- Konum
- İstanbul
- İsim
- Suat
Daha fazla
- İsim
- Suat
- Espresso Makinesi
- Lelit Bianca
- Değirmen
- Niche, Comandante
- Ekipmanlar
- V60, Chemex, Kalita, Melodrip
- Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
- Evet
- Kahve Arkadaşlığı İl
- istanbul
- Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
- gaziosmanpaşa
- Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
- taksim
Kahve kulübü olarak Ocak ayı kahve alımını Probador Colectiva firmasından gerçekleştirdik. 2 doğal 1 yıkanmış kahve vardı pakette. Kahvelerin bilgisini konuya ekliyorum sizde deneyimlerinizi tariflerinizi bu konu altında paylaşırsanız tadım karşılaştırması yapabiliriz.
GUATEMALA EL BOQUERON - DOĞAL ESPRESSO / DEMLEME
ÇOK TATLI; MANGO, ANANAS VE ERİK TATLARI
Bölge: El Oriente, Santo Rosa Çiftlik: küçük üreticiler Rakım: 1600-1800m Cins: bourbon caturra, catuai , pache, İşlem: doğal Hasat: 2019
Bu Guatemala kahvesi adını yöresel bir doğa mucizesi olan El Boqueron, yani Büyük Ağız adı verilen, Dulce nehri tarafından ikiye yarılan dar bir kanyondan alır. Enfes kireçtaşından duvarlarından sarkan harika yosunlarıyla kanyon mavi kelebeklere, sinekkuşlarına ve uluyan maymunara ev sahipliği yapar.
El Oriente bölgesinde her biri ortalama 2 hektarlık bir araziye sahip olan pek çok küçük üreticinin kahvelerinden oluşan bu seçki özellikle Jalapa, Jutiapa, Santa Rosa, Zacapa ve Chiquimila altbölgelerinin ürünlerini içerir. Çiftlikler genellikle killi topraklar üzerinde yayılmıştır ve Ayarza Gölü etrafında sıralanır.
Kahveler en olgun hallerinde toplanır ve 20-30 gün aralığında kurumaya bırakılır. Bourbon, caturra, catuaie ve pache gibi çok çeşitli türleri içerir.
ETİYOPYA HALU BERİTİ – DOĞAL - ESPRESSO / DEMLEME
SON DERECE ÇİÇEKSİ VE MEYVEMSİ, NEKTARİN, MANGO
Bölge: Gedeb, Yirgacheffe Çiftlik: 750 küçük üretici Cins: heirloom Etiyopya türleri Yıkama İstasyonu: Halu Beriti Rakım: 2100-2300 m İşlem: Doğal Hasat: 2019
Halu Beriti Etiyopya’nın Gedeo Bölgesi’ndeki Gedeb altbölgesinde yer alır. Zaten Gedeo da ünlü Yirgacheffe ana bölgesinin bir parçasıdır. Halu Beriti Yıkama İstasyonu oldukça yeni bir işletmedir. 2014 yılında kurulmuştur ve kahvelerini topladıkları gün yemiş halinde buraya ulaştıran 750 küçük üreticiye hizmet vermektedir. Doğal işlenmiş kahveler yükseltilmiş Afrika tablalarında güneşli zamanlarda 8-15 gün, bulutlu ve kapalı havalarda ise 15-20 gün aralığında kurutulur.
Etiyopya kahveleri genellikle çiftlik düzeyinde değil ama Yıkama İstasyonu üzerinden takip edilebilir. Sayısız küçük üretici, ki çoğu 1⁄2 hektardan daha küçük topraklara sahiptir, kahvelerini yemiş halinde bu istasyonlara getirir ve kendilerine ürünlerinin ağırlığına göre belli bir fiyat ödenir. Bu kahveler daha sonra kimin kahvesinin hangi lot dahilinde yer aldığı farketmeksizin farklı lotlara ayrılır.
Arabika kahvesinin doğum yeri olmasının getirdiği efsanevi konumunun yanı sıra Etiyopya aynı zamanda Yirgacheffe ve Sidama bölgelerinin mikrobölgelerinde yetiştirilen ve her biri kendine has tatsal karakteristiklere sahip son derece çeşitli kahve türleriyle de üretici ülkeler arasında özel bir yere sahiptir. Yirgacheeffe’in yemyeşil ormanlık arazilerinde yetişen kahveler ayrıksı çiçeksi karakterleri, baskın tatlılıkları ve parlak asiditeleri ile öne çıkarken ülkenin kuzeydoğusundaki Harrar’ın daha çetin tabiat koşullarına da adapte olan kahveler ise geleneksel olarak çikolatamsı ve zengin tatlara sahiptir. İşleme metodu da, yıkanmış ya da doğal olması, bu bölgesel farklılıklara bir başka boyut ekler.
Etiyopya kahvelerinde pek çok orta ve güney Amerika kahvelerinde gördüğümüze benzer şekilde bir çiftlik kavramı bulmak imkânsızdır. Bunun başlıca nedeni 2008’den itibaren Etiyopya Hükümeti’nin ortalama 0.7 hektarlık küçük çiftliklere sahip olan ve dünyadaki kahve fiyatı dalgalanmaları karşısında son derece korunmasız kalan bu ufak yetiştiricileri korumak amacıyla Etiyopya Kahve Ticareti (Ethiopian Coffee Exchange) girişimine önayak olarak yeni bir sistem getirmiş olmasıdır. ECX çiftçilere mallarını sattıkları an ödeme yapılmasını sağlamıştır. ECX sayesinde ayrıca depolama, sınıflandırma, pazarlama ve ödeme süreçleri de çiftçinin lehine olacak şekilde düzenlemiştir. Bu sistem her ne kadar çiftçi lehine düzenlemelere imza attıysa da, Nitelikli kahve dünyasının alametifarikalarından olan izlenebilirlik açısından büyük gedikler açar. Yüzlerce farklı kahvenin aynı istasyonda işlenmesi kim tarafından üretildiği, çiftlik bilgisi vs. hakkında bilgilere ulaşmayı imkânsız kılar. Yine de bazı yıkama istasyonları bu sistemi bypass ederek kahvelerini kendileri ithal etmeyi başarmaktadır. Çok nadir de olsa çiftlik bilgilerine ulaşmak da mümkün olabilmektedir. Ülkede üretilen kahvelerin %90’ı bu sistem üzerinden geçer.
ETİYOPYA HALU BERİTİ – YIKANMIŞ - ESPRESSO / DEMLEME
GÜÇLÜ BİR MEYVE ASİDİTESİ, BERGAMOT, ŞEFTALİ, TATLI
Bölge: Gedeb, Yirgacheffe Çiftlik: 750 küçük üretici Cins: heirloom Etiyopya türleri Yıkama İstasyonu: Halu Beriti Rakım: 2100-2300 m İşlem: Yıkanmış Hasat: 2019