Belki de ilk mesajda ayrıntıya girmeden çalışmanın basitliğinden dem vurmuş olmam yanlış anlaşılmış olabilir. Evet, biraz daha açayım, kahve ile ilgili bilimsel çalışma merakı olan birçok kişinin (buna yabancılar da dahil) yaptığı hatalar, doğal olarak bu çalışmada da var.
Şayet böyle bir çalışma yapılıyorsa literatüre hakim olunmalı, işin iktisadına hakim olunmalı, tekniğine hakim olunmalı. Yani benim alanım iktisat, kahvenin iktisadını anlatıyım, biraz da oradan buradan toparlama gastronomi muhabbetlerine giriyim tarzı yaklaşımlar, bu gibi çalışmaların zeminini çürütüyor. Çürük zemine bilimsel çalışma yapılmaz. Bu çürük zemin durumu, sadece ilk mesajda örnek verdiğim literatür hakimiyeti ile sınırlı değil. Anket ve benzeri yöntemlerle bir istatistik çalışması veya araştırma yapılacaksa şayet, bir evren oluşturulur, örneklem oluşturulur. Yukarıdaki söz konusu çalışmanın Özet kısmında "Çalışmanın örneklemi, tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden biri olan kolayda örnekleme ile oluşturmuştur" diye belirtiliyor.
(Evren araştırma sonuçlarının genellenmek istendiği elemanlar bütünüdür. Bu bütün ortak özellikleri olan canlı ve cansız her türlü elemanı içerebilir.)
(Örneklem belli bir evrenden belli kurallara göre seçilmiş ve seçildiği evreni temsil yeteneği yeterli kabul edilen küçük kümedir.)
(Kolayda örnekleme, ana kütle içerisinden seçilecek örnek kesimin araştırmacının yargılarınca belirlendiği tesadüfî olmayan örnekleme yöntemidir.)
Yine Özet kısmında "Analiz neticesinde elde edilen sonuçlara göre, çaydan sonra en fazla tüketilen kahve çeşitleri sırasıyla Türk kahvesi, espresso, filtre kahve, hazır kahve ve buzlu kahve olmuştur. Üçüncü nesil kahve çeşitlerinin hayatımızda giderek artan önemi ortaya konmuştur." belirtiliyor.
Tablo 5, Katılımcıların İçecek Tüketim Durumunda ise "Hazır kahve Türkiye’de oldukça yaygın bilinen bir kahve türü olmasına rağmen, neredeyse katılımcıların yarısından fazlasının tercih etmemesi
dikkat çekicidir." deniyor.
Grafik-19'da ve sonuç bölümünde "Katılımcıların kahve içmek istedikleri ilk marka sıralamasında liderliği Starbucks üstlenirken, onu sırasıyla; Nescafe, Kurukahveci Mehmed Efendi, Tchibo, Jacobs takip etmektedir" çıkarımda bulunuluyor.
Yani özetle demek istediğim sadece işin gastronomiye yönelik olan literatürünün değil, teknik olarak çalışma zemininin de zayıf olduğu. Evren hatalı, örneklem hatalı, ankete katılım sağlayanların dürüst ve doğru cevap vermemeleri nedeniyle tutarsız bir sonuç ortaya çıkıyor temelde.