhabbetin yanında biraz da elek denemesi yaptık. Kalite kontrol kıyaslaması yapacak kadar değil sadece denemek için yaptığımız için yorum imkanı dar olsa da buraya ekleyeyim belki kapsamlı çalışma yapacak arkadaşlara yardımcı olur. Öncelikle ben evimde kahve tozlarını elemek için 60mesh 250mikron labarotuvar analiz eleği kullanıyorum ve değirmenlerimin çıkardıkları toz miktarlarını bu elekle ölçüyorum. Bahadırın kruve eleğini deneyerek karşılaştırmak güzel oldu. Kendi değirmenim olan lelit fred den başlayayım. Lelit fred 6.kademede analiz eleği ile
6.seviye​
Kahve​
Elek​
Toz​
Verim​
Ülke​
40​
33,5​
6,5​
%83​
Sanal.Peru.Stdrt​
30​
25​
5​
%83​
Sanal.Peru.Stdrt​
sonuçlarını verdi. Yani aynı kahve ile 30 ile 40 gr lık elemeler sonucunda %17 toz çıkardı.
Kruve alt 400 üst 800 mikron elekler ile yaptığımız eleme sonucu ise şöyle:
Kruve​
Kahve​
Elek altı​
400mic​
800mic​
Toz verimi​
18​
1,3​
6,7​
9,8​
%92.69-%91.66​
Burada kruvedan kaynaklı olduğu düşündüğüm 0,2 gr lık kayıp var onu hesaba katıp katmamakta kararsız kaldım.
Buradan çıkardığım sonuç benim 250 mikronluk analiz eleğimin kruve 400 mikrona göre çok kalın olduğu yönünde oldu. Bir daha analiz eleği alırsam 200 mikron alacağım :)
2.sonucum ise Kruve v60 aralığı kesinlikle 400-800 mikron arası değil. Bu maddeyi diğer 2 test sonucumdan sonra yorumlayayım:
Sonuçlar Comandante 25 klik ile Lido 4çektik elekte veya değirmende kalan kayıp kahve miktarına dikkat.
Kruve​
Kahve​
Elek altı​
400mic​
800mic​
Toz verimi​
Cmd 25klik​
15,7​
0,6​
4,6​
10,3​
%94,90-%96,12​
Lido 4çentik​
15,8​
0,9​
8,2​
6,5​
%93,03-%94.23​

Her 3 değirmende de 800 mikron üstü çok fazla. 800 üstünde kalanlarla tabi ki french press falan olur ama yine de çok büyük değiller ve v60a katkı sağlayacaklarını düşünüyorum. Bence kruve testi yapacak arkadaşlar üst eleği 1200 falan kullansalar yeridir. Üst eleğin çok ince kalmasından dolayı genel verim % si yazmadım. Bir gün bol elekli kruve edinirsem bol bol test eder yazarım :)
Gelelim genel sonuca. Yukarıda kahve içerken kenarda 15dk da yaptığımız testlerden tabi ki üst düzel sonuçlar çıkmasını beklemiyordum. Güzel sonuçlar için 250gr kahveyi gözden çıkarıp güzel bir 0,01gr hassas terazi almak lazım. Yine de toz konusunda klik ayarlarını görmezden gelirsek Comandante önde gözüküyor. İnşallah daha geniş bir zamanda daha çok kahveyle daha çok veri getirmek nasip olur.
 
Belli bir miktar toz olmasını istediğimiz bir şey. Toz miktarından öte partikül dağılımını görmek gerekiyor. Bir de öğütücünün kahveyi nasıl kestiğini görmek lazım. Kahve geometrisi de yüzey alanının değiştiren bir parametre.

Bu konu o kadar geniş ve genelleme yapması zor ki, o yüzden tartışmalar bir sonuca bağlanmıyor :)

Güzel bir çalışma yapmışsınız, teşekkür ederim.
 
İnsan tartışmayı sever, bizimkisi maksat yeşillik olsun. Bir de çok zevkli bu işler :) Şunu da ekleyeyim ki elemek eğlenceli olsa da pratikte pek kullanılmıyor zor gelebiliyor. Ben french press ve soğuk kahve için çok eledim sonuçlar da gerçekten güzel oluyor ama sarf edilen efor yorabiliyor. V60 için ise elemiyorum zorluğu bir yana dediğiniz gibi toz da lazım denge katıyor fincana. Eleyip v60 yapmaya kalkınca parametreleri sil baştan yapmanız lazım. Kalan kahvelerin bayatlaması ve değerlendirilmesi de ayrı sorun.
 
Elimde sadece 400 mikron ve 800 mikron elek vardı. @cemix ile bir çalışmada Comandante ve Lido 3 değirmeni kullandık. Bu iki değirmeni de yaklaşık 3 yıldan beri kullanıyorum.Bu da bir ölçüt olur mu bilmiyorum. Elediğimiz kahveyi immersion dripper ile denedik. Toz olmadığından gerek akış hızlı oldu. Kahve acı değil ama sanki bir eksiklik vardı. Düşündü ki bir miktar toz da demleme için gerekli.
 
Geri
Üst