Strider the Roaster
Barista
- İsim
- Osman
Daha fazla
- İsim
- Osman
Arkadaşlar selam, kahve kavurma hakkında ilk paylaşımımı size 'Kahvede Turning Point' hakkında yapacağım.
'Turning Point' kahvemiz kazana girdikten sonra kazanın ısı düşüşünün sonlanması ile kazana giren kahvenin aralarında ısı dengesini yakaladığı noktadır.
Bildiğiniz üzere kahvemizi kavurmaya başlamak için kendimize kahveyi kazana sokmadan önce bir kazan ısısı seçeriz. Bu ısıyı neye göre kararlaştırabileceğinizi bilmek istiyorsanız bu birçok elemente dayanır diyebilirim. Şimdilik genel manada bir fikrinizin oluşması için size bu elementlerden bir kaçını söyleyeyim. Kahvemizi kazana sokmadan önce kazan ısısında karar kılabilmemiz için :
1- Kaç Kg kahvenin kavrulacağını
2- Bu kahvenin yoğunluğunu (kütle/hacim)
3- Kahve çekirdeklerinin büyüklüğünü
4- Kazana girecek kahve kütlesinin sıcaklığını
5- Kullandığımız enerji kaynağının gücünü
6- Kazan metalimizin enerjiyi ne kadar ve nasıl iletebildiğini(Kazan Kalınlığını) (Alaşımını)
7-Turning point noktası olarak ne istediğimizi
8-Hepsinden önemlisi 'Turning point' diye bir şeyin gerçek olmadığını.
9-Kazanımızı ısıtırken her zaman belli bir protokolde istikrarlı bir şekilde aynı sürede aynı enerji ile ısıtmayı bilmemiz bizim yararımıza olacaktır.
------—--------------------------------------------------------------
1-) Kavuracağımız her kahvenin ağırlığının kaydını tutabilmek ve son üründe istikrar sağlamak adına süreklilik teşkil etmesi son derece önemlidir. Bunu belirlemek için kavurma makinemizin kapasitesinin %80'i güvenli alandır.
2-)Kavuracağımız kahvenin yoğunluklarının da kaydını tutmak ve profillerimizi bu yoğunluklara göre ayarlamak da bir gerekliliktir, böylelikle turning pointimizi tahmin edebilir (bilebilir) ve kavurma işlemimizin ilerleyen safhalarında uygulayacağımız enerji miktarını istikrarla yönetebilir ve farklı yoğunluklardaki kahveleri aynı aşamalardan doğru bir şekilde geçirebiliriz.
3-)Kahve çekirdeklerinin büyüklüğü kavrulan kahvelerin ısıyı alma ve iletme bakımından ortaya çıkardığı iş hakkında bize bilgi verir(büyük çekirdekler büyük kütle demektir, kütlenin büyümesi ise yoğunluğun azalması anlamına gelir), ayrıca kütlesi büyüyen çekirdekler kazan demiri ve kazandan geçen hava ile daha fazla temas anlamına gelir. Aynı zamanda kazandaki 'Probe' (ısıyı ölçen) 'a daha fazla temas anlamına gelir.
4-) Kazana girecek kahve çekirdeğinin sıcaklığını bilmemiz' Turning point' ile 'Kahve kütlesinin' kazana giriş ısısı arasındaki sıcaklık farkını bilebilmemiz için önemlidir. Böylelikle kahve kazana girdikten sonra 'Turning Point' e ulaşana kadar geçen zaman içindr ısısının ne kadar yükseldiğini bilebilir ve ona göre ayarlarda değişiklik yapabiliriz.
5-) Kullandığımız enerji kaynağının gücünü bilmek bize kahve çekirdeklerine geçen süre içinde ne kadar ısı verdiğimizi, verebileceğimizi bildirir, böylece deneme yanılma yerine küçük matematiksel hesaplar ile 'Rate of rise' ımızda değişiklikler yapabiliriz. Bunu öğrenmenin en iyi yolu kavurma makinemizi üreten firmaya danışmaktır. Kullanılan ateş türü(gaz vs türü), ocağın kaç gözlü olduğu gibi bilgilerle bunu kendimiz de hesaplayabiliriz.
6-) Kazan metalimizin geçen süre içinde enerji iletme katsayısını da makinemizi üreten firmadan veya alaşımını biliyorsak internetten öğrenebiliriz.
7-) Kahvemizin Turning pointte kaç derecede olmasını istediğimizi ve makinemizin ayarlarını ona göre ayarlamayı bilmemiz gerekmektedir, bu profesyonel olmanın bir şartıdır, gerekli bilgileri istikrarlı bir şekilde toplayarak ve 'Drying Phase' 'Kurutma Aşamasında' ne kadar hızlı devam edeceğimize karar verip kavurmalarımızı bu şekilde tayin etmeliyiz.
8- 'Turning Point' konseptinin aslında varolmadığını bilmeliyiz. Kahve kazana girdiğinden itibaren sürekli ısısını arttırmaktadır. Bize makine tarafından verilen bilginin aksine kahve kazana girdiğinde yüksek olan ısısı düşmez, yüksek olan ısı aslında bizim kazanımızın ısısıdır, düşen ısı kazandan kahve çekirdeklerine geçen ısıdır. Kahve çekirdeklerinin ısısı kazana girdiğinden itibaren son ürüne kadar sürekli artış gösterir.
9-)Kazanımızı her zaman aynı şekilde aynı sürede ısıtmamız bize Turning point sürekliliği için gerekmektedir. Benim tavsiyem kazanı düşük ateşte orta fan güç ayarı ile en az 20dakika ısıtmanızdır, bu protokolü kendi kazan boyutunuza, alaşımına, vs ayarlamanızı öneririm. Yüksek güçte fan kullanmanızı önermem. Kazanımızı ısıtırken zaman ölçüsü çok önemlidir, çünkü zaman kazanımızın ısıyı emmesi için gereklidir, kısa zamanda örneğin kazanımızı 200 derece celciusa ulaştırabiliriz ama bu aslında sadece probe tarafından okunan bilgidir. Bizi yanıltabilir.

'Turning Point' kahvemiz kazana girdikten sonra kazanın ısı düşüşünün sonlanması ile kazana giren kahvenin aralarında ısı dengesini yakaladığı noktadır.
Bildiğiniz üzere kahvemizi kavurmaya başlamak için kendimize kahveyi kazana sokmadan önce bir kazan ısısı seçeriz. Bu ısıyı neye göre kararlaştırabileceğinizi bilmek istiyorsanız bu birçok elemente dayanır diyebilirim. Şimdilik genel manada bir fikrinizin oluşması için size bu elementlerden bir kaçını söyleyeyim. Kahvemizi kazana sokmadan önce kazan ısısında karar kılabilmemiz için :
1- Kaç Kg kahvenin kavrulacağını
2- Bu kahvenin yoğunluğunu (kütle/hacim)
3- Kahve çekirdeklerinin büyüklüğünü
4- Kazana girecek kahve kütlesinin sıcaklığını
5- Kullandığımız enerji kaynağının gücünü
6- Kazan metalimizin enerjiyi ne kadar ve nasıl iletebildiğini(Kazan Kalınlığını) (Alaşımını)
7-Turning point noktası olarak ne istediğimizi
8-Hepsinden önemlisi 'Turning point' diye bir şeyin gerçek olmadığını.
9-Kazanımızı ısıtırken her zaman belli bir protokolde istikrarlı bir şekilde aynı sürede aynı enerji ile ısıtmayı bilmemiz bizim yararımıza olacaktır.
------—--------------------------------------------------------------
1-) Kavuracağımız her kahvenin ağırlığının kaydını tutabilmek ve son üründe istikrar sağlamak adına süreklilik teşkil etmesi son derece önemlidir. Bunu belirlemek için kavurma makinemizin kapasitesinin %80'i güvenli alandır.
2-)Kavuracağımız kahvenin yoğunluklarının da kaydını tutmak ve profillerimizi bu yoğunluklara göre ayarlamak da bir gerekliliktir, böylelikle turning pointimizi tahmin edebilir (bilebilir) ve kavurma işlemimizin ilerleyen safhalarında uygulayacağımız enerji miktarını istikrarla yönetebilir ve farklı yoğunluklardaki kahveleri aynı aşamalardan doğru bir şekilde geçirebiliriz.
3-)Kahve çekirdeklerinin büyüklüğü kavrulan kahvelerin ısıyı alma ve iletme bakımından ortaya çıkardığı iş hakkında bize bilgi verir(büyük çekirdekler büyük kütle demektir, kütlenin büyümesi ise yoğunluğun azalması anlamına gelir), ayrıca kütlesi büyüyen çekirdekler kazan demiri ve kazandan geçen hava ile daha fazla temas anlamına gelir. Aynı zamanda kazandaki 'Probe' (ısıyı ölçen) 'a daha fazla temas anlamına gelir.
4-) Kazana girecek kahve çekirdeğinin sıcaklığını bilmemiz' Turning point' ile 'Kahve kütlesinin' kazana giriş ısısı arasındaki sıcaklık farkını bilebilmemiz için önemlidir. Böylelikle kahve kazana girdikten sonra 'Turning Point' e ulaşana kadar geçen zaman içindr ısısının ne kadar yükseldiğini bilebilir ve ona göre ayarlarda değişiklik yapabiliriz.
5-) Kullandığımız enerji kaynağının gücünü bilmek bize kahve çekirdeklerine geçen süre içinde ne kadar ısı verdiğimizi, verebileceğimizi bildirir, böylece deneme yanılma yerine küçük matematiksel hesaplar ile 'Rate of rise' ımızda değişiklikler yapabiliriz. Bunu öğrenmenin en iyi yolu kavurma makinemizi üreten firmaya danışmaktır. Kullanılan ateş türü(gaz vs türü), ocağın kaç gözlü olduğu gibi bilgilerle bunu kendimiz de hesaplayabiliriz.
6-) Kazan metalimizin geçen süre içinde enerji iletme katsayısını da makinemizi üreten firmadan veya alaşımını biliyorsak internetten öğrenebiliriz.
7-) Kahvemizin Turning pointte kaç derecede olmasını istediğimizi ve makinemizin ayarlarını ona göre ayarlamayı bilmemiz gerekmektedir, bu profesyonel olmanın bir şartıdır, gerekli bilgileri istikrarlı bir şekilde toplayarak ve 'Drying Phase' 'Kurutma Aşamasında' ne kadar hızlı devam edeceğimize karar verip kavurmalarımızı bu şekilde tayin etmeliyiz.
8- 'Turning Point' konseptinin aslında varolmadığını bilmeliyiz. Kahve kazana girdiğinden itibaren sürekli ısısını arttırmaktadır. Bize makine tarafından verilen bilginin aksine kahve kazana girdiğinde yüksek olan ısısı düşmez, yüksek olan ısı aslında bizim kazanımızın ısısıdır, düşen ısı kazandan kahve çekirdeklerine geçen ısıdır. Kahve çekirdeklerinin ısısı kazana girdiğinden itibaren son ürüne kadar sürekli artış gösterir.
9-)Kazanımızı her zaman aynı şekilde aynı sürede ısıtmamız bize Turning point sürekliliği için gerekmektedir. Benim tavsiyem kazanı düşük ateşte orta fan güç ayarı ile en az 20dakika ısıtmanızdır, bu protokolü kendi kazan boyutunuza, alaşımına, vs ayarlamanızı öneririm. Yüksek güçte fan kullanmanızı önermem. Kazanımızı ısıtırken zaman ölçüsü çok önemlidir, çünkü zaman kazanımızın ısıyı emmesi için gereklidir, kısa zamanda örneğin kazanımızı 200 derece celciusa ulaştırabiliriz ama bu aslında sadece probe tarafından okunan bilgidir. Bizi yanıltabilir.

Son düzenleme: