Bir çok değirmenin performans tartışmalarında elek testleri önemli bir yer tutuyor. Tabi elek testlerinin yorumlanması, dağılımdan ziyade öğütümün şekilsel niteliği hakkında tartışmalar olsa elek testlerinin en azından bir fikir verdiğine herkes katılır sanırım. Ben elinde kruve ve benzeri ekipman olanlar ile belli kriterlere bağlı kalarak bir elek testi arşivi oluşturmayı talep ediyorum. Tabi ki herkes kenti testi için ayrıntılı ayrı başlıklar açabilir ama verilerimizi bir Excel tablosunda toplasak çok güzel olur diye düşünüyorum. Başlangıç olarak,
gibi bir tablo oluşturdum ama katkılarınızla geliştirebiliriz. Ben 6 elek boyu yazdım ama testi yapan kişi kullandığı 2 elek boyunu dolduracak yani bir kaç eleme yapıp tüm tabloyu doldurmaya gerek yok. Sanıyorum ki v60 için 400-800 veya 400-1000 elek aralığı en uygun olacak. Test sırasında,
Özellikle,
Benim kruve sistemim yok ama 60mesh ~250mikron analiz eleğim var. Şuana kadar aldığım sonuçları aşağıya ekleyim ama karşılaştırma olmadan ne kadar anlamlı bilgi verir bilemiyorum.
Gelen kruve testlerini de şu linkten güncelleriz:
Değirmen | Ayarı | Kahve Ülke | İşleme Metodu | Kavrum Profili | Türü | Toplam Kahve | Elek Altı | 400 | 600 | 800 | 1000 | 1100 | 1200 | Verim (%) | Testi Yapan Kişi |
Özellikle,
- kahveyi tartarken hassas terazi kullanmaya
- Her eleme öncesi elekleri temizlemeye,
- Eleme esnasında veya sonunda eleklere tutunan kahveleri düşürmek için eleği hafif masaya vurmaya
Benim kruve sistemim yok ama 60mesh ~250mikron analiz eleğim var. Şuana kadar aldığım sonuçları aşağıya ekleyim ama karşılaştırma olmadan ne kadar anlamlı bilgi verir bilemiyorum.
Gelen kruve testlerini de şu linkten güncelleriz:
Kruve Elek Testleri.xlsx
1drv.ms