• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Tetra N Roastery olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve kavuran adam, Bağdat, 1959

@cagrierdogan hocam epeydir merak ediyordum başlık açılmışken sorayım , profil fotonuzdaki amca kimdir acaba?
 
Bu tarihte degassing yok muydu acaba?
Belgeselde de görmüştüm Somali'de halk hemen kavurup içiyordu. Tad profili hemen yerine geliyor mu? Bizim bilmediğiniz detay nedir?
 
somalili halk bizim kadar takılmıyodur bence :D
Bu tarihte degassing yok muydu acaba?
Belgeselde de görmüştüm Somali'de halk hemen kavurup içiyordu. Tad profili hemen yerine geliyor mu? Bizim bilmediğiniz detay nedir?
 
Bu tarihte degassing yok muydu acaba?
Belgeselde de görmüştüm Somali'de halk hemen kavurup içiyordu. Tad profili hemen yerine geliyor mu? Bizim bilmediğiniz detay nedir?

Hep yeni icatlar bunlar. :D

Kahvenin yer aldığı tüm kültürler, kadim uygulamaları gereği kahveyi yakma derecesinde kavurur, çekirdeğin bazen soğumasını bekleyerek, bazen de soğumasını beklemeden havan gibi bir araçla öğüterek hemencecik tüketir.
 
@presto @Yirgacheffe öğütünce gaz salınımı hızlanıyor ama uygun hale gelene kadar bekliyorlar mıydı, meçhul.


Türkiye hariç olmak üzere, kahve kültürü toplumları diyebileceğimiz toplumlarda kahve kavurma minimal alanlara indirgenmiş bir olaydır. Örneğin aile, dost meclisi gibi ortamlarda ritüelin bir parçası olarak kavrulur, öğütülür ve aynı mekan içerisinde tüketilir. Bu durum Meksika'da, Peru'da, Kolombiya'da, Yemen'de, Kenya'da, Etiyopya'da vs bu şekilde. Eğitim seviyesinin artması, yöresel kültürlerin zayıflaması, dışa göç verilmesi gibi hususlar nedeniyle bahsettiğim uygulamaların zamanla azalmasını bir kenara bırakırsak, saydığım yerlerde kadim uygulamalar hala yaşatılmaktadır. Bu kültürler arasında Türkiye farklı bir yerdedir. Zira 1. Dünya Savaşı sonrasında özellikle de Mehmet Efendi gibi ulusal şirketlerin de etkisiyle Türk aileleri evde kahve kavurma olayını terk etmiştir. Bu sebeple bu gibi süreçlere meçhul gözüyle bakmamız normal.

Netice itibariyle gaz salınımı, profil gibi yaklaşımlar kahve tarihine göre yeni şeylerdir.
 
Bu tarihte degassing yok muydu acaba?
Belgeselde de görmüştüm Somali'de halk hemen kavurup içiyordu. Tad profili hemen yerine geliyor mu? Bizim bilmediğiniz detay nedir?
degass yok :)
kahveyi kavuruyor biraz kömür kıvamında; yanda bakır havanı var farkettiyseniz, orda dövüyor (şimdiki öğütme işlemi) ; etrafında da ibrikler var, o ibriklerde kaynatıp büyükten küçüğe doğru süzerek aktarıyorlar kahveyi; böyle 4-5 tur kaynatılıyor. ortaya çıkan kahveye de ''mırra'' diyorlar..

not: mırrayı şimdilerde urfada mardinde nescafe classicten yapıyorlar, giderseniz hiç boşuna içmeyin diye söylüyorum..
 
Türkiye hariç olmak üzere, kahve kültürü toplumları diyebileceğimiz toplumlarda kahve kavurma minimal alanlara indirgenmiş bir olaydır. Örneğin aile, dost meclisi gibi ortamlarda ritüelin bir parçası olarak kavrulur, öğütülür ve aynı mekan içerisinde tüketilir. Bu durum Meksika'da, Peru'da, Kolombiya'da, Yemen'de, Kenya'da, Etiyopya'da vs bu şekilde. Eğitim seviyesinin artması, yöresel kültürlerin zayıflaması, dışa göç verilmesi gibi hususlar nedeniyle bahsettiğim uygulamaların zamanla azalmasını bir kenara bırakırsak, saydığım yerlerde kadim uygulamalar hala yaşatılmaktadır. Bu kültürler arasında Türkiye farklı bir yerdedir. Zira 1. Dünya Savaşı sonrasında özellikle de Mehmet Efendi gibi ulusal şirketlerin de etkisiyle Türk aileleri evde kahve kavurma olayını terk etmiştir. Bu sebeple bu gibi süreçlere meçhul gözüyle bakmamız normal.

Netice itibariyle gaz salınımı, profil gibi yaklaşımlar kahve tarihine göre yeni şeylerdir.
Annem 65 yaşında, her sabah 3 Türk kahvesi içmeden ayılamaz. Bi sabah ona kahve yaparken, çocukluğumda annem de böyle öğütürdü kahvesini dedi. Tahminimce o kültürlerin son demleri o dönemlere denk gelecektir.

Degass olayında ise basınç altında yapılmayan demlerde kahve fizik kanunları gereği gazı bayağı bir salıyor zaten, tamamen olmuyor evet ama, bloomdaki köpürmeler bile bunun parçası. Espresso'da daha uzun bekleme sürelerinin olması sebebi basınç altında bu gazların kaçma fırsatı yakalayamaması. Yirgacheffe'nin anlattığı ortamlarda olay zaten kahvenin kalitesinden ziyade sosyal ve kültürel tarafı, dolayısıyla kimsenin salladığı yoktu tabii :).
 

Resmin üzerinde biraz oynadım.
 

Ekli dosyalar

  • osmanlıKahve.jpg
    osmanlıKahve.jpg
    127.1 KB · Görüntüleme: 28
Geri
Üst