• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kavrum profiline göre demleme reçetesi

Selamlar, bildiğimiz üzere her kavurucu kahvesini aynı ölçütte kavurmuyor.

Kimisi medium roast , kimi light-medium arası kimi ise medium-dark arası kavurmalar yapabiliyor.

Ülkemizde light roast pek başarılı olmadı ya da tutulmadı. İkisi de olabilir, ancak light roast kahve ile karşılaştığımızda acaba onu gerçekten doğru mu demliyoruz?

Testler light roast kavurmanın demlemelerde daha uzun sürede çözüldüğünü yavaş ve uzun demlemelerin daha dengeli fincanlar verdiğini söylüyor.

Keza medium profillerde ya da biraz daha koyu kavrumlarda demleme süresini daha kısa tutmak iyi sonuçlar verebiliyor.

Sıcaklık da aynı oranda değişime uğruyor kavrum profillerinde. Daha açık kavrumlar 90-96 iken , orta ve koyu kavrumlarda 88-92 derece aralıkları daha dengeli sonuçlar verebiliyor. Her demlemede kahveyi agitation'a (çalkalama) maruz bırakmak da iyi olmayabilir , bu agitation dediğimiz şey bazen suyu dökerken, bazen de blooming esnasında yatağı karıştırırken gerçekleşiyor.

Hatta rao spin yaparken.

Ya da bizim blooming aşamasında James Hoffman'dan aldığımız o delice yatağı çalkalama reçetesi burada kavrulmuş bir kahveye uymayabilir.

Kavrum profillerine göre öğütüm içinde bu geçerli; sıradan bir v60 öğütümü için ayarladığımız değirmeni kahve koyu kavrum ise 1-2 seviye daha kalın, açık ise bir 1-2 seviye daha ince olarak deneyebiliriz.

Sizlerin de denemeleri ve gözlemlerinizi aktarmanız hepimize ortak bir fikir verebilir.
 
Açıkcası Ülkemizde Açık kavrum Light Roast dedigimiz kavrumlara denk gelmek çokta mümkün olmuyor genelde kavrum dereceleri City Plus - Full City veya Full City Plus Skalasında Ama nadiren Türkiyedeki iyi kavurucularda Light Roast diyemesemde City veya City Plus kahvelere denk gelmek mümkün ama Yurtdışı Kavurucularından Light Roast-City Seviyesinde kavrulmuş kahvelerle karşılaşma Şansınız daha yüksek yurtdışı siparişi veriyorsanız veya daha önce bir yurtdışı deneyiminiz olduysa bunu sizde biliyorsunuzdur :)

Asıl Konumuza dönersek Light ve City Kavrumlar kesinlikle çekirdeğine göre farklılık gösteriyor eğer o çekirdek light kavurmaya elverişli bir çekirdekse gerçekten mükemmel sonuçlar ve tatlar alıyorsunuz. Bkz: 2017 yada 2018 Hasat Adado Shara Guanga Natural Bir kahveydi Light ve City Kavrum Skalasında bir kavrumunu deneme fırsatım oldu ve Yüksek sıcaklıklarda demleme yaptıgımda Adeta bir Meyve Bombasına dönüşmüştü Hayatımda içtiğim farklı kahvelerden biri olmuştu. Sanki bildiğiniz Elma yiyordum o derece baskın bir lezzet profiline sahipti aynı kahveyi Full City Skalasındada deneme fırsatım oldu kahve iyi olduğu için yine çok iyi bir deneyimdi ama kesinlikle o Light Roast kavrumdaki deneyimi yakalayamadım.

Son olarak daha Açık Kavrumların daha çok Toz ürettigini gözlemledim o yüzden yatağı pek hareketlendirmemek gerektigini ve yüksek Sıcaklıklarda demlemesi gerektiğini düşünüyorum.
 
40’lı filtre alımında kutudan bununla ilgili Kasuya metot ipuçları çıkmıştı:
9463613A-702C-45B9-A473-3DE645859379.jpeg
F520F0BA-7C74-47F9-9CED-38CA7029EB29.jpeg
 
Ben genelde bana sıradışı gelen görünüşlü çekirdekleri (renk, büyüklük gibi) değişkenlerin çoğunu sabitler ve sadece öğütüm kalınlığı ile bir referans nokta bulmaya çalışırım.

Sıcaklık, oran, metod, filtre, su vs sabit olarak normalde o metod için kullanılan öğütümü ortaya alıp +/- deniyorum. Comandante diyelim normalde 26 klik kullanıyorsunuz, 23-20 olarak inceye, 29-32 olarak kalına peş peşe deniyorum. Daha da geniş bir aralığı anlamak için daha ekstrem aralıklar belirleyebilirsiniz. Hangi ikilinin en iyi olduğunu seçip arasına bakıyorum sonra.
Genelde bir noktada az veya fazla demlemeye gittiğinizi fark ediyorsunuz zaten.
 
Koyu kavrumlarda kalınlığı bi iki tık artırıp sıcaklığı düşürmek de benim uyguladığım yöntem.
 
Genelde öğütme kalınlık ayarı ile hem süre hem de extraction kontrolü yapıyorum ancak çekirdek koyu kavrum ise daha düşük sıcaklıklar ve bir tık daha kalın öğütme ile over extraction olmaması ve bitterness önüne geçmeye çalışıyorum zira koyu kavrulmuş çekirdekler kavrum esnasında light-medium kavrumlara göre hücre yapısını, içinde barındırdığı elementleri daha çok kaybettiği için çözülecek bir içerik daha az ve zor çözülüyor, yüksek derece ve uzun demleme süresi ise koyu kavrumlarda istenmeyen bitter ve fazla demlenmeden kaynaklı olumsuz tatlara yol açıyor diye düşünüyorum.
 
Benim tecrubem de su sekilde...

Acik kavrum ya da yogun bir cekirdek ise... demi (cozunmeyi) arttirmak icin daha ince ogutuyorum ya da daha sicak su (94-95-96) kullaniyorum...
Cok koyu kavrum ya da az yogun bir cekirdek ise... daha kalin ogutuyorum ya da daha soguk su (88-89-90) kullaniyorum... hatta cok koyu kavrum cekirdekleri artik bypass yaparak demliyorum...

Kavrum derecesini anlamak icin bazen cekirdege bakmak yeterli olabiliyor.... maalesef ustunde yazan acik, orta, koyu seklinde ifadeler biraz havada kalabiliyorlar...

Yogunluk icin @Kahveciningalaksirehberi verdigi bilgilere ek olarak, @Asliyaman in belirttigi gibi ya bir cekirdegi afiyet ile cigneyerek sertliginden anlamaya calisiyorum... ya da ogutucudeki ogutme sirasindaki direncten bunu anliyorum...

Biraz dene yanil ve ozellikle tecrube ile kendiliginden gelisiyor :)
 
Geri
Üst