• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Fabrikası Colombia Paraiso (Honey Process) Tadım Notları ve Reçeteler

NoDRaC

Üye
Yönetici
Editör
Konum
İstanbul
İsim
Suat
Daha fazla  
İsim
Suat
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche, Comandante
Ekipmanlar
V60, Chemex, Kalita, Melodrip
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
gaziosmanpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
taksim
mesaj eklenecek


Arkadaşlar kolay anlaşılır olması açısından tarifinizi yazarken Metin editöründeki üç noktaya basarak alıntı kutucuğunun içeriğine aşağıdaki gibi yazarsak daha güzel olur.

Kavrum Tarihi:
Kavrum Profili:
Değirmen: örnek: comandante 23 klik timemore 20 klik
Demleme yöntemi: V60/Kasuya yöntemi
Oran: 13.3 gr/200 ml
Su: 94° Saka su arıtma vb
Demleme süresi:
Tadım notları:
 
Son düzenleme:
Kavrum Tarihi: 14.05
Kavrum Profili: Filtre
Değirmen: -
Demleme yöntemi: V60/1.20'ye Kadar Tek Döküş
Oran: 20 gr/300 ml
Su: 91° Taşdelen Su
Demleme süresi: 2:27
Tadım notları: Bal, Karamel, Esmer Şeker, Buruk Mango

Tadım notlarına kendi aldıklarımı yazdım. Kötü öğütülmüş olmasına rağmen bayıldığım bi kahve oldu. Herkesin beğeneceğini umuyorum. Biraz fazla şekerli, şekerden ziyade ağzı kurutacak tarzda şekerli. Öğütümden ya da degassing'den kaynaklanıyor olabilir. Onun harici bayıldım.
6f7fd883-0c3b-4d05-af37-4ed7fa4d510f.jpg
 
Tadım notlarına kendi aldıklarımı yazdım. Kötü öğütülmüş olmasına rağmen bayıldığım bi kahve oldu. Herkesin beğeneceğini umuyorum. Biraz fazla şekerli, şekerden ziyade ağzı kurutacak tarzda şekerli. Öğütümden ya da degassing'den kaynaklanıyor olabilir. Onun harici bayıldım.
Ekli dosyayı görüntüle 2379
Sonlara doğru hafiften bir tarçın tadı da eşlik ediyor sanki :)
 
Kavrum Tarihi: 20 May
Kavrum Profili: Filtre
Değirmen: Comandante 22 klik
Demleme yöntemi: V60/ Rao Method
Oran: 22 gr/360 ml
Su: Pınar Su, suyun sıcaklığını ölçmedim fakat kaynadıktan sonra 20sn kadar bekledi
Demleme süresi: 3dk
Tadım notları: Bu kahveyi ilk deneyişim. Sanalbaharat kahvelerinde aldığım yanık tadı aldım. Bu kahve hakkındaki yorumlardan anlıyorum ki ben bir şeyleri yanlış yapmış olabilirim. Gereğinden fazla demlenmiş gibiydi tadı. Birkaç klik daha kalın öğütebilirim ya da daha az sıcak su ile deneyebilirim bir dahaki sefere.
 

Suyunuz çok sıcak. Kaynama da sonra en fazla 99-98 e düşmüştür kahve biraz haşlanmış en az 2-3 dk bekleyin.
 
Rao nun metodu çok yüksek sıcaklık ve temas ile kısa sürede maksimum çözünme üzerine kurulu. Her çekirdek için uygun olmuyor maalesef. Bu çekirdek için daha düşük sıcaklık (sanırım şerif bey 90-92 gibi önermişti) ve biraz daha kalın çekim düşünebilirsiniz. Son olarak honey process oldugu icin potansiyel isli tatların azalması için 10-12 gün bekleyin diye önerilmişti.
Suyu kaynattiginiz kaptan mi döküyorsunuz? Yoksa kaynatıp başka kaba mı alıyorsunuz?
 
Suyunuz çok sıcak. Kaynama da sonra en fazla 99-98 e düşmüştür kahve biraz haşlanmış en az 2-3 dk bekleyin.

Rao nun metodu çok yüksek sıcaklık ve temas ile kısa sürede maksimum çözünme üzerine kurulu. Her çekirdek için uygun olmuyor maalesef. Bu çekirdek için daha düşük sıcaklık (sanırım şerif bey 90-92 gibi önermişti) ve biraz daha kalın çekim düşünebilirsiniz. Son olarak honey process oldugu icin potansiyel isli tatların azalması için 10-12 gün bekleyin diye önerilmişti.
Suyu kaynattiginiz kaptan mi döküyorsunuz? Yoksa kaynatıp başka kaba mı alıyorsunuz?

Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Kaynattığım kaptan döküyorum, o yüzden su gerçekten sıcak. V60 de seramik ve filtreyi durularken onu da ısıtıyorum.
Dediğiniz gibi su çok sıcak oluyor sanırım, 2-3dk beklemeyi deneyeceğim. Sıradaki denememi 30 mayısta yaparım.
V60 veya aeropress için önerdiğiniz bir tarif var mı bu çekirdek için?
 
Bu kahvenin tatlılığı bana 10/10 geldi. İçtiğim en şekerli kahve sanırım. Bazen rahatsız ediyor o derecede şekerli/tatlı. @SerifBasaran beyin bu konudaki görüşlerini merak ediyorum ve iyi tatiller diliyorum kendisine🙏
 
Kavrum Tarihi: 14 mayıs
Kavrum Profili: Filtre
Değirmen: Baratza Forte
Demleme yöntemi: kalita 155 + melodrip
Oran: 14 gr/224 ml
Su: 92° Arıtma
Demleme süresi: 04:15
Tadım notları: Bal, Bal, Bal.

Hayatımda içtiğim en tatlı Kolombiya olabilir. Şöyle ki geleneksel filtre kahvecilerden şekerli içen birisine uzatsanız, şeker atma ihtiyacı duymaz. Şekersiz mırra tarzı seven birine ikram etseniz bunda şeker var diyip içmez o derece tatlı bir kahve.
 
Kavrum Tarihi: 14 Mayıs
Kavrum Profili: Filtre
Değirmen: örnek: Timemore 22klik
Demleme yöntemi: Güral Kalita
Oran: 32.5 gr/488 ml
Su: 92° Nestle Pure life
Demleme süresi: 3:15
Tadım notları
Aslında bi kaç gün daha beklemek istiyordum ama bir kaç gündür meyvemsi tatlardan sonra değişik bir kahve denemek için paketi açtım. 2 kişilik demleme, Güral kalita.
Demleme olarak 3 eşit döküş (162,2), her söküşte yarısı spinal yarısı ortaya dik döküş.
Gövdesi yüksek, rahatsız etmeyen bir asidite ve honey prosesim ben diyen bal tatlılığı. After taste çok güzel, ağızda şeker burukluğu.
Espressoda güzel olur diye düşünüyorum. Klasik espresso severlerin seveceği bir espresso çıkar mutlaka.
 
Kahve fabrikasından gelenleri bekletirken elimdeki Zümrüt beyin kavurduğu Colombia ile demledim. Reçete Şerif beyin verdiği reçete. 92 derece su 16,5/250 bir demleme yaptım v60 da. Kahve sanki bal ve meyve katılmış gibi oldu gövdesi müthiş dengeli asiditesi çok az hissediliyordu. Resmen ağzım şenlendi. Haftaya da Şerif beyden aldığımı deneyeceğim.
 
Şerif abinin tavsiye ettiği reçete ile demledim ben de, gerçekten bal gibi bir çekirdek Ana Sora'dan sonra en beğendiğim çekirdek oldu mükemmel bir tatlılık 😋
 
Çekirdekler oldukça sert ancak gördüğüm en az toz üretenlerden biri.
Ögütmeden önce çekirdek üzerindeki ve dökülen silver skinleri ayırmanızı ve demlemeye katmamanızı öneririm.
 
NOT - IPUCU

Cekirdekleri elden teslim alirken, Colombia El Paraiso cekirdeklerinin yesil ve kavrulmus hallerini sag olsun Serif hoca bana gosterdi ve anlatti, Honey proses olmasindan kaynakli silver skin cekirdege yapisabiliyormus. Kavurma sirasinda egzozu arttirsalar bile tamamindan kurtulamiyorlarmis.

Bazi cekirdeklerin ustunde mevcut ve elinizle ovusturursaniz cikiyor. Bunu gorebilirsiniz. Cok buyuk miktarda olmadiktan sonra tada olumsuz bir etkisi yok ama fincanda bulacaginiz karamel tatlari bundan kaynakli da olabilir diyerek Serif hocadan aldigim dersi burada kesiyorum :)

Afiyet olsun.
 
NOT - IPUCU

Cekirdekleri elden teslim alirken, Colombia El Paraiso cekirdeklerinin yesil ve kavrulmus hallerini sag olsun Serif hoca bana gosterdi ve anlatti, Honey proses olmasindan kaynakli silver skin cekirdege yapisabiliyormus. Kavurma sirasinda egzozu arttirsalar bile tamamindan kurtulamiyorlarmis.

Bazi cekirdeklerin ustunde mevcut ve elinizle ovusturursaniz cikiyor. Bunu gorebilirsiniz. Cok buyuk miktarda olmadiktan sonra tada olumsuz bir etkisi yok ama fincanda bulacaginiz karamel tatlari bundan kaynakli da olabilir diyerek Serif hocadan aldigim dersi burada kesiyorum :)

Afiyet olsun.
Bilgi için teşekkürler, ben birkaç deneme yaptım tamamen şahsi görüşüm karamelden ziyade füme tatlar ve hafif acılık katıyor bu kabuklar. Çok yoğun bir fark değil kabuğun olup olmaması zira zaten az sayıda çekirdek üstünde var.
 
Bilgi için teşekkürler, ben birkaç deneme yaptım tamamen şahsi görüşüm karamelden ziyade füme tatlar ve hafif acılık katıyor bu kabuklar. Çok yoğun bir fark değil kabuğun olup olmaması zira zaten az sayıda çekirdek üstünde var.

Haklısınız. Çok olması durumunda hafif acı tatlar verebilir. Dediğiniz gibi çok çok az miktarda vardı. Bundan da kaçınmanın imkanı yokmuş. Homojen dağılım önemli :)

Bu tarz bilgileri paylaştığı için tekrardan Şerif hocaya teşekkür ediyorum.
 
Bilgi için teşekkürler, ben birkaç deneme yaptım tamamen şahsi görüşüm karamelden ziyade füme tatlar ve hafif acılık katıyor bu kabuklar. Çok yoğun bir fark değil kabuğun olup olmaması zira zaten az sayıda çekirdek üstünde var.

ben en çok esmer şeker tadı aldım
 
ben en çok esmer şeker tadı aldım
Ben henüz 3 defa demledim, deneme aşamasında hala çekirdek. Çok kompleks bir kahve değil bence optimum bir nokta bulunca bende yazacağım tarifi...
Basit şeker veya ondan kaynaklı şeker tadı var doğru, demek istediğim bu kabuklar karamel tadından ziyade füme tatlara sebep oluyor.
 
Kavrum Tarihi:14.05.2020
Kavrum Profili: City plus
Değirmen: Comandante 28 klik
Filtre: Hario Hollanda 100'lük
Demleme yöntemi: V60/0:00-0:40sn. 60ml Bloom, 0:45 - 01.45 440ml
Oran: 32 gr/500 ml
Su: 94° Buzdağı
Demleme süresi:3:30
Tadım notları:

Bu tarif ile güzel bir denge yakaladığımı düşünüyorum. Standart demlemem ile gövde biraz düşük çıktığı için oranimi arttirdim, ince öğütüm ve hızlı filtre biraz daha acı bir sonuç verdiği için kalınlığı arttırıp temas süresini uzatmak için Hollanda filtre kullandım. En son sıcaklığı 92-94 arasında denerken 94 biraz daha tatlı sonuç verince orada bıraktım.
Oldukça hoş bir kahve, karışık meyve suyu gibi tadı bende en öne çıkan Çarkıfelek meyvesi oldu. Asiditesi kesinlikle sitrik değil, malik asit hissi veriyor, belli bir dereyece kadar ekşi/tatlı asidite ile ağzımı sulandırıyor ama çok parlak veya asiditesi ile öne çıkan bir kahve diyemem. Meyve tatları, karamel ve şeker kamışı tatlıgi ile güzel dengelenmiş, bitişi orta uzunlukta.

Şu ana kadar benim için ana sora kompleksitesi ile, el salvador canlılığı ve çikolata/orman meyvesini iyi harmanlaması ile, paraiso ise meyve/asidite/şeker dengesi ile öne çıktı.
 
Son düzenleme:
Kavrum Tarihi: 13 Mayıs 2020
Kavrum Profili: Filtre
Değirmen: Comandante 31 klik
Demleme yöntemi: Aeropress ters yöntem, tek kağıt filtre
Oran: 18 gr. kahve, 200 gr. su
Su: 80-85 derece Buzdağı
Demleme süresi: 03:00
Tadım notları: Aşağıdayız 😊

Demleme detaylarım:

50 gr. su döküyoruz ve 5 kez sertçe karıştırıyoruz.
200 gr.’a tamamlıyoruz. 10 saniye sertçe karıştırıyoruz.
Filtre kapağını takıyoruz. Fazla havayı tahliye ediyoruz.
02.30’da başlayıp 30 saniye içinde fısss sesini duyana kadar pressliyoruz.


Vee...

Baharlı papatya bahçemize hoş geldiniz 😄🌼 Evet efendim abartıyormuşum gibi gözükse de sizlere, bardağıma aldığım dem burnuma yüzlerce papatyanın arasında uzanıyormuşum gibi bir his armağan etti. Bununla bitti mi, elbette hayır! Her zaman merak etmişimdir. Şu hanımelinin içindeki balın parfümünü yapmak neden kimsenin aklına gelmiyor diye, neyse ki Kolombiyalı çiftçi kardeşlerimiz bunu düşünmüş ve bu baldan kahve üretmeye karar vermişler. Ohh be! Sonunda! Şu an her yudumumda bal peteğimden bir ısırık daha alıyorum. Valla hayat şu an bana güzel 😄🍯

Bence Şerif ağabeye söyeleyelim, paketin üzerine aftertaste notu olarak Nazım Hikmet'in Güz şiirinden “fakat işte ballı meyveler” dizesini eklesin 😀

Hepinize sevgiler..

IMG_8163.jpeg
 
Son düzenleme:
Geri
Üst