• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Varyeteleri - Panama Geisha (Gesha) - Neden Pahalı?

Daha önce Geisha içtiniz mi?

  • Evet, abartılmasına gerek yok

    Oy: 26 20.2%
  • Evet, inanılmazdı!

    Oy: 25 19.4%
  • Hayır

    Oy: 52 40.3%
  • Keşke benim olsa :)

    Oy: 26 20.2%

  • Kullanılan toplam oy
    129
Konum
İstanbul
İsim
Levent
Son zamanlarda kahve varyeteleri ve fincana etkileri konusunda makaleler okumaya ağırlık verdim ve vakit buldukça, ilginç bulduklarımı kısaca aktarmayı düşündüm. Umarım sizler de beğenirsiniz.

@TheGoat 'un Panama "Finca Deborah Echo Geishası" da bunda çok etkili oldu :)

Gesha Etiyopya kökenli, Arabica türüne ait bir ana tür. Temeli kahvenin ana vatanı olan Etiyopya'daki Gesha Dağ'ı bölgesi olduğu söyleniyor.

1930 larda İngilizler tarafından Kenya ve Tanzanya'ya götürülüyor, ordan da 1950 li yıllarda Kosta Rika'ya... daha sonra da 1960 larda ünlü olacağı Panama'da ekilmeye başlanıyor. Ekimi zor, hasatı verimsiz olduğundan pek rağbet görmüyor ve 2004 'e kadar karışım (blend) olarak kullanılıyor.

2004 de Panama'daki açık arttırmada, tek tür olarak satışa sunuluyor ve farklı tat profili ile herkesi büyülüyor. Bundan sonra da ününe ün katıyor ve kilo fiyatı $2500 lere kadar varıyor... Gördüğünüz gibi bu kadar ünlü ve pahalı bir tür olan Panama Geisha 2004'e kadar fark edilmeyen bir tür iken, şimdi herkesin hayalini süsleyen bir tür :)

Malawi, Etyiopya, Kolombiya, vs ülkelerde de Geisha türünü bulmak mevcut fakat farklı tat profillerine sahipler. Şu an en ünlüsü Panama Geisha!

Gesha Geisha mı konusu ise hala tartışma konusu :) Hiç bulaşmadan kaçıyorum. Bulursanız, şimdiden afiyet olsun! :p

1590337342714.png
 
Evet, inanılmazdı!
cümlesinin benim için anlamı Panama "Finca Deborah Echo Geishası" @TheGoat
Gerçekten çok acayip bir deneyimdi. Şimdi bulabildiğim her Geisha'yı denemeye başladım. Seride 3 tane Geisha var beklediğim.
İlk deneyimimi aşağıya bırakıyorum. @campos videodaki tepkilerimi en iyi sen anlarsın :)

Yazı çok güzel olmuş teşekkürler :)

 
Evet, inanılmazdı!
cümlesinin benim için anlamı Panama "Finca Deborah Echo Geishası" @TheGoat
Gerçekten çok acayip bir deneyimdi. Şimdi bulabildiğim her Geisha'yı denemeye başladım. Seride 3 tane Geisha var beklediğim.
İlk deneyimimi aşağıya bırakıyorum. @campos videodaki tepkilerimi en iyi sen anlarsın :)

Yazı çok güzel olmuş teşekkürler :)



Anlatılmaz yaşanır :)

ben de şuraya bırakayım :)


Şimdi ben şuna takıldım ama :)

Seride 3 tane Geisha var beklediğim.
 
Şimdi Geisha var bide Geyşacık var :D Beğenmeyenler Geisha değil Geyşacık içmiş olabilirler :D

Geisha benim için çok farklı bir deneyimdi :)
 
Aslında biraz da o yüzden denenen Geisha kahvelerinin yazılmasını istemiştim ama hiç cevap gelmedi :)
Adını Hatırlamıyorum hatırlasam yazıcaktım :D 2-3 Sene Önce Belçikada bir Geisha içtim Etiyopya Geishasıydı ve karman çorman bir ismi vardı ama şunu söyleyebilirim Tek kelimeyle Efsaneydi.
 
Son zamanlarda kahve varyeteleri ve fincana etkileri konusunda makaleler okumaya ağırlık verdim ve vakit buldukça, ilginç bulduklarımı kısaca aktarmayı düşündüm. Umarım sizler de beğenirsiniz.

@TheGoat 'un Panama "Finca Deborah Echo Geishası" da bunda çok etkili oldu :)

Gesha Etiyopya kökenli, Arabica türüne ait bir ana tür. Temeli kahvenin ana vatanı olan Etiyopya'daki Gesha Dağ'ı bölgesi olduğu söyleniyor.

1930 larda İngilizler tarafından Kenya ve Tanzanya'ya götürülüyor, ordan da 1950 li yıllarda Kosta Rika'ya... daha sonra da 1960 larda ünlü olacağı Panama'da ekilmeye başlanıyor. Ekimi zor, hasatı verimsiz olduğundan pek rağbet görmüyor ve 2004 'e kadar karışım (blend) olarak kullanılıyor.

2004 de Panama'daki açık arttırmada, tek tür olarak satışa sunuluyor ve farklı tat profili ile herkesi büyülüyor. Bundan sonra da ününe ün katıyor ve kilo fiyatı $2500 lere kadar varıyor... Gördüğünüz gibi bu kadar ünlü ve pahalı bir tür olan Panama Geisha 2004'e kadar fark edilmeyen bir tür iken, şimdi herkesin hayalini süsleyen bir tür :)

Malawi, Etyiopya, Kolombiya, vs ülkelerde de Geisha türünü bulmak mevcut fakat farklı tat profillerine sahipler. Şu an en ünlüsü Panama Geisha!

Gesha Geisha mı konusu ise hala tartışma konusu :) Hiç bulaşmadan kaçıyorum. Bulursanız, şimdiden afiyet olsun! :p

Ekli dosyayı görüntüle 2469

Paylaşım için teşekkürler Levent bey. ''Gesha Geisha mı konusu ise hala tartışma konusu :) Hiç bulaşmadan kaçıyorum.'' =) İkisi de söyleniyor yaygın olarak, Geisha kelimesi Japon kültüründeki geyşaları çağrıştırması sebebiyle cinsiyetçi olmaması adına da söylemler mevcut. Etiyopya kökenli olması ve bulunduğu bölgedeki Gesha Village da Gesha ismini kullanıyor. Hikayelerini detaylı bir şekilde bu linkten inceleyebilirsiniz. Etiyopya Gesha Village

Panama'da ve ilk kez kullanıldığı yarışmalarda patlamasını yapmış olmasıyla beraber, kahve severler arasında çok ciddi bir şehir efsanesi haline de gelmiş durumda dünyada. Her Gesha iyi olma kesinliği olmadığı gibi aynı zamanda aynı varyete olsa da farklı ülkelerin teruar koşullarında ve fermantasyonlar sebebiyle farklı tatlar elde edilebiliyor.
 
Ek olarak benim de en çok denediğim Gesha varyeteleri Dünya Şampiyonasında kullandığım Etiyopya Gesha Village'ın yetiştirdiği Yabani Gesha adını verdikleri varyete ve son üç yıldır Türkiye yarışmalarında kullandığım Honduras'tan Caballero ailesinin çiftliğinde üretilen Gesha varyeteleri. Son yarışmamdaki Honduras Caballero Gesha'nın da tadım notları limon, mandalina, kırmızı elma ve yasemindi. Panama kökenli Gesha en son William's Roastery'nin kavurduğu Esmeralda Gesha'ydı. Gerçekten keyifli kahveydi.
 
Günün kahvesindeki detaylar
Gerçekten farklı bir deneyim olduğu aşikar.
Her zaman denk gelecek ve içilebilicek kahveler olmadığı açık.
93EABC68-CC73-4BAA-B04F-C79C3EF822D7.jpeg
 
Türkiye de geisha satılıyor mu bir de Jamaika blue kahvesinde geisha olduğu için mi pahalı değilse onun fiyatı neden yüksek bilen arkadaşlar bilgilendirirseniz sevinirim. 😀
 
Türkiye de geisha satılıyor mu bir de Jamaika blue kahvesinde geisha olduğu için mi pahalı değilse onun fiyatı neden yüksek bilen arkadaşlar bilgilendirirseniz sevinirim. 😀
Jamaica blue geisha olduğu için değil "nedense" Japonların damak tadına inanılmaz hitap ettiğinden dolayı daha üretilmeden tarladan çıkmadan %90'ı satıldığından dolayı bir çeşit karaborsa fiyatıdır. Yani suni bir fiyat artışıdır.
 
Harika geyşalar içtim, özellikle Panama ve Etiyopya menşeli olanlar gerçekten çok özel kahvelerdi. Ancak genel olarak fiyatlarının abartılı olduğunu düşünüyorum. Daha doğru bir ifadeyle; bazen iyi bir kahvenin 10 katına çıkan fiyat farklarına değecek bir lezzet ve tadım farkı sunmuyorlar genelde. Bu ilk mesajda da bahsedilen üretim miktarının azlığı, düşük verimlilik gibi makul sebepler yanında bir pazarlama başarısına da dayanıyor olmalı. Daha makul fiyatlara satılan ancak bir geyşa keyfine yaklaşabilen naturel Etiyopya ve Panama kahveleri veya iyi bir yıkanmış Kenya da bulunabiliyor.
 
Ek olarak benim de en çok denediğim Gesha varyeteleri Dünya Şampiyonasında kullandığım Etiyopya Gesha Village'ın yetiştirdiği Yabani Gesha adını verdikleri varyete ve son üç yıldır Türkiye yarışmalarında kullandığım Honduras'tan Caballero ailesinin çiftliğinde üretilen Gesha varyeteleri. Son yarışmamdaki Honduras Caballero Gesha'nın da tadım notları limon, mandalina, kırmızı elma ve yasemindi. Panama kökenli Gesha en son William's Roastery'nin kavurduğu Esmeralda Gesha'ydı. Gerçekten keyifli kahveydi.
Tim wendelboe' dan Honduras caballero gesha'yı denemiştim. Yasemin çok net bir şekilde hissediliyordu çekirdekte.
Williams'ın ilk parti kavurmasını daha çok beğenmiştim. Ama sonraki satışında aynı notaları hissettirmemişti
 
Bu paylaşımı yeni gördüm, ben 2 kere iyi geisha ya da gesha (geshe bile duydum yanılmıyorsam) içtim, tecrübelerimin arasında arada yaklaşık 8 yıl olmasına rağmen ikisinin de tat özellikleri aynıydı, çayımsı (düşük) gövde, lezzette tropikal meyve ve inanılmaz dengeli bir asidite. İlki Şerif Bey'in mekanında galiba TAF'ın kavurduğu Panama'dan Haciende Esmeralda tarlasının iyi bir lotuydu, ikincisi coffex'te galiba Williams'ın kahvesiydi... İkincisinin ne olduğu söylenmemişti ama içer içmez ikinci saniyede bu o mu dedim, o kadar belirgin ve yüksek kalitede ki ayırt etmemek mümkün değil... Umarım daha çok görürüz, belki ufak gramajlarla da olsa müthiş deneyimler olur. Fikrim değişmiş olabilir bir daha denemem gerekir ama Ninety Plus'ları deneysel gruba sokarsak onun dışında en iyi tecrübelerimden...
 
Bu paylaşımı yeni gördüm, ben 2 kere iyi geisha ya da gesha (geshe bile duydum yanılmıyorsam) içtim, tecrübelerimin arasında arada yaklaşık 8 yıl olmasına rağmen ikisinin de tat özellikleri aynıydı, çayımsı (düşük) gövde, lezzette tropikal meyve ve inanılmaz dengeli bir asidite. İlki Şerif Bey'in mekanında galiba TAF'ın kavurduğu Panama'dan Haciende Esmeralda tarlasının iyi bir lotuydu, ikincisi coffex'te galiba Williams'ın kahvesiydi... İkincisinin ne olduğu söylenmemişti ama içer içmez ikinci saniyede bu o mu dedim, o kadar belirgin ve yüksek kalitede ki ayırt etmemek mümkün değil... Umarım daha çok görürüz, belki ufak gramajlarla da olsa müthiş deneyimler olur. Fikrim değişmiş olabilir bir daha denemem gerekir ama Ninety Plus'ları deneysel gruba sokarsak onun dışında en iyi tecrübelerimden...
Yukarıdaki içeriği ve en başta konuyu açma sebebim de aslında varyeteleri ve bunları konuşmaktı ama maalesef bilgi içeren içerikler tutulmuyor, pek izlenmiyor, yorum yapılmıyor.

Ben de çok fazla gesha denedim (Panama, Kolombiya, Bolivya, Etiyopya, vs) , çoğu iyiydi. Panama geshalardan kötüye pek denk gelmedim. Deneyseller tabii ki de farklı bir durum.
 
Apollo's Gold'dan aldığım ''Legendary Geisha Guatemala'' harika bir kahveydi..
 
Tim wendelboe' dan Honduras caballero gesha'yı denemiştim. Yasemin çok net bir şekilde hissediliyordu çekirdekte.
Williams'ın ilk parti kavurmasını daha çok beğenmiştim. Ama sonraki satışında aynı notaları hissettirmemişti
Kullanılan suyun içeriğine bağlı olarak da oldukça değişkenlik gösteriyor asiditesi. Mineral yönünden zayıf bir su kullanıyorlardı en son değiştirmedilerse eğer sistemlerini. O tarz "yumuşak" diyebileceğim sularla asiditesi de canlı çıkıyor. Ama her halükarda hemen her suda bahsettiğiniz gibi yasemin en yoğun tat olarak çıkıyor Caballero Gesha'da. 👍

William'ın ilk parti kavurması sonrasını içmedim sanırım. Ondan bişey diyemeyeceğim Panama Esmeralda Gesha için.
 
Geri
Üst