• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Notası/Notaları Hk.

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan prtscn16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

prtscn16

Yeni Üye
Konum
Bursa
Merhaba, önceki yazımda belirttiğim gibi kahve konusunda bilgisizim. İnternetten okumaya çqlışıyorum ancak ilk ağızdan ve ayrıntılı öğrenmek istiyorum Merak ettiğim hususlar ise şunlar:

  1. Kahve notası nedir?
  2. Hangi şartlara göre belirlenir?
  3. Bu notaları belirleyen(ler) kimdir ya da hangi kuruluşlardır?
  4. Bu notaları algılayabilmek için neler yapılmalı?
  5. Mesela fındık notasından bahsederken dilde ve damakta bıraktığı tat nasıl bir fındık?
  6. Önerilen bir metod varsa her insan algılayabilir mi?
  7. Aynı kahvede, bahsedilenden farklı nota yakalayan oluyor mu?
  8. Bu notalar kahvenin kalitesi hakkında bilgi verir mi?
  9. Bu notaları öğrenmek ve hissetmek kahve deneyimini nasıl/ne kadar etkiler?
Bir solukta aklıma gelenler bunlar. Sorulacak çok sorum var ama zamanınızı çok almak istemem. Arada sırada soracağım.

Şimdiden teşekkür ederim.
 
Çözüm
Belki istediğiniz ve beklediğiniz detayda olmasa da kendi tecrübelerim ve şu ana dek okuduklarım üzerinden cevaplamaya çalışayım:
1. Aslında en özünde 'benzetilen'dir. Bir kahveden bazen gerçekten de o tadı çok net alabilirsiniz, fakat genellikle size neyi andırdığını, neyi HİSSETTİRDİĞİNİ tadım notası olarak belirtirsiniz. Şöyle düşünün, yaban mersini mesela, nasıl bir tadı vardır? Dokusu nasıldır? Hissiyatı nasıldır? Veya çikolata, ağzınızda nasıl bir tecrübe oluşturur? Aslında en temelinde budur, kahve de bir meyve ve yetiştiği topraktan (terroir), rakımdan, işlenme şeklinden, kavrum şeklinden fazlasıyla etkilenir, ve bunları ne kadar iyi yansıttığı, ne kadar özgün ve sıradışı olduğu bu kahveyi ayırt eder. İçerken dikkat ederek...
Kahvetrip youtube kanalında bu sorularının bazılarının cevaplarının olduğu bir video bulacaksın onu izlemeni öneririm
 
 
Belki istediğiniz ve beklediğiniz detayda olmasa da kendi tecrübelerim ve şu ana dek okuduklarım üzerinden cevaplamaya çalışayım:
1. Aslında en özünde 'benzetilen'dir. Bir kahveden bazen gerçekten de o tadı çok net alabilirsiniz, fakat genellikle size neyi andırdığını, neyi HİSSETTİRDİĞİNİ tadım notası olarak belirtirsiniz. Şöyle düşünün, yaban mersini mesela, nasıl bir tadı vardır? Dokusu nasıldır? Hissiyatı nasıldır? Veya çikolata, ağzınızda nasıl bir tecrübe oluşturur? Aslında en temelinde budur, kahve de bir meyve ve yetiştiği topraktan (terroir), rakımdan, işlenme şeklinden, kavrum şeklinden fazlasıyla etkilenir, ve bunları ne kadar iyi yansıttığı, ne kadar özgün ve sıradışı olduğu bu kahveyi ayırt eder. İçerken dikkat ederek, hissederek içmeyen birine farklı zamanlarda asiditesi düşük ve asiditesi yüksek bir kahve verin, nasıl bir tadı var derseniz 'kahve gibi' diyecektir, fakat hissiyatı, neyi andırdığını sorarsanız ve karşınızdaki biraz da geçiştirmeden samimi cevaplarsa, size aldığı tadım notalarını söylüyordur.
2. Cupping yapılarak belirlenir. En özünde cupping tercihe göre orta/orta-ince veya kalın öğütülmüş 8.25gr kahveye 150ml sıcak su ile (SCA protokolü, bir çok detayı var, buradan ulaşabilirsiniz: SCA Cupping (Tadım) Protokolleri) 3-5 dakika demlenip, kabuğu kırılarak ve üstte kalan parçalar temizlenerek derin bir tadım kaşığı (şart değil, sadece işinizi kolaylaştırıyor) doldurarak ve hüpürdeterek (olabildiğince hava alarak tadı daha iyi alabilmek ve yorumlayabilmek için) içmektir. Her kavurucu (umarım) kahvelerini kavurduktan sonra cupping yaparak kalite kontrol yapar, veya yeşil çekirdek tedarik eden firmalarda mesela Q-Grader olarak adlandırılan kahve tadım uzmanları yeşil çekirdeği puanlar ve buna göre tedarik edilir.
3. Bu notaları önceki paragrafın sonunda bahsettiğim gibi yeşil çekirdek bazında Q-Grader'lar, kavurucu bazında kavurucunun kendi notaları oluyor genelde. Bunun örneği, CleanCup Santa Rosa de Cabal ile şu an aklıma gelmiyor fakat başka bir kavurucuda aynı çekirdek satıldığında notalar farklı olabiliyor.
4. Cupping yapmalısınız. Cupping çok temel bir demleme prosedürüdür ve böyle yapılmasının amacı, insan faktörünü olabildiğince denklemden eksiltmektir.
5. Fındık mesela, yediğinizde ağzınızda hafif bir acılık olur, fakat rahatsız etmez, keyifli ve baskın bir tattır değil mi? İçtiğiniz kahvede fındık belirtilmişse, biraz daha fındık yediğinizde nasıl bir hissi olduğunu anımsayın. Bu sorunuza ayrıntılı yazmadım çünkü sorularınızı cevapladıktan sonra naçizane birkaç tavsiyem olacak.
6. Evet, fakat bunun için suyunuzun kavurmada kullanılanla aynı olması, veya olabilecek en yakın su olması gerekiyor. Fakat şöyle bir sorun da var, alamayabilirsiniz çünkü damak gelişmişliği, tecrübe, ve en ama en önemlisi TAT kişiden kişiye değişebilecek bir unsurdur. İkimizde bir sergide aynı yerde duralım, aynı yönde bakalım, dikkatimizi çekecek ve aklımızı kurcalayacak düşünceler farklı olacaktır.
7. Tabi ki oluyor, çünkü tat yukarıda saydığım faktörlerden ötürü kişiden kişiye değişkenlik gösterecektir.
8. Çoğunlukla evet, fakat en önemlisi size verdiği keyif olacaktır. Bir Gesha içersiniz, ne kadar güzel olsa bile belki mesela damak zevkinizden ötürü Güney Amerika kahvelerini tercih edeceksiniz, bu kesinlikle tercihle ilgili, fakat evet fiyatı ve kaliteyi etkileyen unsurlardan biridir.
9. Kahveyi daha iyi yorumlayabilirsiniz, ne aradığınızı daha iyi anlayabilir, ileride alacağınız kahvelerde tadım notalarına baktığınızda nelere yönelebileceğinizi daha iyi bilirsiniz. Nelerden uzak durmanız gerektiğini de :D

Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur, daha çok zaman ayırıp daha detaylı yazmak isterdim fakat ne yazık ki malum vize haftası. Sorularınızın ışığında size birkaç tavsiyem olacak:
1. Tadım notaları her şey demek değildir. Tavsiyem alırken size referans olması, fakat DİREKT o tadı beklememeniz, ve psikolojik olarak placebo etkisi yaşamamak adına demlerken ve içerken pakete ve tadım notalarına bakmadan içmeniz. Sonra kıyaslarsınız, çünkü o tadım notalarını çıkaracağım diye bazen kahveden keyif almayı unutuyoruz, sadece demlemeye ve ekipmana yükleniyoruz.
2. Eğer güvendiğiniz bir kavurucu değilse, bitter çikolata, fındık, karamel gibi tadım notalarında biraz dikkatli olmakta fayda var.
3. Kişisel tercihim, eğer bir kavurucu bir kahveyi tanımlamak için onlarca egzotik meyve veya tüketilebilir nesneyi tadım notası olarak yazıyorsa ve işin biraz edebiyatına kayıyorsa o kahveye yönelmemek. Neden derseniz, inandırıcı gelmiyor, kompleks bir tadım profili olabilir, soğukken ve sıcakken profili ve içimi değişebilir fakat ben bunu inandırıcı bulmuyorum, aksine tüketiciye bir nevi yalan söylemek, ona hileyle ürün satmak olarak görüyorum, bu da beni çok rahatsız ediyor.
4. Kahveyi içerken biraz büyükçe bir yudum alın, biraz ağzınızda yavaşça gezdirin. Nasıl bir dokusu var, yoğun mu yoksa su gibi, çay gibi mi? Tatlılık (biraz şerbet gibi düşünebilirsiniz, hafiften böyle yakıyormuş gibi bir his olabiliyor ama biraz zor tanımlaması) ne derece, hangi meyveleri veya gıdaları tüketiyormuşsunuz gibi hissettiriyor? Ve kendinizi bulacağım diye zorlamayın, ilk anda hemen söyleyebileceğiniz bir şey değilse, "ya pakette Çarkıfelek meyvesinin Bain-marie usülü hazırlanmış Liçi şerbetinde bekletilerek oluşturduğu bu tadı..." gibi zorlamamalısınız, eğer çileğe benziyorsa ve bunu net olarak söyleyebiliyorsanız, o zaman gayet iyi bir konumdasınızdır. İyi kahve kendini fincana lezzet olarak yansıtabilmek için demleyen kişiye binlerce takla attırmaz, bilerek veya büyük bir hata yapmadıkça kötü bir fincan elde edemezsiniz.
 
Çözüm
Belki istediğiniz ve beklediğiniz detayda olmasa da kendi tecrübelerim ve şu ana dek okuduklarım üzerinden cevaplamaya çalışayım:
1. Aslında en özünde 'benzetilen'dir. Bir kahveden bazen gerçekten de o tadı çok net alabilirsiniz, fakat genellikle size neyi andırdığını, neyi HİSSETTİRDİĞİNİ tadım notası olarak belirtirsiniz. Şöyle düşünün, yaban mersini mesela, nasıl bir tadı vardır? Dokusu nasıldır? Hissiyatı nasıldır? Veya çikolata, ağzınızda nasıl bir tecrübe oluşturur? Aslında en temelinde budur, kahve de bir meyve ve yetiştiği topraktan (terroir), rakımdan, işlenme şeklinden, kavrum şeklinden fazlasıyla etkilenir, ve bunları ne kadar iyi yansıttığı, ne kadar özgün ve sıradışı olduğu bu kahveyi ayırt eder. İçerken dikkat ederek, hissederek içmeyen birine farklı zamanlarda asiditesi düşük ve asiditesi yüksek bir kahve verin, nasıl bir tadı var derseniz 'kahve gibi' diyecektir, fakat hissiyatı, neyi andırdığını sorarsanız ve karşınızdaki biraz da geçiştirmeden samimi cevaplarsa, size aldığı tadım notalarını söylüyordur.
2. Cupping yapılarak belirlenir. En özünde cupping tercihe göre orta/orta-ince veya kalın öğütülmüş 8.25gr kahveye 150ml sıcak su ile (SCA protokolü, bir çok detayı var, buradan ulaşabilirsiniz: SCA Cupping (Tadım) Protokolleri) 3-5 dakika demlenip, kabuğu kırılarak ve üstte kalan parçalar temizlenerek derin bir tadım kaşığı (şart değil, sadece işinizi kolaylaştırıyor) doldurarak ve hüpürdeterek (olabildiğince hava alarak tadı daha iyi alabilmek ve yorumlayabilmek için) içmektir. Her kavurucu (umarım) kahvelerini kavurduktan sonra cupping yaparak kalite kontrol yapar, veya yeşil çekirdek tedarik eden firmalarda mesela Q-Grader olarak adlandırılan kahve tadım uzmanları yeşil çekirdeği puanlar ve buna göre tedarik edilir.
3. Bu notaları önceki paragrafın sonunda bahsettiğim gibi yeşil çekirdek bazında Q-Grader'lar, kavurucu bazında kavurucunun kendi notaları oluyor genelde. Bunun örneği, CleanCup Santa Rosa de Cabal ile şu an aklıma gelmiyor fakat başka bir kavurucuda aynı çekirdek satıldığında notalar farklı olabiliyor.
4. Cupping yapmalısınız. Cupping çok temel bir demleme prosedürüdür ve böyle yapılmasının amacı, insan faktörünü olabildiğince denklemden eksiltmektir.
5. Fındık mesela, yediğinizde ağzınızda hafif bir acılık olur, fakat rahatsız etmez, keyifli ve baskın bir tattır değil mi? İçtiğiniz kahvede fındık belirtilmişse, biraz daha fındık yediğinizde nasıl bir hissi olduğunu anımsayın. Bu sorunuza ayrıntılı yazmadım çünkü sorularınızı cevapladıktan sonra naçizane birkaç tavsiyem olacak.
6. Evet, fakat bunun için suyunuzun kavurmada kullanılanla aynı olması, veya olabilecek en yakın su olması gerekiyor. Fakat şöyle bir sorun da var, alamayabilirsiniz çünkü damak gelişmişliği, tecrübe, ve en ama en önemlisi TAT kişiden kişiye değişebilecek bir unsurdur. İkimizde bir sergide aynı yerde duralım, aynı yönde bakalım, dikkatimizi çekecek ve aklımızı kurcalayacak düşünceler farklı olacaktır.
7. Tabi ki oluyor, çünkü tat yukarıda saydığım faktörlerden ötürü kişiden kişiye değişkenlik gösterecektir.
8. Çoğunlukla evet, fakat en önemlisi size verdiği keyif olacaktır. Bir Gesha içersiniz, ne kadar güzel olsa bile belki mesela damak zevkinizden ötürü Güney Amerika kahvelerini tercih edeceksiniz, bu kesinlikle tercihle ilgili, fakat evet fiyatı ve kaliteyi etkileyen unsurlardan biridir.
9. Kahveyi daha iyi yorumlayabilirsiniz, ne aradığınızı daha iyi anlayabilir, ileride alacağınız kahvelerde tadım notalarına baktığınızda nelere yönelebileceğinizi daha iyi bilirsiniz. Nelerden uzak durmanız gerektiğini de :D

Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur, daha çok zaman ayırıp daha detaylı yazmak isterdim fakat ne yazık ki malum vize haftası. Sorularınızın ışığında size birkaç tavsiyem olacak:
1. Tadım notaları her şey demek değildir. Tavsiyem alırken size referans olması, fakat DİREKT o tadı beklememeniz, ve psikolojik olarak placebo etkisi yaşamamak adına demlerken ve içerken pakete ve tadım notalarına bakmadan içmeniz. Sonra kıyaslarsınız, çünkü o tadım notalarını çıkaracağım diye bazen kahveden keyif almayı unutuyoruz, sadece demlemeye ve ekipmana yükleniyoruz.
2. Eğer güvendiğiniz bir kavurucu değilse, bitter çikolata, fındık, karamel gibi tadım notalarında biraz dikkatli olmakta fayda var.
3. Kişisel tercihim, eğer bir kavurucu bir kahveyi tanımlamak için onlarca egzotik meyve veya tüketilebilir nesneyi tadım notası olarak yazıyorsa ve işin biraz edebiyatına kayıyorsa o kahveye yönelmemek. Neden derseniz, inandırıcı gelmiyor, kompleks bir tadım profili olabilir, soğukken ve sıcakken profili ve içimi değişebilir fakat ben bunu inandırıcı bulmuyorum, aksine tüketiciye bir nevi yalan söylemek, ona hileyle ürün satmak olarak görüyorum, bu da beni çok rahatsız ediyor.
4. Kahveyi içerken biraz büyükçe bir yudum alın, biraz ağzınızda yavaşça gezdirin. Nasıl bir dokusu var, yoğun mu yoksa su gibi, çay gibi mi? Tatlılık (biraz şerbet gibi düşünebilirsiniz, hafiften böyle yakıyormuş gibi bir his olabiliyor ama biraz zor tanımlaması) ne derece, hangi meyveleri veya gıdaları tüketiyormuşsunuz gibi hissettiriyor? Ve kendinizi bulacağım diye zorlamayın, ilk anda hemen söyleyebileceğiniz bir şey değilse, "ya pakette Çarkıfelek meyvesinin Bain-marie usülü hazırlanmış Liçi şerbetinde bekletilerek oluşturduğu bu tadı..." gibi zorlamamalısınız, eğer çileğe benziyorsa ve bunu net olarak söyleyebiliyorsanız, o zaman gayet iyi bir konumdasınızdır. İyi kahve kendini fincana lezzet olarak yansıtabilmek için demleyen kişiye binlerce takla attırmaz, bilerek veya büyük bir hata yapmadıkça kötü bir fincan elde edemezsiniz.

Teşekkürler, konu sahibi ben değilim ama soluksuz okudum çok güzel bilgiler edindim sayenizde. Söylediklerinize istinaden birkaç günlük espresso deneyimimle henüz bir ayar tutturamamış olmakla birlikte bugün ilk kez içtiğim kahveden belirgin bir aroma tadı aldım. Her ne kadar paketin üzerinde notalar kısmında çok farklı aromalar yazsa da ben çiğ badem, hatta ekşiliğini de dikkate alırsak çağla tadı aldım. Bu beni inanılmaz mutlu etti, hiç kahveden böyle bir deneyim yaşayacağımı ummazdım.

Bu nedenle sizin nezdinizde bilgilerini paylaşan bütün kahveseverlere sonsuz teşekkürler.
 
Belki istediğiniz ve beklediğiniz detayda olmasa da kendi tecrübelerim ve şu ana dek okuduklarım üzerinden cevaplamaya çalışayım:
1. Aslında en özünde 'benzetilen'dir. Bir kahveden bazen gerçekten de o tadı çok net alabilirsiniz, fakat genellikle size neyi andırdığını, neyi HİSSETTİRDİĞİNİ tadım notası olarak belirtirsiniz. Şöyle düşünün, yaban mersini mesela, nasıl bir tadı vardır? Dokusu nasıldır? Hissiyatı nasıldır? Veya çikolata, ağzınızda nasıl bir tecrübe oluşturur? Aslında en temelinde budur, kahve de bir meyve ve yetiştiği topraktan (terroir), rakımdan, işlenme şeklinden, kavrum şeklinden fazlasıyla etkilenir, ve bunları ne kadar iyi yansıttığı, ne kadar özgün ve sıradışı olduğu bu kahveyi ayırt eder. İçerken dikkat ederek, hissederek içmeyen birine farklı zamanlarda asiditesi düşük ve asiditesi yüksek bir kahve verin, nasıl bir tadı var derseniz 'kahve gibi' diyecektir, fakat hissiyatı, neyi andırdığını sorarsanız ve karşınızdaki biraz da geçiştirmeden samimi cevaplarsa, size aldığı tadım notalarını söylüyordur.
2. Cupping yapılarak belirlenir. En özünde cupping tercihe göre orta/orta-ince veya kalın öğütülmüş 8.25gr kahveye 150ml sıcak su ile (SCA protokolü, bir çok detayı var, buradan ulaşabilirsiniz: SCA Cupping (Tadım) Protokolleri) 3-5 dakika demlenip, kabuğu kırılarak ve üstte kalan parçalar temizlenerek derin bir tadım kaşığı (şart değil, sadece işinizi kolaylaştırıyor) doldurarak ve hüpürdeterek (olabildiğince hava alarak tadı daha iyi alabilmek ve yorumlayabilmek için) içmektir. Her kavurucu (umarım) kahvelerini kavurduktan sonra cupping yaparak kalite kontrol yapar, veya yeşil çekirdek tedarik eden firmalarda mesela Q-Grader olarak adlandırılan kahve tadım uzmanları yeşil çekirdeği puanlar ve buna göre tedarik edilir.
3. Bu notaları önceki paragrafın sonunda bahsettiğim gibi yeşil çekirdek bazında Q-Grader'lar, kavurucu bazında kavurucunun kendi notaları oluyor genelde. Bunun örneği, CleanCup Santa Rosa de Cabal ile şu an aklıma gelmiyor fakat başka bir kavurucuda aynı çekirdek satıldığında notalar farklı olabiliyor.
4. Cupping yapmalısınız. Cupping çok temel bir demleme prosedürüdür ve böyle yapılmasının amacı, insan faktörünü olabildiğince denklemden eksiltmektir.
5. Fındık mesela, yediğinizde ağzınızda hafif bir acılık olur, fakat rahatsız etmez, keyifli ve baskın bir tattır değil mi? İçtiğiniz kahvede fındık belirtilmişse, biraz daha fındık yediğinizde nasıl bir hissi olduğunu anımsayın. Bu sorunuza ayrıntılı yazmadım çünkü sorularınızı cevapladıktan sonra naçizane birkaç tavsiyem olacak.
6. Evet, fakat bunun için suyunuzun kavurmada kullanılanla aynı olması, veya olabilecek en yakın su olması gerekiyor. Fakat şöyle bir sorun da var, alamayabilirsiniz çünkü damak gelişmişliği, tecrübe, ve en ama en önemlisi TAT kişiden kişiye değişebilecek bir unsurdur. İkimizde bir sergide aynı yerde duralım, aynı yönde bakalım, dikkatimizi çekecek ve aklımızı kurcalayacak düşünceler farklı olacaktır.
7. Tabi ki oluyor, çünkü tat yukarıda saydığım faktörlerden ötürü kişiden kişiye değişkenlik gösterecektir.
8. Çoğunlukla evet, fakat en önemlisi size verdiği keyif olacaktır. Bir Gesha içersiniz, ne kadar güzel olsa bile belki mesela damak zevkinizden ötürü Güney Amerika kahvelerini tercih edeceksiniz, bu kesinlikle tercihle ilgili, fakat evet fiyatı ve kaliteyi etkileyen unsurlardan biridir.
9. Kahveyi daha iyi yorumlayabilirsiniz, ne aradığınızı daha iyi anlayabilir, ileride alacağınız kahvelerde tadım notalarına baktığınızda nelere yönelebileceğinizi daha iyi bilirsiniz. Nelerden uzak durmanız gerektiğini de :D

Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur, daha çok zaman ayırıp daha detaylı yazmak isterdim fakat ne yazık ki malum vize haftası. Sorularınızın ışığında size birkaç tavsiyem olacak:
1. Tadım notaları her şey demek değildir. Tavsiyem alırken size referans olması, fakat DİREKT o tadı beklememeniz, ve psikolojik olarak placebo etkisi yaşamamak adına demlerken ve içerken pakete ve tadım notalarına bakmadan içmeniz. Sonra kıyaslarsınız, çünkü o tadım notalarını çıkaracağım diye bazen kahveden keyif almayı unutuyoruz, sadece demlemeye ve ekipmana yükleniyoruz.
2. Eğer güvendiğiniz bir kavurucu değilse, bitter çikolata, fındık, karamel gibi tadım notalarında biraz dikkatli olmakta fayda var.
3. Kişisel tercihim, eğer bir kavurucu bir kahveyi tanımlamak için onlarca egzotik meyve veya tüketilebilir nesneyi tadım notası olarak yazıyorsa ve işin biraz edebiyatına kayıyorsa o kahveye yönelmemek. Neden derseniz, inandırıcı gelmiyor, kompleks bir tadım profili olabilir, soğukken ve sıcakken profili ve içimi değişebilir fakat ben bunu inandırıcı bulmuyorum, aksine tüketiciye bir nevi yalan söylemek, ona hileyle ürün satmak olarak görüyorum, bu da beni çok rahatsız ediyor.
4. Kahveyi içerken biraz büyükçe bir yudum alın, biraz ağzınızda yavaşça gezdirin. Nasıl bir dokusu var, yoğun mu yoksa su gibi, çay gibi mi? Tatlılık (biraz şerbet gibi düşünebilirsiniz, hafiften böyle yakıyormuş gibi bir his olabiliyor ama biraz zor tanımlaması) ne derece, hangi meyveleri veya gıdaları tüketiyormuşsunuz gibi hissettiriyor? Ve kendinizi bulacağım diye zorlamayın, ilk anda hemen söyleyebileceğiniz bir şey değilse, "ya pakette Çarkıfelek meyvesinin Bain-marie usülü hazırlanmış Liçi şerbetinde bekletilerek oluşturduğu bu tadı..." gibi zorlamamalısınız, eğer çileğe benziyorsa ve bunu net olarak söyleyebiliyorsanız, o zaman gayet iyi bir konumdasınızdır. İyi kahve kendini fincana lezzet olarak yansıtabilmek için demleyen kişiye binlerce takla attırmaz, bilerek veya büyük bir hata yapmadıkça kötü bir fincan elde edemezsiniz.
Harika cevaplar. Bu zamana kadar hangi gıdaya benziyor ya da bitter çikolataya benzettim gibi bir farkındalığım olmadı. Hoşuma gidiyorsa içiyorum. Önceki okuduklarımdan sonra bende bir eksiklik var sanırım diye düşündüm. Bu kadar insan böyle tatlar beyan ederken, ben neden alamadım diye kendime sordum. Keyif almanın yanında kendimi odaklanmaya adadım. Bir sonuç alamadığımda ise sorma ihtiyacı hissettim.

Bende bir anormallik olmadığını öğrendim ve sevindim. Emeğinize minnettarım.
 
Belki istediğiniz ve beklediğiniz detayda olmasa da kendi tecrübelerim ve şu ana dek okuduklarım üzerinden cevaplamaya çalışayım:
1. Aslında en özünde 'benzetilen'dir. Bir kahveden bazen gerçekten de o tadı çok net alabilirsiniz, fakat genellikle size neyi andırdığını, neyi HİSSETTİRDİĞİNİ tadım notası olarak belirtirsiniz. Şöyle düşünün, yaban mersini mesela, nasıl bir tadı vardır? Dokusu nasıldır? Hissiyatı nasıldır? Veya çikolata, ağzınızda nasıl bir tecrübe oluşturur? Aslında en temelinde budur, kahve de bir meyve ve yetiştiği topraktan (terroir), rakımdan, işlenme şeklinden, kavrum şeklinden fazlasıyla etkilenir, ve bunları ne kadar iyi yansıttığı, ne kadar özgün ve sıradışı olduğu bu kahveyi ayırt eder. İçerken dikkat ederek, hissederek içmeyen birine farklı zamanlarda asiditesi düşük ve asiditesi yüksek bir kahve verin, nasıl bir tadı var derseniz 'kahve gibi' diyecektir, fakat hissiyatı, neyi andırdığını sorarsanız ve karşınızdaki biraz da geçiştirmeden samimi cevaplarsa, size aldığı tadım notalarını söylüyordur.
2. Cupping yapılarak belirlenir. En özünde cupping tercihe göre orta/orta-ince veya kalın öğütülmüş 8.25gr kahveye 150ml sıcak su ile (SCA protokolü, bir çok detayı var, buradan ulaşabilirsiniz: SCA Cupping (Tadım) Protokolleri) 3-5 dakika demlenip, kabuğu kırılarak ve üstte kalan parçalar temizlenerek derin bir tadım kaşığı (şart değil, sadece işinizi kolaylaştırıyor) doldurarak ve hüpürdeterek (olabildiğince hava alarak tadı daha iyi alabilmek ve yorumlayabilmek için) içmektir. Her kavurucu (umarım) kahvelerini kavurduktan sonra cupping yaparak kalite kontrol yapar, veya yeşil çekirdek tedarik eden firmalarda mesela Q-Grader olarak adlandırılan kahve tadım uzmanları yeşil çekirdeği puanlar ve buna göre tedarik edilir.
3. Bu notaları önceki paragrafın sonunda bahsettiğim gibi yeşil çekirdek bazında Q-Grader'lar, kavurucu bazında kavurucunun kendi notaları oluyor genelde. Bunun örneği, CleanCup Santa Rosa de Cabal ile şu an aklıma gelmiyor fakat başka bir kavurucuda aynı çekirdek satıldığında notalar farklı olabiliyor.
4. Cupping yapmalısınız. Cupping çok temel bir demleme prosedürüdür ve böyle yapılmasının amacı, insan faktörünü olabildiğince denklemden eksiltmektir.
5. Fındık mesela, yediğinizde ağzınızda hafif bir acılık olur, fakat rahatsız etmez, keyifli ve baskın bir tattır değil mi? İçtiğiniz kahvede fındık belirtilmişse, biraz daha fındık yediğinizde nasıl bir hissi olduğunu anımsayın. Bu sorunuza ayrıntılı yazmadım çünkü sorularınızı cevapladıktan sonra naçizane birkaç tavsiyem olacak.
6. Evet, fakat bunun için suyunuzun kavurmada kullanılanla aynı olması, veya olabilecek en yakın su olması gerekiyor. Fakat şöyle bir sorun da var, alamayabilirsiniz çünkü damak gelişmişliği, tecrübe, ve en ama en önemlisi TAT kişiden kişiye değişebilecek bir unsurdur. İkimizde bir sergide aynı yerde duralım, aynı yönde bakalım, dikkatimizi çekecek ve aklımızı kurcalayacak düşünceler farklı olacaktır.
7. Tabi ki oluyor, çünkü tat yukarıda saydığım faktörlerden ötürü kişiden kişiye değişkenlik gösterecektir.
8. Çoğunlukla evet, fakat en önemlisi size verdiği keyif olacaktır. Bir Gesha içersiniz, ne kadar güzel olsa bile belki mesela damak zevkinizden ötürü Güney Amerika kahvelerini tercih edeceksiniz, bu kesinlikle tercihle ilgili, fakat evet fiyatı ve kaliteyi etkileyen unsurlardan biridir.
9. Kahveyi daha iyi yorumlayabilirsiniz, ne aradığınızı daha iyi anlayabilir, ileride alacağınız kahvelerde tadım notalarına baktığınızda nelere yönelebileceğinizi daha iyi bilirsiniz. Nelerden uzak durmanız gerektiğini de :D

Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur, daha çok zaman ayırıp daha detaylı yazmak isterdim fakat ne yazık ki malum vize haftası. Sorularınızın ışığında size birkaç tavsiyem olacak:
1. Tadım notaları her şey demek değildir. Tavsiyem alırken size referans olması, fakat DİREKT o tadı beklememeniz, ve psikolojik olarak placebo etkisi yaşamamak adına demlerken ve içerken pakete ve tadım notalarına bakmadan içmeniz. Sonra kıyaslarsınız, çünkü o tadım notalarını çıkaracağım diye bazen kahveden keyif almayı unutuyoruz, sadece demlemeye ve ekipmana yükleniyoruz.
2. Eğer güvendiğiniz bir kavurucu değilse, bitter çikolata, fındık, karamel gibi tadım notalarında biraz dikkatli olmakta fayda var.
3. Kişisel tercihim, eğer bir kavurucu bir kahveyi tanımlamak için onlarca egzotik meyve veya tüketilebilir nesneyi tadım notası olarak yazıyorsa ve işin biraz edebiyatına kayıyorsa o kahveye yönelmemek. Neden derseniz, inandırıcı gelmiyor, kompleks bir tadım profili olabilir, soğukken ve sıcakken profili ve içimi değişebilir fakat ben bunu inandırıcı bulmuyorum, aksine tüketiciye bir nevi yalan söylemek, ona hileyle ürün satmak olarak görüyorum, bu da beni çok rahatsız ediyor.
4. Kahveyi içerken biraz büyükçe bir yudum alın, biraz ağzınızda yavaşça gezdirin. Nasıl bir dokusu var, yoğun mu yoksa su gibi, çay gibi mi? Tatlılık (biraz şerbet gibi düşünebilirsiniz, hafiften böyle yakıyormuş gibi bir his olabiliyor ama biraz zor tanımlaması) ne derece, hangi meyveleri veya gıdaları tüketiyormuşsunuz gibi hissettiriyor? Ve kendinizi bulacağım diye zorlamayın, ilk anda hemen söyleyebileceğiniz bir şey değilse, "ya pakette Çarkıfelek meyvesinin Bain-marie usülü hazırlanmış Liçi şerbetinde bekletilerek oluşturduğu bu tadı..." gibi zorlamamalısınız, eğer çileğe benziyorsa ve bunu net olarak söyleyebiliyorsanız, o zaman gayet iyi bir konumdasınızdır. İyi kahve kendini fincana lezzet olarak yansıtabilmek için demleyen kişiye binlerce takla attırmaz, bilerek veya büyük bir hata yapmadıkça kötü bir fincan elde edemezsiniz.
Kendi adıma teşekkür etmek istedim. Yine her zaman olduğu gibi oldukça detaylı ve açıklayıcı yazmışsınız. Elinize sağlık 👏
 
Asıl ben teşekkür ederim zaman ayırıp okuduğunuz için, size bir şeyler kattıysa ne mutlu bana 😊 . Ben de ilk başladığımda ve yakın zamanda yine bu tadım notaları ikilemine girdiğim için sizleri çok iyi anlıyorum, gerçekten yorucu ve baş ağrıtan, kahveden soğutabilen bir durum. Ama işin özü underextract (az çözünme) veya overextract (fazla çözünme) durumları söz konusu olmadığında aldığınız tatlar paketle uyuşmasa bile SİZİN aldığınız tat ve SİZİN aldığınız keyif, o fincandan aldığınız mutluluk.

Az çözünme ve fazla çözünme ile ilgili YouTube'da anlayabilmemizi sağlayacak yöntemler sunan çok güzel bir video bulmuştum ve kısa bir çevirisini eklemiştim altına fikir vermesi açısından, onu da ekleyeyim çünkü @fidelio 'nun bahsettiği ekşilik eğer asidite değil ekşilik ise (ağzı kurutan, buruk bir tat bırakan) o zaman aklıma az çözünme geldi.

 
Asıl ben teşekkür ederim zaman ayırıp okuduğunuz için, size bir şeyler kattıysa ne mutlu bana 😊 . Ben de ilk başladığımda ve yakın zamanda yine bu tadım notaları ikilemine girdiğim için sizleri çok iyi anlıyorum, gerçekten yorucu ve baş ağrıtan, kahveden soğutabilen bir durum. Ama işin özü underextract (az çözünme) veya overextract (fazla çözünme) durumları söz konusu olmadığında aldığınız tatlar paketle uyuşmasa bile SİZİN aldığınız tat ve SİZİN aldığınız keyif, o fincandan aldığınız mutluluk.

Az çözünme ve fazla çözünme ile ilgili YouTube'da anlayabilmemizi sağlayacak yöntemler sunan çok güzel bir video bulmuştum ve kısa bir çevirisini eklemiştim altına fikir vermesi açısından, onu da ekleyeyim çünkü @fidelio 'nun bahsettiği ekşilik eğer asidite değil ekşilik ise (ağzı kurutan, buruk bir tat bırakan) o zaman aklıma az çözünme geldi.

Bu da demlemelerde yardımcı olabilir.

 
Merhaba, önceki yazımda belirttiğim gibi kahve konusunda bilgisizim. İnternetten okumaya çqlışıyorum ancak ilk ağızdan ve ayrıntılı öğrenmek istiyorum Merak ettiğim hususlar ise şunlar:

  1. Kahve notası nedir?
  2. Hangi şartlara göre belirlenir?
  3. Bu notaları belirleyen(ler) kimdir ya da hangi kuruluşlardır?
  4. Bu notaları algılayabilmek için neler yapılmalı?
  5. Mesela fındık notasından bahsederken dilde ve damakta bıraktığı tat nasıl bir fındık?
  6. Önerilen bir metod varsa her insan algılayabilir mi?
  7. Aynı kahvede, bahsedilenden farklı nota yakalayan oluyor mu?
  8. Bu notalar kahvenin kalitesi hakkında bilgi verir mi?
  9. Bu notaları öğrenmek ve hissetmek kahve deneyimini nasıl/ne kadar etkiler?
Bir solukta aklıma gelenler bunlar. Sorulacak çok sorum var ama zamanınızı çok almak istemem. Arada sırada soracağım.

Şimdiden teşekkür ederim.
Bu konu ile ilgili bir içeriği de yakın zamanda yayınlayacağım. Sorularınız varsa ekleyebilirsiniz. Hepsine yer vermeye çalışırım.
 
Bu konu ile ilgili bir içeriği de yakın zamanda yayınlayacağım. Sorularınız varsa ekleyebilirsiniz. Hepsine yer vermeye çalışırım.
Levent Bey teşekkürler. İlk aldığım tuzlu/ekşi çiğ badem tadı hoş olmasa da tat alma konusunda ilk adımı attığım için beni mutlu etti açıkçası. Ancak değerlere baktığımda her şey normal görünüyor. Şöyle ki;

- 5 Nisan 2021 kavurma tarihli ve yeni öğüttüğüm kahve (A Roasting Lab/Colombia supreme)
- 17gr girdi 34-38gr arası çıktı
- 24-25 saniye
- Akış fare kuyruğu kalınlığında, renk karamelden daha koyu (taba rengi gibi?).

Veriler normal görünüyor ancak tabloya göre ekşi ve tuzlu tadı gidermek için daha ince öğütüp çözülme süresini artırmam gerekiyor sanırım. Kahveyi 18gr a çıkarttığımda ise posayı incelediğim zaman duş başlığının vidasının izi çıkmış oluyor ayrıca yaklaşık 10-12 saniye akış olmuyor. Bazen de posa duş başlığına yapışmış oluyor.

Sonuç olarak -siz daha iyi bilirsiniz tabi ama- 17gr kahve ideal gibi görünüyor. Mevcut değerleri bozmadan tadı nasıl iyileştirebilirim?

Ekleme : Bahsettiğim shot videosu. Rengine baktım da o kadar koyu değilmiş.

 
Son düzenleme:
Levent Bey teşekkürler. İlk aldığım tuzlu/ekşi çiğ badem tadı hoş olmasa da tat alma konusunda ilk adımı attığım için beni mutlu etti açıkçası. Ancak değerlere baktığımda her şey normal görünüyor. Şöyle ki;

- 5 Nisan 2021 kavurma tarihli ve yeni öğüttüğüm kahve (A Roasting Lab/Colombia supreme)
- 17gr girdi 34-38gr arası çıktı
- 24-25 saniye
- Akış fare kuyruğu kalınlığında, renk karamelden daha koyu (taba rengi gibi?).

Veriler normal görünüyor ancak tabloya göre ekşi ve tuzlu tadı gidermek için daha ince öğütüp çözülme süresini artırmam gerekiyor sanırım. Kahveyi 18gr a çıkarttığımda ise posayı incelediğim zaman duş başlığının vidasının izi çıkmış oluyor ayrıca yaklaşık 10-12 saniye akış olmuyor. Bazen de posa duş başlığına yapışmış oluyor.

Sonuç olarak -siz daha iyi bilirsiniz tabi ama- 17gr kahve ideal gibi görünüyor. Mevcut değerleri bozmadan tadı nasıl iyileştirebilirim?

Ekleme : Bahsettiğim shot videosu. Rengine baktım da o kadar koyu değilmiş.


akışa baktığımda öğütümünüzün biraz kalın kaldığını görüyorum, öğütümü biraz inceltmelisiniz.
biraz daha fazla tamp yapmak da olumlu katkı sağlayacaktır.
kronometreyi kahve tuşuna basar basmaz çalıştırın, 24-25 sn ye çok takılmayın 30 sn lere kadar çıkabilirsiniz çok sorun teşkil etmez. önemli olan alacağınız tad.
 
akışa baktığımda öğütümünüzün biraz kalın kaldığını görüyorum, öğütümü biraz inceltmelisiniz.
biraz daha fazla tamp yapmak da olumlu katkı sağlayacaktır.
kronometreyi kahve tuşuna basar basmaz çalıştırın, 24-25 sn ye çok takılmayın 30 sn lere kadar çıkabilirsiniz çok sorun teşkil etmez. önemli olan alacağınız tad.
Merhaba,

Öğütümü biraz incelterek denediğimde süre 32sn civarına çıkıyor (hatta düğmeye bastığım andan itibaren sayarsak 43 saniyeyi buldu videoda).
Tampı yine özenerek, kürdanla topakları giderip kendi yaptığım leveler ile düzleştirip tamp yaptım.

IMG_20210413_115614.jpg

Ancak aldığım tat yine tuzlu ve ekşi. Benim ağzımın mı tadı yok acaba :) Ayrıca kremasız bir çıktı oldu.




Son olarak posa duş başlığına yapışmış olarak çıktı.

IMG_20210413_120234.jpg
 
Bu konuda çok kıymetli bilgiler var. Site girişine koyun, yeni başlayanlar bir okusun bence :)

Teşekkürler @darkspace @teyyaredenkahve
Katılıyorum. Deneyimli kahveperver arkadaşlarımız, yeni başlayanlar için A' dan Z' ye rehber niteliğinde bir şey -vakit bulabilirlerse- oluşturabilirler. Hem derli toplu bir kaynağımız olur hem de benzer sorulara harcanan vakit azalır. Çok uzun ve yorucu olacağı kesin ama tam bir amme hizmeti olur:giggle: Mesela; kullanılan terimler ve anlamları, neden hassas tartı kullanılıyor ve elzem mi? gibi. Bilgi kirliliğini önlemek için herkese değil de birikimiyle kendini kanıtlamış üyelere açık olabilir. Kitap, video ve daha bir çok içerik ve bilgilendirme de orada toparlanmış olur.
 
Geri
Üst