• Temmuz Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Temmuz ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Vitus Coffee & Roastery olarak seçildi. Bu konudan Temmuz ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve öğütmede oluşan statik (Çözümü)

Merhabalar, bir çoğumuz elektrikli ya da manuel değirmenler kullanıyoruz ve gerek elektrikli gerek manuel olsun statik sorunu her iki değirmen türünde de oluşabilen bir durum.

Öncelikle statik neden iyi değil onu irdeleyelim; birbirine yapışan mikro partiküller demleme esnasında kahve yatağı ya da portafiltre ya da başka bir yüzey düşünün birbirine geçmiş şekilde durduğundan dolayı daha az yüzey teması ve daha az dengeli demlemeye neden olmaktadır.

Hadi çözüme gelelim; demlemek üzere tartmış olduğunuz kahvenizi herhangi bir kaba alın ve çekirdek halindeyken 5-6 su damlası damlatın ve bir çay kaşığı yardımıyla tüm çekirdeklerin "nemlenmesini" sağlayın.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta çekirdekleri nemlendirmek , "ıslatmak" olmamalı, çünkü bu hem elektrikli hem de manuel değirmenlerinize zarar verebilir.

Sonrasında kahvenizi öğütebilir ve statik sorununu kafanızdan atabilirsiniz.

Afiyet olsun.
 
Son düzenleme:
Merhabalar, bir çoğumuz elektrikli ya da manuel değirmenler kullanıyoruz ve gerek elektrikli gerek manuel olsun statik sorunu her iki değirmen türünde de oluşabilen bir durum.

Öncelikle statik neden iyi değil onu irdeleyelim; birbirine yapışan mikro partiküller demleme esnasında kahve yatağı ya da portafiltre ya da başka bir yüzey düşünün birbirine geçmiş şekilde durduğundan dolayı daha az yüzey teması ve daha az dengeli demlemeye neden olmaktadır.

Hadi çözüme gelelim; demlemek üzere tartmış olduğunuz kahvenizi herhangi bir kaba alın ve çekirdek halindeyken 5-6 su damlası damlatın ve bir çay kaşığı yardımıyla tüm çekirdeklerin "nemlenmesini" sağlayın.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta çekirdekleri nemlendirmek , "ıslatmak" olmamalı, çünkü bu hem elektrikli hem de manuel değirmenlerinize zarar verebilir.

Sonrasında kahvenizi öğütebilir ve statik sorununu kafanızdan atabilirsiniz.

Afiyet olsun.

buna küçük bir not ekleyeyim; burr'larda küçük de olsa paslanma/lekelenme riski var. ben de bu yöntemi zamanında bir süre kullanmıştım ve herhangi bir sorunla karşılaşmamıştım ama yine de belirtmek istedim.
 
buna küçük bir not ekleyeyim; burr'larda küçük de olsa paslanma/lekelenme riski var. ben de bu yöntemi zamanında bir süre kullanmıştım ve herhangi bir sorunla karşılaşmamıştım ama yine de belirtmek istedim.
Evet, burada yapmak istediğimiz nemlendirmek, biraz nem çekirdeğin içinde de mevcut ama ıslatmak ile nemlendirmek arasında ki çizgiyi demleyen kişi koruyabilirse bir zarar görmeyecektir.

su damlasını çay kaşığı ile damlatabilirsiniz ya da medikalcilerden buna uygun damlalık edinebilirsiniz.
 
Teşekkürler yazı için.

RDT, Ross Droplet Technique adı verilen bu, su ile statik giderme işleminin blooming üzerindeki etkisini merak ediyordum. Öğütme üzerindeki etkisini deneyen bir yabancı var şu an.

Kahve hafif nemlenince bir işlem olmadan demlenince daha az blooming yaptığı bariz. Muhtemelen o azıcık sprey etkisi bile gazların salınımına yol açabiliyor blooming’e gelene kadar.

Eğer çekirdeği dışarda tutuyorsam, küçük bir atomizer sprey kullanıyorum; ama buzluktan çıkardıysam kahveye nazaran sıcak olan burr’ler hafif nemlenme sebebiyle RDT etkisi yapıyor.
 
Teşekkürler yazı için.

RDT, Ross Droplet Technique adı verilen bu, su ile statik giderme işleminin blooming üzerindeki etkisini merak ediyordum. Öğütme üzerindeki etkisini deneyen bir yabancı var şu an.

Kahve hafif nemlenince bir işlem olmadan demlenince daha az blooming yaptığı bariz. Muhtemelen o azıcık sprey etkisi bile gazların salınımına yol açabiliyor blooming’e gelene kadar.

Eğer çekirdeği dışarda tutuyorsam, küçük bir atomizer sprey kullanıyorum; ama buzluktan çıkardıysam kahveye nazaran sıcak olan burr’ler hafif nemlenme sebebiyle RDT etkisi yapıyor.
Çekirdek halindeyken kahvenin oda ısısındaki su ile nemlendirilmesi aslında ve hemen öğütmeden önce yapıyoruz. Kahvenin blooming yapabilmesi için gerekli olan şey sıcak su, yani kimyasal çözünmeyi sağlayan şey sıcaklık bu aşamada.

Biz sadece oda ısısında ve öğütmeden önce yapıyoruz bu işlemi.

Blooming konusunda bir değişiklik bu nedenle ben gözlemlemedim.
 
Bloomdan kastım öğütülmüş kahvenin üzerine ön demleme yaptığımız sırada salınım yapan co2 bu normal degassingden farklıdır.

Farkı nedir acaba? Kahve 2 aya kadar degas yapar, ama ilk birkaç gün özellikle çok hızlı gaz çıkışı olur. Degassing önerisi tada ve demlemeye etki etmeyen CO2 seviyesine geldiği süredir, gaz çıkışını tamamlamış anlamına gelmez. Sıcak su (tek etken değil) ile kahveyi ıslattığımız an hızlı bir şekilde kalan gaz çıkışı olur.

İçerisinde CO2 barındırmayan kahve degassing’i tamamlamış kahve değil, bayat kahvedir.
 
Farkı nedir acaba? Kahve 2 aya kadar degas yapar, ama ilk birkaç gün özellikle çok hızlı gaz çıkışı olur. Degassing önerisi tada ve demlemeye etki etmeyen CO2 seviyesine geldiği süredir, gaz çıkışını tamamlamış anlamına gelmez. Sıcak su (tek etken değil) ile kahveyi ıslattığımız an hızlı bir şekilde kalan gaz çıkışı olur.

İçerisinde CO2 barındırmayan kahve degassing’i tamamlamış kahve değil, bayat kahvedir.
Evet anlattıklarınıza katılıyorum sadece degassing ve blooming aynı şey değil bunu belirtmek gerek.

Blooming kahvenin demlenme aşamasında hızlı co2 salınımı, degassing ise co2 kendi organik ortamında müdahale edilmeden yaptığı gaz salınımı.

Ama bizim statiği engellemek için yaptığımız bu işlem hem çekirdek formunda yani bloom olması mümkün değil ama degassing hızlandırır derseniz ben ona hızlandırsın farketmez derim çünkü tüm process 3 dk içinde tamamlanacak :)
 
Çok iyi bir fikir aslında ama öğütücü dişlinin paslanma ihtimali can sıkıcı. Ben öğütücümü(cmd) sık sık söküp temizliyorum temizlerken kuru bezle silsem acaba böyle bir şeyin önüne geçebilir miyim ?
 
Çok iyi bir fikir aslında ama öğütücü dişlinin paslanma ihtimali can sıkıcı. Ben öğütücümü(cmd) sık sık söküp temizliyorum temizlerken kuru bezle silsem acaba böyle bir şeyin önüne geçebilir miyim ?
Aynı değirmeni kullanıyorum, bu yöntemi son 1 yıldır yapmaktayım ve herhangi bir pas oluşumu olmadı ama bende sizin gibi sık temizlerim. Fırça ve peçete ile temizliyorum ve çoğunlukla yeni kahveye geçerken değirmeni temizlerim.

Böyle bir sorunla karşılaşmadım henüz.
 
Ceado nun E37sd modelinde bu statiği önlemek için yanında fıs fıs veriyorlar değirmenin. öğütülecek miktarı kaba alıp 2 fıs sıkıyorsunuz Sonra öğütüyorsunuz. Tabi onun dişli seti titanyum olduğu için paslanma olmuyor. Dişli setiniz titanyum değilse paslanma ile karşılaşabilirsiniz.
 
Şurayı bi hortlatayım 😄 arkadaşlar uzun zaman olmuş, paslanma gibi bir sorun yaşadınız mı 😄
 
Şurayı bi hortlatayım 😄 arkadaşlar uzun zaman olmuş, paslanma gibi bir sorun yaşadınız mı 😄
Selam ben yaşamadım ama bu yöntemi sadece çok toz bırakan çekirdeklere uyguladım ve nadiren uyguladığım için olsa gerek paslanma emaresi oluşmadı, sadece hafiften nemlendirdim çekirdekleri ıslatma gibi bir durum kesinlikle olmadı zaten.
 
Selam ben yaşamadım ama bu yöntemi sadece çok toz bırakan çekirdeklere uyguladım ve nadiren uyguladığım için olsa gerek paslanma emaresi oluşmadı, sadece hafiften nemlendirdim çekirdekleri ıslatma gibi bir durum kesinlikle olmadı zaten.
Ben de sadece espresso yaparken uygulamayı düşünüyorum hocam, burr etrafında kalan kahveyi temizlemekten yoruldum 😄
 
Şurayı bi hortlatayım 😄 arkadaşlar uzun zaman olmuş, paslanma gibi bir sorun yaşadınız mı 😄
Başlığı hortlatmanız isabet olmuş. Muzdarip olduğum bir konuydu. Bahsedilen çözüm yolunu deneyeceğim. Özellikle TK öğütümleri can sıkıcı olabiliyordu. Bazı kahvelerde statikten doğan kayıp yarım gramı buluyor. Yalnızca burr çevresi değil, değirmenin kavanozundaki yapışan kahveyi sökmek için yaptığım vurdulu kırdılı işlemlerde bir gün kavanozu kuracağıma eminim. (G50)
 
Şunu da atayım buraya

 
Bu olayı birkaç defa kullandım bıraktım. Geçen de değirmenin öğütülmüş haznesini yıkayıp kurutup hemen demleme yapınca bu etki oluştu sanırım. Demleme 20 saniye erken bitti. O zaman az çözündü ama şu an bunu yapıp, hesaba da katarak bi demleme yaptım. Gerçekten çok etki ediyor demlemenin sonucuna.
 
Geri
Üst