• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahvenin Uyku Getirmesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Lucilius
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Lucilius

Üye
İsim
Enes
Daha fazla  
İsim
Enes
Selamlar çok sevgili kahve kulübü üyeleri. Çocukluğumdan beri yaşadığım bu durumu acaba başka yaşayan var mı diye merak ettiğimden sizlerle paylaşmak istedim.

Durumu ilk fark edişim çocukluğumda olmuştu. İnsanlar uykusu açılsın diye kahve içiyordu etrafımda fakat ben kahve içtiğimde asla uykumu açmıyordu. İlerleyen zamanlarda bunu başka şekillerde de denedim. Espresso, Cold Brew gibi kafein oranının çok yüksek olduğu kahvelerle de test ettim ve bırakın uyku açmayı, uykumu getirdikleri çokça zaman oluyor.

Kahve tüketimi çok yüksek olan birisi değilim (bütçe el vermiyor fazlasına), o nedenle kafein direnciyle alakalı olduğunu sanmıyorum. Var mı sizlerden de bu olayı yaşayan?

Açıkçası çok ilginç bir durum, bende de aralıklarla oluyor. Bunun psikolojik ve o anki uyarılma (arousal) ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Psikolojik açıdan inanç ile ilgili olabilir, çünkü inandığımız şey gerçek oluyor (her şey değil tabi ki, placebo etkisinin gözlemlenebileceği durumlar). Uyarılma olarak da o anki ruh hali ve hissedilen duygunun niteliği ve yoğunluğu önemli. Mesela stresli sınav haftalarında kafeinin iyi geleceğini, daha uzun süre konsantre olabileceğini düşünerek ve o anda ruh hali ve duygudurumu da yoğun stres olan birine olan etkisi ile huzurlu bir anda örnek olarak eşiyle balkonda sohbet ederken kafein alan birinde eğer kafein toleransı ve kafeine hassasiyet, genetik, kütle endeksi vb. değerleri sabit kabul ederek incelersek, eşiyle sohbet eden kişinin kafeinden ötürü uyarılma ihtimali daha az olacaktır. Bu kendimde de çok gözlemlediğim bir durum, sınav haftasında gece içeceğim kahve şafağa kadar baykuş gibi hissetmeme sebep olurken, keyifli anlarda ve duygusal olarak uyarılmanın az olduğu durumlarda etkisini pek görmüyorum. Kafein direncim de çok yüksek değildir diye düşünüyorum, günde 2 16/250lik demlemeyi geçmiyorum pek.

Nuri Alço kahvesi olabilir ilaç atılmış :p

nuri-alco-160.jpg

Bunun psikolojik ve o anki uyarılma (arousal)

Şaka bir yana bence de durum bununla ilgili gibi. Psikolojik denilince insanların aklına "yalancı(psudo)" geliyor fakat öyle değil. Mesela testlerde bir şeye alerjisi olmayan fakat alerjisi olduğuna inanan insanlara alerjen olduğunu düşündüğü madde etkisi altında bıraktığınızda çeşitli fiziksel semptomlar gösteriyor (terleme, kızarma, karın ağrısı vs).

Buna rağmen, yani uykunuzu getirmesine rağmen, uykudan önce çok tüketmemenizi öneririm. En iyi ihtimal uyku kalitenizi düşürüp anksiyeteye yol açabilir.

@darkspace hocam placebo olma ihtimalini de düşündüm ama eklemeyi unuttuğum bir şey var, daha önce kahvenin uykumu açtığı hiç olmadı resmen. Hatta nörolojik bir problem mi acaba diye nörolojiye görünmeyi bile düşünüyorum.

Buna rağmen, yani uykunuzu getirmesine rağmen, uykudan önce çok tüketmemenizi öneririm. En iyi ihtimal uyku kalitenizi düşürüp anksiyeteye yol açabilir.
Genel kahve içme saatlerim uykuya yakın olmuyor zaten, uykusuzluk sorunu yaşamadığım için uykumu getirecek maddelere ihtiyaç duymuyorum. Teşekkür ederim uyarı için.

Bu durum bende de oluyor, uyku ve halsizlik yapabiliyor. Bazı bünyelerde çarpıntı yerine bu şekilde dışa vurumu oluyor. Sanırım kahveden sonra vücuttaki insülin düşüyor. O da kısa süreli bir halsizlik ve uyku hali yaratıyor. Buna çözüm olarak kahvenin yanında bir parça kurabiye tüketen arkadaşlarım var.

Bu durum bende de oluyor, uyku ve halsizlik yapabiliyor. Bazı bünyelerde çarpıntı yerine bu şekilde dışa vurumu oluyor. Sanırım kahveden sonra vücuttaki insülin düşüyor. O da kısa süreli bir halsizlik ve uyku hali yaratıyor. Buna çözüm olarak kahvenin yanında bir parça kurabiye tüketen arkadaşlarım var.
Burak Bey peki 'bulletproof coffee' yi duymuş muydunuz? Kahvenin içine hindistan cevizi yağı ekleniyor, bu insülin durumu ile ilgili olabilir mi?

Bende de var. Ben fazla tuketimden dolayi direnc artisi ve tuketim zamanima bagladim sebebini kendimce. Uykumu acmadigi kesin benim durumumda, ama ozellikle espresso dan sonra bir uyku ve dinginlik olusuyor genelde. Bunu da espresso yu genelde kahvalti/yemek sonrasi iciyor olusuma bagliyorum.

Burak Bey peki 'bulletproof coffee' yi duymuş muydunuz? Kahvenin içine hindistan cevizi yağı ekleniyor, bu insülin durumu ile ilgili olabilir mi?
Hayır duymamıştım, kahveye su haricinde birşeyler eklemeyi pek tercih etmiyorum 😊

Gün içerisinde yeterli su içmemek bunun sebeplerinden biri olmakla beraber DEHB semptomları gösteren kişilerde kafein tarzı uyarıcıların sakinleştirici etkisi olduğuna dair bilimsel çalışmalar mevcut.

Bende de oluyordu. Ama sebebini bulmuştum. Arkadaşlar üstte açıklamışlar. Özellikle ikisi:
1- kahvenin yemekten önce ya da sonra tüketime göre değişen insülin dengesinin etkisi
2- günlük koşuşturma sebebiyle sadece kahve arasında dinlenme fırsatı bulunması

Bu aralar ancak akşamları yemekten sonra kahve içebiliyorum. Hatta bazen gece 11'i bile buluyor içmem. İçer içmez de uyuklamaya başlıyorum. İlk başlarda tuhaf gelse de bu durum, şimdilerde çok da şikayetçi değilim açıkçası :D

Ben histamin intoleransindan dolayı diye bu durum oluyor diye biliyorum. Kahve fermente bir ürün olduğu için bunu tetikleyebiliyor. Bazı kahveler daha çok yaparken bazı kahveler daha az yapıyor.

Geri