• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Tadımına (Cupping) Giriş 101 - Kahve Tadımı Nasıl Yapılır Hızlı Bir Bakış

Konum
İstanbul
İsim
Levent
Uzun zamandır aklımda olan kahve tadımı konusu ile ilgili bir çalışma yapmıştım ama paylaşma fırsatı bulamamıştım. Mart ayı alımındaki tadım mesajlarından sonra paylaşmaya ve hızlı bir özet geçmeye karar verdim.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da paylaşılacak bir sürü detay var ve bunları da bilgim dahilinde daha sonra paylaşmaya çalışacağım. Umarım yeni başlayan arkadaşlara faydalı olur.

Sürç-i lisan ettiysek affola!

Not 1: Görseller de biraz aceleye geldi :)
Not 2: Gerçek tadım kaşıkları kullanmadım :) Dikkatli gözlerin hedefi olmadan belirteyim :)
Not 3: Yanlışlar varsa lütfen bildirin, hemen düzeltelim.

Düzenleme 1: Konuyu zenginleştirmek adına, SCA'nın ve Hoffmann'ın önerdiği tadım prosedürleri için bilgiler ayrı ayrı girildi. Teşekkürler @Kahveciningalaksirehberi .

Düzenleme 2: 11 Nisan'da yaptığımız Kahve Kulübü Akşam Muhabbetlerinin ilk yayınından sonra Aslı Yaman'dan gelen düzeltmeler üzerine değişiklikler yaptım.

İpucu: SCA tadım prosedürü için... 150ml su rasyosu ile (tadım için minimum rasyodur) bardağınızı silme ölçün; kaç gr kahve eklemek istediğinizi bulmak için: bardak ml x 0.055 = kullanacağınız gram kahve miktarı
cupp1_hoffvs sca_v2.png
cupp2 hoff vs sca.pngcupp3.png
 
Son düzenleme:
Güzel rehber yazmışsın eline sağlık.
 
Tabii tatları/aromaları da iyi tanımak lazım.
Bu alışkanlığı kazanmak için "nez du cafe" setleri var, 6li, 9lu, vs.. koklaya koklaya bu aromaları beyine işliyorsunuz.
İlgisi olan arkadaşların bu setleri ve içerdiği aromaları incelemeleri güzel olur.
 
Emeğine sağlık, giriş seviyesinde bir kişinin bile her aşamasını rahatlıkla anlayabileceği sadelikte açıklamışsın. 👏
 
11 Nisan'da yaptığımız Kahve Kulübü Akşam Muhabbetlerinin ilk yayınından sonra Aslı Yaman'dan gelen düzeltmeler üzerine değişiklikler yaptım.

İpucu: SCA tadım prosedürü için... 150ml su rasyosu ile (tadım için minimum rasyodur) bardağınızı silme ölçün; kaç gr kahve eklemek istediğinizi bulmak için:
  • bardak ml x 0.055 = kullanacağınız gram kahve miktarı
 
V60 ile demleme seruvenine baslayan ve sorun yasayan arkadaslarin bu konuyu ya da benzer konulari okumasini tavsiye ederim.

V60 basit gibi gorunse de, uzmanlasmasi zaman, sabir ve deneme isteyen bir demleme yontemi.

Cupping (tadim) ise cok basit ve yanlis yapmasi zor olan bir yontem. Yeni aldiginiz kahveler ile basit bir sekilde yapip aromalari, tatlari ayirt edebilirsiniz. Bunlari V60 ile ayirt etmeniz ilk baslarda zor olabilir.

Benim kullandigim en basit yontem su. Ilk mesajda detaylar mevcut :)
  • 6 gram kahveyi filtre-french press arasi ogutup kokluyorum ve kaseye dokuyorum
  • ustune 100 gram 93C su dokuyorum
  • 4dk sonra ustte biriken kahveleri kasikla siyirip, fincani kokluyorum
  • Ardindan kopukleri kasikla atip, 1 dk da bir kahveyi tadiyorum.
  • Bunu 10 dk boyunca yaparsaniz, kahvenin sicaktan soguya geciste aroma farklarini alabilirsiniz.
Gayet basit ve hizli bir yontem. Bu yontem ile de tat, aroma alamiyorsaniz, kahvede bir sorun olabilir ya da suyunuz uygun degildir.

V60 ile beraber de yapabilirsiniz :) Farki gormus olursunuz :)

20200807_230950.jpg
 
Son düzenleme:
Öncelikle kılavuzu hazırladığınız için teşekkürler. İlk cupping'imi bu kılavuza bakarak, bir markanın çoklu deneme paketi ile kavrumdan 13 gün sonra yaptım.

Damacana su, 44 ppm, 94 derece
8,25 gr kahve - Timemore C2 / 30 klik (her öğütüm sonrasında tamamen söküp temizledim)
  • Öğütüm öncesi çekirdekler paketinde taze ve güzel kokuyordu
  • Öğütülmüş kuru koku; hepsinde tütün/izmarit benzeri kokular aldım (evde sigara içen yok, dolayısıyla evden gelen bir koku olamaz)1634502526512.png
  • 150 ml su - ıslak koku; hepsinde kuru ile aynıydı
    1634503378735.png
  • 4dk bekleyip crust'ları kırdım, her bardağa geçerken öncesinde sıcak içme suyu olan bardakta kaşığı temizledim. 2 kaşıkla üstteki köpük ve taneleri aldım, gene her bardaktan önce kaşıkları temizledim ki tatlar birbirine geçmesin
  • Soldan sağa tadım notları; tütün, tütün, tütün, çiçeksi, hafif limonlu bitki çayı
  • 10dk bekledikten sonra sol sağa tadım notları; hafif çiçeksi, tütün, tütün, çiçeksi, limonlu bitki çayı
Gel gelelim firmanın tadım notları soldan sağa (tadabildiklerim kalın),
  • Ceviz, Fındık, Kakao
  • Kakao, Baharat, Narenciye
  • Portakal, Kakao, Fındık
  • Narenciye, Çiçeksi, Mayhoş
  • Kakao, Baharat, Narenciye
Neyi yanlış yapmış olabilirim diye düşündüm. Aklıma gelen tek şey; bardaklar arası geçişte kaşıkları aynı suda temizledim ama suyun rengi çok az değişmişti. 4ncü dakika denemesinden sonra temiz bardağa yeni su koyarak 10ncu dakika tadımında tekrar taze su ile temizlemeleri yaptım.

Daha önceden başka kahvelerle yaptığım v60 demlemelerinde tadım notlarını aldığım zamanlar oluyordu fakat cupping'de bu kadar farklı bir sonuçla karşılaşmak ilginç geldi. Yaptığım bir yanlış veya önerebileceğiniz ek bir yönerge var mı?
 
Geçen şöyle bir video çıktı karşıma youtube ana sayfamda;




James Hoffmann kahve sevmeyen, tüketmeyen biri ile beraber ufak bir cupping yapıyor. Ben nedense eğlendim izlerken. Ve videonun yeni başlayan birisi için çok eğitici olduğunu düşünüyorum. Kahveden tatları ayırt etmeye basit bir şekilde nasıl başlanır iyi bir örnek olmuş.
 
Geçen şöyle bir video çıktı karşıma youtube ana sayfamda;




James Hoffmann kahve sevmeyen, tüketmeyen biri ile beraber ufak bir cupping yapıyor. Ben nedense eğlendim izlerken. Ve videonun yeni başlayan birisi için çok eğitici olduğunu düşünüyorum. Kahveden tatları ayırt etmeye basit bir şekilde nasıl başlanır iyi bir örnek olmuş.


Mükemmel :)
 
Bir şey kafamı çok kurcalıyor. Belki çok basit bir mantığı vardır yada kolay bir cevabı ama şu ana kadar kafamdaki bu soruya net ve yalın bir cevap bulamadım. Lütfen cahilliğime verin. Gelecek cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Şimdi eğer kahvedeki tatlar, aromalar vs bu şekilde tespit edilip alınabiliyorsa, biz niçin güzel kahve içmek için V60'a, kaz boyunlu demliğe veya filtre kağıdına tonlarca para veriyoruz? Bu şekilde basit bir demleme ile yapılabilecek bir işlemi dakikaydı, saniyeydi diye niye daha komplex hale getiriyoruz? Temel amacımız tatların, kokuların alınabilmesi ise diğer yöntemler ne anlama geliyor?
 
Son düzenleme:
Geçen şöyle bir video çıktı karşıma youtube ana sayfamda;




James Hoffmann kahve sevmeyen, tüketmeyen biri ile beraber ufak bir cupping yapıyor. Ben nedense eğlendim izlerken. Ve videonun yeni başlayan birisi için çok eğitici olduğunu düşünüyorum. Kahveden tatları ayırt etmeye basit bir şekilde nasıl başlanır iyi bir örnek olmuş.

Bunu geçenlerde hiç sıkılmadan tamamen izledim. Normalde 10 dakika üstü youtube videosu izlediğim olmamıştır. Bu adam yarım saate bir sürü şey sığdırıyor, hiçbir videosunda sıkmıyor.
 
Bir şey kafamı çok kurcalıyor. Belki çok basit bir mantığı vardır yada kolay bir cevabı ama şu ana kadar kafamdaki bu soruya net ve yalın bir cevap bulamadım. Lütfen cahilliğime verin. Gelecek cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Şimdi eğer kahvedeki tatlar, aromalar vs bu şekilde tespit edilip alınabiliyorsa, biz niçin güzel kahve içmek için V60'a, kaz boyunlu demliğe veya filtre kağıdına tonlarca para veriyoruz? Bu şekilde basit bir demleme ile yapılabilecek bir işlemi dakikaydı, saniyeydi diye komplex hale getiriyoruz? Temel amacımız tatların, kokuların alınabilmesi ise diğer yöntemler ne anlama geliyor?
Sevgili @a.gumrah biraz bekleyin geliyoruz:)
 
Geri
Üst