• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahvenin Genel Tat Profili ve Yükseklik

Konum
İstanbul
İsim
Levent
Kahvenin yetiştiği yükseklik, tat profiline doğrudan etki ediyor. Yüksekte yetişen kahve daha yavaş olgunlaşıyor ve bu da daha çok şeker (dolayısıyla kavrulma sırasında daha çok ve kompleks aroma) ihtiva etmesine imkan tanıyor.

Ayrıca yüksekte yetişen kahve çekirdekleri daha yoğun oluyor ve bunu öğütürken karşılaştığınız dirençten anlayabilirsiniz.

Mesela Mayıs alımındaki Ana Sora'nın yetiştiği irtifa 1950 m - 2350 m ve bu çekirdeği öğütürken zorlandığınıza eminim :)

Bu konu aslında bu kadar kısa değil ve konuşulması gereken bir sürü şey var. Örneğin aynı yavaş olgunlaşma etkisini yaratmak için, bazı kahve ağaçları o bölgedeki diğer ağaçların gölgesinde kalacak şekilde ekiliyor ve bu da sıcaklık düşüşü kaynaklı yavaş olgunlaşma sağlıyor... diğer benzer örnek ise, kahve ağaçlarının dağların kuzey yamaçlarına ekilerek, doğrudan güneş altında kaldığı süreyi düşürmek...

Genel bir fikir vermesi açısından, çok detaya girmeden, yüksekliğin tat profiline etkisi gösteren bir resim hazırladım. Umarım hoşunuza gider :)

Instagram linki de burada... takip edebilirsiniz ;) Kahvenin Genel Tat Profili ve Yükseklik

1590843220249.png
 
Son düzenleme:
Ek olarak kahvenin kavrulma profilinin açıklığına/koyuluğuna göre öğütme esnasında ve demleme esnasında da direnci değişiklik gösteriyor. Enteresan bir örnek var bu genelden farklı olarak, geçen hafta Aslı Yaman'la yaptığımız canlı yayında konuşmuştuk. Dünya 3.sü olduğu yıl 500 metre civarı bir yükseklikte yetişen bir kahveyle yarışmıştı ve kahvenin tat profilleri ciddi anlamda kompleks ve netmiş. Yüksekliğin yanı sıra ülkenin konumunun da önemi olduğunu belirtmişti.
 
Ek olarak kahvenin kavrulma profilinin açıklığına/koyuluğuna göre öğütme esnasında ve demleme esnasında da direnci değişiklik gösteriyor. Enteresan bir örnek var bu genelden farklı olarak, geçen hafta Aslı Yaman'la yaptığımız canlı yayında konuşmuştuk. Dünya 3.sü olduğu yıl 500 metre civarı bir yükseklikte yetişen bir kahveyle yarışmıştı ve kahvenin tat profilleri ciddi anlamda kompleks ve netmiş. Yüksekliğin yanı sıra ülkenin konumunun da önemi olduğunu belirtmişti.
Kesinlikle haklısınız. Çok teşekkürler bu tarz detayları paylaştığınız için 🙏

Okuduğum makalelerde ülkenin bulunduğu enlemin (ekvatordan uzaklığı) de bir parametre olarak hesaba katılması gerektiği ve yükseklik ile beraber değerlendirilmesi gerektiği yazıyordu.

Tabi bunun dışında toprak, yağmur, su yapısı, vs bir sürü denkleme giren değişken var :)

Sanırım kahvenin güzelliği de burada :)
 
Ekvatora yakınlık ve sıcaklık çok fark ediyor, bu kakao çekirdeklerinde de böyle. Yükseklik de bir taraftan sıcaklığa etki ediyor, yükseklik arttıkça sıcaklık düştüğü için kalite artar gibi bir yaklaşım var.
 
Ekvatora yakınlık ve sıcaklık çok fark ediyor, bu kakao çekirdeklerinde de böyle. Yükseklik de bir taraftan sıcaklığa etki ediyor, yükseklik arttıkça sıcaklık düştüğü için kalite artar gibi bir yaklaşım var.

Aslında bu bütün meyveler için geçerli bir yaklaşım.Sıcaklıklar düştükçe, meyveler daha yavaş olgunlaşıyor.


İlk mesajımda da belirttiğim gibi, ağaçları gölgede bırakmak da başka bir seçenek :)
 
Geri
Üst