Kafama takılan merak ettiğim bir kaç soruyu sormak istiyorum?
SCA Kahve kavurma eğitim içeriği standart mı?
SCA Kavurma eğitimi ücreti eğitmene bağlı olarak değişiyor mu? A kişi ile B kişinin eğitim ücreti standart mı?
Kahveye dair bilgisi sadece dışarıda kahve içmek olan biri bu eğitimle kahve kavurabilir mi?
SCA Kahve kavurma eğitimi içerisinde kavrulan yeşil çekirdeği anlamak için bir eğitim içeriği mevcut mu? Yani isimsiz bir bir avuç yeşil çekirdeği eline aldığında çekirdeği arabica veya robusta olup olmadığını hangi varyete olup olmadığını anlayabilir mi?
SCA Kahve kavurma eğitimi alan bir kişi her türlü kahveyi kavurabilir mi? Kendisini geliştirmeye devam etmesi gerekir mi?
Siz SCA eğitimi almış biri olarak, sizce biraz okuma araştırma ile bilgi edinip eğitime vereceğiniz para ile yeşil çekirdek alıp bunları kavurarak deneyimleyerek aynı beceriye sahip olabilir miydiniz?
Elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım.
1) Müfredat belirli ve merkezden gelen online sınav müfredat üstüne olduğu için bu sorunun cevabı evet.
2) Eğitimcilerin daha iyi cevaplayacağı bir soru ücret konusu. Ben şerif hocadan almıştım siteye girdim sepete attım ödedim

Bilgim o kadar.
3) Sca Roasting tek başına kavurmayı öğretiyor. Sca green coffee ve Sca sensory skills eğitimleri tamamlayıcı unsurlar. Bu eğitimleri aslı hanım veriyor.
4) Diğer üç soruyu birleştirip cevaplamak istiyorum. Çünkü burada kişisel yorumum devreye girecek ve sadece benim görüşümü yansıtır. Sca'nın değil alakam da yok zaten
Önceki iş yerlerimden ötürü bugüne kadar daha önce bırakın espresso makinasını kullanmayı espressoyu hayatı boyunca görmemiş yüzlerce kişiye barista eğitimi verip mesleğe kazandırdım. Ve bunu türkiyenin neredeyse her yerinde yaptım. 3 sene boyunca mesleğim buydu.
Bunu anlatmamın sebebi şu. Bu tarz eğitimlerde meraklı biriyseniz ve belirli bir zeka seviyesine sahipseniz teorik olarak çok fazla bir eksiğiniz kalmaz ama pratikte tecrübe kazanmak her meslekte olduğu gibi zaman ve zahmet meselesidir.
Bu eğitimin sonunda kahve kavurabilir mi? evet. Her türlü kahveyi kavurabilir mi? evet. Kusursuz kavurur mu? Kişiden kişiye değişir. Çok fazla kavurma eğitimine şahit oldum kimse kimseye benzemiyordu.
Biraz okuma araştırma ile bilgi edinip eğitime vereceği para ile yeşil çekirdek alıp bunları kavurarak deneyimleyerek aynı beceriye sahip olabilir mi ? evet ben oldum ona rağmen eğitim aldım. Hobby olarak yapacak kişi için hiç gerek yok ama profesyonel olmak isteyen kişi bir kavurmahanenin profesyonel havasını koklaması lazım. Teori pratiğin yanında hiç bir şey bu konuda. Bu baristalık içinde geçerli kavurma içinde. Evde 5 dakikada mükemmel bir shot almakla cafede 5 dakikada 10 tane mükemmel shot alıp o sırada müşterilerle sohbet edip, bar içerisindeki düzeni sağlamak adına gözünün sürekli stoklarında olması ve oturanların surat ifadesinden memnuniyetlerini ölçmek arasındaki fark teori değil tecrübedir. Kavurmada da birbirinden farklı miktarlarda gelen çeşit çeşit siparişi doğru iş planıyla çekirdeği hızlı ama doğru şekilde kavurup bir an önce paketlemeye teslim edip öğleden sonraki kargoya yetiştirebilmekle evdeki kavurma deneyimi arasında da tecrübe farkı var.
Umarım açıklayıcı olmuştur Suat hocam.