• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve tadımında bir kaç soru

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cemix
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cemix

Barista
İsim
Cemil
Daha fazla  
İsim
Cemil
Değirmen
Lelit Fred, Molent Pocket
Dün gece demlediğim filtre kahve beni geçen senenin ramazanına götürdü aniden. Sebebi kahvenin gırtlağımda bıraktığı garip hissiyattı. Bu hissiyatı tam olarak tanımlayamıyorum kuruluk hissine benziyor. Aynı hissiyatı geçen sene çok yaşamıştım ve kusuru demlemede, kahvenin kendisinde, suda aramıştım ama bulamamıştım nedenini. Bu ramazanda ilk defa yaşıyorum ve şimdi sebebini bulmaya daha yakınım gibi :) Geçen sene iftardan hemen sonra ve sahurdan hemen sonra birer fincan filtre kahve içiyorduk. Vakit dar olduğu için biraz acele oluyordu. Sahurdaki kahveyi de değirmen çok ses yaptığından dolayı saat 11 civarı öğütüp mini kavanoza koyuyordum. Bu ramazan ise sahurda pek fazla filtre kahve yapmadım. Daha çok mokapot ve Türk kahvesi yaptım ve yemekten hemen sonra değil de araya bitki çayı koyup sonra kahve içtim ve kahvelerimden hep yüksek verim aldım.
Siz kahve dostlarına sorularım şunlar:
  • Benzer durumları siz yaşadınız mı?
  • Sizce yemekten hemen sonra kahve içmenin tadıma etkisi oluyor mu?
  • Kahve içtiğiniz vakit (benim örneğimde sahur) tadımınızı etkiliyor mu?
  • Yoksa her şey psikolojik mi?
  • Damakta kalan anormal hissiyatların sizce ne sebepleri olabilir?

Sadece bir tahmin, fakat yemeklerden hemen sonra kahve içilince tadı pek alınamıyor (özellikle ağır, aromatik, baharatlı, veya çok sıcak yemeklerse). Önceden öğütüm buna ne derece sebep olur bilmiyorum ama ramazanda özellikle su tüketimi daha kısıtlı bir aralık içinde yapılabildiğinden belki o da bir etken olabilir. Bence yemekten en az 30-45 dakika, tercihen bir saat sonra kahvenizi tüketin, ve biraz daha fazla su için.

Bitki çayı da belki etkileyebilir diye düşünüyorum, mesela ben yeşil çay içtiğim zamanlarda ağzımda bir burukluk bırakıyordu ve üstüne birkaç bardak su içmeden kahve içtiğimde o kuruluk daha da kötüleşiyordu.

Sadece bir tahmin, fakat yemeklerden hemen sonra kahve içilince tadı pek alınamıyor (özellikle ağır, aromatik, baharatlı, veya çok sıcak yemeklerse). Önceden öğütüm buna ne derece sebep olur bilmiyorum ama ramazanda özellikle su tüketimi daha kısıtlı bir aralık içinde yapılabildiğinden belki o da bir etken olabilir. Bence yemekten en az 30-45 dakika, tercihen bir saat sonra kahvenizi tüketin, ve biraz daha fazla su için.

Bitki çayı da belki etkileyebilir diye düşünüyorum, mesela ben yeşil çay içtiğim zamanlarda ağzımda bir burukluk bırakıyordu ve üstüne birkaç bardak su içmeden kahve içtiğimde o kuruluk daha da kötüleşiyordu.
Önceden öğütüme çok ihtimal vermiyorum. Çünkü öğütüp mini kavanoza alıyorum ve 3-4 saat sonra tüketiyorum. Olsa olsa aroması azalır.
Yemekten sonra olması, su tüketimi ve belki de dar vakte sığdırmak üzerinde duruyorum. Bu iftar ve sahur gözlemleyeceğim kendimi bakalım :)
Ben iftar ve sahurda rezene veya papatya içiyorum bence bunlar olumlu etki yapıyor.

Sebebi @darkspace in de belirttiği gibi kahve öncesi yenilen şeylerden kaynaklı, özellikle bitki çaylarında çok fazla kateşin ve epigallo kateşin dedigimiz bileşik var. Bu bir çok çayda karşımıza çıkan buruk ve damağı kaplayan bir fenolik bileşik. Ayrıca bu bileşikler bazı yemeklerde de mevcut. Bu sebeple yemekten hemen sonra kahve içmeyi önermiyorum. Bir de şu ana kadar ki tecrübelerimi ve çözüm önerilerimi sunmam gerekirse;
maden suyu + yeşil elma tüketmeniz (Seçkin Sinanoğlu tavsiyesidir).

Kahveyi koydugunuz bardak temiz fakat birkaç gündür rafta bekliyorsa mutlaka demleme suyuyla içini durulamanız. Kahve partikulleri mikro toz partikülleriyle birleştiğinde de tarif edilemeyen kötü tatlar ortaya çıkarabiliyor.

İyi havalandırılmış ferah bir odada kahve içmeniz.
Bir de sinüs yolunun temiz ve sağlıklı olması diyebilirim fakat bu sizin sorununuza pek çözüm değil gibi duruyor, sanırım siz boğazdaki hissiyattan kaynaklı demiştiniz.
Son olarak da kullandığınız kettle da tekrardan kaynatılmış su kullanmış olabilirsiniz. Boğazdaki o tatlar genelde kettle da uzun süre beklemiş ya da birkaç kere kaynamış sularda karşımıza çıkabiliyor. Kısaca bir çok ihtimal var 😔

Sebebi @darkspace in de belirttiği gibi kahve öncesi yenilen şeylerden kaynaklı, özellikle bitki çaylarında çok fazla kateşin ve epigallo kateşin dedigimiz bileşik var. Bu bir çok çayda karşımıza çıkan buruk ve damağı kaplayan bir fenolik bileşik. Ayrıca bu bileşikler bazı yemeklerde de mevcut. Bu sebeple yemekten hemen sonra kahve içmeyi önermiyorum. Bir de şu ana kadar ki tecrübelerimi ve çözüm önerilerimi sunmam gerekirse;
maden suyu + yeşil elma tüketmeniz (Seçkin Sinanoğlu tavsiyesidir).

Kahveyi koydugunuz bardak temiz fakat birkaç gündür rafta bekliyorsa mutlaka demleme suyuyla içini durulamanız. Kahve partikulleri mikro toz partikülleriyle birleştiğinde de tarif edilemeyen kötü tatlar ortaya çıkarabiliyor.

İyi havalandırılmış ferah bir odada kahve içmeniz.
Bir de sinüs yolunun temiz ve sağlıklı olması diyebilirim fakat bu sizin sorununuza pek çözüm değil gibi duruyor, sanırım siz boğazdaki hissiyattan kaynaklı demiştiniz.
Son olarak da kullandığınız kettle da tekrardan kaynatılmış su kullanmış olabilirsiniz. Boğazdaki o tatlar genelde kettle da uzun süre beklemiş ya da birkaç kere kaynamış sularda karşımıza çıkabiliyor. Kısaca bir çok ihtimal var 😔
Evet çok ihtimal var. Ama geçen ramazandan sonra tekrar ramazanda olması çok ilginç geldi bana :) Yeme alışkanlıklarımızın ne kadar çok etki edebileceğini gösteriyor bence. Mutlaka yemekten sonra biraz dinlenmek gerek.
Kettle derede ayarlı kaynatmıyor. Genelde kullanacağım suyun 2 katı kadarı oluyor kettleda. Ama bundan olacağını sanmam çünkü hep böyle yapıyorum sorun olmuyor.

Evet çok ihtimal var. Ama geçen ramazandan sonra tekrar ramazanda olması çok ilginç geldi bana :) Yeme alışkanlıklarımızın ne kadar çok etki edebileceğini gösteriyor bence. Mutlaka yemekten sonra biraz dinlenmek gerek.
Kettle derede ayarlı kaynatmıyor. Genelde kullanacağım suyun 2 katı kadarı oluyor kettleda. Ama bundan olacağını sanmam çünkü hep böyle yapıyorum sorun olmuyor.
evet haklısınız 😊

Ben de daha önce demlemediğim bir kahveyi demledim dün. Bir saat kadar önce zencefilli kurabiye yemiştim. Kahveyi içince kötü, bitter, yanıksı, baharatlı tatlar aldım üst damağımda ve ağzımın arkasında. Zannetmiyorum ki bu kadar kötü bir çekirdek olsun veya bu kadar kötü demlemiş olayım. Ben zencefilli kurabiyeye buldum kabahati. Bugün veya yarın temiz bir ağızla tekrar demlemeye çalışacağım.

Çoğunlukla kahve öncesi yenenlerden oluyor bu hissiyat. Yeşil elma yedim azaldı. Yeme içme saati etkili olmalı. Vücut saatine ters olduğu için gece içince tepki veriyor olabilir damağımız.

Elektronik sigara içtiğim dönemlerde akşama doğru dil körlüğü sorunu olurdu. Kahve ve yanına maden suyu ile problemi birazda olsa çözmüş olurdum. Ama sabahları bütün aromalari çok daha net alabiliyorduk. Dilin dinlenmiş olması ile alakalı olarak.

Kahve tadimlarindada sabah saatleri daha verimli olacağı kanısındayım. Cok fazla çeşit denemedim henüz ama denediklerimde bariz farklar vardı

Geri