Maestro
Üye
Forumumuzun yeni olması vesilesiyle "nitelikli kahve" dünyasının Galat-ı meşhurlarından birisi olan taze kahve konusuna değinmek istiyorum.
Taze kahvenin her zaman daha iyi olacağı, 1-2 haftalık kahvenin artık bayatlamaya başladığıyla ilgili çok ciddi bir algı yaratıldı. Ben de bu güzel kahve macerasına atıldıktan 1 sene sonra anlamaya başladım bu olayın böyle olmadığını. Öyle ki, bir abonelik sürecinde kavrum tarihinden 3-4 gün geçmiş kahveleri hemen açıyor ve demleyemeye geçiyordum. Sonucu ise gerçekten hayal kırıklığı oluyordu. Çünkü kahvenin gaz salınımını gerçekleştirmesi için gereken dinlendirmeyi yapmıyordum.
Kimi kavurucular, 5 gün kimisi 7 gün gibi bir degassing süresi belirleseler de ben 10 günlük bir süre tavsiye edeceğim. Evet yanlış duymuyorsunuz, en az 10 gün !
Bu başlığı açıp, geçmişte yaptığım ve bir çoğumuzun halen yaptığı hataya dikkat çekmek istedim. Öyle ki bunu yazmama vesile olan şey kavrum tarihinden 8 gün geçmiş bir çekirdeğin halen o tat profilinin oturmaması oldu.
Toparlayacak olursam, taze kahve takıntımız öyle bir noktaya geldi ki, kavurucuları da zor durumda bırakmaya başladık. 2 haftalık gelen kahvelere etmediğimiz laf bırakmıyoruz.
Konuyu burada noktalayarak, topu forumdaki daha yetkin ve deneyimli üyelere atıyorum..
Taze kahvenin her zaman daha iyi olacağı, 1-2 haftalık kahvenin artık bayatlamaya başladığıyla ilgili çok ciddi bir algı yaratıldı. Ben de bu güzel kahve macerasına atıldıktan 1 sene sonra anlamaya başladım bu olayın böyle olmadığını. Öyle ki, bir abonelik sürecinde kavrum tarihinden 3-4 gün geçmiş kahveleri hemen açıyor ve demleyemeye geçiyordum. Sonucu ise gerçekten hayal kırıklığı oluyordu. Çünkü kahvenin gaz salınımını gerçekleştirmesi için gereken dinlendirmeyi yapmıyordum.
Kimi kavurucular, 5 gün kimisi 7 gün gibi bir degassing süresi belirleseler de ben 10 günlük bir süre tavsiye edeceğim. Evet yanlış duymuyorsunuz, en az 10 gün !
Bu başlığı açıp, geçmişte yaptığım ve bir çoğumuzun halen yaptığı hataya dikkat çekmek istedim. Öyle ki bunu yazmama vesile olan şey kavrum tarihinden 8 gün geçmiş bir çekirdeğin halen o tat profilinin oturmaması oldu.
Toparlayacak olursam, taze kahve takıntımız öyle bir noktaya geldi ki, kavurucuları da zor durumda bırakmaya başladık. 2 haftalık gelen kahvelere etmediğimiz laf bırakmıyoruz.
Konuyu burada noktalayarak, topu forumdaki daha yetkin ve deneyimli üyelere atıyorum..