• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Fabrikası El Salvador Finca La Providenzia (Natürel) Tadım Notları ve Reçeteler

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

NoDRaC

Üye
Yönetici
Editör
Konum
İstanbul
İsim
Suat
Daha fazla  
İsim
Suat
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche, Comandante
Ekipmanlar
V60, Chemex, Kalita, Melodrip
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
gaziosmanpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
taksim
Mesaj eklenecek


Arkadaşlar kolay anlaşılır olması açısından tarifinizi yazarken Metin editöründeki üç noktaya basarak alıntı kutucuğunun içeriğine aşağıdaki gibi yazarsak daha güzel olur.

Kavrum Tarihi:
Kavrum Profili:
Değirmen: örnek: comandante 23 klik timemore 20 klik
Demleme yöntemi: V60/Kasuya yöntemi
Oran: 13.3 gr/200 ml
Su: 94° Saka su arıtma vb
Demleme süresi:
Tadım notları:
 
Son düzenleme:
Mayıs ayından önce almıştım, bu ay alanlara belki bir yararı olur diye paylaşıyorum, yeni gelenleri de paylaşacağım.
Kavrum Tarihi:27.04.2020
Kavrum Profili: City Plus
Değirmen: timemore nano 27 klik
Demleme yöntemi: V60
Oran: 15 gr/250 ml
Su: 97° -Buzdağı
Filtre: 100'lü Avrupa Üretimi
Demleme: 50 gr su ile 30 saniye blooming, 30. saniyeden sonra 1.15'e kadar kalan suyu dökme, su yarıya indiğinde rao spin, 2.35 civarı demleme bitti.
Tadım notları: Karadut tadı aşırı baskın oldu. Güzel bir asiditesi var. Ama daha dengeli hale getirilebilir.
Kavrum Tarihi:27.04.2020
Kavrum Profili: City Plus
Değirmen: timemore nano 28 klik
Demleme yöntemi: V60/Kasuya
Oran: 15 gr/250 ml
Su: 94° -Buzdağı
Filtre: 100'lü Avrupa Üretimi
Demleme: 40 gr su ile 45 saniye blooming, 45. saniyeden sonra 100 ml'ye tamamlama, 1.30'da 150 ml'ye, 2.10'da 200 ml'ye ve son olarak 2.45'de 250 ml'ye tamamlama. 3.20-3.30 civarı demleme bitişi.
Tadım notları: Geçen sefer demlediğim zaman karadutun aşırı baskın olduğunu söylemiştim. Bu sefer, kokuda bitter çikolata çok rahat alınıyordu. Tat olarak geçen sefere göre kesinlikle daha tatlıydı. Karadut, çikolata ve tatlılıkla dengelenmişti. Ya demleme yönteminde yaptığım ufak değişiklik sonucun bu şekilde olmasını sağladı ya da aradan geçen sürede çekirdeğin olgunlaşması bu sonucu getirdi. Üzücü olansa paketin son demlemesinde böylesine dengeli ve güzel hale gelmesi oldu :D Güzel haber ise mayıs ayı için baya toplu bir sipariş geçtim ve bol bol deneyebileceğim
 
Bana gelen kavrum gözüme koyu geldi,umarım espresso kavrumları ile karışmamıştır. El salvador demleyen oldu mu? Hatta bir fotoğraf ekliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • photo_2020-05-23_22-17-55.jpg
    photo_2020-05-23_22-17-55.jpg
    87.1 KB · Görüntüleme: 108
Bana gelen kavrum gözüme koyu geldi,umarım espresso kavrumları ile karışmamıştır. El salvador demleyen oldu mu? Hatta bir fotoğraf ekliyorum.
Üzerinde agtron gourment değeri yazar, kaç yazıyor acaba?
 
Bana gelen kavrum gözüme koyu geldi,umarım espresso kavrumları ile karışmamıştır. El salvador demleyen oldu mu? Hatta bir fotoğraf ekliyorum.
Normal gözüküyor. Natural çekirdeklerde rengine bakarak espresso yada filtre demek zor. Koku ve tat analizide yapmak lazım.
 
Bana gelen kavrum gözüme koyu geldi,umarım espresso kavrumları ile karışmamıştır. El salvador demleyen oldu mu? Hatta bir fotoğraf ekliyorum.
Benimkine benzer fotoğraftan bana da koyu gelmedi bu arada.
 
Bana gelen kavrum gözüme koyu geldi,umarım espresso kavrumları ile karışmamıştır. El salvador demleyen oldu mu? Hatta bir fotoğraf ekliyorum.

Bana da ana sora dan sonra kochere daha koyu kavrum gibi geldi ama demleyince anlaşıyor aslında koyu olmadığı, göz yanıltıyor galiba naturel çekirdekte.
 
Benimkine benzer fotoğraftan bana da koyu gelmedi bu arada.
95.3 , bana öyle gelmiş demek ki. Tadım gayet hoştu,sevdim kahveyi. Bu arada çok teşekkür ederim sayenizde agtron hakkında bilgi sahibi oldum,elimdeki kahve açık kavrummuş.
 
Son düzenleme:
Kavrum Tarihi:14.05.2020
Kavrum Profili: City plus
Değirmen: Comandante 26 klik
Filtre: Hario Japon 40'lık
Demleme yöntemi: V60/0:00-0:45sn. 60ml Bloom, 0:45 - 01.45 440ml
Oran: 30 gr/500 ml
Su: 92° Buzdağı
Demleme süresi:3:00
Tadım notları:

Benim bu kahve için tercihim kendisi orta/yoğun gövdeli olduğu ve meyvemsi kahvelerde çok yoğun gövde tercih etmediğim için, normalden biraz daha kalın öğütmek oldu. 22-28 click arasında, 90-98° arasında ve tek/çok döküş denemelerimde kendi zevkime göre anladığım orta bir sıcaklık, ortadan bir tık daha kalın öğütüm ve çok fazla müdahele etmeden (bloom+1 döküşte ve herhangi karıştırma, çevirme vs yapılmadan) demlenin güzel bir sonuç verdiği.

Meyvemsi tarafı böğürtlen, kara dut, vişne gibi orman meyvelerinden geliyor, buna karşılık çikolata ise bitter ve sütlü arasında gidip geliyor, burunda çok hoş karamel, bal, vanilya kokuları var ancak damakta çok net karşılık bulmadı bende. Meyvelerde tatlılık yanında burukluğa da sahip olan tarzda olduğu ve zaman zaman bitter çikolataya da döndüğü için bazen genel tat biraz acıya dönebiliyor. Çok sıcak su kullanmayarak, ince öğütüm yapmayarak ve fazla uzun demlemeden kaçınarak sanırım benim aradığım tarza yaklaştım. Şu ana kadar deneme paketlerinden Ana Sora ve bu çekirdeği denedim, tamamen şahsi fikrime göre bu çekirdeği daha dengeli ve lezzetli buldum ve demlemesi de daha basit.
 
Son düzenleme:
Kavrum Tarihi: 14.05.2020
Değirmen: Comandante 24 klik
Demleme Yöntemi: V60+Lilydrip
Demleme Sıcaklığı: 92 derece
Oran: 1/16 400/25
Demleme Süresi: 2:43(55 ml. 35 sn. bloom, kalan suyu 2 parçada bitirdim

Aromalarını çok net hissettiren bir çekirdek bu. Kahve dilimle ilk buluştuğunda karadut aromasını, o mayhoşluğu aldım, boğazdan geçerken de bitter tatları hissettim. Fazla toz üretmeyen, öğütümü ve demlemesi kolay bir kahve. İlk demlememde güzel sonuç elde ettim.
 
Kavrum Tarihi: 27.05
Değirmen: Timemore 18k
Demleme Yöntemi: v60(100'lü japon ters çevrilmiş, 2 kerede döküş)
Demleme Sıcaklığı: 93° Vakıf Taşdelen
Oran: 16gr/250ml
Demleme süresi: 2:35

Normalde özellikle kırmızı meyve tatlarını pek ayıramayan biriyim. Ancak bu karadut için geçerli değil. Yazlarımın büyük bölümünü Fethiye'de geçiririm ve oranın yerli karadutları enfes olur. Doğal dondurmalarını da sık sık tüketirim. Bu kahvenin açılışındaki karadut gerçekten çok net, yüzümü gülümsetti. Bitter tatlar çikolata ve hafif acılık şeklinde geliyor degassing ile alakalı diye düşünüyorum :) @Kdundar'ın da dediği gibi bitter tatlar ve kırmızı meyveler sürekli damakta yer değiştiriyor gibi ilginç bir karakteristiği var çekirdeğin. Ama kendisine ana sora'dan iyi olduğu konusuna katılmıyorum. Ana sora daha temiz ve kompleks bir kahve gibi geldi bana :)
 
Normalde özellikle kırmızı meyve tatlarını pek ayıramayan biriyim. Ancak bu karadut için geçerli değil. Yazlarımın büyük bölümünü Fethiye'de geçiririm ve oranın yerli karadutları enfes olur. Doğal dondurmalarını da sık sık tüketirim. Bu kahvenin açılışındaki karadut gerçekten çok net, yüzümü gülümsetti. Bitter tatlar çikolata ve hafif acılık şeklinde geliyor degassing ile alakalı diye düşünüyorum :) @Kdundar'ın da dediği gibi bitter tatlar ve kırmızı meyveler sürekli damakta yer değiştiriyor gibi ilginç bir karakteristiği var çekirdeğin. Ama kendisine ana sora'dan iyi olduğu konusuna katılmıyorum. Ana sora daha temiz ve kompleks bir kahve gibi geldi bana :)
Işin güzelliği de burada zaten :)

Bu ve diğer başlıkta şöyle yazmıştım,

"Şu ana kadar benim için ana sora kompleksitesi ile, el salvador canlılığı ve çikolata/orman meyvesini iyi harmanlaması ile, paraiso ise meyve/asidite/şeker dengesi ile öne çıktı."

"Şu ana kadar deneme paketlerinden Ana Sora ve bu çekirdeği denedim, tamamen şahsi fikrime göre bu çekirdeği daha dengeli ve lezzetli buldum ve demlemesi de daha basit."

Açıkçası şu an favorim paraiso çünkü bu tarz Kolombiya her zaman bulamiyorum. Ya aşırı tatlı oluyor, ya hiç meyvemsi olmuyor, ya dengesiz oluyor, ya aşırı gövdeli, ya çikolata karamel aşırı baskın oluyor. Bu çekirdek bu sebeple benim demlemem ile güzel bir noktaya geldi diye düşünüyorum.

Bu arada bir şeyi takdir etmek başka tercih etmek başka :) örneğin iyi bir Kenya çekirdeğinin kompleks yapısını ve asiditesini takdir ediyorum ama seyrek tercih ediyorum :)
 
Kavrum Tarihi: 14.04.2020
Kavrum Profili: Filtre
Değirmen: timemore 22 klik
Demleme yöntemi: V60/ (70ml bloom kalan suyu 2 kerede döküş)
Oran: 26.4 gr/250 ml
Su: 92° Saka su
Demleme süresi: 2.30
Tadım notları: Kara dut ve bitter

WhatsApp Image 2020-05-30 at 18.39.10.jpeg
 
Bana gelen kavram da biraz koyduduydu. Zaten mokapot da daha iyi sonuç verdi. Espresso tadı hissiyatını verdi. Filitre için biraz fazla kavrulmuş.
Paketin üzerinde agtron gourmet değeri kaç yazıyordu?
Benimkinde 95.3 yazıyor, agtron commercial karşılığı 72 oluyor,

70-80 arası Light brown
50-70 arası medium brown diye geçiyor sıralama tablosunda
 
Son düzenleme:
Bu kahve türk kahvesi olarak çok güzel oluyor ama biri bana köpüklü kahve yapmayı öğretsin lütfen bir türlü başaramıyorum😀
 
Melodriple ve melodripsiz v60 demlemelerimde karadut tadını biterim önüne geçiremedim. Kalita ile deneyeceğim. Olmazsa kasuya.
 
Geri
Üst