teyyaredenkahve
Üye
- Konum
- İstanbul
- İsim
- Levent
Kahvenin yetiştiği yükseklik, tat profiline doğrudan etki ediyor. Yüksekte yetişen kahve daha yavaş olgunlaşıyor ve bu da daha çok şeker (dolayısıyla kavrulma sırasında daha çok ve kompleks aroma) ihtiva etmesine imkan tanıyor.
Ayrıca yüksekte yetişen kahve çekirdekleri daha yoğun oluyor ve bunu öğütürken karşılaştığınız dirençten anlayabilirsiniz.
Mesela Mayıs alımındaki Ana Sora'nın yetiştiği irtifa 1950 m - 2350 m ve bu çekirdeği öğütürken zorlandığınıza eminim
Bu konu aslında bu kadar kısa değil ve konuşulması gereken bir sürü şey var. Örneğin aynı yavaş olgunlaşma etkisini yaratmak için, bazı kahve ağaçları o bölgedeki diğer ağaçların gölgesinde kalacak şekilde ekiliyor ve bu da sıcaklık düşüşü kaynaklı yavaş olgunlaşma sağlıyor... diğer benzer örnek ise, kahve ağaçlarının dağların kuzey yamaçlarına ekilerek, doğrudan güneş altında kaldığı süreyi düşürmek...
Genel bir fikir vermesi açısından, çok detaya girmeden, yüksekliğin tat profiline etkisi gösteren bir resim hazırladım. Umarım hoşunuza gider
Instagram linki de burada... takip edebilirsiniz Kahvenin Genel Tat Profili ve Yükseklik
Ayrıca yüksekte yetişen kahve çekirdekleri daha yoğun oluyor ve bunu öğütürken karşılaştığınız dirençten anlayabilirsiniz.
Mesela Mayıs alımındaki Ana Sora'nın yetiştiği irtifa 1950 m - 2350 m ve bu çekirdeği öğütürken zorlandığınıza eminim
Bu konu aslında bu kadar kısa değil ve konuşulması gereken bir sürü şey var. Örneğin aynı yavaş olgunlaşma etkisini yaratmak için, bazı kahve ağaçları o bölgedeki diğer ağaçların gölgesinde kalacak şekilde ekiliyor ve bu da sıcaklık düşüşü kaynaklı yavaş olgunlaşma sağlıyor... diğer benzer örnek ise, kahve ağaçlarının dağların kuzey yamaçlarına ekilerek, doğrudan güneş altında kaldığı süreyi düşürmek...
Genel bir fikir vermesi açısından, çok detaya girmeden, yüksekliğin tat profiline etkisi gösteren bir resim hazırladım. Umarım hoşunuza gider
Instagram linki de burada... takip edebilirsiniz Kahvenin Genel Tat Profili ve Yükseklik
Son düzenleme: