• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

KONO Meimon Dripper

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Rei Kon
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Rei Kon

Barista
İsim
Ahmet Çoban
Daha fazla  
İsim
Ahmet Çoban
Değirmen
Comandante c40
Ekipmanlar
V60, kalita, origami, clever, orea dripper, fellow stagg, acaia pearl
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Fatih
Herkese selamlar, kono dripper başlığının olmadığını fark ettiğim ve hakkında kulübümüzün değerli üyelerinin de dripper hakkında yorumlarını merak ettiğim için bu başlığı açtım. Birçok yabancı kanaldaki dripper kıyaslama videolarında sizin favoriniz hangisi sorusuna yapılan yorumlarda gözüme en çok çarpan isim kono oldu. Biraz kendi çapımda araştırmaya çalıştım ama benden kaynaklı olması yüksek ihtimaldir ki çok fazla bilgiye ulaşamadım. Genel olarak v60'a kıyasla tatlılığı ön plana çıkardığını öğrendim.

Kono dripper'a görsel olarak baktığımızda pek çok dripper gibi konik şekilli ve tahliye deliği v60'a göre daha küçük. Yüzeyel kısımlarda herhangi bir kanal yapısı yok chemex gibi, alt kısımlarda ise düz çizgi şeklinde kanallar var. Evet bunları yazdım ama buradaki tasarım böyle olduğu için şöyle bir akış efendime söyleyeyim şöyle bir lezzet sunar diyemiyorum, inceleme videolarında olur ya o hesap 😅. Bir de malzeme olarak plastik olduğu için ucuzdur diye düşünüyorum.

Birgün kono dripper için distribütör olursa, kullanımı yaygınlaşırsa tarif paylaşımları için bu başlığı kullanabiliriz. Öğrenci olmasam kesin distribütörü ben olurdum 😆

Ekli dosyalar

• images (26).jpeg
    images (26).jpeg
    22.4 KB · Görüntüleme: 125
  • images (25).jpeg
    images (25).jpeg
    13.9 KB · Görüntüleme: 123
Son düzenleme:
Hario v60'tan daha eski bir drippermış. Demlemeleri ortalama v60a göre 2 kat uzun sürüyormuş. Burada filtre tıkanmasından muzdarip arkadaşların gözlerinin seğirmesine sebep olabilecek bir koniye benziyor.

Son bir aydır favori ekipmanım. 12gramdan - 30grama kadar birçok demleme yaptım ve 2-3-4 döküşlerin bir tanesinde bile kötü bardak çıkarmadı. Konik kalita 155 gibi.

Bu caponların porsiyonları bir acaip. Kono 02 ile Hario 01 nerdeyse aynı boylarda. Eğer almaya niyetlenirseniz bunu göz önünde bulundurun.

ekleme: Hario 01 - Kono 2 ile yanyana resimleri
1679382194502.png
1679382226593.png

Son düzenleme:
Son bir aydır favori ekipmanım. 12gramdan - 30grama kadar birçok demleme yaptım ve 2-3-4 döküşlerin bir tanesinde bile kötü bardak çıkarmadı. Konik kalita 155 gibi.

Bu caponların porsiyonları bir acaip. Kono 02 ile Hario 01 nerdeyse aynı boylarda. Eğer almaya niyetlenirseniz bunu göz önünde bulundurun.

Ekli dosyayı görüntüle 25130
Ekli dosyayı görüntüle 25131
aslında o "2 person" dediği şey "1-2 kişilik" demek sanırım. Hario filtrelerinde de 01 boy için "1-2 kişilik", 02 boy için "1-4" kişilik yazıyor. Tuhaf bir hesap kafası cidden ama iyi ki küçük boydan almışsınız, tasarımı büyük boyda işleyecek gibi değil bence. Yatak çok yükselince tıkanma eğilimde oluyor.

Ben de bir süre kullandım, çok güzel bir ekipman ama çok kolay çatlıyor :( Plastik olduğu için sağlık açısından da nasıldır bilemiyorum.

Daha hesaplı ve türkiyede olan bir model için hario mugen denenebilir, çok uzak tasarımlar değiller. Ben v60'tan sonra denediğim düşük bypasslı ne varsa (kono, mugen, orea+negotiator, tricolate") çok memnun kalmıştım. v60'a göre sönük fincanlar üretebiliyorlar ama v60'da yer yer ortaya çıkan "kötü" fincanlardan üretmiyorlar gördüğüm kadarıyla.

Ben v60'tan sonra denediğim düşük bypasslı ne varsa (kono, mugen, orea+negotiator, tricolate") çok memnun kalmıştım. v60'a göre sönük fincanlar üretebiliyorlar ama v60'da yer yer ortaya çıkan "kötü" fincanlardan üretmiyorlar gördüğüm kadarıyla.
Kono gibi konik demleyicilerde düşük bypass'ın sebebi sanıyorum duvarların daha eğimli ve tahliye deliklerinin muadillerine kıyasla daha küçük olması yüzünden olabilir mi? Kalita 155le kıyaslama sebebim de bundan dolayı birazda. İkiside daha garanti bardaklar veriyor sanki.

Birde osmotik demleme bence çok vefalı bir yöntem. V60 / origami dahi kullansan bypass'ı kontrol edebiliyorsun.
Yatak çok yükselince tıkanma eğilimde oluyor.
aynı şekilde tahliye deliği 4 person konolarda aynıysa tıkanma/ekstra yavaşlama çok mantıklı geliyor.
Plastik olduğu için sağlık açısından da nasıldır bilemiyorum.
Bu satırları yazarken cheetos'un ayak kokan cipsini yiyorum ve paketin üzerini yalandan okuyarak aaa içinde palm yağı varmış diyorum(:

Kono gibi konik demleyicilerde düşük bypass'ın sebebi sanıyorum duvarların daha eğimli ve tahliye deliklerinin muadillerine kıyasla daha küçük olması yüzünden olabilir mi? Kalita 155le kıyaslama sebebim de bundan dolayı birazda. İkiside daha garanti bardaklar veriyor sanki.
Konoda düşük bypass duvarın içindeki kanalların şeklinden kaynaklanıyor. Üst kısımlarda filtre duvara öyle bir yapışıyor ki oradan su sızması imkansız, aşağı taraflardaki kanalların olduğu kısma gelince de zaten kahve yatağı başlıyor. Yani kahvenin içinden geçmeyen su olmuyor hiç. Böyle olunca az da çözünse çok da çözünse en azından dengeli çözünüyor, sivri tatlar olmuyor anladığım kadarıyla.

Düz tabanlarda da yatak yükseliği çok daha alçak olduğu su düşük dirençle karşılaşıyor, kağıdın dışına taşma ihtiyacı duymuyor. O nedenle kalita'da da düşük bypass olmalı gibi. Hele ki cam kalita alıp filtreyi duvarlara yapıştırınca tam oluyor.

Ben orea + negotiator kullandığımda cmd 17 klik / 4-5 dakikalık demleme süresi / 1:22 gibi oranlar kullandığımı hatırlıyorum. O dönem baya bi aydınlanma yaşamıştım. Acılık/kötü fincan aslında çok çözmekle falan da alakalı değil, dengeli çözünce her türlü ortalama bir şey elde edebiliyor insan. Muhtemelen kono da uç şeyler denemeye müsait bir ekipmandır.

@ikoh üstad dripper karşılaştırmalarınıza gerçekten hayranım. Katkın için çok teşekkür ederim.
Peki düz mantıkla düşünürsem, duvar kanallarını hiç işin içine katmadan, cahilce düz mantık kuruyorum.

Kalita ve orea misal
Duvar orea da daha dik, tahliye delikleri çok daha geniş. Su nerdeyse çok az çekirdek direnciyle karşılaşıyor. Haliyle çözünme kalitaya nazaran daha az olmalı (refraktometre şaşırtıcı derecede aksini söylüyor ama cahilce devam etme konusunda kararlıyım) Ya da şöyle diyebilirim, asiditeyi çekecek kadar çözmüyor çünkü orea hep daha tatlı bardaklar sunuyor, asiditeyi biraz daha geride bırakıyor.
155 Kalita ise tahliye deliklerinin küçük ve duvarların daha açılı olmasından dolayı çekirdek direncine daha fazla maruz kalıyor ve çekirdeğin suyla teması daha uzun oluyor. Oreaya nazaran daha dengeli bardaklar verebiliyor.

Konoyuda bu sebeple açılı duvar, dikine kanal yapısı ve daha küçük tahliye deliği olduğundan, daha garanti bardaklar çıkardığını varsayıyorum.
Eğer haklıysam orta zekamla gurur duyarım
Eğer haklı değilsem, başka cehaletimi kabul etmiştim(:

üstad dripper karşılaştırmalarınıza gerçekten hayranım. Katkın için çok teşekkür ederim.
Teşekkürler öncelikle 🙏

Kalita ve orea misal
Duvar orea da daha dik, tahliye delikleri çok daha geniş. Su nerdeyse çok az çekirdek direnciyle karşılaşıyor. Haliyle çözünme kalitaya nazaran daha az olmalı (refraktometre şaşırtıcı derecede aksini söylüyor ama cahilce devam etme konusunda kararlıyım) Ya da şöyle diyebilirim, asiditeyi çekecek kadar çözmüyor çünkü orea hep daha tatlı bardaklar sunuyor, asiditeyi biraz daha geride bırakıyor.
155 Kalita ise tahliye deliklerinin küçük ve duvarların daha açılı olmasından dolayı çekirdek direncine daha fazla maruz kalıyor ve çekirdeğin suyla teması daha uzun oluyor. Oreaya nazaran daha dengeli bardaklar verebiliyor.
Buraya çok küçük bir ekleme yapayım. Su ile kahve buluştuktan sonra eğer yatak direnç sağlarsa su, kahve yatağının etrafından dolaşmaya çalışıyor. Ya filtre kağıdının dışına çıkmaya çalışıyor ya da çapraz yollar çiziyor hele ki konikse bir drippersa (çünkü tam ortadan dimdik giderse en çok kahveye öyle çarpar, bu da en yüksek direnç demek). Mesela kalitada eğer su hızlıca gidemiyorsa kendine yollar açmaya çalışacak, bu da kağıdın dışından, ya da kenar köşe bir yerlerden süzülüp kaçan sular demek. Hario switch veya clever dripper kullananlar mandalı ilk açtıklarında dökülen suyun rengine bakarlarsa anlarlar bypass olmuş kısmın ne kadar olduğunu. Çözünmeyi bu düşürebilir kalitada. Ama her koşulda düz tabanlı bir demleyici çok daha az bypass/kanallanma üretiyor gördüğüm kadarıyla. Oreada ise yüksek hızlı bir akış var, su pek bi direnç görmeden kahvenin içinden akıp gidiyor. Haliyle su efektif bir şekilde çözüyor diye yorumladım ben de kafamda. Kaynağım doğrudan coffeeadastra blog yazıları, yoksa bırak refraktometreyi, suyun tds değerini ölçecek ekipman bile yok elimde😄

Tat profilleri açısından olay muhtemelen "1:16 demlemek vs 1:14 demleyip sulandırmak" mevzusu gibi bir fark vardır. Bazı kahveleri yoğun demleyip sulandırınca çok parlak bir asidite alınıyor. Bir ara aeopress yarışma tariflerinin hepsi böyleydi.

Konoyuda bu sebeple açılı duvar, dikine kanal yapısı ve daha küçük tahliye deliği olduğundan, daha garanti bardaklar çıkardığını varsayıyorum.
Bu açıdan düşünmemiştim kullanırken ama mutlaka bunların da etkisi vardır. Ozmotik de hiç denememiştim, merak ettim şimdi 😄

Ekli dosyayı görüntüle 25130
Ekli dosyayı görüntüle 25131
@zebercet üstad,
KONO dripper'ı Türkiyede nereden tedarik edebiliriz?

@xenonman selam dostum,
Memlekette satış yapan bir firmaya denk gelmedim ben hiç

Konoyu kullanma şansım olmadı, ama mantık olarak Hario Mugen' in çok benzer olduğunu düşünüyorum. V60/02'ye göre daha küçük bir delik ve 0 bypass.

Karasu diye okudum, tıkladım linke. 😓
Bende uzunca bi süre karasu diye okudum. Yanlız değilsin, benimde beynim kelimeyi öyle tamamlıyordu. Muhtemelen şundan sebep, bilge karasu'lar sonradan sonradan geldi(:

Geri