Böyle bir şey oluyorsa etiyopyada kartlar yeniden dağıtılır, bilim tepetaklak olur, kahve içmeden uyanamıyorumcular twitter hesaplarını silerlerKahvaltı üstüne içtiğim sütlü veya sütsüz filtre kahvenin bende yorgunluk yaptığını, hatta bazen uykumu getirdiğini gözlemledim. Sizde böyle bir şey oluyor mu?
Kahveyi uyandıktan 2 saat sonra tüketmeniz tavsiye ederim.Kahvaltı üstüne içtiğim sütlü veya sütsüz filtre kahvenin bende yorgunluk yaptığını, hatta bazen uykumu getirdiğini gözlemledim. Sizde böyle bir şey oluyor mu?
Forum hekim kaynıyor o yüzden yorum yapmaya çekindim.
Kafein dolaylı olarak kan şekerini ufak miktarda düşürüyor ama büyük ihtimalle uykunuzu getiren kahvaltının yarattığı dalgalanma.
Kahveyi uyandıktan 2 saat sonra tüketmeniz tavsiye ederim.
Süt uyku getirebilir. Sütsüz olan için ise yorumum az su tükettiğiniz yönünde.
Bıraktı zaten ya hu, üzüntü uyku yapıyor olabilirFutbolu bırakın hocam
Arkadaşın dediği gibi ADHD(DEHB)'li isen kahve uykunu getirebiliyor. DEHB beynin yeterince uyarılamaması sonucu oluyor ve kahve gibi uyarıcı bir madde aldığında uyku hali görülebiliyor. Ben de bazen kahve içtikten sonra uyukluyorum. Bizim zamanımızda DEHB gibi şekil şukul adları yoktu ama teşhisim var, yıllarca Concerta ve Ritalin kullandım. Yaşım ilerledikçe biraz düzeldim.Adhd (dikkat eksikliği ve hiperaktivite) tanılı kişilerde kahvenin ters bir şekilde yorgunluk ve uyuma isteği yarattığı yönünde bulgular okumuştum. Eğer her kahve içtiğinizde yorgunluk hissediyorsanız bu tarz makalelere göz gezdirebilirsiniz.
Tabii basitçe kahvaltının etkisini kahveye yormuş da olabilirsiniz. Beyaz ekmek vs gibi şekeri hızlı uçuran şeyler tüketirseniz sonraki 2-3 saatte ciddi bir yorgunluk hali de oluşabilir.
Sizdeki problem yukarda bahsedildiği gibi insülin direnci olabilir. Bir ara doktora tahlile gitmenizde fayda var. Özellikle bol karbonhidrat içerikli yemeklerle bu durum daha sık yaşanırKahvaltı üstüne içtiğim sütlü veya sütsüz filtre kahvenin bende yorgunluk yaptığını, hatta bazen uykumu getirdiğini gözlemledim. Sizde böyle bir şey oluyor mu?
Uykuyu veya uyuklama halini getiren birçok etmen var ama arkadaşların da dediği gibi muhtemelen kahvaltıda glisemik indeksi yüksek yiyecekleri fazlaca tüketmenizden ötürü kan şekerinizde oluşan ani düşüş nedeniyle uyku hali çöküyor olabilir. Belki de geceleri kaliteli uyuyamıyorsunuz... Ya da vücudunuz kafeine karşı tolerans geliştirdi, kafein sizi canlandıramıyor (kafeine ara verin).
Kahvaltıda beyaz ekmek yıllardıŕ yemiyorum. Tam buğday ekmeği, peynir, zeytin, yumurta. Şeker ölçüm cihazıyla hem açlık hem tokluk glikozuma baktım. İkisi de normal.Vucut ATP denen bir molekülü parçalayarak enerji üretir. Bunun yapı taşında adenozin denen bir madde var. Yani beyin çok enerji harcarsa adenozin miktarı artar.
Bu metabolik dengenin sağlanması için beynin dinlenmesi uyuması lazım. Beyin bunu adenozin reseptörleri aracılığıyla yapar. Artan adenozin, reseptör dediğimiz sensörlere bağlanıp beynin aktivitesini yavaşlatır.
İşte kafein bu reseptörlere bağlanıp adenozinin iş görmesini engeller. Böylece uykunuz kaçar.
Ama beyin sonraki dönemde bu reseptörlerin sayısını arttırır. Böylece artık düzenli aldığınız aynı miktarda kahve sizi ayakta tutamaz hale gelir. Bu yüzden uyanık kalmak için kahve içiyorsanız hep aynı saatte içmeyin. Saatleriniz değiştirin. Ama bu da bir süre sonra yeterli gelmeyebilir.
Özetle uyanık kalmak için kahve içmeyin. Neden uyukladığınızı bulmaya çalışın. Genellikle altta uyku hijyenine uymama veya uyku apnesi yatar.
Sizdeki problem yukarda bahsedildiği gibi insülin direnci olabilir. Bir ara doktora tahlile gitmenizde fayda var. Özellikle bol karbonhidrat içerikli yemeklerle bu durum daha sık yaşanır
Diğer bir durum laktoz intoleransı. Süt tüketenlerde şişkinlik, gaz ve ishal ile kendini gösterir. Bazen hastalarda uyku hali de görülebilir.
DEHBli hastada kahvenin uykuyu arttırdığına dair bulgu yok diye biliyorum. En azından bunu kanıtlayan kaliteli bir çalışma bulamadım. Bu hastalarda kafein bağımlılığı daha fazla. Bu da yan etki/yoksunluk daha fazla demek. Bu hastalarda depresyon-uyku bozuklukları da sık görülüyor. Kafeinden önce bunları suçlamak lazım bence