M
mimds
Guest
Kavurucuların internet sitelerinde kahvelerle ilgili paylaştıkları künye bilgilerini, izlenebilirlikleri yeterli buluyor musunuz?
Bazıları tadım notları hariç sattıkları kahveler hakkında başka hiç bir bilgiyi paylaşmıyor, hoş bazıları zahmet edip onu bile yapmıyor! Veya sadece tadım notlarının (kendi tadım notları olmasını tercih ederim ama birçoğu sadece tedarikçilerin sayfalarından birebir alıntı yapıyor!) yanında ülke/bölge/yöre, çiftlik/kooperatif, tür/varyete, yükseklik, işlenme metodu ya da tek tük tadım puanı gibi temel bazı bilgileri birer satırla paylaşmayı yeterli buluyorlar... Bazıları ise bu bilgilerle birlikte kahvelerin ya da çiftliklerin/kooperatiflerin/tedarikçilerin sahip oldukları sertifikaları, kahveyi temin ettikleri büyük tedarikçileri(ticaret yöntemlerini anlamak ve izlenebilirlik açısından önemli!) ve dalından fincana kadar kahvenin öyküsünü fotoğraf ya da videolarla(bir çoğu tedarikçilerden birebir copy/paste yapılmış olsa da!) da zenginleştirerek daha ayrıntılı denebilecek bilgiler de paylaşıyor... Şahsen, tabii ki tek kıstasım bunlar olmasa da gereken özeni gösterenleri takdir ediyorum çünkü nitelikli kahve kulvarını diğerlerinden ayıran unsurlardan birinin de bu bilgiler ve işin arka planı olduğunu düşünüyorum... Doğrusu internet üzerinden alışveriş yapacağım zaman bu bilgilerin paylaşılıp paylaşılmadığını önemsiyor ve bu özeni göstermeyenlerden, yerinde tatma şansım da yoksa, kahve almaktan imtina ediyorum!
Bu konudaki tüketici görüşlerini merak ediyorum doğrusu...
Bir konu daha var... Sanırım hem o dönemin hasadının, hem de ham çekirdekleri satın aldıkları büyük tedarikçilerin/ülkedeki ana distürbitörlerin aynı olması nedeniyle aynı çekirdekler farklı kavurucular tarafından kimine istasyon, çiftlik ya da yöre adlarıyla farklı isimler verilerek aynı dönemde piyasada oluyorlar... bunu olumsuz bir şey olarak değerlendirmiyorum, sonuçta her kavurucunun kendi kavurma profili var, aynı çekirdekler de olsa da kavurma profillerinden kaynaklanan farklılıklar olacaktır... ama bunun böyle olduğunu da bilmekte yarar var, farklı isimler adı altında da olsalar da aynı çekirdekler sonuçta, bunu anlamıyor değiliz!!! örneğin, şu dönemde etiyopya wolichu wachu, üstelik de aynı isimle bir çok farklı kavurucu markada aynı anda var ve belki de bize kimin daha iyi kavurduğunu anlama şansı veriyor, ya da aralarındaki nüanslar farklı beklentilere karşılık gelebiliyor...
Evet bence konuşmaya değer konular bunlar... Herkese iyi haftasonları, kahveniz bol olsun...
Bazıları tadım notları hariç sattıkları kahveler hakkında başka hiç bir bilgiyi paylaşmıyor, hoş bazıları zahmet edip onu bile yapmıyor! Veya sadece tadım notlarının (kendi tadım notları olmasını tercih ederim ama birçoğu sadece tedarikçilerin sayfalarından birebir alıntı yapıyor!) yanında ülke/bölge/yöre, çiftlik/kooperatif, tür/varyete, yükseklik, işlenme metodu ya da tek tük tadım puanı gibi temel bazı bilgileri birer satırla paylaşmayı yeterli buluyorlar... Bazıları ise bu bilgilerle birlikte kahvelerin ya da çiftliklerin/kooperatiflerin/tedarikçilerin sahip oldukları sertifikaları, kahveyi temin ettikleri büyük tedarikçileri(ticaret yöntemlerini anlamak ve izlenebilirlik açısından önemli!) ve dalından fincana kadar kahvenin öyküsünü fotoğraf ya da videolarla(bir çoğu tedarikçilerden birebir copy/paste yapılmış olsa da!) da zenginleştirerek daha ayrıntılı denebilecek bilgiler de paylaşıyor... Şahsen, tabii ki tek kıstasım bunlar olmasa da gereken özeni gösterenleri takdir ediyorum çünkü nitelikli kahve kulvarını diğerlerinden ayıran unsurlardan birinin de bu bilgiler ve işin arka planı olduğunu düşünüyorum... Doğrusu internet üzerinden alışveriş yapacağım zaman bu bilgilerin paylaşılıp paylaşılmadığını önemsiyor ve bu özeni göstermeyenlerden, yerinde tatma şansım da yoksa, kahve almaktan imtina ediyorum!
Bu konudaki tüketici görüşlerini merak ediyorum doğrusu...
Bir konu daha var... Sanırım hem o dönemin hasadının, hem de ham çekirdekleri satın aldıkları büyük tedarikçilerin/ülkedeki ana distürbitörlerin aynı olması nedeniyle aynı çekirdekler farklı kavurucular tarafından kimine istasyon, çiftlik ya da yöre adlarıyla farklı isimler verilerek aynı dönemde piyasada oluyorlar... bunu olumsuz bir şey olarak değerlendirmiyorum, sonuçta her kavurucunun kendi kavurma profili var, aynı çekirdekler de olsa da kavurma profillerinden kaynaklanan farklılıklar olacaktır... ama bunun böyle olduğunu da bilmekte yarar var, farklı isimler adı altında da olsalar da aynı çekirdekler sonuçta, bunu anlamıyor değiliz!!! örneğin, şu dönemde etiyopya wolichu wachu, üstelik de aynı isimle bir çok farklı kavurucu markada aynı anda var ve belki de bize kimin daha iyi kavurduğunu anlama şansı veriyor, ya da aralarındaki nüanslar farklı beklentilere karşılık gelebiliyor...
Evet bence konuşmaya değer konular bunlar... Herkese iyi haftasonları, kahveniz bol olsun...
Moderatörün son düzenlenenleri: