• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kinu M47 Classic İncelemesi Yayında | Comandante mi? Kinu mu?

teyyaredenkahve

Barista
İsim
Levent
Comandante C40, Timemore Chestnut X, 1Zpresso K pro incelemelerinin ardından, son 2 aydır sürekli bir şekilde kullandığım Kinu M47 Classic el değirmeninin incelemesi de artık yayında.

47mm Black fusion kaplama kesiciye sahip bu değirmen neler yapabiliyor? Espresso ve pour over performansları nasıl? İyileştirme yönleri neler?

En büyük rakibi Comandante ile karşılaştırması ve daha fazlası videoda.

Sorularınız olursa video altına ve buraya yazabilirsiniz. Toplu bir şekilde hepsini cevaplamaya çalışacağım. Desteklemek için "beğen" tuşunu da kullanabilirsiniz :)

Değirmeni merak edenler için burada da canlı yayında yapmış olduğumuz inceleme ve daha detaylı kullanıcı deneyimleri mevcut.

Son düzenleme:
Parasını haketmedigini dusunuyorum.Videoda ısrarla stepless uzerinde durmuşsun levent abi.Stepless mekanizma teorikte mükemmel ama pratikte kullanışlı değil.En iyisi ince ayar veren stepli mekanizma.Örnegin jx pro gibi.Steplessde ayni ayari tutturmak çok zor.

Parasını haketmedigini dusunuyorum.Videoda ısrarla stepless uzerinde durmuşsun levent abi.Stepless mekanizma teorikte mükemmel ama pratikte kullanışlı değil.En iyisi ince ayar veren stepli mekanizma.Örnegin jx pro gibi.Steplessde ayni ayari tutturmak çok zor.
Pahalı bir değirmen olduğunu kabul etmek lazım. Kesinlikle rakiplerinden daha pahalı.

En önemli özelliği stepless olması ve daha da önemlisi tekrar edilebilir bir stepless mekanizmayı sahip olması.

Sıfır ayarı her zaman aynı. Kullanıcının hata yapma olasılığı ya da bir kayma olasılığı yok. Bu da demek oluyor ki, her seferinde aynı ayarı tutturabilirsiniz. Mekanizmadaki sayılar ve çentikler güzel referans oluyorlar. Bir nevi senin dediğin gibi mikro boyutta stepli mekanizma diyelim.

Bunun asıl avantajı filtre de değil, espresso kısmında ortaya çıkıyor. Diğer değirmenlerde klikler arası 6-7sn oynamalar olabilirken, Kinu ile bu aralık çok dar.

Tam anlatamamış olabilirim. 😉

Pahalı bir değirmen olduğunu kabul etmek lazım. Kesinlikle rakiplerinden daha pahalı.

En önemli özelliği stepless olması ve daha da önemlisi tekrar edilebilir bir stepless mekanizmayı sahip olması.

Sıfır ayarı her zaman aynı. Kullanıcının hata yapma olasılığı ya da bir kayma olasılığı yok. Bu da demek oluyor ki, her seferinde aynı ayarı tutturabilirsiniz. Mekanizmadaki sayılar ve çentikler güzel referans oluyorlar.

Bunun asıl avantajı filtre de değil, espresso kısmında ortaya çıkıyor. Diğer değirmenlerde klikler arası 6-7sn oynamalar olabilirken, Kinu ile bu aralık çok dar.

Tam anlatamamış olabilirim. 😉
Anlattiniz hocam ben de stepless kullandim mantigini biliyorum.Ama 6-7 saniye oynama ancak comandante standart aks ile olur :) jx pro nun ayar araligi yetmeyen varsa zaten 50 bin lik falan ticari makine kullanıyordur.Demek istedigim bu.K serisi bile 22.5 mikronla cogu kisiye yetiyorken 12.5 mikrok gibi bir aralik veren stepli degirmen her turlu daha tekrar edilebilir.
Kinu da ayni ayar diyorsunuz ama bu imkansız .

Çok güzel inceleme olmuş. Emeğinize sağlık.

Filtre özelinde konuşursak incelemede bahsettiğiniz tat profili kısmına dikkat çekmek istiyorum. Daha zarif tatları cmd daha iyi veriyor demişsiniz, şahsen ben yeni bir değirmen alsam en çok buna dikkat ederdim.

Şöyle bir örnek vereyim, elinizde 15 gram özel bir geisha var diyelim. Kinu ve cmd ile öğütme fırsatınız varsa tercih hakkınızı cmd’den yana kullanmak daha doğru olacaktır incelemeye göre. Bence en önemli tercih sebebi bu.

Değirmenin diğer eksi yanları ise ağırlığı (1.2 kg 🙄), tipi, kapak koymamaları ve bence manyetik hazne. Ben tercihimi kavanozdan yana kullanırdım. Şahsen espresso yapmayacaksam bu değirmeni almak için bir neden göremiyorum.

Anlattiniz hocam ben de stepless kullandim mantigini biliyorum.Ama 6-7 saniye oynama ancak comandante standart aks ile olur :) jx pro nun ayar araligi yetmeyen varsa zaten 50 bin lik falan ticari makine kullanıyordur.Demek istedigim bu.K serisi bile 22.5 mikronla cogu kisiye yetiyorken 12.5 mikrok gibi bir aralik veren stepli degirmen her turlu daha tekrar edilebilir.
K serisinden espresso ayarında kesinlikle daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Aralık çok daha geniş. K proda doz ayarı yapmak zorunda kalabiliyordum Robot ile denerken. JX serisi de dediğiniz gibi espresso aralığı olarak yeterli değirmenlerden biri olarak gösteriliyor. Şahsen kullanmadım, elime hiç geçmedi.

Fark yarattığı ve öne çıktığı yer bence burası zaten. Sıfır ayarı kaymadığı sürece, ki kaymıyor, çentiği aynı yere hizalarsanız, aynı öğütümü alıyorsunuz. Yani 8 nolu kademeye getirirseniz, her zaman aynı öğütümü alırsınız. 8 ile 9 arasında çentikler var, onlar referans noktaları. Çentiği 8 ile 9 arasında istediğiniz yerde konumlandırabilirsiniz. Espresso için avantajı burada.

En büyük dezavantajı fiyatı.

Çok güzel inceleme olmuş. Emeğinize sağlık.

Filtre özelinde konuşursak incelemede bahsettiğiniz tat profili kısmına dikkat çekmek istiyorum. Daha zarif tatları cmd daha iyi veriyor demişsiniz, şahsen ben yeni bir değirmen alsam en çok buna dikkat ederdim.

Şöyle bir örnek vereyim, elinizde 15 gram özel bir geisha var diyelim. Kinu ve cmd ile öğütme fırsatınız varsa tercih hakkınızı cmd’den yana kullanmak daha doğru olacaktır incelemeye göre. Bence en önemli tercih sebebi bu.

Değirmenin diğer eksi yanları ise ağırlığı (1.2 kg 🙄), tipi, kapak koymamaları ve bence manyetik hazne. Ben tercihimi kavanozdan yana kullanırdım. Şahsen espresso yapmayacaksam bu değirmeni almak için bir neden göremiyorum.
Çok teşekkür ederim yorumunuz için.

Filtre özelinde benim tecrübem şu şekilde. Comandante özellikle sıcakken asiditeyi (daha baskın olarak narenciye asiditesini) daha ön planda hissettiriyor. Kinu da ise asidite, soğudukça ön plana çıkmaya başlıyor ve fincanda bence tatlılık daha ön planda. Alınan tatlar bakımında çok bir fark yok. Tat algısı ya da fincan algısında ufak farklar oluyor.

Bunları anlamak için gerçekten şartlanmak , damağınızı kalibre etmek ve defalarca kör tadım yapmak lazım. Normal bir kullanıcı için ayırt etmek çok zor olabilir. Her kahvemi bu kadar özenerek ya da dikkat ederek demlemiyorum. Timemore C2 ile de mutlu ve mesut kahveler içiyordum :)

Yurt dışından diğer arkadaşlar ile de konuştum. Bu seviyedeki değirmenlerde seçme kriteri öğütüm kalitesinden öte şeyler oluyor. Mesela dediğiniz gibi ağırlık bir kriter olabilir. Kolunu çıkarmak için vidayı sökmek lazım. Popcorning bir kriter olabilir. Çözümü basit ama bence kapak olmalı. Kişiselleştirme seçenekleri yok. Mıktanıslı hazne seçme ya da seçmeme sebebi olabilir. K Pro , K Plus daki farklar gibi.

Daha önceki incelemelerimde tat konusuna çok yoğunlaşmamıştım ama Asser (coffeechronicle) ile konuştuktan sonra, daha yoğunlaşmaya başladım.

Son düzenleme:
@teyyaredenkahve jx pro icin konusursam
Ayni şeyi ben çok net hissettim.Jx proda daha şekerimsi tatlı hissediyorum.Comandante daha asidik.Bazen biri bazen digeri hoşuma gidiyor
Kesinlikle çok haklısın. Aynı kahveyi yan yana tadarak ve dikkat ederek anlayabilirsin. Hepsi iyi fincanlar veriyorlar. Ben bunu biraz da V60 daha iyi ya da Kalita daha iyi demeye benzetiyorum.

Değirmen seçiminde en önemli kriter bence kullanım amacı, sonra tasarım, ergonomi, malzemeler ve kesinlikle fiyatı.

Mesela JX'i K pro ya tercih edenler var tat profili açısından ama ergonomi söz konusu olduğunda K pro daha ön plana çıkıyor.

Geri