• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kronotrop

Nereden aldınız hocam?Bir de fiyatlar nasıl?
mdacoffee.com'dan almıştım (1 tanesi de Migros'tan). Kasım indirimlerlerle 100-200 TL arasında aldım ama mdacoffee'de tazelik değişebilir (en taze 40 en eski 100 günlük kahve gönderdiler). Ona rağmen beğendim. Kronotrop dükkanından 320 TL ye satılıyor (damgalı kart var, 10 alana 1 bedava).

Dükkandan tazeyse tam fiyatı hak eden bir kahve bence. Bazıları da sadece Kronotrop'un tarafından satılır. (Ruanda, Kolombya). Denemeyi düşünüyorum. Ancak başka yerlerde daha ucuza sattıldığı için, gözüme değeri düşüyor gibi. Başta Migros'ta sattıldığı görünce, hiç almayı düşünmüyordum mesela. Migros'ta indirim olursa, Migros Migros gezip bulabildiğim en tazeyi bulup alırım tekrar.

Şu an mdacoffee'de kargo ücretsiz, Türk kahvesi olan da indirimli. Bu hafta aldım. Almadan önce Whatsapp'tan yazıp kavurma tarihi sordum: 20.10.2023. Pek taze sayılmaz.
 
a) Görsel olarak kavrumu ve çekirdekleri birebir aynı göründüğü için bir önceki postumda "Etiyopya Korcha Türk kahvesi" ve "Etiyopya Korcha natural" adlı kahveler acaba aynı mı şüphelenmiştim.
Yan yana cupping ve v60 ile denedim. "Etiyopya Korcha natural" (filtre versyonu) çok daha eski olmasına rağmen, çok çok daha lezettliydi, tadı da daha yoğun ev çiçeksi. Türk kahvesi versyonu ise biraz tatsız buldum.

Sadece faklı kavurma lot olduğu için mi, veya kavurma profiller hep mi farklı, bilmiyorum ama o 2 paket konusunda, kavurma profili farklı olduğunu net diyebilirim.

b) "Etiyopya Korcha natural" 97 ve 92 derece ile v60 la demledim. 97 ile çok daha güzeldi. Çiçek tadı olduğu bir fincan elde ettim (lavanta?). Çok zevkliydi.
 
a) Görsel olarak kavrumu ve çekirdekleri birebir aynı göründüğü için bir önceki postumda "Etiyopya Korcha Türk kahvesi" ve "Etiyopya Korcha natural" adlı kahveler acaba aynı mı şüphelenmiştim.
Yan yana cupping ve v60 ile denedim. "Etiyopya Korcha natural" (filtre versyonu) çok daha eski olmasına rağmen, çok çok daha lezettliydi, tadı da daha yoğun ev çiçeksi. Türk kahvesi versyonu ise biraz tatsız buldum.

Sadece faklı kavurma lot olduğu için mi, veya kavurma profiller hep mi farklı, bilmiyorum ama o 2 paket konusunda, kavurma profili farklı olduğunu net diyebilirim.

b) "Etiyopya Korcha natural" 97 ve 92 derece ile v60 la demledim. 97 ile çok daha güzeldi. Çiçek tadı olduğu bir fincan elde ettim (lavanta?). Çok zevkliydi.
korcha natural ben de içiyorum. macrocenter'dan aldım. kavrum tarihi de 3 ay önce olmalı. filtre kahve makinesinde yapıyorum (fakir aroma master) ve benim de sevdiğim bir çekirdek oldu. 95 derece ile demliyorum ben de. kavrum tarihine takılmayacaksanız eğer macroda 250, kronotrop'ta 320 tl.
 
Sadece faklı kavurma lot olduğu için mi, veya kavurma profiller hep mi farklı, bilmiyorum ama o 2 paket konusunda, kavurma profili farklı olduğunu net diyebilirim.
Aynı öğütüm boyutu yapıldığında renkleri aynı mı?
 
Aynı öğütüm boyutu yapıldığında renkleri aynı mı?
Evet ona da dikkat ettim. Türk kahvesi birazcık daha açık (soldaki).
Capture d’écran 2023-12-11 à 17.36.34.jpg
korcha natural ben de içiyorum... kavrum tarihi de 3 ay önce olmalı. ... ve benim de sevdiğim bir çekirdek oldu.
Her gün ben de daha çok seviyorum. Tarih eski olmasına ragmen (3 ay), ilk açıldığı günlerden sonra paket şişmeyi devam etti sanki. Tazebbir kahve gibi. Yani mümkün mü bilmiyorum 3 aylık bir kahve için ama öyle bir şey fark ettim.
 
Development süreleri ve RoR eğrisi farklı muhtemelen.
 
Demleme Reçetesi:

Kavurucu: Kronotrop
Çekirdek: Peru Huabal
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Plastik V60 -Cafec Traditional
Öğütüm Detayları:1zpresso K-Max 75 klik
Su Detayları:Tekir Su 92°
Toplam Süre:2:25-2:30

Kahve Miktarı:16 gr
Oran:16/250 (15,6)

Demleme Basamakları: Orkun Üstel Klasik 4*60 son adım 70 Gr su
Aromada gül kendisini belli etmeye çalışsa da geriden geliyor gibi bir hissiyat aldım ama sıcaktan ılığa kayısı,şeftali dolu dolu geliyor.Asidite belirgin,sulu sulu bir hissiyat var ancak asla gelişmemiş bir tat olarak değil ya da ekşilik gibi değil,kararında,asitide tatliliktan daha belirgin açıkçası bitişe doğru hafif buruklaşsa da keyifli bir bitişi var.Kahveyi sevdim açıkçası 😊
 
Son düzenleme:
Demleme Reçetesi:

Kavurucu: Kronotrop
Çekirdek: Etiyopya Korcha Naturel
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Plastik V60 -Cafec Traditional
Öğütüm Detayları:1zpresso K-Max 75 klik
Su Detayları:Tekir Su 90°
Toplam Süre:2:25-2:30

Kahve Miktarı:15 gr
Oran:15/240

Demleme Basamakları: 4*60
The Whirl Guji whole bean yazan paketten sipariş vermiştim öğütülmüş gelmisti iade etmedim.İki paketi de açınca aynı kahve olduklarını yeterince incelemedigimi fark ettim.Burr geometrisi farkını en net deneyimlediğim kahve oldu açıkçası, öğütülmüş gelen paketteki demlemelerimde çok farklı bir gövde hissiyatı sezmistim.Aroma ve berraklık kesinlikle öğütülmüş gelen pakette daha belirgindi.Kendi öğüttüğüm pakette ise gövde daha belirgindi,tatli-dengeli tipte bir lezzet profili vardı.İki fincan da kesinlikle çok keyifliydi,tadım notalarindan kakaolu puding daha baskın gibi geldi bana ama daphne tarzı bir kakaolu puding,damağı yormayan dengeli bir kahve.Deneyip de geçer not vermediğim tek cekirdek sanırım Peru San Fernando oldu.Tatlılığa çok meyilli fincanlar elde ettim,"beni uyandır" kahvesi arayanların ilgilenebileceği tarzda bir kahve ama daha keyiflisini mutlaka icmişsinizdir.
 
Merhaba,

Gene bir karşılaştırma.
Peru Huabal (sol) // Peru Huabal espresso (sağ)

Espresso sadece bir tik daha koyu (olumlu karşıladım). Yanık tadı yok. V60ta daha tatlı ve baharatlı.
Moka Pot üzerine pratik yapmak için aldım. Beceremediğim için tadı konusunda bir şey diyemem. Çekirdekler çok düzgün, hatalı hiç çıkmadı.

Capture d’écran 2023-12-24 à 10.50.11.jpg

edit : okuyan olacaksa, moka pot ile her türlü reçete denedim, hiç bir fincan bitiremedim. En son Türk kahvesi olarak da denedimi aynı rahatsız eden tat var. Belki benden kaynaklı olabilir. Filtre versiyon çok güzel ama.
 
Son düzenleme:
  • Like
Tepkiler: DtB
Demleme Reçetesi:

Kavurucu: Kronotrop
Çekirdek: Peru San Fernando
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Plastik V60 -Cafec Traditional
Öğütüm Detayları:1zpresso K-Max 75 klik
Su Detayları:Tekir Su 92°
Toplam Süre:2:40-2:50

Kahve Miktarı:15 gr
Oran:15/240

Demleme Basamakları: 4*60
Kahveyi neden sevemediğimi en net tanımlayabileceğim demlemem bu oldu açıkçası.Kahve ılıktan soğumaya geçinceye kadar gerçekten keskin bir üzüm pekmezi tatlılığı sunuyor.Katman,kompleksite barındırmayan,ilk yudumdan son yuduma devam eden bu tatlılığı kimisi sevebilir ancak benlik değil.Sekersiz çay kahve tüketen birisi olarak bu tatlılık bana hitap etmedi ama çayımı kahvemi şekersiz tüketemiyorum diyenler bu çekirdeği şekersiz denemenizi kesinlikle öneririm.Paket bitmeden gelişmemiş tatlar almaksızın asiditeyi daha belirgin hale getirebildigim bir reçete, kombinasyon yakalarsam mutlaka paylaşırım.


Düzenleme:

Demleme Reçetesi:

Kavurucu: Kronotrop
Çekirdek: Peru San Fernando
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Plastik V60 -Cafec Traditional
Öğütüm Detayları:1zpresso K-Max 57 klik
Su Detayları:Tekir Su 99°
Toplam Süre:2:50-3:00

Kahve Miktarı:30 gr
Oran:30/500

Demleme Reçetesi: Hoffman Ultimate V60
Çekirdeğin şimdiye kadar içtiğim en iyi fincanları olabilir,o keskin tatlılığı belirgin şekilde köreltti,üzüm pekmezi tatlılığı keyifli sayılabilecek bir reçel tatlılığına büründü.Gövde bir miktar düştü açıkçası ama asla rahatsız edici bir seviyeye değil,asiditenin kendisini en hissettirdiği fincanlari elde ettim diyebilirim ama tatlılık halen baskındı.

Düzenleme 2:
Demleme Reçetesi:

Kavurucu: Kronotrop
Çekirdek: Peru San Fernando
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Plastik V60 -Cafec Traditional
Öğütüm Detayları:1zpresso K-Max 75 klik
Su Detayları:Tekir Su 92°
Toplam Süre:2:30

Kahve Miktarı:18.4 gr
Oran:18.4/283

Demleme Basamakları: Başlamadan kuş yuvası 0:00 50 gr, 0:30-0:45 150 gr a ,1:00-1:15 283 Gr a tamamlanır.1:55-2:00 gibi demleyiciye saat yönü iki tür attırılır.
Kahvenin şimdiye kadar içtiğim en dengeli,temiz içimli fincanı bu idi.O sivri , köşeli tatlılık artık asiditeyle en dengeli halini bulmuştu.
 
Son düzenleme:
Timor diye bir yer varmış, hatta doğusu da varmış. Bugün de kültürlendik vallahi, helal olsun.


Alacaktım da çekirdek seçeneği koymamışlar ilginç bir şekilde.

Kokusu güzeldi çekirdeğin. Ancak içmeye vaktim yoktu.

SCA 85 seviyesi kahveleri var genelde buranın. Kısıtlı bir üretim zaten. Genellikle Hunda kooperatifinden geliyor.

Natural process’dir diye tahmin ediyorum.

Yeni ekledikleri için daha tamamlamamışlardır ürün sayfasını.
 
yıllar önce starbuck reserve nişantaşı ilk açıldığında doğu timor çekirdeği vardı, onu hatırladım. o aralar clover ile ne içsem iyi geliyordu, bunu da begenmiştim.
 
Bu firmanın müşteri politikası güvenilir. Bir sorun veya mağduriyet yaşarsanız iletişime geçin, çözüm bulacaklardır. Ben bir alışverişimde sorun yaşadım ve gönlümü almasını bildiler.

Firmanın diğer bir artısı büyük ölçekli üretim yapmalarına rağmen kahveleri lezzetli ve beklentileri karşılıyor.

Tek uyarım No 33 espresso çekirdeğine dair, o çekirdekten alınabilecek en iyi sonuç ancak cold brew.

_______________________________________


Kronotrop Coffee :: Etiyopya Korcha Natural Çekirdek

Evime yakın büyük Migros'ta kavrulalı 3 hafta olmuş paket buldum, heyecanla valften kokladığımda burnuma gelen çilekli yoğurt kokusu oldu. Bu sayede beni tavladı ve birlikteliğimiz ertesi sabah başladı.

Bu bebekten iki yolla leziz sonuç aldım.

A) Kakaolu puding tadı için (hayır hayır işin içinde bitter çikolata yok) [bu fincanın içimi keyifli oldu]

88⁰ Buzdağı Su
Addis Ababa Dripper (aşağıda kırmızı renkli, fotoğrafını ekledim)
Cafec Abaca+ filtre
Timemore C3, 15 klik [pour over için ideal ayarın bir veya iki tık kalını]
15 gr kahve, 235 gram su
3 döküş, ajitasyon yok [45 gr ile 25 saniye bloom, 100 grama tamamla 35 saniye bekle, 1. Dakikada 235 grama tamamla, demleme süresi 2:00-2:15]

Bu tarifte bitter olan bir yan yok. Tat olarak da damağın gerisinde içerken yarattığı hissiyat olarak da kakaolu puding mevcudiyeti var.

B) Misket limonu, yoğurt, kestane-tütün, bitter çikolata notaları için

89⁰ Buzdağı Su
Hario V60 Dripper
Cafec Abaca+ filtre
Timemore C3, 14 klik [pour over için öğütücünüzün ideal ayarı]
15 gr kahve, 235 gram su
4 Döküş Kasuya Metodu, ajitasyon yok

Bu fincan zengin ve çok boyutlu ancak fincana yansıyan bitter tat var. [Kalın öğütüm ve daha sıcak su ile bu sonuç değişmedi.] Bitter tadı fincandan ne kadar uzak tutarsak o kadar iyi demleyiciyiz gibime geliyor.

Sonuç: Güzel çekirdek, ama alışılageldik Etiyopya çekirdeği zarafeti yok, kulvarı farklı ve kendi içinde güzel.


Addis Ababa Coffee diye bir kahveci var. Buranın sattığı dripper Timemore Crystal gibi, Hario V60 gibi tam konik, iç yüzeyindeki akışa yardımcı form ise Moccamaster Dripper ile Tchibo Dripper'a benziyor. Yazlıkta ticari kahveyi daha lezzetli demlemek için almıştım. Forumda Timemore Crystal hakkında olumlu yazıları okuyunca denedim. Timemore Crystal ile yakın sonuç verdiğini tahmin ediyorum. Kesinlikle Hario V60 dışında en az bir farklı tasarım dripper bu yoldan geçenlerin denemesi gerken bir demleme.
 

Ekli dosyalar

  • 1000017085-02.jpeg
    1000017085-02.jpeg
    87.9 KB · Görüntüleme: 30
  • 1000017639-01.jpeg
    1000017639-01.jpeg
    91.8 KB · Görüntüleme: 29
Son düzenleme:
Geri
Üst