• Şubat Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Sezy Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahvenin (kafeinin) dengeleyicileri nelerdir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cemix
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cemix

Üye
İsim
Cemil
Daha fazla  
İsim
Cemil
Değirmen
Lelit Fred, Molent Pocket
Gün içinde fazla miktarda kahve içtiyseniz vücudunuzu dengelemek için bir şeyler yiyip içiyor musunuz? Vücudumuza giren kafeini dengelemek, zararlarını veya etkilerini azaltmak için neler yapabiliriz?

Şerif hocadan şöyle bir bilgi almıştım; kahve çekirdeği ne kadar yüksekte olursa o kadar kafein oranı düşük olur. Bunun sebebi ağacın zararlılardan korunmak amaçlı ürettiği birşeydir kafein. Yüksek rakımlarda oksijen daha düşük olduğu için zaralıların oranı da aynı miktarda daha düşük oluyormuş. Düşük kafein ama daha lezzetli kahve.

Burdan yola çıkarak kahve tüketimi yoğun olan arkadaşlar yüksek rakımlarda yetişmiş kahveleri teecih ederek günlük kafein alımlarını daha düşük seviyede tutabilirler diye düşünüyorum.

Şerif hocadan şöyle bir bilgi almıştım; kahve çekirdeği ne kadar yüksekte olursa o kadar kafein oranı düşük olur. Bunun sebebi ağacın zararlılardan korunmak amaçlı ürettiği birşeydir kafein. Yüksek rakımlarda oksijen daha düşük olduğu için zaralıların oranı da aynı miktarda daha düşük oluyormuş. Düşük kafein ama daha lezzetli kahve.

Burdan yola çıkarak kahve tüketimi yoğun olan arkadaşlar yüksek rakımlarda yetişmiş kahveleri teecih ederek günlük kafein alımlarını daha düşük seviyede tutabilirler diye düşünüyorum.
Yüksek rakımlar daha pahalı :(

Günlük kafein alımı sağlıklı bir insan için (70kg yetişkin için) 400mg'dır
Malesef bunu aştığınızda yan etkileri azaltacak bir besin yok
O yüzden tüketim miktarına dikkat etmekte fayda var:Screenshot_20201210-004621_UpToDate.jpgScreenshot_20201210-004641_UpToDate.jpg

Gebeler için bu miktar günlük 200mg

Son düzenleme:
Bu arada belli ilaçlarla etkileşimleri söz konusu:
Alendronat ve ağızdan demir tedavilerinin barsaktan emilimini azalttığından bu ilaçlara yakın kahve tüketmemeniz önemli
*atomoksetin, bupropion, siprofloksasin, klozapin, linezolid, lityum kullananlar için kafein ile zayıf bir etkileşim mevcut. Günde 1-2 bardak kahve içen kişiler için sorun teşkil etmez fakat daha yüksek miktarda kahve içenler dikkatli olmalı

Son düzenleme:
Malesef bunu açtığınızda yan etkileri azaltacak bir besin yok
Kafein etkisini azaltmak için bildiğim bi yol yok malesef ancak uyku sorunu yaşıyorsanız papatya çayı, rezene çayı etkili olur diye düşünüyorum. En azından bana çok yarıyor. Sadece uyku için de değil, vallahi sinirlerimi aldırmış gibi oluyorum :D

Ufak da bi anım var hatta. Öğrenci evinde kalırken köpek almıştık ev arkadaşımla, ailelerimizin haberi yoktu ve köpek için ekstra para da isteyemedik bu yüzden. Aşısıydı, kuru mamasıydı, konserve mamasıydı derken bizim harçlıklar bitti. O ara evde su da bitti, İstanbul'da çeşme suyu da çok kötü olduğu için suyu kettle'da kaynatıp fi zamanından kalma poşet rezene ve papatya çayı katıp öyle içiyorduk susadığımızda. Genelde kedi köpek gibiydik ancak rezene ve papatya çayı etkisiyle herhalde, gül gibi geçinmeye başladık :D Bi hafta böyle idare ettikten sonra harçlıklar yattığı gibi eve 2 damacana su depoladık ne olur ne olmaz diye :D

Malesef bunu aştığınızda yan etkileri azaltacak bir besin yok
O yüzden tüketim miktarına dikkat etmekte fayda var:Ekli dosyayı görüntüle 6893Ekli dosyayı görüntüle 6892

Gebeler için bu miktar günlük 200mg

Bu sınırı okumuştum fakat genelde filtre kahve deyince french press akla gelebiliyor dış dünyada. Acaba kağıt filtre olunca farklı oluyor mudur?

Benim günlük rutin (130-175gr)*2 filtre bazen bunlara bir Türk Kahvesi/Mokapot ekleniyor. Bazen rutinin dışına çıkıyorum mesela eşim olmayınca tek kişilik demleme güzel olsun diye dozu arttırıyorum o zaman ayar kaçıyor. Bu gibi doz aşımı olduğum günler için merak ediyorum :)

Bu sınırı okumuştum fakat genelde filtre kahve deyince french press akla gelebiliyor dış dünyada. Acaba kağıt filtre olunca farklı oluyor mudur?

Benim günlük rutin (130-175gr)*2 filtre bazen bunlara bir Türk Kahvesi/Mokapot ekleniyor. Bazen rutinin dışına çıkıyorum mesela eşim olmayınca tek kişilik demleme güzel olsun diye dozu arttırıyorum o zaman ayar kaçıyor. Bu gibi doz aşımı olduğum günler için merak ediyorum :)
Bunu forumdaki benzer bir konuda yazmıştım, tekrar yazayım. İnternetteki bir kaynak şunu söylüyor.

236 ml (8 ons) başına kafein miktarları:

Espresso 400 mg
Drip metotları 80 mg
French Press 200 mg
Aeropress 130 mg
Kahve Makinesi 60 mg

V60 ile demlenmiş 3-4 kupa kahve benim kalp atışımı hızlandırmıyor açıkçası. Yani V60 ile demlenmiş kahvenin daha az kafein içerdiği sonucu bana doğru geliyor.

Bunu forumdaki benzer bir konuda yazmıştım, tekrar yazayım. İnternetteki bir kaynak şunu söylüyor.

236 ml (8 ons) başına kafein miktarları:

Espresso 400 mg
Drip metotları 80 mg
French Press 200 mg
Aeropress 130 mg
Kahve Makinesi 60 mg
Espresso ya 400 yazınca korkunç görünüyor 😂 doppio 100 mg diyelim 😄

French press ile alınan kafein miktarı aynı miktardaki kağıt fitreli metotlara göre daha fazla
Bununla ilgili bilimsel düzeyde makale bulamadım
Fakat baktığım bi siteden alıntı yapıyorum:
Screenshot_20201210-012618_Opera.jpg

French press ile alınan kafein miktarı aynı miktardaki kağıt fitreli metotlara göre daha fazla
Bununla ilgili bilimsel düzeyde makale bulamadım
Fakat baktığım bi siteden alıntı yapıyorum:
Ekli dosyayı görüntüle 6894
Eur J Prev Cardiol. 2020 Apr 22:2047487320914443. doi: 10.1177/2047487320914443. [Epub ahead of print]
Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter?

Tverdal A, Selmer R, Cohen JM, Thelle DS.

- Filtrelenmiş kahve tüketimi ile filtrelenmemiş kahveye göre ölüm oranı daha düşük. (Türk kahvesi daha riskli)
- Filtrelemek; kafestolü (diterpenoid) azaltmakta ve lipid konsantrasyonunu daha az yükseltmekte.
- Filtre kahve tüketmek, hiç kahve tüketmemeye göre daha düşük ölüm riski gösteriyor ( kahvedeki antioksidanlardan dolayı)
- Çok kahve tüketimi (>9 bardak/gün) artmış ölüm riski içermekte.
- Kadınlarda, erkeklere göre daha düşük ölüm mevcut.

Geri