Coffeeworm
Üye
Selamlar, bildiğimiz üzere her kavurucu kahvesini aynı ölçütte kavurmuyor.
Kimisi medium roast , kimi light-medium arası kimi ise medium-dark arası kavurmalar yapabiliyor.
Ülkemizde light roast pek başarılı olmadı ya da tutulmadı. İkisi de olabilir, ancak light roast kahve ile karşılaştığımızda acaba onu gerçekten doğru mu demliyoruz?
Testler light roast kavurmanın demlemelerde daha uzun sürede çözüldüğünü yavaş ve uzun demlemelerin daha dengeli fincanlar verdiğini söylüyor.
Keza medium profillerde ya da biraz daha koyu kavrumlarda demleme süresini daha kısa tutmak iyi sonuçlar verebiliyor.
Sıcaklık da aynı oranda değişime uğruyor kavrum profillerinde. Daha açık kavrumlar 90-96 iken , orta ve koyu kavrumlarda 88-92 derece aralıkları daha dengeli sonuçlar verebiliyor. Her demlemede kahveyi agitation'a (çalkalama) maruz bırakmak da iyi olmayabilir , bu agitation dediğimiz şey bazen suyu dökerken, bazen de blooming esnasında yatağı karıştırırken gerçekleşiyor.
Hatta rao spin yaparken.
Ya da bizim blooming aşamasında James Hoffman'dan aldığımız o delice yatağı çalkalama reçetesi burada kavrulmuş bir kahveye uymayabilir.
Kavrum profillerine göre öğütüm içinde bu geçerli; sıradan bir v60 öğütümü için ayarladığımız değirmeni kahve koyu kavrum ise 1-2 seviye daha kalın, açık ise bir 1-2 seviye daha ince olarak deneyebiliriz.
Sizlerin de denemeleri ve gözlemlerinizi aktarmanız hepimize ortak bir fikir verebilir.
Kimisi medium roast , kimi light-medium arası kimi ise medium-dark arası kavurmalar yapabiliyor.
Ülkemizde light roast pek başarılı olmadı ya da tutulmadı. İkisi de olabilir, ancak light roast kahve ile karşılaştığımızda acaba onu gerçekten doğru mu demliyoruz?
Testler light roast kavurmanın demlemelerde daha uzun sürede çözüldüğünü yavaş ve uzun demlemelerin daha dengeli fincanlar verdiğini söylüyor.
Keza medium profillerde ya da biraz daha koyu kavrumlarda demleme süresini daha kısa tutmak iyi sonuçlar verebiliyor.
Sıcaklık da aynı oranda değişime uğruyor kavrum profillerinde. Daha açık kavrumlar 90-96 iken , orta ve koyu kavrumlarda 88-92 derece aralıkları daha dengeli sonuçlar verebiliyor. Her demlemede kahveyi agitation'a (çalkalama) maruz bırakmak da iyi olmayabilir , bu agitation dediğimiz şey bazen suyu dökerken, bazen de blooming esnasında yatağı karıştırırken gerçekleşiyor.
Hatta rao spin yaparken.
Ya da bizim blooming aşamasında James Hoffman'dan aldığımız o delice yatağı çalkalama reçetesi burada kavrulmuş bir kahveye uymayabilir.
Kavrum profillerine göre öğütüm içinde bu geçerli; sıradan bir v60 öğütümü için ayarladığımız değirmeni kahve koyu kavrum ise 1-2 seviye daha kalın, açık ise bir 1-2 seviye daha ince olarak deneyebiliriz.
Sizlerin de denemeleri ve gözlemlerinizi aktarmanız hepimize ortak bir fikir verebilir.