• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.

Kahve Tadımına (Cupping) Giriş 101 - Kahve Tadımı Nasıl Yapılır Hızlı Bir Bakış

teyyaredenkahve

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul
İsim
Levent
Uzun zamandır aklımda olan kahve tadımı konusu ile ilgili bir çalışma yapmıştım ama paylaşma fırsatı bulamamıştım. Mart ayı alımındaki tadım mesajlarından sonra paylaşmaya ve hızlı bir özet geçmeye karar verdim.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da paylaşılacak bir sürü detay var ve bunları da bilgim dahilinde daha sonra paylaşmaya çalışacağım. Umarım yeni başlayan arkadaşlara faydalı olur.

Sürç-i lisan ettiysek affola!

Not 1: Görseller de biraz aceleye geldi :)
Not 2: Gerçek tadım kaşıkları kullanmadım :) Dikkatli gözlerin hedefi olmadan belirteyim :)
Not 3: Yanlışlar varsa lütfen bildirin, hemen düzeltelim.

Düzenleme 1: Konuyu zenginleştirmek adına, SCA'nın ve Hoffmann'ın önerdiği tadım prosedürleri için bilgiler ayrı ayrı girildi. Teşekkürler @Kahveciningalaksirehberi .

Düzenleme 2: 11 Nisan'da yaptığımız Kahve Kulübü Akşam Muhabbetlerinin ilk yayınından sonra Aslı Yaman'dan gelen düzeltmeler üzerine değişiklikler yaptım.

İpucu: SCA tadım prosedürü için... 150ml su rasyosu ile (tadım için minimum rasyodur) bardağınızı silme ölçün; kaç gr kahve eklemek istediğinizi bulmak için: bardak ml x 0.055 = kullanacağınız gram kahve miktarı
cupp1_hoffvs sca_v2.png
cupp2 hoff vs sca.pngcupp3.png
 
Son düzenleme:

NoDRaC

İyi Bilinen Üye
Yönetici
Editör
Konum
İstanbul
İsim
Suat
Daha fazla  
İsim
Suat
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche, Comandante
Ekipmanlar
V60, Chemex, Kalita, Melodrip
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
gaziosmanpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
taksim
Güzel rehber yazmışsın eline sağlık.
 

puspus

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul-Anadolu
İsim
Yücel
Daha fazla  
İsim
Yücel
Espresso Makinesi
BFC Ela Junior
Değirmen
Mazzer Mini, Eureka Specilieta, Timemore Chesnut G1
Ekipmanlar
V60,Güralita,Delter, Chemex, Mokapot
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Ümraniye
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Ümraniye-Dudullu
Tabii tatları/aromaları da iyi tanımak lazım.
Bu alışkanlığı kazanmak için "nez du cafe" setleri var, 6li, 9lu, vs.. koklaya koklaya bu aromaları beyine işliyorsunuz.
İlgisi olan arkadaşların bu setleri ve içerdiği aromaları incelemeleri güzel olur.
 

frturk

İyi Bilinen Üye
Konum
İzmir
Daha fazla  
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche Zero - Comandante C40 / Red Clix
Ekipmanlar
Hiroia Jimmy Brewing Scale, Kalita Sandstone 155, Kalita Glass 155, V60 Plastic 01 Dripper, Bonavita Ceramic Immersion Dripper, Konchero Kettle
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İzmir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bayraklı
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Bornova
Emeğine sağlık, giriş seviyesinde bir kişinin bile her aşamasını rahatlıkla anlayabileceği sadelikte açıklamışsın. 👏
 

teyyaredenkahve

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul
İsim
Levent
11 Nisan'da yaptığımız Kahve Kulübü Akşam Muhabbetlerinin ilk yayınından sonra Aslı Yaman'dan gelen düzeltmeler üzerine değişiklikler yaptım.

İpucu: SCA tadım prosedürü için... 150ml su rasyosu ile (tadım için minimum rasyodur) bardağınızı silme ölçün; kaç gr kahve eklemek istediğinizi bulmak için:
  • bardak ml x 0.055 = kullanacağınız gram kahve miktarı
 

teyyaredenkahve

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul
İsim
Levent
V60 ile demleme seruvenine baslayan ve sorun yasayan arkadaslarin bu konuyu ya da benzer konulari okumasini tavsiye ederim.

V60 basit gibi gorunse de, uzmanlasmasi zaman, sabir ve deneme isteyen bir demleme yontemi.

Cupping (tadim) ise cok basit ve yanlis yapmasi zor olan bir yontem. Yeni aldiginiz kahveler ile basit bir sekilde yapip aromalari, tatlari ayirt edebilirsiniz. Bunlari V60 ile ayirt etmeniz ilk baslarda zor olabilir.

Benim kullandigim en basit yontem su. Ilk mesajda detaylar mevcut :)
  • 6 gram kahveyi filtre-french press arasi ogutup kokluyorum ve kaseye dokuyorum
  • ustune 100 gram 93C su dokuyorum
  • 4dk sonra ustte biriken kahveleri kasikla siyirip, fincani kokluyorum
  • Ardindan kopukleri kasikla atip, 1 dk da bir kahveyi tadiyorum.
  • Bunu 10 dk boyunca yaparsaniz, kahvenin sicaktan soguya geciste aroma farklarini alabilirsiniz.
Gayet basit ve hizli bir yontem. Bu yontem ile de tat, aroma alamiyorsaniz, kahvede bir sorun olabilir ya da suyunuz uygun degildir.

V60 ile beraber de yapabilirsiniz :) Farki gormus olursunuz :)

20200807_230950.jpg
 
Son düzenleme:

ontheotherhand

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul Anadolu
İsim
Burak
Daha fazla  
İsim
Burak
Değirmen
Comandante C40 Chocolate Fineline MK4, DF64 v4
Ekipmanlar
Aeropress, Chemex 3 cup, Clever dripper, dijital termometre, French Press, Hario v60 02, Kalita Wave 185, Origami Air S, Timemore Fish 800ml Isı Ayarlı Kettle
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Ataşehir
Öncelikle kılavuzu hazırladığınız için teşekkürler. İlk cupping'imi bu kılavuza bakarak, bir markanın çoklu deneme paketi ile kavrumdan 13 gün sonra yaptım.

Damacana su, 44 ppm, 94 derece
8,25 gr kahve - Timemore C2 / 30 klik (her öğütüm sonrasında tamamen söküp temizledim)
  • Öğütüm öncesi çekirdekler paketinde taze ve güzel kokuyordu
  • Öğütülmüş kuru koku; hepsinde tütün/izmarit benzeri kokular aldım (evde sigara içen yok, dolayısıyla evden gelen bir koku olamaz)1634502526512.png
  • 150 ml su - ıslak koku; hepsinde kuru ile aynıydı
    1634503378735.png
  • 4dk bekleyip crust'ları kırdım, her bardağa geçerken öncesinde sıcak içme suyu olan bardakta kaşığı temizledim. 2 kaşıkla üstteki köpük ve taneleri aldım, gene her bardaktan önce kaşıkları temizledim ki tatlar birbirine geçmesin
  • Soldan sağa tadım notları; tütün, tütün, tütün, çiçeksi, hafif limonlu bitki çayı
  • 10dk bekledikten sonra sol sağa tadım notları; hafif çiçeksi, tütün, tütün, çiçeksi, limonlu bitki çayı
Gel gelelim firmanın tadım notları soldan sağa (tadabildiklerim kalın),
  • Ceviz, Fındık, Kakao
  • Kakao, Baharat, Narenciye
  • Portakal, Kakao, Fındık
  • Narenciye, Çiçeksi, Mayhoş
  • Kakao, Baharat, Narenciye
Neyi yanlış yapmış olabilirim diye düşündüm. Aklıma gelen tek şey; bardaklar arası geçişte kaşıkları aynı suda temizledim ama suyun rengi çok az değişmişti. 4ncü dakika denemesinden sonra temiz bardağa yeni su koyarak 10ncu dakika tadımında tekrar taze su ile temizlemeleri yaptım.

Daha önceden başka kahvelerle yaptığım v60 demlemelerinde tadım notlarını aldığım zamanlar oluyordu fakat cupping'de bu kadar farklı bir sonuçla karşılaşmak ilginç geldi. Yaptığım bir yanlış veya önerebileceğiniz ek bir yönerge var mı?
 

Alizrl

İyi Bilinen Üye
İsim
Ali zorlu
Daha fazla  
İsim
Ali zorlu
Değirmen
Comandante c40
Ekipmanlar
Hario switch, brewista artisan, black mirror
Geçen şöyle bir video çıktı karşıma youtube ana sayfamda;



James Hoffmann kahve sevmeyen, tüketmeyen biri ile beraber ufak bir cupping yapıyor. Ben nedense eğlendim izlerken. Ve videonun yeni başlayan birisi için çok eğitici olduğunu düşünüyorum. Kahveden tatları ayırt etmeye basit bir şekilde nasıl başlanır iyi bir örnek olmuş.
 

Minyak

İyi Bilinen Üye
Konum
Ankara
Geçen şöyle bir video çıktı karşıma youtube ana sayfamda;



James Hoffmann kahve sevmeyen, tüketmeyen biri ile beraber ufak bir cupping yapıyor. Ben nedense eğlendim izlerken. Ve videonun yeni başlayan birisi için çok eğitici olduğunu düşünüyorum. Kahveden tatları ayırt etmeye basit bir şekilde nasıl başlanır iyi bir örnek olmuş.

Mükemmel :)
 

a.gumrah

Aktif Üye
İsim
Abdülkadir Gümrah
Daha fazla  
İsim
Abdülkadir Gümrah
Bir şey kafamı çok kurcalıyor. Belki çok basit bir mantığı vardır yada kolay bir cevabı ama şu ana kadar kafamdaki bu soruya net ve yalın bir cevap bulamadım. Lütfen cahilliğime verin. Gelecek cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Şimdi eğer kahvedeki tatlar, aromalar vs bu şekilde tespit edilip alınabiliyorsa, biz niçin güzel kahve içmek için V60'a, kaz boyunlu demliğe veya filtre kağıdına tonlarca para veriyoruz? Bu şekilde basit bir demleme ile yapılabilecek bir işlemi dakikaydı, saniyeydi diye niye daha komplex hale getiriyoruz? Temel amacımız tatların, kokuların alınabilmesi ise diğer yöntemler ne anlama geliyor?
 
Son düzenleme:

nuclearmoonrise

İyi Bilinen Üye
Geçen şöyle bir video çıktı karşıma youtube ana sayfamda;



James Hoffmann kahve sevmeyen, tüketmeyen biri ile beraber ufak bir cupping yapıyor. Ben nedense eğlendim izlerken. Ve videonun yeni başlayan birisi için çok eğitici olduğunu düşünüyorum. Kahveden tatları ayırt etmeye basit bir şekilde nasıl başlanır iyi bir örnek olmuş.
Bunu geçenlerde hiç sıkılmadan tamamen izledim. Normalde 10 dakika üstü youtube videosu izlediğim olmamıştır. Bu adam yarım saate bir sürü şey sığdırıyor, hiçbir videosunda sıkmıyor.
 

Ömer Aydın

İyi Bilinen Üye
Konum
İzmir
İsim
Ömer Aydın
Daha fazla  
İsim
Ömer Aydın
Espresso Makinesi
San Remo
Değirmen
Mahlkönig Guatemala, Mahlkönig K30, Mazzer Mini, Ceado E8D, Baratza Encore, Comandante
Ekipmanlar
Origami, Soy Cezve, Peak Water, Everpure RO, Everpure Claris, Timemore Blackmirror
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İzmir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Konak
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Kadıköy
Bir şey kafamı çok kurcalıyor. Belki çok basit bir mantığı vardır yada kolay bir cevabı ama şu ana kadar kafamdaki bu soruya net ve yalın bir cevap bulamadım. Lütfen cahilliğime verin. Gelecek cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Şimdi eğer kahvedeki tatlar, aromalar vs bu şekilde tespit edilip alınabiliyorsa, biz niçin güzel kahve içmek için V60'a, kaz boyunlu demliğe veya filtre kağıdına tonlarca para veriyoruz? Bu şekilde basit bir demleme ile yapılabilecek bir işlemi dakikaydı, saniyeydi diye komplex hale getiriyoruz? Temel amacımız tatların, kokuların alınabilmesi ise diğer yöntemler ne anlama geliyor?
Sevgili @a.gumrah biraz bekleyin geliyoruz:)
 

Ömer Aydın

İyi Bilinen Üye
Konum
İzmir
İsim
Ömer Aydın
Daha fazla  
İsim
Ömer Aydın
Espresso Makinesi
San Remo
Değirmen
Mahlkönig Guatemala, Mahlkönig K30, Mazzer Mini, Ceado E8D, Baratza Encore, Comandante
Ekipmanlar
Origami, Soy Cezve, Peak Water, Everpure RO, Everpure Claris, Timemore Blackmirror
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İzmir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Konak
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Kadıköy
Üst