Aslında başlık konu özeti olsa da, birkaç gündür buzluğumdaki çoğu kahve ile deneyimlediğim bir olayı aktarmak istiyorum.
Epey bir süredir kendi kahve suyumu yapıyorum, Ca Mg Na SO4 pH ppm her türlü değişken ile istediğim aralıkta bir suyu bulmanın mutluluğu sonrası, belki de suyun yapaylığı ve insan eliyle türetilmiş olması sebebiyle kimyasal bir tat, ama daha basit bir kelimeye indirgersem, “acılık” her zaman arka planda olan bir tattı. Azaltmak pekala mümkündü, azaltıyordum da, ama bu acılık yanlış demlenme/fazla demlenmeden kaynaklı bir acılık değildi, değirmen kaynaklı bir acılık değildi.
3 ay önce James Hoffmann granül kahveye bir miktar tuz atarak acılığın bastırılabildiğini, hatta tuzluluğun tatlılığı arttırdığı yönünde bir makale ve video paylaşmıştı. Ama orada “kahveye” tuz katıyordu. Kahveye sonradan bir şey katacaksam, mümkünse tuz değil şeker olsun, çünkü amaç madem tatlılığı arttırıp acı tadı bastırmak, hiç zorlamaya gerek yok.
Ama kendi yaptığım su ile de acılığı yok etmem gerekiyordu. Sülfat seviyesi belli bir seviyeyi aşınca acı “hissiyatı” (perception) artıyordu; acılık artmıyor, acılığı tatma eşiğimiz düşüyor (yani aynı acılığı daha fazla hissdiyordum) Sülfat ayarları ile oynamak için Magnezyum kaynağım olan İngiliz Tuzu (MgSO4) yerine Magnezyum Klorür (MgCl2) e geçtim, ama yine de işin içinden çıkamadığım bir yapaylık vardı.
Burada, hem bu sözkonusu video, hem de Third Wave Water yardımıma koştu. Neden mi? Third Wave Water 3 basit maddeden oluşuyor:
1.1g MgSO4 (Sertlik kaynağı)
0.3 CaCitr. (Ca sertliği ve alkalinite kaynağı)
0.1g NaCl (Sofra tuzu, sodyum kaynağı)
Ben halihazırda bikarbonat (alkalinite) kaynağım için Sodyum Bikarbonat (NaHCO3) kullandığım için, sodyum kaynağına ayriyetten ihtiyaç duymamıştım. Ama Sodyum bazlı tuzların acılık hissiyatını azaltıp tatlılığı arttırdığı yönündeki makaleyi okuyunca, durmadan edemedim.
Sözkonusu makale
Third Wave Water’ın kullandığı kadar kullansam yeter dedim. Third Wave Water 3.8L’ye karıştırıldığı için, aslında litre başına düşen tuz miktarı 0.02g küsürat. Ben de 50mL saf suya 1g tuz karıştırdım, 1 litrede yani 1000mL’de 20g yapar, yani ben 1 mL konsantreden alıp 1L suyuma katarsam, 0.02g NaCl karıştırmış olacaktım.
Sonuç?
Israrla şaşmayan bir istikrarla tuzlu suyun kullanıldığı kahveyi bulmak mümkün. Tamamen kör tadım, başka günlerde de denedim, acılık ciddi anlamda yapay suda gidiyor.
Hoffmann kahveye karıştırabilirsiniz diyor, benim ne haddime ama, ben de suyunuza karıştırın diyorum. Sonuçlarım gayet iyi...
Epey bir süredir kendi kahve suyumu yapıyorum, Ca Mg Na SO4 pH ppm her türlü değişken ile istediğim aralıkta bir suyu bulmanın mutluluğu sonrası, belki de suyun yapaylığı ve insan eliyle türetilmiş olması sebebiyle kimyasal bir tat, ama daha basit bir kelimeye indirgersem, “acılık” her zaman arka planda olan bir tattı. Azaltmak pekala mümkündü, azaltıyordum da, ama bu acılık yanlış demlenme/fazla demlenmeden kaynaklı bir acılık değildi, değirmen kaynaklı bir acılık değildi.
3 ay önce James Hoffmann granül kahveye bir miktar tuz atarak acılığın bastırılabildiğini, hatta tuzluluğun tatlılığı arttırdığı yönünde bir makale ve video paylaşmıştı. Ama orada “kahveye” tuz katıyordu. Kahveye sonradan bir şey katacaksam, mümkünse tuz değil şeker olsun, çünkü amaç madem tatlılığı arttırıp acı tadı bastırmak, hiç zorlamaya gerek yok.
Ama kendi yaptığım su ile de acılığı yok etmem gerekiyordu. Sülfat seviyesi belli bir seviyeyi aşınca acı “hissiyatı” (perception) artıyordu; acılık artmıyor, acılığı tatma eşiğimiz düşüyor (yani aynı acılığı daha fazla hissdiyordum) Sülfat ayarları ile oynamak için Magnezyum kaynağım olan İngiliz Tuzu (MgSO4) yerine Magnezyum Klorür (MgCl2) e geçtim, ama yine de işin içinden çıkamadığım bir yapaylık vardı.
Burada, hem bu sözkonusu video, hem de Third Wave Water yardımıma koştu. Neden mi? Third Wave Water 3 basit maddeden oluşuyor:
1.1g MgSO4 (Sertlik kaynağı)
0.3 CaCitr. (Ca sertliği ve alkalinite kaynağı)
0.1g NaCl (Sofra tuzu, sodyum kaynağı)
Ben halihazırda bikarbonat (alkalinite) kaynağım için Sodyum Bikarbonat (NaHCO3) kullandığım için, sodyum kaynağına ayriyetten ihtiyaç duymamıştım. Ama Sodyum bazlı tuzların acılık hissiyatını azaltıp tatlılığı arttırdığı yönündeki makaleyi okuyunca, durmadan edemedim.
Sözkonusu makale
Third Wave Water’ın kullandığı kadar kullansam yeter dedim. Third Wave Water 3.8L’ye karıştırıldığı için, aslında litre başına düşen tuz miktarı 0.02g küsürat. Ben de 50mL saf suya 1g tuz karıştırdım, 1 litrede yani 1000mL’de 20g yapar, yani ben 1 mL konsantreden alıp 1L suyuma katarsam, 0.02g NaCl karıştırmış olacaktım.
Sonuç?
Israrla şaşmayan bir istikrarla tuzlu suyun kullanıldığı kahveyi bulmak mümkün. Tamamen kör tadım, başka günlerde de denedim, acılık ciddi anlamda yapay suda gidiyor.
Hoffmann kahveye karıştırabilirsiniz diyor, benim ne haddime ama, ben de suyunuza karıştırın diyorum. Sonuçlarım gayet iyi...