• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Sezy Coffee olarak seçildi. Bu konudan Eylül ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.

KAHVE TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖRNEĞİ*

Yirgacheffe

İyi Bilinen Üye
İsim
Necdet
Daha fazla  
İsim
Necdet
Espresso Makinesi
Lelit Bianca, Simonelli Musica
Değirmen
Mahlkonig Vario-W, Comandante, 1zpresso J-Max, Xeoleo vs
Ekipmanlar
V60, Chemex, Aeropress, Clever, Delter press, Mokapot, Hario Mocca vs
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Beyoğlu
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Bahçelievler
Herkese merhaba. Kahve hakkında İstanbul’ da yapılmış bir anket çalışması. Brlki
ilginizi çeker.

Keşke ilgimi çekmeseydi de okumasaydım dediğim kısımlardan biri:

Kahvenin özü itibariyle üç temel pişirme usulünün olduğu bilinmektedir:
-Dövülerek toz hale getirilebilen dibek kahvesiyle hazırlanmış Türk kahvesi,
-Kalın çekilen kahvenin suda kaynatılıp süzgeçten geçirilmesiyle hazırlanan süzme
kahve,
-Kalın çekilmiş olan kahvenin kavrulup içinden su buharı geçirilmesiyle hazırlanmış kahvedir. Günümüzde onlarca çeşidi aynı olan kahve bu üç temel usule göre hazırlanıp, bazı değişiklikler yapılarak çeşit sayısı arttırılarak hazırlanmaktadır. Nitekim bu sayede kahvenin değişik pişirme usulüne bağlı birden fazla çeşidi yer almaktadır.

Bence kahveyle ilgili bilimsel çalışmalar gastronomi alanında, bu işte profesyonelleşen kişilerce yapılmalı. Onca gastronomi bölümü var üniversitelerimizde. İşin literatüründen anlamayan insanların bu hususta bilimsel çalışma yapması bilimsel görünmüyor. Tez hazırlama yönergelerinin en basit ve temel kurallarından birisi, kavram ve söylemlerde konunun literatüründen şaşmamak. Ama bu gibi çalışmalarda es geçiliyor. Zira yazanlar literatüre hakim değil.

The Goatz Candles

Aktif Üye
İsim
Kemal
Firma
The Goatz Candles
Daha fazla  
İsim
Kemal
Firma
The Goatz Candles
Kahve Arkadaşlığı İl
ÇANAKKALE

Bence kahveyle ilgili bilimsel çalışmalar gastronomi alanında, bu işte profesyonelleşen kişilerce yapılmalı. Onca gastronomi bölümü var üniversitelerimizde. İşin literatüründen anlamayan insanların bu hususta bilimsel çalışma yapması bilimsel görünmüyor. Tez hazırlama yönergelerinin en basit ve temel kurallarından birisi, kavram ve söylemlerde konunun literatüründen şaşmamak. Ama bu gibi çalışmalarda es geçiliyor. Zira yazanlar literatüre hakim değil.

Hazırlanış cümlelerine bakarsak evet haklısınız. Beni de kahve konusunda içine çekmedi. Fakat benim anladığım kadarıyla konu kahvenin hazırlanması yada içeriğinden ziyade insanların 3. nesil kahveciler ile kahve tüketimlerinde bir değişim olup olmadığı yada tüketim alışkanlıklarında bir farklılık var mi diye bakılmış gibi.
Haklısınız konuya çok hakim değiller. Bir de anladığım kadarıyla okudukları literatürlere pek hakim olamamışlar ki çoğunluk Türkçe literatür.
Temel olarak ekonometri ile alakalı.

Son düzenleme:

ArasCan

Aktif Üye
İsim
Aras Can
problem daha çok literatür sorunu gibi aslında. çünkü literatürde kahve öğütümlerinin ya da hazırlama prosesinin -ilgilindiğimiz kadar- detaylı şekilde ele alan bir çalışma var mı asıl soru bu sanıyorum. bu kişiler bu süreçler hakkında birçok kahve ilgilisi kadar bilgili olabilirler (olmaya da bilirler elbet) fakat akademik dayanağı olmadıkça yazım sürecinde bu şekilde sorun olması çok doğal. literatürde kahveyle ilgili detaylı bir arama yapmadım elbette belki de süreçleri doğruca anlatan yazımlar vardır ve bu araştırmacılar onlara ulaş(a)mamıştır.

The Goatz Candles

Aktif Üye
İsim
Kemal
Firma
The Goatz Candles
Daha fazla  
İsim
Kemal
Firma
The Goatz Candles
Kahve Arkadaşlığı İl
ÇANAKKALE
problem daha çok literatür sorunu gibi aslında. çünkü literatürde kahve öğütümlerinin ya da hazırla prosesinin -ilgilindiğimiz kadar- detaylı şekilde ele alan bir çalışma var mı asıl soru bu sanıyorum. bu kişiler bu süreçler hakkında birçok kahve ilgilisi kadar bilgili olabilirler (olmaya da bilirler elbet) fakat akademik dayanağı olmadıkça yazım sürecinde bu şekilde sorun olması çok doğal. literatürde kahveyle ilgili detaylı bir arama yapmadım elbette belki de süreçleri doğruca anlatan yazımlar vardır ve bu araştırmacılar onlara ulaş(a)mamıştır.
Yazanlar yüksek lisans öğrencileri ve ekonometri bölümündenler. O yüzden sanırım literatürde yada içerikte pek kahvenin detaylarıyla değilde tüketimine yönelmişler.
Sanırım anketi daha kapsamlı hazırlamadıkları için bu algı oluştu.
Ben makalede olumsuzlukları çıkarmak yerine olumlu ne alabilirim diye baktım.
Yoksa yukarda belirtilenler makalenin genelini ilgilendiren bir çıkarım değil. Kahvenin nasıl kullanıldığı hakkında yaptıkları bi araştırma değil sonuçta. Keşke dediğim tek şey yaptıkları anket sayısının az olması keşke daha fazla insanla yapsalardı. Daha iyi olurdu. Biz genelde anket yapacağımız zaman ortalama bir değer çıkarırız.

ArasCan

Aktif Üye
İsim
Aras Can
Yazanlar yüksek lisans öğrencileri ve ekonometri bölümündenler. O yüzden sanırım literatürde yada içerikte pek kahvenin detaylarıyla değilde tüketimine yönelmişler.
Sanırım anketi daha kapsamlı hazırlamadıkları için bu algı oluştu.
Ben makalede olumsuzlukları çıkarmak yerine olumlu ne alabilirim diye baktım.
Yoksa yukarda belirtilenler makalenin genelini ilgilendiren bir çıkarım değil. Kahvenin nasıl kullanıldığı hakkında yaptıkları bi araştırma değil sonuçta. Keşke dediğim tek şey yaptıkları anket sayısının az olması keşke daha fazla insanla yapsalardı. Daha iyi olurdu. Biz genelde anket yapacağımız zaman ortalama bir değer çıkarırız.

demek istediğinizi anladım tabii. Yök'ün tez sisteminde bu tez yok aslında makalede belirtilen çalışma başka bir isimle yer alıyordur belki de bulamadım ben en azından. eğer tezse en iyi tez bitmiş tezdir düşüncesiyle çok kapsamlı olmadan (sınırlılık da aslında bir güzel bir sonuca vardırır) yapılmış gibi fakat 520 kişi -en azından yüksek lisans tezi için- az bir sayı değil elbette. son birkaç senenin alışveriş yapma alışkanlık davranışı gibi popüler tez konularının bu şekilde varyasyonlarını görmek hoşuma gitti bir yandan da :D umarım uzun vadede bahsettiğiniz gibi daha kapsamlı çalışmalar görürüz.

kahveyeniden

Aktif Üye
İsim
kahveyeniden
Araştırmanın amacı temel kıstastır. Yukarıda belirtilen çalışmaları incelemedim ama kahve ile ilgili konularda gastronomi uzmanlığı beklersek, kahvenin iktisadi yönünü inceleyen bir çalışma için gastronomi mezunu birinden iktisat doktorası filan mı yapmayı beklemeliyiz?
Eğer araştırmanın temel konusu gastronomi değilse araştırmanın teorik bölümlerindeki yanlış ya da hatalı bilgiler bir eksiklik olmakla birlikte çok önemli sayılmaz.
Zaten temel amacı iktisadi ya da başka bir konuda yazılan bir araştırmadan bilinçli okuyucu gastronomik bir çıkarım yapmaz, bu kısmı çok değerli bulmaz.

The Goatz Candles

Aktif Üye
İsim
Kemal
Firma
The Goatz Candles
Daha fazla  
İsim
Kemal
Firma
The Goatz Candles
Kahve Arkadaşlığı İl
ÇANAKKALE
Araştırmanın amacı temel kıstastır. Yukarıda belirtilen çalışmaları incelemedim ama kahve ile ilgili konularda gastronomi uzmanlığı beklersek, kahvenin iktisadi yönünü inceleyen bir çalışma için gastronomi mezunu birinden iktisat doktorası filan mı yapmayı beklemeliyiz?
Eğer araştırmanın temel konusu gastronomi değilse araştırmanın teorik bölümlerindeki yanlış ya da hatalı bilgiler bir eksiklik olmakla birlikte çok önemli sayılmaz.
Zaten temel amacı iktisadi ya da başka bir konuda yazılan bir araştırmadan bilinçli okuyucu gastronomik bir çıkarım yapmaz, bu kısmı çok değerli bulmaz.
Zaten o konulara pek üzerinde durulmamış tezde. Çok açık şekilde sadece alıntılanmış.

kahveyeniden

Aktif Üye
İsim
kahveyeniden
Ayrıca kahve gibi dünyada kimi çalışmalarda an fazla ticareti yapılan ikinci ürün olarak gösterilen bir malın iktisadi çalışmalara temel olmasını normal görmek lazım. Bunun yanında uluslararası literatürde sürdürülebilirlik gibi konularda yazılmış güzel çalışmalara da denk gelmiştim.

Mad_Scientist

Aktif Üye
İsim
Fatih ÇÖLLÜ
Daha fazla  
İsim
Fatih ÇÖLLÜ
Değirmen
Timemore C2
Ekipmanlar
Hario V60 02 (Şeffaf plastik), Hario japon 100'lük bol poşet filtre, kaan tartı.
Kahve Arkadaşlığı İl
İzmir/Manisa
Yok galiba bu zaten yüksek lisans tezi veya detaylı bir çalışma değil, dipnot açıklamalarında belirtmişler, 2 yüksek lisans öğrencisi sempozyumda sundukları özet bildiriyi tam metne çevirip Dergipark'a ait bir dergide yayınlatmışlar sanırım. Büyük ihtimal ya küçük çaplı bir araştırma, ya da büyük bir çalışmanın sadece bir parçası olabilir diye düşünüyorum.

The Goatz Candles

Aktif Üye
İsim
Kemal
Firma
The Goatz Candles
Daha fazla  
İsim
Kemal
Firma
The Goatz Candles
Kahve Arkadaşlığı İl
ÇANAKKALE
Yok galiba bu zaten yüksek lisans tezi veya detaylı bir çalışma değil, dipnot açıklamalarında belirtmişler, 2 yüksek lisans öğrencisi sempozyumda sundukları özet bildiriyi tam metne çevirip Dergipark'a ait bir dergide yayınlatmışlar sanırım. Büyük ihtimal ya küçük çaplı bir araştırma, ya da büyük bir çalışmanın sadece bir parçası olabilir diye düşünüyorum.
Araştırmacılar yüksek lisans öğrencileri diye belirtilmiştim bende yanlış anlaşılmasın.
:)
Özet bildiri zaten tezin başvurusunda kullanılan bir şey. Sonradan araştırmaya dönmez. Araştırmadan özet bildiri gönderilir. Sempozyum sonrası araştırmalar tam metin olarak yayımlanır. Dergi parka ait bir dergide değil dergi park zaten akademik bir mecra. Uluslararası geçerliliği olan bir yerdir.

The Goatz Candles

Aktif Üye
İsim
Kemal
Firma
The Goatz Candles
Daha fazla  
İsim
Kemal
Firma
The Goatz Candles
Kahve Arkadaşlığı İl
ÇANAKKALE
Ben içeriği ilginizi çeker diye düşünmüştüm ama sanırım pek içerikle ilgilenmiyor. Genel olarak makale eleştirildi bu çok garip geldi bana. Ne grafikler ne sonuçlar ne çıkanlar. Sanırım genel olarak "makale okuma yada yorumlama pek sevilmiyor.

M

mmm

Guest
İstanbul Şehir Üniversitesi'nde Büşra Eser, 2019 yılında şöyle bir tez yapmıştı

Developing a taste for coffee: Specialty coffee shops in Istanbul

tez.yok.gov.tr adresine girip teze ulaşabilirsiniz

M

mmm

Guest
Yine Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Sıla Ayöz'ün 2018'de tamamladığı Yüksek Lisans Tezi. Bu tez de Ankara örneğini incelemiş

Coffee is the new wine an ethnographic study of third wave coffee in Ankara

Bu çalışmaya da YÖK'ten ulaşılabilir.

Bugy

Üye
İsim
Buğra
Daha fazla  
İsim
Buğra
Değirmen
Comandante&Red Clix, Brewille BCG 820
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Pendik
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Kurtköy

Ben hem katılıyor, hem de katılmıyorum.

Bu tezi yazan kişinin ilgi alanı olabilir de olmayabilir de. Bu hobide/işte tecrübesi olabilir de olmayabilir de.

Dolayısıyla yapılı bir şeyi eleştirmek kolay, yalnız bir makale çıkarmak da bir o kadar meşakkatlidir. Elbette kahve konusunda derin bilgiye sahip birisinin bu konuda akademik çalışma yapması daha nitelikli olacaktır. Yapıcı eleştirmek taraftarıyım.

The Goatz Candles

Aktif Üye
İsim
Kemal
Firma
The Goatz Candles
Daha fazla  
İsim
Kemal
Firma
The Goatz Candles
Kahve Arkadaşlığı İl
ÇANAKKALE
Yine Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Sıla Ayöz'ün 2018'de tamamladığı Yüksek Lisans Tezi. Bu tez de Ankara örneğini incelemiş

Coffee is the new wine an ethnographic study of third wave coffee in Ankara

Bu çalışmaya da YÖK'ten ulaşılabilir.
Roasting is the art of transforming a flavorless and unappealing fruit into a glamorous. Bu çok güzel bi cümleymiş. Kahve kavurmayı tarif etmekte bennce çok anlamlı olmuş. Bayıldım.

Maturin

Aktif Üye
Daha fazla  
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Sakarya - Eskişehir
Kahve kesinlikle sadece gastronomiyi ilgilendiren bir içecek değildir. Öyle sınırlandırmak sosyo-kültürel ve ekonomik etkilerini göz ardı etmek anlamına gelir. Biraz da o yüzden sosyal bilimlerde yazılan bilimsel makale/tezleri toplasak mı demiştim. Tarama yapmadım ama sadece 2.mesaj da attığım teze göz gezdirmiştim. Yurt dışı yazılanlara da bakmak lazım. Vaktim olsa geniş bir literatür taraması yapacağım.

Yirgacheffe

İyi Bilinen Üye
İsim
Necdet
Daha fazla  
İsim
Necdet
Espresso Makinesi
Lelit Bianca, Simonelli Musica
Değirmen
Mahlkonig Vario-W, Comandante, 1zpresso J-Max, Xeoleo vs
Ekipmanlar
V60, Chemex, Aeropress, Clever, Delter press, Mokapot, Hario Mocca vs
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Beyoğlu
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Bahçelievler
Belki de ilk mesajda ayrıntıya girmeden çalışmanın basitliğinden dem vurmuş olmam yanlış anlaşılmış olabilir. Evet, biraz daha açayım, kahve ile ilgili bilimsel çalışma merakı olan birçok kişinin (buna yabancılar da dahil) yaptığı hatalar, doğal olarak bu çalışmada da var.

Şayet böyle bir çalışma yapılıyorsa literatüre hakim olunmalı, işin iktisadına hakim olunmalı, tekniğine hakim olunmalı. Yani benim alanım iktisat, kahvenin iktisadını anlatıyım, biraz da oradan buradan toparlama gastronomi muhabbetlerine giriyim tarzı yaklaşımlar, bu gibi çalışmaların zeminini çürütüyor. Çürük zemine bilimsel çalışma yapılmaz. Bu çürük zemin durumu, sadece ilk mesajda örnek verdiğim literatür hakimiyeti ile sınırlı değil. Anket ve benzeri yöntemlerle bir istatistik çalışması veya araştırma yapılacaksa şayet, bir evren oluşturulur, örneklem oluşturulur. Yukarıdaki söz konusu çalışmanın Özet kısmında "Çalışmanın örneklemi, tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden biri olan kolayda örnekleme ile oluşturmuştur" diye belirtiliyor.

(Evren araştırma sonuçlarının genellenmek istendiği elemanlar bütünüdür. Bu bütün ortak özellikleri olan canlı ve cansız her türlü elemanı içerebilir.)

(Örneklem belli bir evrenden belli kurallara göre seçilmiş ve seçildiği evreni temsil yeteneği yeterli kabul edilen küçük kümedir.)

(Kolayda örnekleme, ana kütle içerisinden seçilecek örnek kesimin araştırmacının yargılarınca belirlendiği tesadüfî olmayan örnekleme yöntemidir.)

Yine Özet kısmında "Analiz neticesinde elde edilen sonuçlara göre, çaydan sonra en fazla tüketilen kahve çeşitleri sırasıyla Türk kahvesi, espresso, filtre kahve, hazır kahve ve buzlu kahve olmuştur. Üçüncü nesil kahve çeşitlerinin hayatımızda giderek artan önemi ortaya konmuştur." belirtiliyor.

Tablo 5, Katılımcıların İçecek Tüketim Durumunda ise "Hazır kahve Türkiye’de oldukça yaygın bilinen bir kahve türü olmasına rağmen, neredeyse katılımcıların yarısından fazlasının tercih etmemesi
dikkat çekicidir." deniyor.

Grafik-19'da ve sonuç bölümünde "Katılımcıların kahve içmek istedikleri ilk marka sıralamasında liderliği Starbucks üstlenirken, onu sırasıyla; Nescafe, Kurukahveci Mehmed Efendi, Tchibo, Jacobs takip etmektedir" çıkarımda bulunuluyor.

Yani özetle demek istediğim sadece işin gastronomiye yönelik olan literatürünün değil, teknik olarak çalışma zemininin de zayıf olduğu. Evren hatalı, örneklem hatalı, ankete katılım sağlayanların dürüst ve doğru cevap vermemeleri nedeniyle tutarsız bir sonuç ortaya çıkıyor temelde.

Son düzenleme:

kahveyeniden

Aktif Üye
İsim
kahveyeniden
Ben inceleyemedim ama siz proofread yapmışsınız vallahi bravo :) Genel olarak haklısınız bence ama sadece şu kısımda anlaşamadık doğru anladı isem: araştırma kısmı güçlü iktisadi bir araştırma kahvenin gastronomik, kültürel ya da sosyal herhangi bir yönüne hiç değinmeden ssci bir dergide yayınlanabilir.

Yani bu kısım şart değil, artık siz de karşılaşıyorsunuzdur, araştırmalarda literatür ve research den oluşan kısa çalışmalar ortaya konuyor. Bu sığlık biraz araştırmalara dolgu malzemesi olarak birşeyler eklensin kalabalık görünsün anlayışından mı kaynaklanıyor bilemiyorum.