cayisse
Barista
Bugun posta kutuma colonna'nin gazetesinde yayimladigi bir yazi dustu ve merak edip okudum. Sizlerin de fikirlerini merak ettigim icin paylasmak istedim.
Flavour in Coffee
--
Flavour in Coffee
--
Kahve gibi kahvenin tadını tanımlayabilir misiniz?..bana ters geliyor kahve dediğiniz kahve gibi olmalı
Çok güzel soru. Üstte bahsedilen durumlar dışında meyvemsi aromalar da çikolatamsı ve yoğun gövdeli tatlar gibi kahvenin doğal tadı ise birini kahve gibi kahve diye kabul edip diğerini etmemek mantıklı değil. Ama hepimiz çok kavrulmuş ve aroması yok edilmiş geleneksel kahveyi zaman zaman "kahve gibi kahve" diye tanımlıyoruz. Alışkanlık.Kahve gibi kahvenin tadını tanımlayabilir misiniz?
Sıkıştırmak için değil cidden soruyorum.
F/p kahvesi diye geçiyor genelde.. cascavel verde, gildo neto, hambela denediklerim arasında…. Diğer uç ise brundi, damo ve Lot X,YZ vs gibi kahveler…..Kahve gibi kahvenin tadını tanımlayabilir misiniz?
Sıkıştırmak için değil cidden soruyorum.
Vişne ahududu limon baskın olunca kahve gibi kahve dılına çıkıp özel bir tad oluyor.. seveni vardır tabi ama bir toplantı sırasında, veya bir mola da veya araba sürerken bir kahve içeyim diyince bana hitap etmiyor bu meyva sularıÇok güzel soru. Üstte bahsedilen durumlar dışında meyvemsi aromalar da çikolatamsı ve yoğun gövdeli tatlar gibi kahvenin doğal tadı ise birini kahve gibi kahve diye kabul edip diğerini etmemek mantıklı değil. Ama hepimiz çok kavrulmuş ve aroması yok edilmiş geleneksel kahveyi zaman zaman "kahve gibi kahve" diye tanımlıyoruz. Alışkanlık.
Direkt belli tat hedeflenmiş, meyveye batırılmış diyeyim bu tarz kahveler fazla fermante kahveler gibi de olmuyor. Direkt belli oluyor, böyle bir kahve olduğunda anlaşılması çok zor değil inanın.Yazıda bunun nasıl yapıldığına dair metodlara pek girilmemiş lakin bu mesele son birkaç senedir çok fazla dönmeye başladı. Özellikle fermentasyon sürecinde kahveye tadı etkileyecek meyve v.b çeşitli şeylerle müdahale edebiliyorlar.
Ya da tadını belli bir meyveye odaklayabiliyorlar. Bunların çok fazla nitelikli bir çekirdekte uygulama olarak yaplacağını düşünmüyorum açıkcası.
Örneğin benim aşırı sevdiğim şarapçılıktan gelen bir metod olan anerobik fermantasyon görmüş kahvelerde bu haltı çok fazla yemeye elverişli bir alan var. Anerobik metodda soguk tanklarda kahve havasız bekletilirken gidiyorlar tankların içerisine ananas, şeftali mango aklınıza gelebilecek herhangi bir meyve atarak kahvenin fermente sürecini manipüle ederek belli bir tada varmasını sağlayabiliyorlar.
Aslında et pişirmek gibi düşünün uzun süreli saatler süren pişirmelerde et de tadını daha fazla manipüle edebileceğiniz bir imkan tanır ahçısına. Yemeğin kendisiyle oynarlar. Fermantasyon süreci de kahvenin tadına müdahale etmek için yetiştiricisine bu imkanı veriyor.
Ne kadar başarılı ne kadar başarısız bilemeyeceğim. Doğrudan öyle olduğunu bildiğim bir kahveyi deneyimlemedim ama fermentasyona giren kahvelerde bu tip müdaheleler artacaktır.
Bu tip çekirdekler geldiğinde biz paketlerde bu tat manipülasyonunu görüyor muyuz acaba? İnsan merak etmeden duramıyor.
Arabica çekirdeklerini yetiştirmek zorlaşırken bu metodlar robusta çekirdekler için uygulanabilirlik yaygınlığı da kazanabilir. Zamanla kahvenin serüveni çeşitlenirken nasıl bir yol izleyecek tahmin etmek zor...
Biraz daha zaman lazim gibiSasa Sestic - What's the problem with infused coffees
Sasa Sestic de bu konuya dair yeni bir yazı yayınlamış PDG'de. Oldukça güzel, tarafsız ve detaylı yazmış. Bu kahveleri anlama için ayrı test taktiği de vermiş.
İşin ilginci yarışmalarda böyle kahvelerin kazandığı da görülmüş, benim de deneyimlediğim Master of Cafe'deki gibi diskalifiye edildiği de.
Sektörde bir fikir birliği tam yokmuş gerçekten henüz.
Sasa Sestic - What's the problem with infused coffees
Sasa Sestic de bu konuya dair yeni bir yazı yayınlamış PDG'de. Oldukça güzel, tarafsız ve detaylı yazmış. Bu kahveleri anlama için ayrı test taktiği de vermiş.
İşin ilginci yarışmalarda böyle kahvelerin kazandığı da görülmüş, benim de deneyimlediğim Master of Cafe'deki gibi diskalifiye edildiği de.
Sektörde bir fikir birliği tam yokmuş gerçekten henüz.
hundredhousecoffee.com