• Şubat Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Şubat ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Calibre Coffee seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahvede ekşiliği gidermek

İsim
Mustafa
Daha fazla  
İsim
Mustafa
Merhaba dostlar.

Nitelikli kahve dünyasında yeniyim. V60 ile demlemeler yapıyorum. Şu ana kadar 5-6 farklı kahve çeşidi denedim. Genel kabul görmüş reçeteleri deniyorum. Tüm parametrelere mümkün olduğu ölçüde dikkat etmeye çalışıyorum. Ama gel gelelim yaptığım tüm kahvelerde güzel aromaların yanında belirgin ve beni rahatsız eden derecede bir ekşilik oluyor. Asidite midir hata mıdır v60 biraz da böyle midir nedendir fikirlerinizi merak ediyorum. Farkı sular, öğütüm kalınlıkları, su sıcaklığı vs denedim ama hep bir ekşilik var bu nedendir a dostlar?

Daha spesifik bilgiler verirseniz detaylı çözüm önerileri alabilirsiniz.
değirmen ve klik sayısı, su sıcaklığı, kahve su oranı ve kahve bilgisi vs gibi.

Merhaba, demlemenizi daha detaylı bir şekilde yazabilir misiniz hangi kahve hangi öğütüm aralığında kaç derece hangi su kaç dakikada demlediniz gibi

-Değirmenim molent g50+
-Genelde 35-40 klik arası öğütümlerle demliyorum süreye göre değişiklik yaparak.
-kahve su oranın 1:16 bazen de 15gr/250ml
-Isı ayarlı bir kettle a sahip değilim fakat termometre ile demlemeye başlarken ölçtüğümde 93-95 arası sıcaklıklarla başlıyorum
-su olarak çoğunlukla evde içme suyu olarak kulkandığım saka çamlıca damacana kullanıyorum. Arada başka sular da alıp deniyorum. Uludağ premium vs market suları
-Reçete olarak orkun üstel 4*60 metodunu çoğunlukla kullanıyorum.
-350 ml epinox minik kapaksız model bir kazboyub kettle kullanıyorum. (İbriği oldukça ince ve döküşlerde bu yüzden geç kalıyor olabilirim)
-Demleme sürem çoğunlukla 2:45-3:00 aralığında bitiyor. Kahveye ve öğütüme bağlı değişiyor. (Tıkanma, öğütüm tozlu olması gibi sorunlarda 4 dk üzerine de çıkıyor bunları hatalı kabul edip genel demlemelerin dışında tutuyorum)
-Su döküşlerini 30 sn bloomingden sonra 55.sn 1:20 şeklinde 60ar ml olarak götürmeye çalışıyorum. Döküşleri 10 sn de bitirmeye çalışıyorum fakat benim kettle ile buna yetişmek bir hayli zor oluyor
Genel olaraj demlemelerim bu şekilde

Tat olarak çiğ, çimensi, tahılsı mı geliyor yoksa ekşi meyve, şarap gibi bir ekşilik mi geliyor? İstisnalar (asya, volkanik kahveler gibi) dışında 1. Tat skalası kavrum ya da demleme yüzünden az çözünmeye işaret eder, 2.si ise kahvenin kendi asiditesi yüzündendir. Demleme reçetenizde pek bir sorun görünmüyor. Kullandığınız kahveyi de yazabilir misiniz

şimdiye kadar alıp demlediklerim;
-kahve fabrikası: colombia el mirador strawberry(çok yoğun çilek kokusu ve ekşilikle birlikte çilek aroması alabiliyorum), colombia monteblanco, honduras don joaquin
-kronotrop: peru san fernando, etiyopya allona washed
-ultra coffee: nordic, etiyopya keramo(bu kahvede yoğun çiçeksi,meyvemsi tatlar alabiliyorum)
Bunların hepsinde ekşilikle karşılaştım

Eğer bu tarz nitelikli kahveleri denemeye yeni başladıysanız büyük ihtimalle damağınız alışık değil hocam, yeni yeni adapte oluyor. Yaşadığınız yerde nitelikli bir dükkan varsa orada yüksek asiditeli bir v60 deneyin bence hocam, barista arkadaş yardımcı olacaktır. Hatta nazınız geçiyorsa, butik bir işletmeyse elinizdeki kahveleri beraber demlemenize bile yardımcı olabilir.

Eğer bu tarz nitelikli kahveleri denemeye yeni başladıysanız büyük ihtimalle damağınız alışık değil hocam, yeni yeni adapte oluyor. Yaşadığınız yerde nitelikli bir dükkan varsa orada yüksek asiditeli bir v60 deneyin bence hocam, barista arkadaş yardımcı olacaktır. Hatta nazınız geçiyorsa, butik bir işletmeyse elinizdeki kahveleri beraber demlemenize bile yardımcı olabilir.
Maalesef öyle bir şansım yok afyonda yaşıyorum :)

Maalesef öyle bir şansım yok afyonda yaşıyorum :)
O zaman kahvenin potansiyelini görmek için cupping prosedürünü uygulayabilirsiniz hocam.

şimdiye kadar alıp demlediklerim;
-kahve fabrikası: colombia el mirador strawberry(çok yoğun çilek kokusu ve ekşilikle birlikte çilek aroması alabiliyorum), colombia monteblanco, honduras don joaquin
-kronotrop: peru san fernando, etiyopya allona washed
-ultra coffee: nordic, etiyopya keramo(bu kahvede yoğun çiçeksi,meyvemsi tatlar alabiliyorum)
Bunların hepsinde ekşilikle karşılaştım

Demlemeye El Mirador ve Monteblanco gibi kahvelerle başlamak bence işe en zor kısmından dalmak gibi olmuş. İnfüze işlem görmüş ya da Nordic profilde çok açık kavrulmuş kahveleri bence biraz daha deneyim kazandıktan sonra demlemeye başmanız daha iyi olurdu. Bence Sezy Brezilya Caramelo, Friendzone Colombiya Medellin ya da A Roasting Lab Astrower gibi daha kolay çözünen ve damak tadı aşinalığı bulunan kahvelerle başlamak daha kolay ve öğretici olur, hem de aldığınız yüksek fiyatlı kahveleri heba etmemiş olursunuz.

Çok teşekkür ederim sanırım yetersiz çözünme sorunu yaşıyorum. Önerdiğiniz kahveleri alıp deneyeceğim 👍

Geri