• Şubat Kahve Kulübü Toplu Alım Anketi
    Sevgili Ziyaretçi Şubat ayı Kahve Kulübü ortak alım firmasını belirlemek için anketimiz başladı, detayları bu konudan öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı ve Instagram adresimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Kahve öğütmede oluşan statik (Çözümü)

Coffeeworm

İyi Bilinen Üye
Merhabalar, bir çoğumuz elektrikli ya da manuel değirmenler kullanıyoruz ve gerek elektrikli gerek manuel olsun statik sorunu her iki değirmen türünde de oluşabilen bir durum.

Öncelikle statik neden iyi değil onu irdeleyelim; birbirine yapışan mikro partiküller demleme esnasında kahve yatağı ya da portafiltre ya da başka bir yüzey düşünün birbirine geçmiş şekilde durduğundan dolayı daha az yüzey teması ve daha az dengeli demlemeye neden olmaktadır.

Hadi çözüme gelelim; demlemek üzere tartmış olduğunuz kahvenizi herhangi bir kaba alın ve çekirdek halindeyken 5-6 su damlası damlatın ve bir çay kaşığı yardımıyla tüm çekirdeklerin "nemlenmesini" sağlayın.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta çekirdekleri nemlendirmek , "ıslatmak" olmamalı, çünkü bu hem elektrikli hem de manuel değirmenlerinize zarar verebilir.

Sonrasında kahvenizi öğütebilir ve statik sorununu kafanızdan atabilirsiniz.

Afiyet olsun.
 
Son düzenleme:

thewind

Aktif Üye
Konum
İstanbul - Anadolu Yakası
İsim
Ali
Daha fazla  
İsim
Ali
Değirmen
C40 / Lido-3 / Baratza Virtuoso
Ekipmanlar
V60 /Origami Dripper / Aeropress / Americanpress / Mokapot / Kruve / Gabi Master B
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Maltepe
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Kartal
Merhabalar, bir çoğumuz elektrikli ya da manuel değirmenler kullanıyoruz ve gerek elektrikli gerek manuel olsun statik sorunu her iki değirmen türünde de oluşabilen bir durum.

Öncelikle statik neden iyi değil onu irdeleyelim; birbirine yapışan mikro partiküller demleme esnasında kahve yatağı ya da portafiltre ya da başka bir yüzey düşünün birbirine geçmiş şekilde durduğundan dolayı daha az yüzey teması ve daha az dengeli demlemeye neden olmaktadır.

Hadi çözüme gelelim; demlemek üzere tartmış olduğunuz kahvenizi herhangi bir kaba alın ve çekirdek halindeyken 5-6 su damlası damlatın ve bir çay kaşığı yardımıyla tüm çekirdeklerin "nemlenmesini" sağlayın.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta çekirdekleri nemlendirmek , "ıslatmak" olmamalı, çünkü bu hem elektrikli hem de manuel değirmenlerinize zarar verebilir.

Sonrasında kahvenizi öğütebilir ve statik sorununu kafanızdan atabilirsiniz.

Afiyet olsun.

buna küçük bir not ekleyeyim; burr'larda küçük de olsa paslanma/lekelenme riski var. ben de bu yöntemi zamanında bir süre kullanmıştım ve herhangi bir sorunla karşılaşmamıştım ama yine de belirtmek istedim.
 

Coffeeworm

İyi Bilinen Üye
buna küçük bir not ekleyeyim; burr'larda küçük de olsa paslanma/lekelenme riski var. ben de bu yöntemi zamanında bir süre kullanmıştım ve herhangi bir sorunla karşılaşmamıştım ama yine de belirtmek istedim.
Evet, burada yapmak istediğimiz nemlendirmek, biraz nem çekirdeğin içinde de mevcut ama ıslatmak ile nemlendirmek arasında ki çizgiyi demleyen kişi koruyabilirse bir zarar görmeyecektir.

su damlasını çay kaşığı ile damlatabilirsiniz ya da medikalcilerden buna uygun damlalık edinebilirsiniz.
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Editör
Teşekkürler yazı için.

RDT, Ross Droplet Technique adı verilen bu, su ile statik giderme işleminin blooming üzerindeki etkisini merak ediyordum. Öğütme üzerindeki etkisini deneyen bir yabancı var şu an.

Kahve hafif nemlenince bir işlem olmadan demlenince daha az blooming yaptığı bariz. Muhtemelen o azıcık sprey etkisi bile gazların salınımına yol açabiliyor blooming’e gelene kadar.

Eğer çekirdeği dışarda tutuyorsam, küçük bir atomizer sprey kullanıyorum; ama buzluktan çıkardıysam kahveye nazaran sıcak olan burr’ler hafif nemlenme sebebiyle RDT etkisi yapıyor.
 

Coffeeworm

İyi Bilinen Üye
Teşekkürler yazı için.

RDT, Ross Droplet Technique adı verilen bu, su ile statik giderme işleminin blooming üzerindeki etkisini merak ediyordum. Öğütme üzerindeki etkisini deneyen bir yabancı var şu an.

Kahve hafif nemlenince bir işlem olmadan demlenince daha az blooming yaptığı bariz. Muhtemelen o azıcık sprey etkisi bile gazların salınımına yol açabiliyor blooming’e gelene kadar.

Eğer çekirdeği dışarda tutuyorsam, küçük bir atomizer sprey kullanıyorum; ama buzluktan çıkardıysam kahveye nazaran sıcak olan burr’ler hafif nemlenme sebebiyle RDT etkisi yapıyor.
Çekirdek halindeyken kahvenin oda ısısındaki su ile nemlendirilmesi aslında ve hemen öğütmeden önce yapıyoruz. Kahvenin blooming yapabilmesi için gerekli olan şey sıcak su, yani kimyasal çözünmeyi sağlayan şey sıcaklık bu aşamada.

Biz sadece oda ısısında ve öğütmeden önce yapıyoruz bu işlemi.

Blooming konusunda bir değişiklik bu nedenle ben gözlemlemedim.
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Editör
Bloomdan kastım öğütülmüş kahvenin üzerine ön demleme yaptığımız sırada salınım yapan co2 bu normal degassingden farklıdır.

Farkı nedir acaba? Kahve 2 aya kadar degas yapar, ama ilk birkaç gün özellikle çok hızlı gaz çıkışı olur. Degassing önerisi tada ve demlemeye etki etmeyen CO2 seviyesine geldiği süredir, gaz çıkışını tamamlamış anlamına gelmez. Sıcak su (tek etken değil) ile kahveyi ıslattığımız an hızlı bir şekilde kalan gaz çıkışı olur.

İçerisinde CO2 barındırmayan kahve degassing’i tamamlamış kahve değil, bayat kahvedir.
 

Coffeeworm

İyi Bilinen Üye
Farkı nedir acaba? Kahve 2 aya kadar degas yapar, ama ilk birkaç gün özellikle çok hızlı gaz çıkışı olur. Degassing önerisi tada ve demlemeye etki etmeyen CO2 seviyesine geldiği süredir, gaz çıkışını tamamlamış anlamına gelmez. Sıcak su (tek etken değil) ile kahveyi ıslattığımız an hızlı bir şekilde kalan gaz çıkışı olur.

İçerisinde CO2 barındırmayan kahve degassing’i tamamlamış kahve değil, bayat kahvedir.
Evet anlattıklarınıza katılıyorum sadece degassing ve blooming aynı şey değil bunu belirtmek gerek.

Blooming kahvenin demlenme aşamasında hızlı co2 salınımı, degassing ise co2 kendi organik ortamında müdahale edilmeden yaptığı gaz salınımı.

Ama bizim statiği engellemek için yaptığımız bu işlem hem çekirdek formunda yani bloom olması mümkün değil ama degassing hızlandırır derseniz ben ona hızlandırsın farketmez derim çünkü tüm process 3 dk içinde tamamlanacak :)
 

tahakucuk

İyi Bilinen Üye
İsim
Muammer Taha Küçük
Daha fazla  
İsim
Muammer Taha Küçük
Değirmen
Comandante
Ekipmanlar
V60, Kalita, Delter press
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Kocaeli
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
İzmit
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Derince
Çok iyi bir fikir aslında ama öğütücü dişlinin paslanma ihtimali can sıkıcı. Ben öğütücümü(cmd) sık sık söküp temizliyorum temizlerken kuru bezle silsem acaba böyle bir şeyin önüne geçebilir miyim ?
 

Coffeeworm

İyi Bilinen Üye
Çok iyi bir fikir aslında ama öğütücü dişlinin paslanma ihtimali can sıkıcı. Ben öğütücümü(cmd) sık sık söküp temizliyorum temizlerken kuru bezle silsem acaba böyle bir şeyin önüne geçebilir miyim ?
Aynı değirmeni kullanıyorum, bu yöntemi son 1 yıldır yapmaktayım ve herhangi bir pas oluşumu olmadı ama bende sizin gibi sık temizlerim. Fırça ve peçete ile temizliyorum ve çoğunlukla yeni kahveye geçerken değirmeni temizlerim.

Böyle bir sorunla karşılaşmadım henüz.
 

ShaidarHaran

Aktif Üye
İsim
Yasin
Daha fazla  
İsim
Yasin
Ceado nun E37sd modelinde bu statiği önlemek için yanında fıs fıs veriyorlar değirmenin. öğütülecek miktarı kaba alıp 2 fıs sıkıyorsunuz Sonra öğütüyorsunuz. Tabi onun dişli seti titanyum olduğu için paslanma olmuyor. Dişli setiniz titanyum değilse paslanma ile karşılaşabilirsiniz.
 
Üst