• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

KLT Saklama Kabı Modifiyesi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Papillon
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Papillon

Üye
Konum
Denizli
Daha fazla  
Değirmen
Comandante c40
Ekipmanlar
Kalita wave 155/185, Hario switch, Hario v60, Kasuya v60, Lilydrip, Chemex, Aeropress, Soy c2g
Herkese merhaba,
Malum kahve saklamak için KLT saklama kapları oldukça popülerler. Benim KLT kullanmaya başlama sebebim çekirdeklerin hava almasını önlemekten çok kendi paketinde bekleyen çekirdeklerin paketin içerisindeki kaplamadan dolayı nahoş kokular oluşturmasıydı. (Elinizde boş eski kahve paketi varsa içini koklayarak ne demek istediğimi tam olarak anlayabilirsiniz.)


Bu yüzden çekirdeklerimi camda saklamak istemiştim fakat KLT’lerin ışık almaları kahveyi kendi paketinde saklamaya göre en büyük dezavantajıydı. Bunu önlemek için prototip olarak karton poşetten keserek kılıf yaptım.— Işık

Daha sonra iç tarafta kulp kısmında büyükçe bir boşluk olduğunu öğrendim, ne yaparsanız yapın her seferinde orada olan hava kahveyle temas halinde olacaktı. Bunu önlemek için alt taraftan bantlayarak oradaki ölü boşluğu ortadan kaldırdım.— Hava

Normalde çok belli olmayan ama KLT leri dolapta kapalı yerde tutarken belli olan, dışarıya çıkan kahve kokusu kafama takıldı. Çünkü hava çıkıyorsa aynı zamanda giriyordu da. Bunu önlemek için de tıpanın oturduğu deliği daralttım, böylece çok daha sıkı ve hava geçirmez oldu.— Tıpa


Fotoğraflardaki kılıf dediğim gibi karton poşetten kesildi, bu keçe ya da deriden yapılarak geliştirilebilir ve çok daha şık olur. Burada karton yüksekliği 10cm fakat zaten 250gram çekirdek koyunca bu yüksekliğe kadar doldurmuyor kavanozu o yüzden 8cm yükseklik hoş duracaktır diye düşünüyorum. Kavanoz çevresi ise kaplar arasında minimal değişiklik gösterse de 36cm. Kısacası 36x8cm olacak şekilde istediğiniz materyalden parça hazırlayıp uç uca birleştirerek kılıf hazırlayabilirsiniz.

Hava modifiyesi için elektrikçilerin kullandığı siyah bantları kullandım. Fakat maalesef tıpanın olduğu diğer taraftaki ölü boşluk kapatılamıyor doğal olarak, ona yapacak bir şey yok.:confused:

Tıpa modifiyesi için kaldıraç kısmı çıkartmak gerekiyor. Tıpanın olduğu taraftan çekip zorlayın, tam ortada tutan bir diş var oradan çıkartılıp takılabiliyor. Çıkardıktan sonra ben etiketten şeritler kesip, tıpanın oturduğu deliği daraltacak şekilde yan yana yapıştırdım. Daha iyi alternatif olur mu bilmiyorum ama gayet güzel oldu bu şekilde dışarıya kahve kokusu gelmiyor.

Yer konusunda beni zorladığı için ve içinde az kahve kaldığı zaman kullanmayı sevemediğim için bugün kahve kulübünden bir arkadaşımıza gönderdim kendiminkileri. Umarım KLT kullanıcılarının işine yarar bir içerik olmuştur, herkese iyi demlemeler :)

8355B3EB-41C3-4575-9A64-E6E4B0B216B5.jpeg B4667674-BE80-4F96-91DB-508851D50758.jpeg CBB6BF58-62E1-47CF-AE17-2D3B5C677C96.jpeg C8FC85CB-9A3A-4BB1-856A-4E8A249D99D3.jpeg
 
merhaba
uygulamalar için teşekkürler. güzel bir rehber olabilir.
dolap içinde ki kokuların nedeni kendi fikrimce eğer değirmeni de aynı dolap içine koyuyorsanız ondan kaynaklıdır.
koku molekülleri yok edilemez ve bulunduğu her ortamda yayılım eğilimi gösterirler. önlemenin mümkünü yok.
yaptığınız uygulama KLT konusunda üst noktada güvenlik sağlayacaktır. ancak değirmeni de aynı dolap a koyan insanlar koku konusunu çok dert etmemeli diye düşünüyorum. neredeyse 1 yıldır KLT kullanıyorum bende.
 
merhaba
uygulamalar için teşekkürler. güzel bir rehber olabilir.
dolap içinde ki kokuların nedeni kendi fikrimce eğer değirmeni de aynı dolap içine koyuyorsanız ondan kaynaklıdır.
koku molekülleri yok edilemez ve bulunduğu her ortamda yayılım eğilimi gösterirler. önlemenin mümkünü yok.
yaptığınız uygulama KLT konusunda üst noktada güvenlik sağlayacaktır. ancak değirmeni de aynı dolap a koyan insanlar koku konusunu çok dert etmemeli diye düşünüyorum. neredeyse 1 yıldır KLT kullanıyorum bende.
Değirmeni dışarda tutuyorum da bu dediğim koku zaten sadece kapalı havasız yerde bırakınca belli oluyordu dışarda açık dolapta tutarken belli olmayacak kadar minimal aslında. Modifiye sonrası tamamen kayboldu (y)
 
Bende de iki adet orta boy var ve evet kahve azaldıkça kapatıp açmak zorlaşıyor. @Cihan arkadaşımızın vesilesiyle Vacu Vin edindim yarın öbür gün gelir, klt tazeliği koruma noktasında iyi sayılır fakat Vacu Vin en kötü ihtimalle bir tık daha iyi muhafaza edecek gibime geliyor. Ama Vacu Vin’in tartışmasız en iyi yönü tüm şişelerin -özellikle opak-hizmetinizde sizi bekliyor olaması.
 
Vacu vin kesinlikle çok güzel yöntem, tek dezavantajı şişelerin ağzı dar olduğu için doldurup boşaltması biraz zahmetli gözüktü gözüme.

İlk başta bana da öyle geldi bir karton parçasını leblebi külahı gibi kıvırıp döküyordum çekirdekleri , sonradan elim mi alıştı nedir ! çekirdeklerin kendi zarflarının bir kenarını parmağımla azıcık ezerek başka hiç bir şeye ihtiyaç kalmadan dökebiliyorum şişe içine.250 gr.da 1 veya 2 çekirdek düşmüyor bile masaya .
Boşaltırken çok daha kolay , şişeyi her 180 derece çevirişte 16-18 gr.çekirdek dökülüyor terazi üzerindeki kap içine tabii bu çekirdek çeşitlerine göre değişecekse de kaşık kullanmıyorum artık.
Alışacaksanız kısa sürede emin olun. 😘
 
Son düzenleme:
Vacu vin kesinlikle çok güzel yöntem, tek dezavantajı şişelerin ağzı dar olduğu için doldurup boşaltması biraz zahmetli gözüktü gözüme. Buna üşendiğim için vakumlamanın o kadar da gerekli olmadığına inandırdım kendimi :ROFLMAO:

huni olarak v60 dripper kullanırsanız hiç bir zahmeti olmadığını görürsünüz.
 
İlk başta bana da öyle geldi bir karton parçasını leblebi külahı gibi kıvırıp döküyordum çekirdekleri , sonradan elim mi alıştı nedir ! çekirdeklerin kendi zarflarının bir kenarını parmağımla azıcık ezerek başka hiç bir şeye ihtiyaç kalmadan dökebiliyorum şişe içine.250 gr.da 1 veya 2 çekirdek düşmüyor bile masaya .
Boşaltırken çok daha kolay , şişeyi her 180 derece çevirişte 16-18 gr.çekirdek dökülüyor terazi üzerindeki kap içine tabii bu çekirdek çeşitlerine göre değişecekse de kaşık kullanmıyorum artık.
Alışacaksanız kısa sürede emin olun. 😘

200 ml soda şişesi yaklaşık 70 gram kahve alabiliyor. kullanılabilecek dah küçük şişe tavsiyeniz var mı?
 
İlk başta bana da öyle geldi bir karton parçasını leblebi külahı gibi kıvırıp döküyordum çekirdekleri , sonradan elim mi alıştı nedir ! çekirdeklerin kendi zarflarının bir kenarını parmağımla azıcık ezerek başka hiç bir şeye ihtiyaç kalmadan dökebiliyorum şişe içine.250 gr.da 1 veya 2 çekirdek düşmüyor bile masaya .
Boşaltırken çok daha kolay , şişeyi her 180 derece çevirişte 16-18 gr.çekirdek dökülüyor terazi üzerindeki kap içine tabii bu çekirdek çeşitlerine göre değişecekse de kaşık kullanmıyorum artık.
Alışacaksanız kısa sürede emin olun. 😘

Diyelimki 100’lük şişeden 15 gram aldınız.
Kalan 85 gram kahveyi yine aynı şekilde vakumlayıp kaldırıyorsunuz öyle mi?

Diğer husus, vakumlama aletleri ile (örn. Tinton) karşılaştırınca ikisinin yeri farklı değil mi?
Sonuçta sizin yöntemle kahvenin vakumu açılmazsa dahi, maksimum süreye kadar (6 ay, 1 sene) taze kalamaz diyebilir miyiz?

Birde uygulamalı video var mı alıntı şeklinde link verebileceğiniz?

Teşekkürler.
 
200 ml soda şişesi yaklaşık 70 gram kahve alabiliyor. kullanılabilecek dah küçük şişe tavsiyeniz var mı?
Belki vardır ancak hiç araştırmadım inanın.Ağız iç çapı 18,5 mm.olan (standart ölçü) her şişe ,tüp vs.olabilir aslında.Tedi mağazası (Ç.kale'de)
ağzı mantar tıpa ile kapalı deney tüpleri gibi çok çeşit gördüm ancak kumpas ile gidip ölçemedim henüz.Aklımda ama.
 
Son düzenleme:
@Joe Doe vakumlu şişeden istenilen miktarda çekirdeği alınca kalanı hemen tekrar vakumluyorum zaten bir kaç pompalama yetiyor ve çok zevkli clik - clik diye ses gelince anlıyorsunuz şişedeki havanın boşaldığını.
@Kahveciningalaksirehberi nin vakumlama yöntemi ile derin dondurucuda saklama olayı farklı.O yöntemle çekirdekleri aylarca saklayabiliyor ve aromalarından çok az şey kaybediyorsunuz.
Vacu Vin örn.250 gr.lık paketi açınca kalan çekirdeği nasıl saklayayım düşüncemize çözüm yani günlük kullanımımız için.
Bu arada şişe derin dondurucuya konur mu ? Konulursa bir şey olur mu ? Nem - kırılma vs.inanın bilmiyorum.Vacu Vin'i paketini açtığımız çekirdekleri kolayca bulunabilen, cam, renkli, sağlam, az yer tutan ve havası tamamen basitce boşaltılabilen ortamda saklayabilmek için kullanıyorum.KLT saklama kaplarına alternatif olarak düşünün.
İnternette Vacu Vin ile ilgili çok video var daha çok açılmış ve hepsi bitirilmemiş şarapların havasız ortamda kalarak bozulmaması için düşünülmüş.
örn :
 
Son düzenleme:
Herkese merhaba,
Malum kahve saklamak için KLT saklama kapları oldukça popülerler. Benim KLT kullanmaya başlama sebebim çekirdeklerin hava almasını önlemekten çok kendi paketinde bekleyen çekirdeklerin paketin içerisindeki kaplamadan dolayı nahoş kokular oluşturmasıydı. (Elinizde boş eski kahve paketi varsa içini koklayarak ne demek istediğimi tam olarak anlayabilirsiniz.)


Bu yüzden çekirdeklerimi camda saklamak istemiştim fakat KLT’lerin ışık almaları kahveyi kendi paketinde saklamaya göre en büyük dezavantajıydı. Bunu önlemek için prototip olarak karton poşetten keserek kılıf yaptım.— Işık

Daha sonra iç tarafta kulp kısmında büyükçe bir boşluk olduğunu öğrendim, ne yaparsanız yapın her seferinde orada olan hava kahveyle temas halinde olacaktı. Bunu önlemek için alt taraftan bantlayarak oradaki ölü boşluğu ortadan kaldırdım.— Hava

Normalde çok belli olmayan ama KLT leri dolapta kapalı yerde tutarken belli olan, dışarıya çıkan kahve kokusu kafama takıldı. Çünkü hava çıkıyorsa aynı zamanda giriyordu da. Bunu önlemek için de tıpanın oturduğu deliği daralttım, böylece çok daha sıkı ve hava geçirmez oldu.— Tıpa


Fotoğraflardaki kılıf dediğim gibi karton poşetten kesildi, bu keçe ya da deriden yapılarak geliştirilebilir ve çok daha şık olur. Burada karton yüksekliği 10cm fakat zaten 250gram çekirdek koyunca bu yüksekliğe kadar doldurmuyor kavanozu o yüzden 8cm yükseklik hoş duracaktır diye düşünüyorum. Kavanoz çevresi ise kaplar arasında minimal değişiklik gösterse de 36cm. Kısacası 36x8cm olacak şekilde istediğiniz materyalden parça hazırlayıp uç uca birleştirerek kılıf hazırlayabilirsiniz.

Hava modifiyesi için elektrikçilerin kullandığı siyah bantları kullandım. Fakat maalesef tıpanın olduğu diğer taraftaki ölü boşluk kapatılamıyor doğal olarak, ona yapacak bir şey yok.:confused:

Tıpa modifiyesi için kaldıraç kısmı çıkartmak gerekiyor. Tıpanın olduğu taraftan çekip zorlayın, tam ortada tutan bir diş var oradan çıkartılıp takılabiliyor. Çıkardıktan sonra ben etiketten şeritler kesip, tıpanın oturduğu deliği daraltacak şekilde yan yana yapıştırdım. Daha iyi alternatif olur mu bilmiyorum ama gayet güzel oldu bu şekilde dışarıya kahve kokusu gelmiyor.

Yer konusunda beni zorladığı için ve içinde az kahve kaldığı zaman kullanmayı sevemediğim için bugün kahve kulübünden bir arkadaşımıza gönderdim kendiminkileri. Umarım KLT kullanıcılarının işine yarar bir içerik olmuştur, herkese iyi demlemeler :)

Ekli dosyayı görüntüle 699 Ekli dosyayı görüntüle 700 Ekli dosyayı görüntüle 702 Ekli dosyayı görüntüle 701
ben bu modifiyeyi yaptım. izlenimlerimi ilerleyen günlerde söylerim :) teşekkürler.
 
güncelleme.
modifiyeye gerek görmedim ve geri eski haline getirdim. bence KLT konusunda hava kaçırıyor ya da hava alıyor gibi düşünmek çok da elzem değil.
çok uzun süredir KLT kullandım ve henüz KLT yüzünden bozulan bir kahveye rastlamadım.
zaten bir kahveyi maksimum bir bucuk ay da tüketiyoruz. Daha uzun saklamak için farklı metodlar öneririm.
 
Geri
Üst