• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Demlerken Yapılan Hatalar ve Kusurlar

Arkadaşlar kahveyi demlediğimde bir şekilde onu kapatan, arkasındaki aromayı az da olsa saklayan bir şeyle karşılaşıyorum sürekli, eğer döküşüm bittiğinde ajitasyon yapmazsam filtre kağıdına çok kahve yapışıyor. İkisinin aynı sebepten olduğunu düşünüyorum. Bunu nasıl engelleyebilirim? Varsa siz de kendi sorunlarınızı yazın hep birlikte birbirimize çözüm bulalım :)
 
Ben demleme süresini bir türlü tutturamıyorum. Suyu hızlı dökmek, kahveyi farklı derecede öğütmek, filtre kağıdı, döküşler arası bekleme süresi. O kadar çok değişken var ki. İyi kahve demlemek acayip bir zor süreç bence. Çok nadir yapabiliyorum
 
ben onu parametreleri sabit tutarak çözdüm. Döküşümden şüpheleniyorum mesela, aynı kahve çekirdeğini hep aynı ayarda öğütüp ön demleme harici döküşü bölmezdim sizin yerinizde olsaydım.
 
İyi günler, yeni bir başlık açmak yerine buraya yazmak istedim.
Tamamen benim acemiliğim olmakla birlikte columbia huliadan meyvemsi ve belki ekşiye meyleden tatlar alıyorsam ayarlarımı nasıl değiştirmeliyim?
94 su sıcaklığı, 1-16.5 oran ve 20 cmd klikiyle demledim.

Edit: süre 3dk civarı
 
Son düzenleme:
ben de demleme süresini her zaman 3'dkların altında tutamadığım için yakın zamanda delter press almak istiyorum. v60 ile kahve demlemek gerçekten fazla emek istiyor. floral tatları, düşük gövdeyi de sevdiğimden delter alınca çok yüksek oranla onu kullanırım gibi geliyor
 
İyi günler, yeni bir başlık açmak yerine buraya yazmak istedim.
Tamamen benim acemiliğim olmakla birlikte columbia huliadan meyvemsi ve belki ekşiye meyleden tatlar alıyorsam ayarlarımı nasıl değiştirmeliyim?
95 su sıcaklığı, 1-16.5 oran ve 20 cmd klikiyle demledim.
Merhaba. Suyu dökerken hızını daha düşük tutarsanız, kahveye basınçlı şekilde inmezse ekşi tattan kurtulacağınıza inanıyorum
 
İyi günler, yeni bir başlık açmak yerine buraya yazmak istedim.
Tamamen benim acemiliğim olmakla birlikte columbia huliadan meyvemsi ve belki ekşiye meyleden tatlar alıyorsam ayarlarımı nasıl değiştirmeliyim?
94 su sıcaklığı, 1-16.5 oran ve 20 cmd klikiyle demledim.

Edit: süre 3dk civarı
V60 varsa, kasuya deneyebilirsiniz. 40-80-90-90 olarak başlayın asiditeyi bu şekilde bir deneyip yazın, yalnız çekim baya kalın olmalı ve varsa hario japon 40lik kağıt olmalı.
 
V60 varsa, kasuya deneyebilirsiniz. 40-80-90-90 olarak başlayın asiditeyi bu şekilde bir deneyip yazın, yalnız çekim baya kalın olmalı ve varsa hario japon 40lik kağıt olmalı.

Bunu deneyeceğim sağolun(y)
 
ben de demleme süresini her zaman 3'dkların altında tutamadığım için yakın zamanda delter press almak istiyorum. v60 ile kahve demlemek gerçekten fazla emek istiyor. floral tatları, düşük gövdeyi de sevdiğimden delter alınca çok yüksek oranla onu kullanırım gibi geliyor

Merhaba, aslında v60 ile demleme yapmak o kadar fazla emek gerektirmiyor. Sanırım çok fazla alternatif demleme yöntemi olduğundan kafanız karışıyor. Öğütücünüz ve deneme parametreleriniz nedir? Yardımcı olmaya çalışmak isterim. Delter güzel ama bende v60’ın yeri ayrı.
 
İyi günler, yeni bir başlık açmak yerine buraya yazmak istedim.
Tamamen benim acemiliğim olmakla birlikte columbia huliadan meyvemsi ve belki ekşiye meyleden tatlar alıyorsam ayarlarımı nasıl değiştirmeliyim?
94 su sıcaklığı, 1-16.5 oran ve 20 cmd klikiyle demledim.

Edit: süre 3dk civarı

Parametrelerinize ve ekipmanlarınıza baktığımda bir sorun görünmüyor gibi... demleme süresini biraz kısaltıp deneyebilirsiniz... bir diğer konu da kullandığınız su... hangi suyu kullanıyorsunuz?

Asıl sormak istediğim soru şu... ekşi tatlardan kastınız, narenciye tarzı bir asidite ekşiliği mi yoksa nahoş bir ekşi tat mı?

Rahatsız edici ekşi tatları kahve under extracted olduğunda görüyoruz.
 
İyi günler, yeni bir başlık açmak yerine buraya yazmak istedim.
Tamamen benim acemiliğim olmakla birlikte columbia huliadan meyvemsi ve belki ekşiye meyleden tatlar alıyorsam ayarlarımı nasıl değiştirmeliyim?
94 su sıcaklığı, 1-16.5 oran ve 20 cmd klikiyle demledim.

Edit: süre 3dk civarı
Çekirdeğin kavrum tarihi de önemli tabii. Degassing süresi tamamlandı mı?
 
Merhaba, aslında v60 ile demleme yapmak o kadar fazla emek gerektirmiyor. Sanırım çok fazla alternatif demleme yöntemi olduğundan kafanız karışıyor. Öğütücünüz ve deneme parametreleriniz nedir? Yardımcı olmaya çalışmak isterim. Delter güzel ama bende v60’ın yeri ayrı.

Merhabalar, aslında birkaç gün Hario Skerton çakması kullanıp iade etmem haricinde bir öğütücü deneyimim olmadı. Timemore C1 siparişi verdim 1 hafta evvel önce, onu bekliyorum. Yaklaşık 6 aydır düzenli olarak v60 kullanıyorum ve genelde öğütülmüş deneme paketi şeklinde satın alıyordum fazla bayatlamamaları için. Mesela az önce william's ethiopia acacia demledim. 100'lü v60 kağıdını ters çevirerek yaptım buradaki yazıdan ötürü. 18gr/270ml şeklinde yaptım ve nerdeyse 4 dk sürdü. Ben de yardımcı olursanız çok sevinirim :)
 
@campos
@Avare ilginiz için teşekkürler
Sırma su kullanıyorum. Kavrum tarihi 30 mart, paketi bu sabah (5 nisan) açıp demledim.

Benim için biraz rahatsız edici bir ekşilik, ama belki başkası farklı algılar. Klasik kakao ve bitter tatlarını seviyorum. Tadım notaları sweet, brown sugar, caramel.

under extracted ise ne yapmam gerekiyor?
 
Merhabalar, aslında birkaç gün Hario Skerton çakması kullanıp iade etmem haricinde bir öğütücü deneyimim olmadı. Timemore C1 siparişi verdim 1 hafta evvel önce, onu bekliyorum. Yaklaşık 6 aydır düzenli olarak v60 kullanıyorum ve genelde öğütülmüş deneme paketi şeklinde satın alıyordum fazla bayatlamamaları için. Mesela az önce william's ethiopia acacia demledim. 100'lü v60 kağıdını ters çevirerek yaptım buradaki yazıdan ötürü. 18gr/270ml şeklinde yaptım ve nerdeyse 4 dk sürdü. Ben de yardımcı olursanız çok sevinirim :)

öğütme kalınlığı ve su sıcaklığı vs. parametrelerine takılmadan önce şunlara bakalım. bu yöntemi hiç bilmediğim çekirdekler için kullanıyorum. kendime göre standartlaştırdım; kahve miktarının 2 veya 3 katı su ekleyip blooming yapın. 30. saniyede tekrar su eklemeye başlayın ve 1:15-1:20 aralığında tamamlamaya çalışın. süre için endişe etmenize gerek yok. birkaç denemeden sonra zaten tempoyu tutturacaksınız. yani gözünüz sürekli kronometrede olmasın, rahat olun :) 3-5 saniye +- kaçırırsanız sorun değil. buna da takılmayın. demlemenin sonunda düz bir kahve yatağı için suyu ekledikten hemen sonra hafif bir rao spin yapabilirsiniz. yaptığımızın standart bir demleme olduğunu varsayarsak toplam süreniz 2:45-3:00 aralığında olmalı.

yukarıda belirttiğim parametreler benim standart demlemeler için kullandığım yöntem ve her çekirdekte aynı sonucu alamazsınız. benim yaptığım bu standart demleyi kendime referans alıp buna göre nelerle oynamam gerektiğine karar veriyorum. bunları yapmanıza rağmen süre 4dk'yı buluyorsa ve aldığınız sonuçtan memnun değilseniz öğütmeyi kalınlaştırmalısınız ama öğütücünüz olmadığından şimdilik bu mümkün değil. bu durumda ben olsam ne yapardım? blooming'den sonra eklediğim suyu daha hızlı eklerdim. yani tüm suyu 1:15'de değil de 50-55 saniyede eklemiş olurdum. böylece su kahveyle daha az temas edecek ve sürem de haliyle azalacak. bunu deneyebilirsiniz. aklıma gelen farklı alternatif; hiç blooming yapmadan tek seferde suyun tamamını hızlıca dökmek olabilir. deneme yaptıkça zaten nasıl hareket etmeniz gerektiğini anlayacaksınız.
 
Hario japon 40 ve Hollanda 100 arasında 45 saniye gibi süre farkı oluyor.
Blooming sonrası çalkalama/cevirme yaparsanız yine süre artar.
Standard V60 kasuya metodu, japon 40li kağıt ile kalın çekip 20/300 oranını kullandigimda, (hiç çevirme, vurma, çalkalama vs yapmadan) standard dirençli bir çekirdek için 3.30 da normal şekilde bitiyor. Blooming sonrası calkalarsam 20-25 saniye uzuyor demleme.
 
Kasuya:40-80-60-60-60 şekilde döküp kahveyi de french press kalınlığında öğütmek gerek
Hem asiditeyi hem gövdeyi düşürüp gerisini kendi zevkine göre ayarlasin diye 90-90 önerdim özellikle.
Düşük gövde yazan diğer uyeymis bu arada şimdi fark ettim.
 
Geri
Üst