• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Zümrüt Karaca olarak seçildi. Bu konudan Eylül ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.

Kahve kavuran adam, Bağdat, 1959

ykselbsy

İyi Bilinen Üye
Konum
Ankara
İsim
Yüksel
Daha fazla  
İsim
Yüksel
Değirmen
Sözen , Timemore C2
Ekipmanlar
Mokapot , V60 , French Press
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Keçiören
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Çankaya
@cagrierdogan hocam epeydir merak ediyordum başlık açılmışken sorayım , profil fotonuzdaki amca kimdir acaba?
 

kahve123

Aktif Üye
Bu tarihte degassing yok muydu acaba?
Belgeselde de görmüştüm Somali'de halk hemen kavurup içiyordu. Tad profili hemen yerine geliyor mu? Bizim bilmediğiniz detay nedir?
 

ykselbsy

İyi Bilinen Üye
Konum
Ankara
İsim
Yüksel
Daha fazla  
İsim
Yüksel
Değirmen
Sözen , Timemore C2
Ekipmanlar
Mokapot , V60 , French Press
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Keçiören
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Çankaya
somalili halk bizim kadar takılmıyodur bence :D
Bu tarihte degassing yok muydu acaba?
Belgeselde de görmüştüm Somali'de halk hemen kavurup içiyordu. Tad profili hemen yerine geliyor mu? Bizim bilmediğiniz detay nedir?
 

Yirgacheffe

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul
İsim
Necdet
Daha fazla  
İsim
Necdet
Espresso Makinesi
Lelit Bianca, Simonelli Musica
Değirmen
Mahlkonig Vario-W, Comandante, Xeoleo vs
Ekipmanlar
V60, Chemex, Aeropress, Mokapot, Hario Mocca vs
Bu tarihte degassing yok muydu acaba?
Belgeselde de görmüştüm Somali'de halk hemen kavurup içiyordu. Tad profili hemen yerine geliyor mu? Bizim bilmediğiniz detay nedir?

Hep yeni icatlar bunlar. :D

Kahvenin yer aldığı tüm kültürler, kadim uygulamaları gereği kahveyi yakma derecesinde kavurur, çekirdeğin bazen soğumasını bekleyerek, bazen de soğumasını beklemeden havan gibi bir araçla öğüterek hemencecik tüketir.
 

Yirgacheffe

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul
İsim
Necdet
Daha fazla  
İsim
Necdet
Espresso Makinesi
Lelit Bianca, Simonelli Musica
Değirmen
Mahlkonig Vario-W, Comandante, Xeoleo vs
Ekipmanlar
V60, Chemex, Aeropress, Mokapot, Hario Mocca vs
@presto @Yirgacheffe öğütünce gaz salınımı hızlanıyor ama uygun hale gelene kadar bekliyorlar mıydı, meçhul.


Türkiye hariç olmak üzere, kahve kültürü toplumları diyebileceğimiz toplumlarda kahve kavurma minimal alanlara indirgenmiş bir olaydır. Örneğin aile, dost meclisi gibi ortamlarda ritüelin bir parçası olarak kavrulur, öğütülür ve aynı mekan içerisinde tüketilir. Bu durum Meksika'da, Peru'da, Kolombiya'da, Yemen'de, Kenya'da, Etiyopya'da vs bu şekilde. Eğitim seviyesinin artması, yöresel kültürlerin zayıflaması, dışa göç verilmesi gibi hususlar nedeniyle bahsettiğim uygulamaların zamanla azalmasını bir kenara bırakırsak, saydığım yerlerde kadim uygulamalar hala yaşatılmaktadır. Bu kültürler arasında Türkiye farklı bir yerdedir. Zira 1. Dünya Savaşı sonrasında özellikle de Mehmet Efendi gibi ulusal şirketlerin de etkisiyle Türk aileleri evde kahve kavurma olayını terk etmiştir. Bu sebeple bu gibi süreçlere meçhul gözüyle bakmamız normal.

Netice itibariyle gaz salınımı, profil gibi yaklaşımlar kahve tarihine göre yeni şeylerdir.
 

bllyldz9

İyi Bilinen Üye
Bu tarihte degassing yok muydu acaba?
Belgeselde de görmüştüm Somali'de halk hemen kavurup içiyordu. Tad profili hemen yerine geliyor mu? Bizim bilmediğiniz detay nedir?
degass yok :)
kahveyi kavuruyor biraz kömür kıvamında; yanda bakır havanı var farkettiyseniz, orda dövüyor (şimdiki öğütme işlemi) ; etrafında da ibrikler var, o ibriklerde kaynatıp büyükten küçüğe doğru süzerek aktarıyorlar kahveyi; böyle 4-5 tur kaynatılıyor. ortaya çıkan kahveye de ''mırra'' diyorlar..

not: mırrayı şimdilerde urfada mardinde nescafe classicten yapıyorlar, giderseniz hiç boşuna içmeyin diye söylüyorum..
 

Duder

Aktif Üye
Türkiye hariç olmak üzere, kahve kültürü toplumları diyebileceğimiz toplumlarda kahve kavurma minimal alanlara indirgenmiş bir olaydır. Örneğin aile, dost meclisi gibi ortamlarda ritüelin bir parçası olarak kavrulur, öğütülür ve aynı mekan içerisinde tüketilir. Bu durum Meksika'da, Peru'da, Kolombiya'da, Yemen'de, Kenya'da, Etiyopya'da vs bu şekilde. Eğitim seviyesinin artması, yöresel kültürlerin zayıflaması, dışa göç verilmesi gibi hususlar nedeniyle bahsettiğim uygulamaların zamanla azalmasını bir kenara bırakırsak, saydığım yerlerde kadim uygulamalar hala yaşatılmaktadır. Bu kültürler arasında Türkiye farklı bir yerdedir. Zira 1. Dünya Savaşı sonrasında özellikle de Mehmet Efendi gibi ulusal şirketlerin de etkisiyle Türk aileleri evde kahve kavurma olayını terk etmiştir. Bu sebeple bu gibi süreçlere meçhul gözüyle bakmamız normal.

Netice itibariyle gaz salınımı, profil gibi yaklaşımlar kahve tarihine göre yeni şeylerdir.
Annem 65 yaşında, her sabah 3 Türk kahvesi içmeden ayılamaz. Bi sabah ona kahve yaparken, çocukluğumda annem de böyle öğütürdü kahvesini dedi. Tahminimce o kültürlerin son demleri o dönemlere denk gelecektir.

Degass olayında ise basınç altında yapılmayan demlerde kahve fizik kanunları gereği gazı bayağı bir salıyor zaten, tamamen olmuyor evet ama, bloomdaki köpürmeler bile bunun parçası. Espresso'da daha uzun bekleme sürelerinin olması sebebi basınç altında bu gazların kaçma fırsatı yakalayamaması. Yirgacheffe'nin anlattığı ortamlarda olay zaten kahvenin kalitesinden ziyade sosyal ve kültürel tarafı, dolayısıyla kimsenin salladığı yoktu tabii :).
 

Minyak

İyi Bilinen Üye
Konum
Ankara
İsim
Minyak Coffee House
Daha fazla  
İsim
Minyak Coffee House

Resmin üzerinde biraz oynadım.
 

Ekli dosyalar

  • osmanlıKahve.jpg
    osmanlıKahve.jpg
    127.1 KB · Görüntüleme: 27
Üst