• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Kulübü Ocak Probador Colectiva Kahve Alımı Tadım Konusu

Probador Kahve Alımından Memnun Musunuz?

  • Memnunum

    Oy: 17 77.3%
  • Memnun Değilim

    Oy: 5 22.7%

  • Kullanılan toplam oy
    22
  • Anket kapatılmış .

NoDRaC

Üye
Yönetici
Editör
Konum
İstanbul
İsim
Suat
Daha fazla  
İsim
Suat
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche, Comandante
Ekipmanlar
V60, Chemex, Kalita, Melodrip
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
gaziosmanpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
taksim
Kahve kulübü olarak Ocak ayı kahve alımını Probador Colectiva firmasından gerçekleştirdik. 2 doğal 1 yıkanmış kahve vardı pakette. Kahvelerin bilgisini konuya ekliyorum sizde deneyimlerinizi tariflerinizi bu konu altında paylaşırsanız tadım karşılaştırması yapabiliriz.

GUATEMALA EL BOQUERON - DOĞAL ESPRESSO / DEMLEME
ÇOK TATLI; MANGO, ANANAS VE ERİK TATLARI

Bölge: El Oriente, Santo Rosa Çiftlik: küçük üreticiler Rakım: 1600-1800m Cins: bourbon caturra, catuai , pache, İşlem: doğal Hasat: 2019
Bu Guatemala kahvesi adını yöresel bir doğa mucizesi olan El Boqueron, yani Büyük Ağız adı verilen, Dulce nehri tarafından ikiye yarılan dar bir kanyondan alır. Enfes kireçtaşından duvarlarından sarkan harika yosunlarıyla kanyon mavi kelebeklere, sinekkuşlarına ve uluyan maymunara ev sahipliği yapar.
El Oriente bölgesinde her biri ortalama 2 hektarlık bir araziye sahip olan pek çok küçük üreticinin kahvelerinden oluşan bu seçki özellikle Jalapa, Jutiapa, Santa Rosa, Zacapa ve Chiquimila altbölgelerinin ürünlerini içerir. Çiftlikler genellikle killi topraklar üzerinde yayılmıştır ve Ayarza Gölü etrafında sıralanır.
Kahveler en olgun hallerinde toplanır ve 20-30 gün aralığında kurumaya bırakılır. Bourbon, caturra, catuaie ve pache gibi çok çeşitli türleri içerir.

ETİYOPYA HALU BERİTİ – DOĞAL - ESPRESSO / DEMLEME
SON DERECE ÇİÇEKSİ VE MEYVEMSİ, NEKTARİN, MANGO
Bölge: Gedeb, Yirgacheffe Çiftlik: 750 küçük üretici Cins: heirloom Etiyopya türleri Yıkama İstasyonu: Halu Beriti Rakım: 2100-2300 m İşlem: Doğal Hasat: 2019
Halu Beriti Etiyopya’nın Gedeo Bölgesi’ndeki Gedeb altbölgesinde yer alır. Zaten Gedeo da ünlü Yirgacheffe ana bölgesinin bir parçasıdır. Halu Beriti Yıkama İstasyonu oldukça yeni bir işletmedir. 2014 yılında kurulmuştur ve kahvelerini topladıkları gün yemiş halinde buraya ulaştıran 750 küçük üreticiye hizmet vermektedir. Doğal işlenmiş kahveler yükseltilmiş Afrika tablalarında güneşli zamanlarda 8-15 gün, bulutlu ve kapalı havalarda ise 15-20 gün aralığında kurutulur.
Etiyopya kahveleri genellikle çiftlik düzeyinde değil ama Yıkama İstasyonu üzerinden takip edilebilir. Sayısız küçük üretici, ki çoğu 1⁄2 hektardan daha küçük topraklara sahiptir, kahvelerini yemiş halinde bu istasyonlara getirir ve kendilerine ürünlerinin ağırlığına göre belli bir fiyat ödenir. Bu kahveler daha sonra kimin kahvesinin hangi lot dahilinde yer aldığı farketmeksizin farklı lotlara ayrılır.
Arabika kahvesinin doğum yeri olmasının getirdiği efsanevi konumunun yanı sıra Etiyopya aynı zamanda Yirgacheffe ve Sidama bölgelerinin mikrobölgelerinde yetiştirilen ve her biri kendine has tatsal karakteristiklere sahip son derece çeşitli kahve türleriyle de üretici ülkeler arasında özel bir yere sahiptir. Yirgacheeffe’in yemyeşil ormanlık arazilerinde yetişen kahveler ayrıksı çiçeksi karakterleri, baskın tatlılıkları ve parlak asiditeleri ile öne çıkarken ülkenin kuzeydoğusundaki Harrar’ın daha çetin tabiat koşullarına da adapte olan kahveler ise geleneksel olarak çikolatamsı ve zengin tatlara sahiptir. İşleme metodu da, yıkanmış ya da doğal olması, bu bölgesel farklılıklara bir başka boyut ekler.
Etiyopya kahvelerinde pek çok orta ve güney Amerika kahvelerinde gördüğümüze benzer şekilde bir çiftlik kavramı bulmak imkânsızdır. Bunun başlıca nedeni 2008’den itibaren Etiyopya Hükümeti’nin ortalama 0.7 hektarlık küçük çiftliklere sahip olan ve dünyadaki kahve fiyatı dalgalanmaları karşısında son derece korunmasız kalan bu ufak yetiştiricileri korumak amacıyla Etiyopya Kahve Ticareti (Ethiopian Coffee Exchange) girişimine önayak olarak yeni bir sistem getirmiş olmasıdır. ECX çiftçilere mallarını sattıkları an ödeme yapılmasını sağlamıştır. ECX sayesinde ayrıca depolama, sınıflandırma, pazarlama ve ödeme süreçleri de çiftçinin lehine olacak şekilde düzenlemiştir. Bu sistem her ne kadar çiftçi lehine düzenlemelere imza attıysa da, Nitelikli kahve dünyasının alametifarikalarından olan izlenebilirlik açısından büyük gedikler açar. Yüzlerce farklı kahvenin aynı istasyonda işlenmesi kim tarafından üretildiği, çiftlik bilgisi vs. hakkında bilgilere ulaşmayı imkânsız kılar. Yine de bazı yıkama istasyonları bu sistemi bypass ederek kahvelerini kendileri ithal etmeyi başarmaktadır. Çok nadir de olsa çiftlik bilgilerine ulaşmak da mümkün olabilmektedir. Ülkede üretilen kahvelerin %90’ı bu sistem üzerinden geçer.

ETİYOPYA HALU BERİTİ – YIKANMIŞ - ESPRESSO / DEMLEME
GÜÇLÜ BİR MEYVE ASİDİTESİ, BERGAMOT, ŞEFTALİ, TATLI
Bölge: Gedeb, Yirgacheffe Çiftlik: 750 küçük üretici Cins: heirloom Etiyopya türleri Yıkama İstasyonu: Halu Beriti Rakım: 2100-2300 m İşlem: Yıkanmış Hasat: 2019
 
Deneyimlerim:
Etiyopya Halu Beriti Yıkanmış: Sıcak halde böyle biraz kırmızı meyveleri andırsada biraz soguyunca direk şeftali notası öne çıkıyor bu çok belirgin sonrasında böyle sanki çay içiyormuşum gibi şeftalili ice tea benzeri bir hal alıyor soguyunca. Asidite Olarak oldukça dengeli olduğunu söylebilirim.Gövde olarakta gayet iyi bir gövdeye sahip.

Etiyopya Halu Beriti Natural: Çok belirgin bir çilek asiditesine sahip bunu fincanın başlangıcından sonuna kadar net ve belirgin bir şekilde alabiliyorsunuz yıkanmışına göre asiditesi daha yüksek ve belirgin.

Guetemala El Boqueron: Sıcakken Mango ve Ananas notaları ile tam bir meyve bombası asiditesi çok yüksek değil ama notalar çok belirgin ona rağmen.Aynı zamanda çok tatlı bir çekirdek espressoda son zamanlardaki favori çekirdeklerimden biri oldu.Soguyuncada Sütlü Çikolataya dönüyor resmen :)

Kısaca ben kahvelerden oldukça memnun kaldım hepside iyiydi.
 
Hanüz açmadım, ama umarım bu tatları ben de deneyimlerim.
Çok Kör bir damak tadınız yoksa deneyimlersiniz :) Ama En belirgin Notalar Guetemala El Boqueronda öyle söyliyim en kör damak bile o ananas ve mango tadını ve tatlığı hissedebilir.
 
Etiyopya Halu Beriti Natural ilk denediğim kahve oldu. meyvemsi tatların cidden ön planda olduğu lezzetli bir kahve.
Guatamalayı denemek istiyordum ancak hanım öğütücüde başka bir kahve koymuş, haberim yoktu. harman olduğu için sadece onu deneyemedim şu an.
Kampanya dışı da hem ucuz olsun diye espresso için sipariş verdiğim Brazilya da güzel çıktı.
dolayısıyla genel anlamda Prodobar'dan memnun kaldım.
 
Etiyopya Halu Beriti Yıkanmış denedim,
V60 13/200 blooming sonrası 2 defada bitiriş. 3 dk.
İlk içişte acı bir tat geliyor, sanırım omniroasttan kaynaklı. O tadı ayırabilirseniz altından güzel bir şeftali tadı alabilirsiniz. Soğudukça şeftali tadı daha da belirginleşiyor.
Diğer kahveleri de bu postta paylaşacağım.
 
Guetemala El Boqueron, açtığım ilk paket ananası net aldım, demleme delter ile yaptım. Bakalım diğerlerini de merakla bekliyorum.
 
Etiyopya Halu Beriti doğal olanı espresso olarak tüketiyorum, 92 derece sıcaklıkta daha iyi sonuç veriyor. Genel olarak kahvelerden memnun kaldım.
 
Guetemala El Boqueron espresso'da ekşi bir tat verdiği için, V60 ile demliyorum. V60 performansını çok beğendim.
 
Son düzenleme:
Çekirdeklerde hafif bir acılık var gibi geldi bana. Omni roast olmasından mı bilemiyorum ama bir tık daha açık kavrulsa belki daha iyi sonuçlar verecek.
 
Çekirdeklerde hafif bir acılık var gibi geldi bana. Omni roast olmasından mı bilemiyorum ama bir tık daha açık kavrulsa belki daha iyi sonuçlar verecek.
evet o sorun diğer alımlarda da var, farklı zamanlarda aldığım çekirdeklerin bazılarında çok zorlandım
 
üzücü tabii... oysa örneğin Halu Beriti yıkanmış olanda arada müthiş sonuçlar çıktı mesela... aslında kırmızı şarap gibi müthiş lezzetli bir kahve fakat 250gr'lık paketin dörtte hatta beşte birinden ancak alabildim bu sonuçları... el boqueron da bal gibi tatlı çok hoş bir kahve, fakat onda da 1. ayın sonunda hala is kokan ve bitter tatlardan başka bir tat alamadığım çekirdeklerden, bir kaç gün evde açıkta kendi hallerinde havalandıktan sonra son iki üç partisinde alabildim o notaları... oysa her iki çekirdeği de probadorda dükkanda v60 ile yapılan demlemeleri tadarak ve çok beğenerek almıştım!
 
Çekirdeklerde hafif bir acılık var gibi geldi bana. Omni roast olmasından mı bilemiyorum ama bir tık daha açık kavrulsa belki daha iyi sonuçlar verecek.
Demleme Sıcaklıgını düşürün 92 Derecede yapın demlemeyi daha iyi bir sonuç elde edeceksiniz çekirdekte acılık yok aslında
 
Demleme Sıcaklıgını düşürün 92 Derecede yapın demlemeyi daha iyi bir sonuç elde edeceksiniz çekirdekte acılık yok aslında

hocam, ben 85 dereceye kadar indim. sonuc yine aynı. bu arada benim denediğim çekirdek yıkanmış olan.
 
hocam, ben 85 dereceye kadar indim. sonuc yine aynı. bu arada benim denediğim çekirdek yıkanmış olan.
Damak Tadınız çok açık kavrumlara alıştıgı içinde olabilir mesala banada Null un Wolichu natureli çok kötü gelmişti hiç kahve tadı alamamıştım :)
 
Demleme Sıcaklıgını düşürün 92 Derecede yapın demlemeyi daha iyi bir sonuç elde edeceksiniz çekirdekte acılık yok aslında

Öyle de denedim ama pek bi değişiklik yok gibi. Yani tamamen acı değil ama soğuyunca bile alttan alttan o acı tat hafif de olsa geliyor.
 
Arkadaşlar su faktörünü unutmayın! Hangi tekniği, ısıyı, vs denerseniz deneyin sonuçlar sudan suya çok değişiyor ve eğer evinizde kahvecilerdeki o özel filtrasyonlar yoksa orada aldığınız tatları tutturmanız çok zor... Geçenlerde adı sanı iyi bilinen bir firmanın deneyimli bir baristası, kendi çekirdeklerini dükkan dışında damacana sularla demlediklerinde tanıyamadıklarını, o tatları yakalayamadıklarını söyledi... Ki ben de benzer bir deneyimi usta bir kavurucunun bir avmdeki standlarında benim için damacana suyla demlediği kahve ile yaşamıştım... Demlediği kahve benim evde demlediklerimden çok daha kötüydü :)
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Arkadaşlar su faktörünü unutmayın! Hangi tekniği, ısıyı, vs denerseniz deneyin sonuçlar sudan suya çok değişiyor ve eğer evinizde kahvecilerdeki o özel filtrasyonlar yoksa orada aldığınız tatları tutturmanız çok zor... Geçenlerde adı sanı iyi bilinen bir firmanın deneyimli bir baristası, kendi çekirdeklerini dükkan dışında damacana sularla demlediklerinde tanıyamadıklarını, o tatları yakalayamadıklarını söyledi... Ki ben de benzer bir deneyimi usta bir kavurucunun bir avmdeki standlarında benim için damacana suyla demlediği kahve ile yaşamıştım... Demlediği kahve benim evde demlediklerimden çok daha kötüydü :)

Kavurucular demleme parametrelerini de sitelerine eklese keşke bize bir fikir verir aslında.
 
Geri
Üst