• Aralık
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı yaklaşması nedeni ile Kahve Kulübü kahve alım anketini başlattık. Sizlerin oyları ile belirlenen firmadan Aralık ayı toplu kahve alımı yapılacak.
    Aralık ayı Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı unutmayın.

Kahve Tadımına (Cupping) Giriş 101 - Kahve Tadımı Nasıl Yapılır Hızlı Bir Bakış

teyyaredenkahve

İyi Bilinen Üye
Editör
Konum
Anadolu Yakası
İsim
Levent
Uzun zamandır aklımda olan kahve tadımı konusu ile ilgili bir çalışma yapmıştım ama paylaşma fırsatı bulamamıştım. Mart ayı alımındaki tadım mesajlarından sonra paylaşmaya ve hızlı bir özet geçmeye karar verdim.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da paylaşılacak bir sürü detay var ve bunları da bilgim dahilinde daha sonra paylaşmaya çalışacağım. Umarım yeni başlayan arkadaşlara faydalı olur.

Sürç-i lisan ettiysek affola!

Not 1: Görseller de biraz aceleye geldi :)
Not 2: Gerçek tadım kaşıkları kullanmadım :) Dikkatli gözlerin hedefi olmadan belirteyim :)
Not 3: Yanlışlar varsa lütfen bildirin, hemen düzeltelim.

Düzenleme 1: Konuyu zenginleştirmek adına, SCA'nın ve Hoffmann'ın önerdiği tadım prosedürleri için bilgiler ayrı ayrı girildi. Teşekkürler @Kahveciningalaksirehberi .

Düzenleme 2: 11 Nisan'da yaptığımız Kahve Kulübü Akşam Muhabbetlerinin ilk yayınından sonra Aslı Yaman'dan gelen düzeltmeler üzerine değişiklikler yaptım.

İpucu: SCA tadım prosedürü için... 150ml su rasyosu ile (tadım için minimum rasyodur) bardağınızı silme ölçün; kaç gr kahve eklemek istediğinizi bulmak için: bardak ml x 0.055 = kullanacağınız gram kahve miktarı
cupp1_hoffvs sca_v2.png
cupp2 hoff vs sca.pngcupp3.png
 
Son düzenleme:

NoDRaC

İyi Bilinen Üye
Yönetici
Editör
Konum
İstanbul
İsim
Suat
Daha fazla  
İsim
Suat
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche, Comandante
Ekipmanlar
V60, Chemex, Kalita, Melodrip
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
gaziosmanpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
taksim
Güzel rehber yazmışsın eline sağlık.
 

puspus

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul-Anadolu
İsim
Yücel
Daha fazla  
İsim
Yücel
Espresso Makinesi
BFC Ela Junior
Değirmen
Mazzer Mini, Breville BCG820BSS,Porlex
Ekipmanlar
V60,Güralita,Delter, Chemex, Mokapot
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Ümraniye
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Ümraniye-Dudullu
Tabii tatları/aromaları da iyi tanımak lazım.
Bu alışkanlığı kazanmak için "nez du cafe" setleri var, 6li, 9lu, vs.. koklaya koklaya bu aromaları beyine işliyorsunuz.
İlgisi olan arkadaşların bu setleri ve içerdiği aromaları incelemeleri güzel olur.
 

frturk

Aktif Üye
Konum
İzmir
Daha fazla  
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Comandante C40 / Red Clix
Ekipmanlar
Hiroia Jimmy Brewing Scale, Delter Coffee Press, Origami Dripper, Bonavita Immersion Dripper, V60 Dripper, Konchero Kettle
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İzmir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bayraklı
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Bornova
Emeğine sağlık, giriş seviyesinde bir kişinin bile her aşamasını rahatlıkla anlayabileceği sadelikte açıklamışsın. 👏
 

teyyaredenkahve

İyi Bilinen Üye
Editör
Konum
Anadolu Yakası
İsim
Levent
11 Nisan'da yaptığımız Kahve Kulübü Akşam Muhabbetlerinin ilk yayınından sonra Aslı Yaman'dan gelen düzeltmeler üzerine değişiklikler yaptım.

İpucu: SCA tadım prosedürü için... 150ml su rasyosu ile (tadım için minimum rasyodur) bardağınızı silme ölçün; kaç gr kahve eklemek istediğinizi bulmak için:
  • bardak ml x 0.055 = kullanacağınız gram kahve miktarı
 

teyyaredenkahve

İyi Bilinen Üye
Editör
Konum
Anadolu Yakası
İsim
Levent
V60 ile demleme seruvenine baslayan ve sorun yasayan arkadaslarin bu konuyu ya da benzer konulari okumasini tavsiye ederim.

V60 basit gibi gorunse de, uzmanlasmasi zaman, sabir ve deneme isteyen bir demleme yontemi.

Cupping (tadim) ise cok basit ve yanlis yapmasi zor olan bir yontem. Yeni aldiginiz kahveler ile basit bir sekilde yapip aromalari, tatlari ayirt edebilirsiniz. Bunlari V60 ile ayirt etmeniz ilk baslarda zor olabilir.

Benim kullandigim en basit yontem su. Ilk mesajda detaylar mevcut :)
  • 6 gram kahveyi filtre-french press arasi ogutup kokluyorum ve kaseye dokuyorum
  • ustune 100 gram 93C su dokuyorum
  • 4dk sonra ustte biriken kahveleri kasikla siyirip, fincani kokluyorum
  • Ardindan kopukleri kasikla atip, 1 dk da bir kahveyi tadiyorum.
  • Bunu 10 dk boyunca yaparsaniz, kahvenin sicaktan soguya geciste aroma farklarini alabilirsiniz.
Gayet basit ve hizli bir yontem. Bu yontem ile de tat, aroma alamiyorsaniz, kahvede bir sorun olabilir ya da suyunuz uygun degildir.

V60 ile beraber de yapabilirsiniz :) Farki gormus olursunuz :)

20200807_230950.jpg
 
Son düzenleme:
Üst