• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kettle Akışının Fiziği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Alizrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Alizrl

Barista
İsim
Ali zorlu
Daha fazla  
İsim
Ali zorlu
Değirmen
Comandante c40
Ekipmanlar
Hario switch, brewista artisan, black mirror
Bu aralar fazlasıyla boş vaktim olduğu için bir veya iki yazı da ben yazmak istedim foruma. Ben de mühendis olarak pour over demlemelerin fiziğini ve bilimsel tarafını fazlasıyla merak ediyorum. Kendimi geliştirmek için elimden geleni yapıyorum. Hatta hayatımda demlemelerimi nasıl daha iyi hale getiririm, yaptığım demlemenin altındaki mekanik nedir, neleri değiştirmem neleri, nasıl etkiler diye sorgulamam bunları araştırmam, denemem önemli parça haline geldi.

Kettle akışının fiziğini anlatan bir yazı okumuştum daha önce, şimdi sizler için basitçe üzerinde durmak isterim.

Döküş yüksekliği ve döküş oranı (ml/saniye) tartışmasız fincan tadını etkileyen en büyük değişkenlerden birisi. Demlemelerimiz sırasında birçok parametre üzerinde duruluyor fakat özellikle demlemeye yeni başlayan ev demleyicileri arasında üzerinde en az durulan konu belki de döküş şekli. Kaz veya kuğu boyunlu kettle alınca ne yazık ki döküş kontrolü burada bitmiyor.
Çok hızlı bir döküş yapmak kahve yatağında çukur açarak filtrenin tıkanmasına ve eşit çözünmeyen bir demlemeye dolayısıyla buruk bir tada sebep olacaktır. Döküş yüksekliği ve hızını sabit tutmak daha tekrarlanabilir demlemelere izin verecektir.

Döküş şeklinin demleme süresine etkisinin yanı sıra aynı zamanda kahveyi ne kadar ajite edeceğini de belirler. Kettle ucu da suyu ne kadar pürüzsüz döktüğü, akış hızını ne kadar kontrol edebildiği, döküş açısını ve diğer su akış özellikerini etkileyecektir. Benim de kullandığım Brewista Artisan ve Fellow gibi kettlelar döküş kontrolü açısından gerçekten rakipsiz kettlelar. Gördüğüm kadarıyla Timemore kettlelar da döküş açısı ve kontrolünde oldukça iyiler.

Kettle ucundan dökülen su ilk çıktığı noktada genellikle pürüzsüz ve silindiriktir ve kettle ucundaki kusurlar ilk başta belli etmese de döküşün devamında giderek büyüyen bozulmalara yol açar. Çevirisini yaptığım yazının devamında suyun atomik yapısı, polaritesi ve yüzey gerilimi hakkında bilgiler vermiş fakat ben gereksiz bilgi ve fazla detaya girmeden sadeleştirilmiş olarak anlatmaya çalışacağım. Merak edenler için kaynak olarak link ekleyeceğim.
Basitçe su kohezyon kuvveti yüzünden bir yüzey gerilimine sahiptir ve bu su moleküllerini birbirine çekip yapışmasını sağlar. Kohezyon kuvveti sebebiyle başlangıçta az bozuk olan akış zamanla su damlacıklar halinde dökülene kadar büyür. Kettle ile lavabonun içine yüksekten su dökerek suyun akışını inceleyebilirsiniz.
mMHYpzhDxkuOhPIobztCF99odYlCJabU0mENynfbrzRCYKXpxGM0sHAjHlhFvTKYWYTD8OEJgtdluygAoKp2wpYdKh0qwIYPoFoQWHxzOqYQcre5p1EYxWZoKtvGg4fFJfLz-tFY

Başlangıçta düzgün olan akışın giderek bozulup damlacıklar haline dönüştüğünün örneği.

Düzensiz akışın suyu damlacıklar halinde getirdiği uzunluğa kopma uzunluğu adı verilir ve bu uzunluk hem kettle ucu hem de akış şiddetinden etkilenir. Her kettle’ın kopma uzunluğunun optimum olduğu bir debi vardır. Daha yavaş veya daha hızlı döküş bu uzunluğu değiştirecektir.
4zurdwE_pnvoXWLGvwVC4LO_QiG01LYR7Drq7v6GwjzrPjpBo8tzM0T2IoRaG4z0NfFjFFvR_ZfLpyqKZAjmxdiGPrNegpIFIbI-EolvzCS-Hv7xWJNN5LjUR2CIZ8Y5n6UsdT8T

Aşağıda yazıyı yazan brewistanın smart modeli, smart+akış sınırlayıcı ve fellow kettle ile akış denemeleri yapmış ve grafik haline getirmiş.

lrz1Zo1npJuclNyUYeRBCLzKCWFdwnKjIdQRHNNYiZgzgWq1RJGLpmCNOQVtgLHi2grkg1mHVseGmuhS0WBeCKQ68WjiXAD_Xn29RwwoR1M2ekA00CJUcz5rBxvPPJTybgcvFJB1

Kopma uzunluğunu anlaşılması önemlidir çünkü su akışının yatağa ne kadar pürüzsüz girdiği yataktaki kahveyi ne kadar ve nasıl ajite edeceğini etkiler.
dgvZ3v9FuWHdJ2PczBe2rWEB4M7XOBkvf1sTMoODfmTNKtitvpNXWeCbo_3pYbtZRVuu2TPKItQOObZdaWJzEmYun9O4Y7L1MC8XmVg8IfmL2YA55Y4oV75qs5-_4QfdYrkXUYZL

Kettledan dökülen su kahve yatağına temas ettiği noktada ne kadar bozuksa yatağın içerisine o kadar fazla hava kabarcığı taşınır. Su akışı kabarcıkları aşağı iter ve kaldırma kuvveti de kabarcıkları yukarı doğru iteler. Belirli bir derinlikten sonra sürtünmeden dolayı yalnızca kaldırma kuvveti etki eder ve kabarcıklar yukarı doğru taşınır. Bu kahve yatağında bir türbülansa neden olur ve bu kahve çözünmesi için iyi bir şeydir. Fakat bir yere kadar. Yeteri kadar türbülans yeterince ajitasyon sağlar ve temiz suyun bütün kahve parçacıklarını yeterince çözülmesine yardım eder.
Akış eğer çok fazla düzensizse kopma uzunluğu çok kısa olacaktır ve akış kahve yatağında yeterli derinliğe etki edemeyecektir. Kısacası şıpırtılı bir döküş istemiyoruz.
Şıpırtılı döküş suyun kaldırma kuvveti yüzünden akışı yeterince derine inmeden ve yeterince ajitasyon yaratmadan son bulacaktır. Ve bu kahvenin under-extract olmasına veya düzgün bir çözünme sağlanmamasına sebep olacaktır.
Bunun tersi durumunda kettle kahve yatağına çok yakın döküldüğünde ise laminar akış bozulmadan yatağın en dibine kadar inecek ve kahve yatağında oyuklara, kanallanmaya ve bölgesel over-extractiona sebep olacaktır.

Şimdi kopma uzunluğunun ajitasyona etkilerini gördüğümüze göre neden suyu dökerken kahve yatağına çok yakın değil de şıpırtılı döküşün olduğu noktadan biraz alçakta dökmemiz gerektiği anlaşılmıştır. Fazla türbülans yeterince ajitasyon sağlamayacaktır. Çok yakından dökülen laminer akış da kanallanmalara ve eşit olmayan çözünmeye sebep olacaktır.
BPZNmavGavOaAtehVuxc-E_VP5cQ8fRFFmLzFSM37v_pQbx4Lv0p6sCAeqKZN396c0q-a3hqpKyipXs0yeCoFt16M1910Eav7N2c53norWQHukdxdyIRrz5aioMb9AGyQF3111hv

Farklı akış türlerinin etkilerini gösteren çizim.

Şimdi gelelim diğer bir konuya. Kopma uzunluğu ne kadar fazlaysa yerçekimi yüzünde akış hızı o kadar artacak ve daha derine daha güçlü türbülansa neden olacaktır. Bu da istemediğimiz bir durum çünkü toz diye adlandırdığımız ince partiküllerinin derine inmesi kolaylaşacak ve tıkanmalara sebep olacaktır.
Kettle dan ketıla değişmekle beraber genellikle (Fellow, Brewista gibi kettlelarda) 5gr/sn gibi bir hız ile şapırdamanın olduğu noktanın biraz altıda yapılan döküşler iyi sonuç verecektir. Fakat eğer çok fazla toz üreten bir değirmene sahipseniz veya kahve çok tozlu ise daha yavaş bir akışla daha kısa bir kopma uzunluğu elde etmek isteyebilirsiniz.
Aslında bunları deneyerek kendiniz tecrübe etmenizi isterim.

Konuşmamız gereken diğer bir konu ise kettledan akan suyun ne kadar dik olduğu. Çok daha dik akış sağlayan katlılarda kopma uzunluğunu kontrolü sağlaması daha kolay olacaktır.

Çok fazla değişken var ve hepsinin akılda tutulması zor olabilir. Aşağıdaki harita döküşünüzün yatakta ne kadar ajitasyon yaratacağını ve akışın türbülanslı veya laminer mi olacağı konusunda yardımcı olabilir.
WCFEV3Yrl_BwwM-uwEu5dJDaycNBdRBvE60EuDsFEqMsDwcqm3UwI_3rwArOINiLUGpxtS5ARaAWyBe74NResBbzHjtOultUctwQtYryVEWCpklmSR7_bTc5dPthN1Y8ncgaqXLg

O8fiMt1dtiNbShdhY2-ExNm3uWYWbeb24sMfIyxuFJxkofy5Z750iltOTx5CeZde7jMi9ea56rtepg13qVI5JA0OxuNUGaRSxBufzIa8eo4QE-u9l5b4H8U_oM_2FOX2cPwU72AP

ikinci haritada döküşünüzü nasıl değiştirebileceğiniz konusunda yardımcı olabilir. Eğer kahve az tozluysa döküş hızını artırıp kopma uzunluğunu korumak için daha yüksekten dökmek isteyebilirsiniz. Veya çok fazla toz üreten bir kahvede akışı yavaşlatıp daha alçaktan dökmek isteyebilirsiniz.

Evet, yazının sonuna geldik. Döküş konusunda kendinizi nasıl daha fazla geliştirirsiniz kafanızda fikirler olmuştur umarım. Tekrar hatırlatmam gerekirse kaz boyunlu kettle kullanmak demek döküşünüzün iyi olduğu anlamına gelmiyor. gördüğünüz gibi birçok değişken mevcut ve aslında bunları kontrol etmek için antrenmanlı olmak ve zamanla tecrübe kazanmak gerekiyor. Bu size daha kaliteli ve daha tekrarlanabilir fincanlar sunacaktır
Bence pour over demlemelerde en önemli konulardan birisi döküş kontrolü ve bu yazıda bunun üzerine durdum biraz.
Benim için önemli olan ve ilgi çekici bir konu daha var ki o biraz daha karmaşık ve daha bilimsel. Yeterince kaynak bulabilirsem - ki yabancı kaynak bulmak bile zorluyor- detaylı bir yazı daha yazmak istiyorum.
Umarım faydalı olur bu yazı birilerine :)

Herkese iyi demlemeler...

Kaynak:https://coffeeadastra.com/2020/05/23/the-physics-of-kettle-streams/

Son düzenleme:
Çok güzel olmuş. Emeğinize sağlık.
Bir sorum olacak. Yazıda fellow ve brewista için saniyede 5gr ideal demişsiniz fakat alttaki grafikte sweet spot olarak saniyede 8gr önerilmiş. Hangisini dikkate almak gerekiyor?

Bir sorum olacak. Yazıda fellow ve brewista için saniyede 5gr ideal demişsiniz fakat alttaki grafikte sweet spot olarak saniyede 8gr önerilmiş. Hangisini dikkate almak gerekiyor?
Sweet spotta iki parametre var biri yükseklik diğeri debi. 2-5-8 g/s hepsi bu alan içinde yüksekliğe bağlı olarak...

Evet @Kdundar dediği gibi sweet spot diye adlandırdığı kısım daire içinde üçtane debi işaretli. Yalnız bu harita her kettle için değişecektir bu sadece yol gösterici gibi düşünün 😊

Merhabalar, gerçekten çok bilgilendirici ayrıntılı ve anlaşılabilir bir anlatım olmuş, paylaştığınız için teşekkür ederim. Ben şunu sormak istiyorum naçizane : bilindiği üzere bu akış yüksekliği ve düzeni yanı sıra döküșün bir de deseni var çoğu zaman içten dışa radyal bir görüntü çizen. Sozkonusu döküș stili sudaki kopmalar sonucu yatak yüzeyinde oluşan gerilimi tolere edebilir mi? Ederse ne seviyede eder?
Bunun sormamdaki sebep ince akış elde edilebilen ancak boynu çok kısa kalan bir kettle ile alınan verimi bu şekilde yukarı taşıyabilir miyiz?

Geri