• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve tadım notu oluşturma

Kahveyi içerden gövdesini, asiditesini yorumlayabiliyorum fakat hangi tadım notu nerede hissedilir? Bitter/karamel damağın arkasında hissediliyor mesela. Bunun gibi. Ya da bir kahvenin içinde şeftali aroması var derken bunu neye göre diyoruz aslında tam olarak? Bu konu hakkında biraz fikir sahibiyim fakat tam anlamıyla öğrenmek istiyorum bunu nasıl geliştirebiliriz? Bir de bu konu sadece benim mi aklıma takılıyor arkadaşlar :)
 
Tatma olayı hem ağızda hem burunda gerçekleşen bir olaydır. Kahve hakkında konuşurken bu iki organı ayrı baz almak işleri daha da kolaylaştıracaktır. İlk tatma dilde gerçekleşiyor ve burada kahvenin tuzluluğu, asiditesi, tatlılığı ve acılığı hakkında bir fikrimiz oluyor. Kahve paketinin üzerindeki bu notalar ağzımızda değil, nazal boşluğundaki olfactory bulb'da algılanıyor. Yani o notaları almamızda burnumuzun etkisi %80 iken dilimizin etkisi %20 diyebiliriz.

O dil haritasının bir mit olduğunu sanıyorum. Yani daha duyarlı demek daha doğru olur belki. Dilimin ucuna tuz değersem tuz tadı alıyorum çünkü:unsure:
 
Tatma olayı hem ağızda hem burunda gerçekleşen bir olaydır. Kahve hakkında konuşurken bu iki organı ayrı baz almak işleri daha da kolaylaştıracaktır. İlk tatma dilde gerçekleşiyor ve burada kahvenin tuzluluğu, asiditesi, tatlılığı ve acılığı hakkında bir fikrimiz oluyor. Kahve paketinin üzerindeki bu notalar ağzımızda değil, nazal boşluğundaki olfactory bulb'da algılanıyor. Yani o notaları almamızda burnumuzun etkisi %80 iken dilimizin etkisi %20 diyebiliriz.

O dil haritasının bir mit olduğunu sanıyorum. Yani daha duyarlı demek daha doğru olur belki. Dilimin ucuna tuz değersem tuz tadı alıyorum çünkü:unsure:
Hocam peki aldığımız tadı neden bir meyveyle falan yorumluyoruz yani neden greyfurt diyoruz o tada
 
Şahsen kahveyi içerken hüp diye çekip parçacıklar halinde ağzıma dağılmasını sağlıyorum. Sonra ağzımı şapırdatıp anlamaya çalışıyorum. Nasıl anlatırım bilemedim :) ayrıca kahve çekirdeğini öğütmeden önce ve öğüttükten sonra ayrı ayrı koklamak, demledikten sonra da ayrı koklamak etkili oluyor.
 
Hocam peki aldığımız tadı neden bir meyveyle falan yorumluyoruz yani neden greyfurt diyoruz o tada

Damadigimizi ne kadar cok gelistirirsek, beynimizde o kadar cok referans noktasi gelistiriyoruz. Insanoglu, her seyi referans vererek, etiketleme yaparak hatirliyor :)

O yuzden yeni seyler denemek cok buyuk bir arti. Mesela bir kahveyi ictiginizde, tat ile ilgili sunlari soyleyebilirsiniz. Hepsi de dogru.

Tatli bir kahve.
Tatli, meyvemsi bir kahve.
Meyvemsi. sert cekirdekli meyve tatlari olan bir kahve.
Sert cekirdekli meyve tatlari var, ama sari meyvelere daha yakin.
Son olarak da seftali, kayisi, nektarin tatlari baskin bir kahve.

Bu sizin damak zenginliginize gore tadim carkinda ne kadar ileri gidebildiginiz ile ilgili.

Istanbuldaysaniz, ozelden yazarsaniz, cupping onerisi verebilirim :)
 
Son düzenleme:
Şahsen kahveyi içerken hüp diye çekip parçacıklar halinde ağzıma dağılmasını sağlıyorum. Sonra ağzımı şapırdatıp anlamaya çalışıyorum. Nasıl anlatırım bilemedim :) ayrıca kahve çekirdeğini öğütmeden önce ve öğüttükten sonra ayrı ayrı koklamak, demledikten sonra da ayrı koklamak etkili oluyor.

Bir nevi, cuppingin bazi adimlarini tarif ettiniz :)
 
teşekkür ederim bunları biliyorum fakat bu tada şeftali nasıl diyoruz onu bilmiyorum :)
Bu sanırım zamanla tattıkça ve deneyimledikçe oluşuyor. Ben de açıkçası her tadı almada iyi değilim, kendimce çözmeye çalışıyorum. Eşimle birlikte pakedin üzerinde yazan içeriğe bakmadan içtiğimiz kahvede aldığımız tadları kağıda yazıyoruz ve karşılaştırıyoruz :) Sürekli tada tada ayırt etmeye başlıyorsun.
 
Bu sanırım zamanla tattıkça ve deneyimledikçe oluşuyor. Ben de açıkçası her tadı almada iyi değilim, kendimce çözmeye çalışıyorum. Eşimle birlikte pakedin üzerinde yazan içeriğe bakmadan içtiğimiz kahvede aldığımız tadları kağıda yazıyoruz ve karşılaştırıyoruz :) Sürekli tada tada ayırt etmeye başlıyorsun.

Size tamamen katiliyorum. Bu zamanla gelistirilen bir sey. Bilmediginiz bir tadi da dogal olarak bagdastiramayabilirsiniz. Mesela ciceksi diyebiliyorsaniz yeterlidir. Daha sonra bunu gelistirebilirsiniz.

Tadim carkindaki ilk kademeyi tahmin etmekle baslamak lazim. Bu kahvenin en temel tat kategorisi olacaktir.

Ayni anda 3-4 farkli kahveye kor tadim yaparak , kagida notlar almanizi tavsiye ederim. Asidite, govde, ve tat ile ilgili notlar almak yeterli olacaktir. Karsilastirma yapacak, referans alabileceginiz diger kahveler olacagindan biraz daha kolay oluyor. Tek kahve ustunden tadim yapmak daha profesyonel bir is.

Not:
Tadimda kullanilan kahveler, kahvenin aromalarinin daha iyi alinmasi icin daha acik kavrulurlar, ve demlenmeden tadim yapilir.
 
peki cupping için hazırlanan kahvelerin daha kalın çekildiğini okumuştum. Şu anda elimde 4 farklı çekirdek var. Bunları cuppinge uygun nasıl hazırlayabilirim? Hepsini v60da yapsam biri diğerinden daha beklemiş olur bundan dolayı yapmak mantıklı gelmiyor

Çekirdeğe göre değişmekle beraber, Square Mile’ın örnek olarak yolladığı cupping öğütümüne göre 18-20 click civarı diyebilirim comandante için.
 
Geri
Üst