Veganlığı anlarım ama bunu bir mücadeleye çevirmeye anlam veremiyorum.
4bin yıldır avlanıyoruz. Besin zincirine de başkaldırmazsın. Ya da ne bileyim, palm yağı zaten insan sağlığını tehtid ederken muson ormanlarına yazık demezsin. Palm başlı başına vucüduna problem, keza veganlığı, hayvanlar ölmesin misyonundan öte, sağlıklı yaşamı destekleyen argümanları bana daha sempatik geliyor.
Birde geçen gün saçma sapan bi tribe girdim. Benim 3lük küçük insana bi kitap aldım, böyle doğayı korumak, plastik farkındalığı yaratmak üzerine bir hikayesi vardı. Yahu çocuk 3 yaşında anksiyete sahibi oldu, durup durup bana “baba dünya ölüyor mu” diye soruyor.
Şimdi bu çevrecilik işlerini, sürdürülebilir enerji varken yüz yıllardır petrol, kömür rezervlerini eritelim önce diyen koca koca dinazorlar görmezden geliyorken benim gidip pil kutusu yapacağım, pipet poşet kullanmayacağım diye sinir stres yapmam, heleki bunu daha 3 yaşında minik bir bünyeye misyon edindirmem kendimi tatmin etmekten öteye gitmemek, üstüne üstük dert sahibi olmak falan tam bir insan evladı bencilliği gibi geliyor.
Neyse.
Kopi luwak mı içecen, git iç. Arz talep oldukça o hayvanları kafeste tutacaklar.
Sen çikko bir kahve merak ediyorsun diye biz burda birbirimize giriyoruz.
Öbürü kopi luwak içmiyor ama sanıyor ki o hayvanlar laps diye salınacak. Laps diye salınacak olayınıda açayım, dövüşmesin kimse benimle.
Yani özetle, gezen tavuk yumurtası alıyorsun diye bütün tavuklar gezecek mi sanıyorsun.
Kimsenin iyi niyetinden şüphem yok. Kimseninde “ohh hayvanları kafeste tutsunlar” diye kopi luwak içme merakı, motivasyonu yok.
Ben içmedim, içmeyeceğimde. Ha yalan yok ergenliğimde bucket list’i izleyince çok merak etmiştim ama şimdi hayatımda bir öneme, özelliğe sahip olacağını düşünmüyorum. Ama kahve forumunda kopi luwak merak/talep edilmesi kadarda normal bir olay yok.
Kasap forumu olsaydı eğer bu hayvanlar dağ kekiğiyle beslensin konuşması yapardık mesela.