• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Forumunda Bilgi Paylaşımı

Coffeeworm

Barista
Merhabalar bu konuyu açma gerekliliğini neden duydum ondan bahsedeyim kısaca: forumda bazı arkadaşların son zamanlarda sıkça görülen aldığı kahveyi "beğendim-beğenmedim" seviyesinde değerlendirmesi malesef forumun ana amacı bilgi paylaşımı ve gelişime hiç uymuyor.

Nitelikli kahve alıyoruz ve demliyoruz,demleme recetelerimizi,ekipmanlarımızı, kullandığımız suyu,aldığımız kahvenin kavrum tarihini de yazmadığınızda tecrübeniz çok kişisel duruyor ve gelişime katkı sağlamıyor.

Toplu alımdan indirimle kahve almak evet güzel ama aynı kahveyle ilgili 10 kişi farklı yorum yaparken bir kişi çıkıp reçete ve kavrum tarihi paylaşmıyor ki ortak bir referans noktası belirlensin hata bizde mi yoksa kavurmada mı anlayalım.

"Gerçekten beğendim, güzeldi, kötüydü", bunlar bu foruma hiç yakışmıyor.

Tam 32. saniyede tersten bombeli döküşle Niğde'nin yerel su markasını kullanınca kahvedeki şekerler su da daha iyi çözülüyormuş falan. Very bilgi paylaşımı. Demleme reçeteleri kanserdir. Bir şekilde katılım yapan, fikirlerini paylaşan insanların cesaretini kırmak kanserdir. Yakşamlar.
Anlatmak istediğiniz şeyi anlıyorum ama reçeteler kanserdir biraz fazla kaçmış gibi duruyor. Çoğu kişi normal reçete paylaşımları yapar, arada garip garip teknikler ve parametreler kullanılsa da çoğu reçetede yer alan bilgiler buradaki birçok kişinin kendi evinde de uygulayabileceği türden. Açıkçası yeni başlayan kişiler için de inanılmaz bir kolaylık sunuyor bu reçeteler. Adam hayatında kahve çekirdeği görmemiş, önünde hazır bir reçete olmadan nasıl demleme yapmasını bekleyebilirsiniz ki? Yeni yeni başlayan kişilerden kimse detaylı kahve yorumu beklemez zaten, dolayısıyla ilk mesajın muhatabının tam olarak onlar olduğunu da zannetmiyorum.

Tarif artık pek paylaşmıyorum çünkü kullandığım tek bir tarif var birkaç oynama yapıyorum. Denediğim kahvelerin kavurma profillerini, tadım notlarından önplana nelerin çıktığını, gövdesini, asiditesini veya tatlılığını yorumlamaya çalışıyorum. En azından bu tip şeyler hakkında bilgi verilmeli çünkü siz neye göre beğendiniz, sizin beğenmenize neden olan etken başkasına uyacak mı gibi soru işaretleri var.

Bence paylaşın arkadaşlar. Herkes tunus hurması tadı alırken medine hurması tadı alıyorsanız bile paylaşmaktan çekinmeyin, üşenmeyin.

Paylaşılan bilgi değil fikir aslında, o yüzden kişiden kişiye de değişiyor kavrumdan kavruma değiştiği kadar. Montag deneme paketinden çıkan fortaleza ve refisa ya bayılmama rağmen 10-15 gün sonra aldığım refisa ya o kadar bayılmadım.

Forum un en önemli işlevi bu hatta bence, kahve ve ekipmanlar hakkındaki fikirlerşn paylaşımı. Bir kişinin yorumunu arasam sosyal medyadan takip ederim zaten forum yerine.

Pazar pazar kahveler içilmiş. Tartışmalar başlamış. Ben kahvaltıyı biraz geç yapıyorum. Üstüne de hemen içmiyorum kahveyi. Az sonra günün ilk demlemesini yapıp gerekli kafeini alınca güzel bir atmosfer oluşturup nickimin de hakkını vererek tartışmalara katılacağım. Ne de olsa foruma bilgi paylaşımı için değil de böyle ufak kavgalar için geliyorum. Yalnız hangi tarafı seçeceğimden tam emin değilim. @Coffeeworm hocamın eli güçlü duruyor. "Baskın basanındır." demişler.

Valla kim ne derse desin ben iyi bir çekirdeğin tükürükle plastik hunide demlense bile iyi olacağını çekirdek kötüyse altın suyuyla kutsal kasede demlesen bile içilmeyeceğini düşünenlerdenim. Haaa ilerde tadım damağım gelişir kahvenin derinlerindeki limon çiçeğine konmuş sivrisinek osuruğunu falan farkeder olurum o zaman ayrı tabi. Bu öküzlüğümle bana güvendiğim birilerinin çekirdek güzel demesi almam için yetiyor.

Günlük (sadece evde) 3-4 demleme yapıyorum. Beğendiğim reçeteleri paylaşmak istiyorum ama kendimi buna yetkin görmüyorum. Bazen yazınca bir sonraki parametreleri değiştirdiğim reçetede daha güzel sonuç alıyorum ve keşke yazmasaydım diyorum. Ama forumdaki arkadaşların reçetelerini, beğenilerini takip etmek bana çok zevk veriyor. Son zamanlarda bu paylaşımlar azaldı evet. Herkes paylaşım yapsın isterim ama daha çok daha tecrübeli kişilerin reçetelerini görebilmek çok yardımcı oluyor. Onun için bilgi ve tecrübelerinizi esirgememeniz çok faydalı olur. Ki bu forumun ön plana çıkan özelliği bu bence.

@vetiverfan Kimsenin cesaretini kırmak gibi niyetim asla yok ve hiç olmadı. Bahsettiğim konunun amacı açık aslında bizler nitelikli kahve demliyoruz ve detaylarla meşgul oluyoruz,o halde bu detayları da paylaşabiliriz.

Kimse bence bundan çekinmemeli, ne olur yani ilk defa demlesen ne farkeder. Burada kimseye "noob" ,"çaylak"muamelesi yapılmıyor. Tek mesele paylaşımı detaylandıratak zenginleştirmek. Home Barista forumunu kullananlar, kullanıcıların neler paylaştığını nasıl detaylar aktardığını bilir. Bence burada ki demleyici kitlesinin onlardan aşağı kalır yanı yok, aramızda profesyoneller de var.

Eskiden fotoğrafla hobi olarak uğraşır ve yerel bir siteye yüklerdim fotoğrafları. Gelen yorumların %80 i "ışığın bol olsun" "perdene toz kaçmasın" minvalindeydi.

Sonra daha profesyonel yabancı bir sitede kritik yapanları, çektiğim fotoğrafların neden iyi olmadığını neyi yanlış yaptığımı söylediler,kimi yerin dibine sokardı. Burada cesaretim kırılmadı,sadece iyi olduğumu sandığım yerde iyi olmadığımı gördüm,bu gelişimime pozitif katkı sağlamıştı.

@Rudiger Simon Mesele iyi ya da kötü demlemek değil bence. Neden iyi ya da kötü demlediğimizi bilmek diye düşünüyorum.

Her ne kadar tadım notları Kişiye göre değişse ve her tat herkese aynı olmasa bile bazı genel geçer doğrular çok önemli ve değerli mesela
- x marka su daha berrak ve net bir tad almanızı sağlıyor
- bu kahvede çok sıcak su ( 96 üstü) veya az sıcak su ( 92 altı) Tadınmnotlarını daha net almanizi sağlıyor
- Bu kahvede ince öğütüm veya kalın öğütüm Tadım notlarını daha net almanizi sağlıyor
- standard demleme reçetesi tavsiyesi ( tek döküş veya 3 döküş özetinde sadece.. yoksa 1. Dakkada v60 ı havada ters cevirdim spin durmadan ani bir frenle ters su döktüm falan gibi fantaziler değil )
-gibi....Bunun dışındaki bazı yorumlar gerçekten çok kişiye özel özellikle birinci dakikada ağzımı kaplayan ahududu dördüncü dakikada yerini yaban mersinine ve sonlara doğru tatlı bir orman meyvesi kıvamında Mango ile devam edip soğudukça kırmızı eriğe dönüştü şeklinde olanlar :)

Bir de şu var tabii ki bunu kahve üreticisi va kavurucuları tadımda yardım olsun diye yazıyorlar ama insan paketteki tat içeriğini okuyunca onları büyük bir şartlanmışlıkla hissediyor belki de. Yani ben 150 lira verdiğim 250 gr kahvede o portakalı hissederim arkadaş. Arkadaki yaban çileğini hissederim. Yoksa da hissederim o kadar para verdim. Bunu benim gibi zamanında müzik sistemlerine servet yatıranlar çok iyi bilir. O parayı verince o sesleri duyarsın bir şekilde. Ama iş kör testine gelince foyan çıkar ortaya. Kahve konusunda daha önce dediğim gibi o tatları gerçekten alana kadar suskunluğum sürecek. Şu anda keyifli bir bardak ötesini inanın algılayamıyorum. Verebileceğim çekirdek tavsiyesi de “çok güzel çekirdek” ötesine geçemeyecek.

Çilek 5 lira limon 5 lira çilekle limon tadı alalım diye aldığımız kahve 100 tl :)) bu mevzu zaten biraz keyif yoksa 10 gram kahveden alacağın meyvemsi tadından ne olacak. çok para verince alınıyor zaten. bisküvi tadı geldi bugün içtiğim kahvede :) bisküvinin tadı mı olur. :)) maksat muhabbet arkadaş. işiniz mesleğiniz buysa tamam ama ben istersem kaynamış vişne suyuyla kahve denerim kime ne :) ayrıca bak bakalım vişne tadı geliyor mu :) çok da kasmamak lazım. ayrıca diferansiyel denklem çözüyormuş havasına da hastayım. :) kahvenin üstüne su döküyoruz. bütün mevzu bu. :) forum sayfasını kahve lobisine çevirmemeli. herkes istediğini yazmalı.

Her ne kadar tadım notları Kişiye göre değişse ve her tat herkese aynı olmasa bile bazı genel geçer doğrular çok önemli ve değerli mesela
- x marka su daha berrak ve net bir tad almanızı sağlıyor
- bu kahvede çok sıcak su ( 96 üstü) veya az sıcak su ( 92 altı) Tadınmnotlarını daha net almanizi sağlıyor
- Bu kahvede ince öğütüm veya kalın öğütüm Tadım notlarını daha net almanizi sağlıyor
- standard demleme reçetesi tavsiyesi ( tek döküş veya 3 döküş özetinde sadece.. yoksa 1. Dakkada v60 ı havada ters cevirdim spin durmadan ani bir frenle ters su döktüm falan gibi fantaziler değil )
-gibi....Bunun dışındaki bazı yorumlar gerçekten çok kişiye özel özellikle birinci dakikada ağzımı kaplayan ahududu dördüncü dakikada yerini yaban mersinine ve sonlara doğru tatlı bir orman meyvesi kıvamında Mango ile devam edip soğudukça kırmızı eriğe dönüştü şeklinde olanlar :)
işin sonunda her yorum subjektif. dolayısıyla kapatalım o zaman forumu ayrıca 96 derece ve 92 derece arasında çok da zaman farkı olmaz. :) sıcak su ısı kaynağından uzaklaşınca hızla ısı kaybeder. öle 96 yaptım 92 yaptım. hesaplayamazsın bunu. ayrıca ölçüm farkı da vardır. senin ölçüm mekanizman suyun içindedir daha fazla gösterir öbürün üstündedir az gösterir. :)

Moderatörün son düzenlenenleri:
Hocam kullanıcı buna ihtiyaç duyan, hobisini bu şekilde icra eden bir arkadaşımız olabilir. Dalga geçmek ayıp olmadı mı?

Lütfen engin bilginizle yazar mısın neden demleme reçeteleri kanserdir?
ben açıklayayım çünki sana göre bana göre. mesela sana bir soru homojen kahve öğütümü diyince ne anlamak gerekiyor. kimine göre comandante homojen gelir öbürü de der ki ben 800 micron 900 mikron der. var mı net tanımlar. :) bilgi olması için tanım olmalı. herşey subjektif...

Bir de şu var tabii ki bunu kahve üreticisi va kavurucuları tadımda yardım olsun diye yazıyorlar ama insan paketteki tat içeriğini okuyunca onları büyük bir şartlanmışlıkla hissediyor belki de. Yani ben 150 lira verdiğim 250 gr kahvede o portakalı hissederim arkadaş. Arkadaki yaban çileğini hissederim. Yoksa da hissederim o kadar para verdim. Bunu benim gibi zamanında müzik sistemlerine servet yatıranlar çok iyi bilir. O parayı verince o sesleri duyarsın bir şekilde. Ama iş kör testine gelince foyan çıkar ortaya. Kahve konusunda daha önce dediğim gibi o tatları gerçekten alana kadar suskunluğum sürecek. Şu anda keyifli bir bardak ötesini inanın algılayamıyorum. Verebileceğim çekirdek tavsiyesi de “çok güzel çekirdek” ötesine geçemeyecek.
Aslında Lot X başlığına biraz şakayla karışık olarak tadım notaları yerine kahvenin verdiği hissiyatı yazan notalar yazılsa güzel olurdu deme sebebim bu.

Yurtdışında bunu yapmaya başlamış tek tük kavurucular var. 2 yıldır evde kendim kahve yapıyorum ve paket üzerinde yazan notaları %100 aldığım bir paket olmadı. Ama örneğin paket üstünde "elma, armut" vs yazacağına "dışarıda yağmur yağarken soba önünde kitap okuma kahvesi" yazsa ben çok ciddi şekilde gider o paketi alırım arkadaş (kavurucuyu önceden bildiğimi ve belirli bir ortalamanın üzerinde olduğunu farzederek yazıyorum). Sonra da ne nota alırsam alırım :).

Burada verdiğim örneği biraz abarttım tabii ki ama sadece notalardan ziyade hissiyata yönelen tariflere hafif bir geçiş, veya bir birlikte kullanım gerekiyor. "Yoğun bir ilk tadım ardından, meyvemsi bir bitiş" gibi tarifler, özellikle de yeni başlarken ve cucuğunu çıkarmak istemiyorsanız olayın, son derece yeterli.

Hoffman da bu son dünyanın en büyük tadım etkinliğinde hiçbir aroma açıklamadı, sadece kahvelerin künyelerini verdi, insanlar reddit gibi platformlardan kendi aldıkları tadları kıyasladılar ve bence harika bir tecrübe oldu.

Paket üzerinde bir nota yazınca o tadı almak için uğraşıyorsun, gerçekte ne olduğuna odaklanamıyorsun. Misafirliğe gelenlere artık o nedenle aroma söylemiyorum, içip ne aldıklarını soruyorum sadece. Onun üstüne sohbet ediyoruz.

Hocam golf de alt tarafı topu çimenlerin arasında bir deliğe sokma oyunu şekline de indirmeyelim konuyu :)

Aslında Lot X başlığına biraz şakayla karışık olarak tadım notaları yerine kahvenin verdiği hissiyatı yazan notalar yazılsa güzel olurdu deme sebebim bu.

Yurtdışında bunu yapmaya başlamış tek tük kavurucular var. 2 yıldır evde kendim kahve yapıyorum ve paket üzerinde yazan notaları %100 aldığım bir paket olmadı. Ama örneğin paket üstünde "elma, armut" vs yazacağına "dışarıda yağmur yağarken soba önünde kitap okuma kahvesi" yazsa ben çok ciddi şekilde gider o paketi alırım arkadaş (kavurucuyu önceden bildiğimi ve belirli bir ortalamanın üzerinde olduğunu farzederek yazıyorum). Sonra da ne nota alırsam alırım :).

Burada verdiğim örneği biraz abarttım tabii ki ama sadece notalardan ziyade hissiyata yönelen tariflere hafif bir geçiş, veya bir birlikte kullanım gerekiyor. "Yoğun bir ilk tadım ardından, meyvemsi bir bitiş" gibi tarifler, özellikle de yeni başlarken ve cucuğunu çıkarmak istemiyorsanız olayın, son derece yeterli.

Hoffman da bu son dünyanın en büyük tadım etkinliğinde hiçbir aroma açıklamadı, sadece kahvelerin künyelerini verdi, insanlar reddit gibi platformlardan kendi aldıkları tadları kıyasladılar ve bence harika bir tecrübe oldu.

Paket üzerinde bir nota yazınca o tadı almak için uğraşıyorsun, gerçekte ne olduğuna odaklanamıyorsun. Misafirliğe gelenlere artık o nedenle aroma söylemiyorum, içip ne aldıklarını soruyorum sadece. Onun üstüne sohbet ediyoruz.
İşte bu, özellikle son paragrafa tamamen katılıyorum. Deneyimlerimizi paylaşmak çok güzel, aramızda oluşan ortak dille bir hobinin, bir amacın bu kadar farklı kesimden insanı bir araya getirmesi çok güzel. Ve benim için kahvenin çekiciliği ve güzelliği bu.

Tadım notalarındaki en büyük sorun, özellikle yeni ilgi duyan insanları yanlış yönlendirmesi. 'tadım' denilince çoğumuzun aklında dilimizle hissedeceğimiz bir şeyler canlanıyor, öyle değil mi? Bunun yerine en basitinden "His" (veya daha iyi bir alternatif) kullanılabilir. Hatta aslında tadım notaları kalkıp yerine asidite ve gövde kalsa, ya da daha genel tanımlar kullanılsa (örnek: meyvemsi, çiçeğimsi, çayımsı, çikolatamsı, vb.) bence odak daha çok kahve olur. Hepimizin ortak derdi nedir kahve demlerken? En 'ideal' fincanı alana kadar paketin sonuna gelmemiz, değil mi? Ya aslında bu bizden bağımsız, yanlış iletişimden, yanlış kelime seçimlerinden kaynaklanıyorsa? Yeni alınan kahveyi pakete bakmadan (ya da tadım notalarına) demleyip, kendiniz deneyimlemek mi, yoksa tadım notalarına baka baka kahvede bunların çıkmadığından ötürü hayal kırıklığına uğramak mı daha iyi? Hangisi daha keyifli, hangisi daha mutlu eder sizce?

Burada birçok kişi aşağı yukarı belli başlı ekipmanları kullanıyor zaten.
- Özellikle en önemli parametre olarak öğütümü kabul edersek; üzerinde uzlaşılmış birkaç değirmen üzerinden herkes öğütüm kalınlığını kolayca ayarlıyor.
- Yine aynı kavurucudan çıkmış, aynı çekirdek üzerinden konuşuluyorsa; paylaşılan sıcaklık, öğütüm kalınlığı gibi parametrelerde yüksek oranda birlik sağlanıyor.
-Elektrikli kettle kullananlar sıcaklıklarını anlık olarak kontrol edebilmekte zaten. Burada ölçüm yapmayan veya kaynamış suyu aktarma yapan arkadaşlar sıcaklık konusunda sıkıntı yaşıyorlar.
Yani bu örnekler çoğaltılabilir ve fikir sahibi olmak isteyen arkadaşlara yüzde yüz olmasa da büyük oranda yardımcı olmakta. Bunu gereksiz görmek bence bu hobinin doğasına aykırı. Bu tarz bilgi paylaşımlarıyla dalga geçilecekse granül kahve içilsin o zaman.

Geri