• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahveyi öğüttükten 5dk sonra demlemek(Deney)

Bugün kronometre açtım ve kahveyi öğüttükten 5dk sonra aynı değirmen ayarı(comandante 24click ve demleme yöntemi (v60) ile demledim. (45sn blooming 1:30 döküş bitirdim)

Normalde 2:40-250 civarı biten demleme 2:10'da bitti.

Öğüttükten sonra kahveyi comandante alt haznesinde beklettim.

Deneyi finca el Paraiso ile yaptım Zümrüt Karaca'dan ve kahvede baya juicy tabir edilen keyifli bir asidite çıktı ama arkada isli bir tat da bırakıyordu. (bitter - astringent değil kesinlikle)

Başta 10 dk bekletmeyi düşündüm ama bu sürede aroma kaybı olur diye 5dk ile başladım, sonrasında 10dk denemeyi de düşünüyorum.

Aslında buradan bir sonuca varmak zor ama ben sizleri bu deneye katılmaya ya da fikirlerinizi paylaşmaya davet ediyorum.
 
Tabi bu tip bir deney yaparken kahvenin kavurma tarihi önemli. Taze kahve de gazlar nedeniyle demlemenin daha uzun sürdüğünü ben de gördüm. Öğütüp 20 dk sonra demlediğim de oldu.
 
Ben ögütüp ekipmanlari isitayim derken 10 dakika geçiyor zaten 😄
Peki bu işlemin Hemen öğütüp demlenen kahveden farkına ilişkin bir izleniminiz var mı?

Aslında ben hep kettle düğmesine bastığım anda öğütmeye başlıyorum. Su ısınana kadar kahve öğütülmüş oluyor.

Ama merak ettiğim bu 5-10 dk demlemeye etki edip, etmediği.
 
Tabi bu tip bir deney yaparken kahvenin kavurma tarihi önemli. Taze kahve de gazlar nedeniyle demlemenin daha uzun sürdüğünü ben de gördüm. Öğütüp 20 dk sonra demlediğim de oldu.
Evet hatta buna en bilindik örnek Patrik Rolf brewers cup örneği. İlk denediğim kahve de çok eski sayılmaz 1 haftalık bu arada. Elimde 2 yeni kavrum kahve var, bunları 20 değil ama 10dk bekletip öyle demleyeceğim.

Degass Sonrasında ise hemen öğütüp aynı parametreler ile demleyerek izlenimimi paylaşırım.
 
Malesef o kadar hassas ekipmanlara sahip degilim.Bugün 2 aylık çekirdegi ögütüp ictim.Bayatlık sezmedim yani damak tadım da o kadar hassas değil açikcasi.Konu dişi ama 2 aylik çekirdek baya baya blooming yaptı.
 
5 dakikada çok bir fark olmaz belki daha uzun sürelerde denemeler yapılabilir. Bu yayında Sayın Orkun Üstel bir yarışmada konu ile ilgili yaşadığı deneyimi paylaşmıştı.

Tatsal olarak farklılık olabilir ancak bana ilginç gelen sürenin değişmesi :unsure:
 
Peki bu işlemin Hemen öğütüp demlenen kahveden farkına ilişkin bir izleniminiz var mı?

Aslında ben hep kettle düğmesine bastığım anda öğütmeye başlıyorum. Su ısınana kadar kahve öğütülmüş oluyor.

Ama merak ettiğim bu 5-10 dk demlemeye etki edip, etmediği.

Ben kahve tazeyse eğer demleme süresine gazların etkisi olduğunu düşünüyorum.
 
Bugün kronometre açtım ve kahveyi öğüttükten 5dk sonra aynı değirmen ayarı(comandante 24click ve demleme yöntemi (v60) ile demledim. (45sn blooming 1:30 döküş bitirdim)

Normalde 2:40-250 civarı biten demleme 2:10'da bitti.

Öğüttükten sonra kahveyi comandante alt haznesinde beklettim.

Deneyi finca el Paraiso ile yaptım Zümrüt Karaca'dan ve kahvede baya juicy tabir edilen keyifli bir asidite çıktı ama arkada isli bir tat da bırakıyordu. (bitter - astringent değil kesinlikle)

Başta 10 dk bekletmeyi düşündüm ama bu sürede aroma kaybı olur diye 5dk ile başladım, sonrasında 10dk denemeyi de düşünüyorum.

Aslında buradan bir sonuca varmak zor ama ben sizleri bu deneye katılmaya ya da fikirlerinizi paylaşmaya davet ediyorum.


Bu seneki yarışma kahvemi ben bu tarz bir deneyle gerçekleştirdim ama daha uzun sürelerde öğütülmüş kahveyi açıkta bırakıp denemeler yapmıştım. Öğütülmüş kahveyi bekletme sürelerim 15 dakika, 20 dakika ve 30 dakikaydı. En iyi sonucu 30 dakika öğütülmüş olarak beklettiğim kahveden almıştım, yarı finale 30 dakika önce öğütüp, sonrasında tüpe doldurup kapadığım kahve ile çıkmıştım. Özellikle daha açık kavrulmuş kahveler çok tazeyse bu tarz bir yöntemle de iyi sonuçlar alma ihtimaliniz var. Tabi bu söylediklerim deneme olduğu için sabit bir bilgi vermek söz konusu olamaz tabi ki. :)

@Xix0 videoyu referans gösterdiğiniz için teşekkür ediyorum.
 
Son düzenleme:
Bu seneki yarışma kahvemi ben bu tarz bir deneyle gerçekleştirdim ama daha uzun sürelerde öğütülmüş kahveyi açıkta bırakıp denemeler yapmıştım. Öğütülmüş kahveyi bekletme sürelerim 15 dakika, 20 dakika ve 30 dakikaydı. En iyi sonucu 30 dakika öğütülmüş olarak beklettiğim kahveden almıştım, yarı finale 30 dakika önce öğütüp, sonrasında tüpe doldurup kapadığım kahve ile çıkmıştım. Özellikle daha açık kavrulmuş kahveler çok tazeyse bu tarz bir yöntemle de iyi sonuçlar alma ihtimaliniz var. Tabi bu söylediklerim deneme olduğu için sabit bir bilgi vermek söz konusu olamaz tabi ki. :)

@Xix0 videoyu referans gösterdiğiniz için teşekkür ediyorum.
Orkun bey teşekkürler bahsettiğiniz yöntemi daha açık kavrum kahveler için de uygulayacağım.

Daha önce de demlediğim Kimma Honduras kahvesini kavrumdan 5 gün sonra(hemen öğütüp) demlediğimde istediğim lezzetli kahveye ulaşmıştım ancak son aldığım paket 5 gün geçmesine rağmen sanki dün kavrulmuş kahvenin o buruk oturmamış tatlarını aldım ve kronometre açıp öğüttükten tam 20dk sonra demledim. (Bu kahve önceki batche göre daha açık kavrum gibi geldi)

Blooming bariz şekilde erken bitti, 25.sn içinde bubble bitti ve 30. Saniyede neredeyse kahve yatağı kupkuru oldu. Demleme 20gr kahve 326mlsu ve süre 2:15'de sona erdi.

Asidite çok düşüktü ve lezzet anlamında zayıftı.

2 gün sonra aynı kahveyi(yani bugün) öğütümden hemen sonra aynı parametreler ile demledim ve aynı sürede biten demleme için biraz daha hissedilir asidite ve ortalama bir fincan çıkarabildim.

Denemeye devam..
 
Aynen, denemeye devam!

Düzenli olarak uygulanması gereken bir deney taktiği gibi de anlaşılsın istemem tabi, çok taze kahveyi paketinde de istediğimiz gaz salınım süresince bekletebiliriz, paketi istediğiniz süre boyunca ağzı açık da bekletebiliriz veya konuştuğumuz yöntem de bazen ciddi olumlu farklar yaratabilen de bi deneme. Konu kahve olunca sınır yok! :)
 
Geri
Üst