• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahveyi öğütüp kapalı kapta saklamanın demlemeye etkileri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

NoDRaC

Barista
Yönetici
Editör
İsim
Suat
Daha fazla  
İsim
Suat
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche, Comandante
Ekipmanlar
V60, Chemex, Kalita, Melodrip
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
gaziosmanpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
taksim
Nöbetlerde yanımda değirmen taşımamak için kahveyi sabahtan öğütüp deney tüplerine doldurup hastaneye getiriyorum. Bu süreçte nöbette demlediğim kahvelerin evde öğütüp hemen demledim kahvelere göre aroma açısından daha iyi perfornmans gösterdiğini farkettim. Özellikle fermantasyon kahvelerde daha da belirgin bir fark var gibi geldi. Bu fikirimi @mimds Denizhan abi olmak üzere bir kaç arkadaşımla paylaştım. Denizhan abi sanki daha iyi olduğunu düşünüyor. Bunu sizler ile paylaşmak istedim. Denediğim kahvelerin degassing süreci genellikle 20-30 gün arası.

Düşündüğüm teori şu kahvede suda çözünen tadsal yapıların yanında uçucu aromalar mevcut. Dilimizle suda çözünen tadları algılarken koku reseptörleri ile aromaları algılıyoruz. Öncede öğütüp kapalı kapta bekletmek uçucu aromaların yoğunlaşmasına ve daha iyi algılamamıza neden olabiliyor olabilir.

Sizin bu konuda ki düşünceniz deneyiminiz nedir?

Bu arada April Coffee nin bir instagram postunu gördüm onlarda bir gün öncesinde kahveleri öğütüp cmd kavanozlarında sakladıklarını yazmışlar.

Öncede öğütüp kapalı kapta bekletmek uçucu aromaların yoğunlaşmasına ve daha iyi algılamamıza neden olabiliyor olabilir.

Bence tam tersi bir durum sebebi ile bu durum yaşanıyor olabilir.
Önceden öğütülmüş kahve kapalı kapta dahi olsa uçucu aromaları kaybeder. Lezzet olarak daha hoş gelmesinin sebebi, beklemiş kahvede uçucu aromaların oranının azalması ile kahvenin diğer aromalarının fincanda baskınlaşarak hissedilmesini yüzünden olabilir. Belkide bu sebeble tadsal bir denge oluşmuştur.

Sizin daha önce de bu tarz bir teoriniz vardı. Şimdi aynısını öğütülmüş kahve için görünce hatırladım. Açıkçası bazı kahvelerde paketi ilk açtığımdaki tadı daha sonra neredeyse hiç alamamam beni de düşündürüyor.

Yalnız öğüttükten sonra hemen demleme sebebimiz uçucu aromaların henüz uçmasına izin vermeden demlemeye dahil etmek değil midir? Öğütülmüş kahveden ayrılıp tüpün içinde bekleyen aromalar belki de sizin tüpün kapağını açmanızla birlikte direkt kaçıyorlar. Biraz komik bir cümle oldu ama... Bu durumu benim de bir denemem gerek.

Bence tam tersi bir durum sebebi ile bu durum yaşanıyor olabilir.
Önceden öğütülmüş kahve kapalı kapta dahi olsa uçucu aromaları kaybeder. Lezzet olarak daha hoş gelmesinin sebebi, beklemiş kahvede uçucu aromaların oranının azalması ile kahvenin diğer aromalarının fincanda baskınlaşarak hissedilmesini yüzünden olabilir. Belkide bu sebeble tadsal bir denge oluşmuştur.

Aslında bununla ilgili bilimsel bir çalışma var detaylarına tam hakim değilim ama kabaca hatırladıklarım. Kahveden salınan 4 farklı gaz var ve bunların yoğunluklarına göre burunda hissedilen aromalar farklı. Örnek vermek gerekirse A gazı %100 yoğunlukta iken çok kötü kokarken %60 oranda iken meyve aromaları ortaya çıkıyor vs...

Ben birkaç kahvede ve görece degassing sürecini tamamlamış kahvelerde olumlu sonuç aldığım için sizler ile bu fikrimi paylaşmak istedim. Sizlerde deneyip düşüncelerinizi yazarsanız daha fazla görüş toplamış oluruz.

@nuclearmoonrise bu düşünce kafamda oluştuğunda bu mesajım aklıma gelmişti. Bulup paylaştığınız için teşekkür ederim.

Daha güçlü aromalara sebebiyet verebilir ancak sebebinin sizin hipoteziniz olduğunu sanmıyorum. En azından ilk bakışta temel kimya bilgisini düşününce mantıklı gelmedi. Aromalar kapalı kapta tekrar kahvenin içine giremez, daha teknik konuşacak olursak difüzyon oluşacak fiziksel şartlar yok.

Bu arada daha güçlü aromaların olma sebebi de ilginç, anladığım kadarıyla hava giriş çıkışı olmayan bir ortamda bu olay gerçekleşiyor.

Nöbetlerde yanımda değirmen taşımamak için kahveyi sabahtan öğütüp deney tüplerine doldurup hastaneye getiriyorum. Bu süreçte nöbette demlediğim kahvelerin evde öğütüp hemen demledim kahvelere göre aroma açısından daha iyi perfornmans gösterdiğini farkettim. Özellikle fermantasyon kahvelerde daha da belirgin bir fark var gibi geldi. Bu fikirimi @mimds Denizhan abi olmak üzere bir kaç arkadaşımla paylaştım. Denizhan abi sanki daha iyi olduğunu düşünüyor. Bunu sizler ile paylaşmak istedim. Denediğim kahvelerin degassing süreci genellikle 20-30 gün arası.

Düşündüğüm teori şu kahvede suda çözünen tadsal yapıların yanında uçucu aromalar mevcut. Dilimizle suda çözünen tadları algılarken koku reseptörleri ile aromaları algılıyoruz. Öncede öğütüp kapalı kapta bekletmek uçucu aromaların yoğunlaşmasına ve daha iyi algılamamıza neden olabiliyor olabilir.

Sizin bu konuda ki düşünceniz deneyiminiz nedir?

Bu arada April Coffee nin bir instagram postunu gördüm onlarda bir gün öncesinde kahveleri öğütüp cmd kavanozlarında sakladıklarını yazmışlar.
yorgunken içilen kahve daha lezzetli geliyor bana. belki böyle bir şey oluyordur.

Aslında bununla ilgili bilimsel bir çalışma var detaylarına tam hakim değilim ama kabaca hatırladıklarım. Kahveden salınan 4 farklı gaz var ve bunların yoğunluklarına göre burunda hissedilen aromalar farklı. Örnek vermek gerekirse A gazı %100 yoğunlukta iken çok kötü kokarken %60 oranda iken meyve aromaları ortaya çıkıyor vs...

Ben birkaç kahvede ve görece degassing sürecini tamamlamış kahvelerde olumlu sonuç aldığım için sizler ile bu fikrimi paylaşmak istedim. Sizlerde deneyip düşüncelerinizi yazarsanız daha fazla görüş toplamış oluruz.

@nuclearmoonrise bu düşünce kafamda oluştuğunda bu mesajım aklıma gelmişti. Bulup paylaştığınız için teşekkür ederim.

Çalışma buydu sanırım...

Ağız tadının bu noktada daha önemli olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen öğüttüğünüz kahveden çıkan CO2 miktarı önemli ölçüde arttığı için daha dengeli sonuç aldınız ve kabın kapalı olması uçucu aromaların kaçmasını önlemese de oksidasyonu bir miktar azaltır. Ve bu durum sizin damak tadınıza daha uygun bir kahve çıkartıyor olabilir. Espresso deneyimim çok fazla yok açıkcası fakat filtre nezdinde konuşacak olursam ben kavrum profiline göre değişmekle birlikte, paketi kesinlikle açmadan en az 7 ortalama 10-15 gün ama burası gerçekten kritik kesinlikle paketi açmadan bekletiyorum ve öğütür öğütmez bekletmeden demleye başlıyorum ve bu şekilde yaptığım demlemeler daha aromatik oluyor.

Paketi açtığımda ise bir kısmını porsiyonlar halinde vakumlayarak buzluğa. Bir kısmını ise gene vakumlayarak dışarıda ışık almayan serin bir dolapta saklıyorum. Bunu yapma sebebim kahvenin ilerleyen günlerde tadının nasıl değiştiğini gözlemlemek. Buz dolabı dışında vakumlama sebebim ise kahve paketlerine güvenmediğim için oksidasyonu mümkün olduğunca azaltmak.

Muhtemelen öğüttüğünüz kahveden çıkan CO2 miktarı önemli ölçüde arttığı için daha dengeli sonuç aldınız ve kabın kapalı olması uçucu aromaların kaçmasını önlemese de oksidasyonu bir miktar azaltır.
Demlemeleri aeropress ile yapıyorum. Peki kapalı kapağı açınca ortama yayılan yoğun aroma alınan duyusal analizi artırıyor olabilir mi?

Ekli dosyalar

• 1DB6FC5A-C565-4D59-9FC7-68B05DAE8547.jpeg
    1DB6FC5A-C565-4D59-9FC7-68B05DAE8547.jpeg
    118.1 KB · Görüntüleme: 60
Birebir alakalı değil ama European Coffee Trip youtube kanalı da vakumlu kap mı zipli paket mi karşılaştırması yaparken pek çok grupta denemeler yaptığında, vakumlu kapta saklanıp, günlük olarak havalandırılan çekirdeklerin daha uzun süre daha başarılı bardaklar çıkardığını bulmuştu ve testi yapanlar dahil şaşırmıştı.

Belirli dozlarda hava sanınldıpı kada kötü bir şey değil sanırım :)

7. Dkda anlatıyor dediğimi. Deneyin yapılış şekli de başta anlatılıyor.

Umarım konuşmanın sonunda topluca değirmenleri satmayız.

Demlemeleri aeropress ile yapıyorum. Peki kapalı kapağı açınca ortama yayılan yoğun aroma alınan duyusal analizi artırıyor olabilir mi?
Olabilir. Q Grader'lar cupping sırasında duyularına etki etmemesi için parfüm kullanma konusunda sıkı kuralları var. Alınan koku tadım deneyimini etkileyeceği aşikar. Ama ben gene de kişiden kişiye damak zevkine göre değişeceğini düşünüyorum. Kimisi öğütülüp dinlenmiş kahveyi beğenirken kimisi hemen demlenen kahveyi daha çok beğenecektir diye düşünüyorum, ve bence bu çok normal bu durum.
Fakat bir şeyi merak ettim, ağzı kapalı değil de açık bir şekilde saklanan öğütülmüş kahveyi atıyorum 2 veya 3 saat sonra demlediğinizde çok fazla değişim olacak mı acaba ? Denerseniz eğer yorumunuzu merak ediyorum.
Birebir alakalı değil ama European Coffee Trip youtube kanalı da vakumlu kap mı zipli paket mi karşılaştırması yaparken pek çok grupta denemeler yaptığında, vakumlu kapta saklanıp, günlük olarak havalandırılan çekirdeklerin daha uzun süre daha başarılı bardaklar çıkardığını bulmuştu ve testi yapanlar dahil şaşırmıştı.

Belirli dozlarda hava sanınldıpı kada kötü bir şey değil sanırım :)

7. Dkda anlatıyor dediğimi. Deneyin yapılış şekli de başta anlatılıyor.

Bu videoyu görmemiştim. Farketmeden bahsedilen deneyi yapıyormuşum aslında. Buzluğa porsiyonlar halinde atarken dışarıda sakladığım kahveyi büyük vakum paketiyle saklıyordum ve günlük olarak açıp tekrar vakumluyordum. Ve kesinlikle videodakini destekler sonuçlar alıyorum.

Yanlışlıkla fazla öğüttüğüm kahveyi kapalı kavanoza alıp 1 gün sonra içtim. Gerçekten tadı oturmuştu. Taze çekilenin aksine daha iyiydi.
Bu durumu degassing süresinin henüz tamamlanmamasına bağlamıştım. Çünkü her zaman, her kahvede aynı durum olmuyor.

Kullandığınız tüpler bunlar mı?
Ben hemşireyim nöbette daha rahat olacağı için clever dripper satın aldım henüz gelmedi. Bende öğütüp götürmeyi düşünüyorum. Hava almayan küçük tupperware var onlara koymayı düşünüyordum aslında ama dikkatimi çekti

Kullandığınız tüpler bunlar mı?
Ben hemşireyim nöbette daha rahat olacağı için clever dripper satın aldım henüz gelmedi. Bende öğütüp götürmeyi düşünüyorum. Hava almayan küçük tupperware var onlara koymayı düşünüyordum aslında ama dikkatimi çekti
Mesleki değişklik harici aynı şeyleri düşünüyorum.

Henüz clever çıkartamadım aradan ama çıkarttığımda sabahtan öğütüp falkon tüpler ile il yerine götürmeyi planlıyorum.

Geri