• Eylül
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı gelmesi ile birlikte Kahve Kulübü kahve alım anketini sonuçlandırdık. Sizlerin oyları ile belirlenecn firmadan Ekim ayı toplu kahve alımı yapılacak.
    Ekim ayı Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı unutmayın.

Kahve İçin Bardak Seçimi

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Editör
Kahveyi nasıl bir bardakta içiyorsunuz? Belki Kruve tarafından dizayn edilmiş o şahane bardakları görmüşsünüzdür. Bardağın “şeklinin” kahveden alacağınız zevkin değiştirebildiğini, hatta şekil haricinde, rengi, uzunluğu, malzeme türünün de bambaşka etkiler yaratabileceğini biliyor muydunuz?

Ek Açıklama 2020-01-23 233759.jpg

Bütün bardaklar seramik, dokusu pürüzsüz, uzunluğu aynı. Tulip (lale) bardağında ağız açıklığı 6.0;8.5 cm, open (açık) bardağında 8.0;7.0 cm, split (ayrık) bardağında ise 8.0;7.5 cm.

Ek Açıklama 2020-01-23 234224.jpg

Tablolardaki yan taraftaki sayılar, hissedilen şiddete karşılık geliyor. Sırasıyla aroma, tatlılık, asidite ve beğenilme istatistiğini gösteriyor.

Ek Açıklama 2020-01-23 234303.jpg


Bu tablo ise amatör ve profesyonellerin ayrı ayrı değerlendirilerek oluşturulmuş. Dikkatimi çeken şey ise beğenilme oranı en yüksek olan ağzı açık bardak. Bir kafeniz olsa hangi bardağı tercih ederdiniz? Ben bu sonuçlara göre v60 demlemelerimi muhtemelen bir latte bardağında servis ederdim.

(Bu paylaşacağım fotoğraflar San Paulo Üniversitesi’nde yapılan bir deneye aittir.)
 
kruve bardaklarıyla ilgili @kahvetrip ’in incelemesini izlemiştim ve tat bakımından hissedilir bir fark olduğunu söylüyordu. Zaten 50 dolar gibi bir fiyata satılan bardakta fark olmasını beklerim😬 ama herhangi bir bardakta sırf şekil farklılığından hissedilir bir tat farkı olur mu? Bu deneyde hangi marka bardaklar kullanıldı acaba. Elinize sağlık güzel bilgiler içeren bir yazı olmuş.
 
Son düzenleme:

Metehan

Aktif Üye
kruve bardaklarıyla ilgili @kahvetrip’in incelemesini izlemiştim ve tat bakımından hissedilir bir fark olduğunu söylüyordu. Zaten 50 dolar gibi bir fiyata satılan bardakta fark olmasını beklerim😬 ama herhangi bir bardakta sırf şekil farklılığından hissedilir bir tat farkı olur mu? Bu deneyde hangi bardaklar kullanıldı acaba. Elinize sağlık güzel bilgiler içeren bir yazı olmuş.

Normal ağzı kapalı bardaklar daha bitter tatları ön plana çıkarırken geniş ağzı açık fincanlar floral tatları ön plana çıkarıyor. Hava basıncından dolayı.
 

Papillon

İyi Bilinen Üye
Konum
Denizli
Daha fazla  
Değirmen
Comandante c40
Ekipmanlar
Kalita wave 155/185, Hario v60, Kasuya v60, Chemex, Melodrip, Aeropress, Soy c2g
Güzel bir çalışma olmuş, paylaşım için teşekkürler.

Burada asıl önemli noktanın kahvenin yüzey alanı ve bardağın bu seviyeden itibaren ağız kısmına kadar olan yapısal farklılıkları olduğunu düşünürsek, split tip bardağın yapısı gereği farklı miktardaki kahve seviyesi bardağın daha dar ya da geniş alanlarına gelip her yudumda farklı etki bırakabilir :)
 

jackjoker

İyi Bilinen Üye
Konum
Turkey
Daha fazla  
Ekipmanlar
Delter Coffee Press, Aeropress, Comandante c40, V60, Konchero, Hario Tarti
kullandığım kadeh ile şimdiye kadar ki en iyi perfomansı alıyorum. bardak seçimi kesinlikle önemli bir etken. farklı tür bardaklarda farklı asidite ve bitterlik söz konusu olabiliyor. bu kullandığım ile ama en istediğim sonuç ortaya çıktı.

1579837362476.png
 

mrsandman

İyi Bilinen Üye
Konum
Girne/KKTC
Daha fazla  
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche Zero
Ekipmanlar
Origami, Kasuya, Lunar, Black Mirror, Melodrip, Stagg EKG
Bende çift cidar fetişi var maalesef. O yüzden bodum pavina ya da bodum pilatus bardaklarda içiyorum. Bu durumda "open" a tekabül ediyor bardak tiplerinden.
 

Ekli dosyalar

  • 71RC8a0tqJL._SX466_.jpg
    71RC8a0tqJL._SX466_.jpg
    13.8 KB · Görüntüleme: 55
  • images.jpg
    images.jpg
    4.5 KB · Görüntüleme: 94

kahvetrip

İyi Bilinen Üye
İç güdüsel olarak filtre türevlerinde tercihim "open" olur. Sanırım geniş yüzey daha çok hava teması demek, bu da aromaların oksijenle temaslarının daha fazla olmasının bir sonucu olarak zenginliği artırıyor. Dezavantajı hızlı soğuma tabii ki. O yüzden latte fincanı bana çok işlevsel gelmedi. Viski bardağında blue mountain bile verseler sevmem galiba :D Bu bardaklara duyduğum antipatinin nedenini bir ara detaylıca düşünücem. Direkt kötü su kullanan coffee shop item'ı gibi geliyor bana.
 

ErkanB

Aktif Üye
Konum
Bursa
İsim
Erkan Bozdemir
Daha fazla  
İsim
Erkan Bozdemir
Espresso Makinesi
Flair Espresso Pro2
Değirmen
Mahlkönig Vario, Comandante C40
Ekipmanlar
Hiroia Jimmy, Konchero kettle, Beem Pour Over, Melodrip, V60, Delter Coffee Press, Aeropress, Origami, Kalita155, Dripster
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Bursa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Nilüfer
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Nilüfer
Facebook
erkan.bozdemir
Twitter
ErkanBzdmr

jackjoker

İyi Bilinen Üye
Konum
Turkey
Daha fazla  
Ekipmanlar
Delter Coffee Press, Aeropress, Comandante c40, V60, Konchero, Hario Tarti
N11 de var hocam çift cidarlı bardak diye aratınca çıkıyor bir çok satıcı, ben de ordan almıştım
teşekkür ederim açıkcası ankarada elden gidip alabileceğim bir dükkan olmalı. internetten bardak siparişinde kötü sonuçlar olabiliyor haliyle kırılırsa.
 

Metehan

Aktif Üye
Bende anti çift cidarcıyım. Belki lattede olabilir ama diğerlerinde termos etkisi yaratıp kahvenin acılaşmasına yol açıyor gibi geliyor bana. Bardakta kendiliğinden soğuyan kahve candır :cool:
 

raistlin

İyi Bilinen Üye
Güzel paylaşım!

Geçtiğimiz hafta Sao Paolo Üniversitesi'nden bu araştırmayı yapanlardan biri olan Fabiana Carvalho ile İtalya'da birlikteydik. Duyusal analiz konusunda muhteşem bir kaynak, İtalyan Barista Şampiyonası'nda bizimle çalıştı Fabiana. Başka bir başlık altında nitelikli kahve tadımında duyusal stimülatörlerin bizi nasıl etkilediğine dair ben de paylaşacağım ilk fırsatta. Instagram ''thecoffeesensorium'' hesabından takip edebilirsiniz. Böyle paylaşımlarda araştırmacılara dair detay verilirse daha derinlemesine kurcalamak isteyenler için de bir çıkış noktası olur! :)

Fincanlara gelirsek, benim tercihim Split olurdu! :)
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Editör
Güzel paylaşım!

Geçtiğimiz hafta Sao Paolo Üniversitesi'nden bu araştırmayı yapanlardan biri olan Fabiana Carvalho ile İtalya'da birlikteydik. Duyusal analiz konusunda muhteşem bir kaynak, İtalyan Barista Şampiyonası'nda bizimle çalıştı Fabiana. Başka bir başlık altında nitelikli kahve tadımında duyusal stimülatörlerin bizi nasıl etkilediğine dair ben de paylaşacağım ilk fırsatta. Instagram ''thecoffeesensorium'' hesabından takip edebilirsiniz. Böyle paylaşımlarda araştırmacılara dair detay verilirse daha derinlemesine kurcalamak isteyenler için de bir çıkış noktası olur! :)

Fincanlara gelirsek, benim tercihim Split olurdu! :)

Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için Togay Bey, takip attım 😁
 

mrsandman

İyi Bilinen Üye
Konum
Girne/KKTC
Daha fazla  
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche Zero
Ekipmanlar
Origami, Kasuya, Lunar, Black Mirror, Melodrip, Stagg EKG

Avare

İyi Bilinen Üye
Konum
Çanakkale
İsim
Sinem
Daha fazla  
İsim
Sinem
Değirmen
Comandante C40, Severin KM 3873, Sözen
Ekipmanlar
Hario V60 02, Origami Dripper M, LillyDrip, Soy Cezve G4, Bodum French Press, Ikea Rädig Moka Pot
Kahve Arkadaşlığı İl
Çanakkale
Hangi çekirdeğin nasıl kavrulması gerektiği, çekirdeğin öğütüm boyutu, demleme yöntemi ve bunun gibi değişkenler göz önünde bulundurulduğunda bardak seçimi de aromanın, gövdenin vs. öne çıkmasında etkili olacaktır tabii. Wine Folly'de şarap kadehleri ile ilgili bir yazı var. Onu getirdi aklıma bu başlık. https://winefolly.com/tutorial/the-importance-of-a-proper-wine-glass/
Tek bardak mutlu etmeyecek anlaşılan.
 

Ekli dosyalar

  • Types-of-Wine-Glasses-Chart.png
    Types-of-Wine-Glasses-Chart.png
    605.5 KB · Görüntüleme: 168

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Editör
Hangi çekirdeğin nasıl kavrulması gerektiği, çekirdeğin öğütüm boyutu, demleme yöntemi ve bunun gibi değişkenler göz önünde bulundurulduğunda bardak seçimi de aromanın, gövdenin vs. öne çıkmasında etkili olacaktır tabii. Wine Folly'de şarap kadehleri ile ilgili bir yazı var. Onu getirdi aklıma bu başlık. https://winefolly.com/tutorial/the-importance-of-a-proper-wine-glass/
Tek bardak mutlu etmeyecek anlaşılan.

Viski şarap bira tadımcıları nitelikli kahveden bir 10 yıl ileride bu konularda. Su konusunda biracılardan destek aldım hep:D
 

cagrierdogan

İyi Bilinen Üye
Açıkçası çok itibar edeceğim bir konu değildi bardak seçimi; fakat ilgisiz davranmak doğru değilmiş. Fahiş fiyatlar söz konusu olunca insan böyle şeyleri para tuzağı gibi görüp bir anda soğuyor. Belki fiyat o kadar yüksek bile değil ama bir bardağa 10 lira vermek varken 150 lira verme ihtimali diğer algıları kapatabiliyor.

Ben IKEA'nın viski bardaklarını ve ekteki bardağı kullanıyorum. Aslında ikisi de "open" sınıfına dahil olsa da, fotoğraftaki çok az bir eğimle "tulip"lik vasfı gösteriyor gibi. Split sınıfındaki bardaklardan ise hiç kahve içmedim.

Çift cidarlıların ne kadar avantajının olacağı konusunda bir bilgim yok fakat şık göründükleri kesin.
 

Ekli dosyalar

  • photo_2020-01-25_21-03-09.jpg
    photo_2020-01-25_21-03-09.jpg
    128.8 KB · Görüntüleme: 206

Sensei

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul
İsim
Yasemin
Daha fazla  
İsim
Yasemin
Ben de çift cidar aşağıdaki bardağı kullanıyorum genelde. Evimin karşısında dükkan var gidip gelip değişik model çift cidar bardaklar alıyorum. Ne kadar sağlıklı bilmem ama kullanması, içmesi, görüntüsü çok hoşuma gidiyor. Hoşuma giden bardakta da daha çok keyif alıyorum.
IMG_20200122_154122_440.jpg
 
Üst