• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Demlemede Tembelleşme Süreci

Aslında o kadar zor değil.
Çok mu ekşi ? Biraz daha ince öğüt.
Çok mu acı ? Biraz daha kalın öğüt.
Çok yüksek limon asiditesine sahip bir çekirdek demliyorsunuz. Değirmeninizin V60 aralıkları 15-25 arası. İlk demlemenizi 18 klik ile yaptınız ve rahatsız edici bir ekşilikle karşılaştınız. Sonraki denemenizi kaç klikle yaparsınız? İnceltir misiniz?
 
Çok yüksek limon asiditesine sahip bir çekirdek demliyorsunuz. Değirmeninizin V60 aralıkları 15-25 arası. İlk demlemenizi 18 klik ile yaptınız ve rahatsız edici bir ekşilikle karşılaştınız. Sonraki denemenizi kaç klikle yaparsınız? İnceltir misiniz?
Evet, 2 klik inceltir ve öyle denerdim.
 
Evet, 2 klik inceltir ve öyle denerdim.
Yukarda bahsettiğiniz genel geçer bir doğru. Ama her zaman doğru mu? Bence hayır
@nuclearmoonrise 'ın örneğinde mesela inceye gitmek yanlış olabilir. Çünkü hali hazırda çok ince ile underextract bir kahve elde ettiyseniz ciddi kanallaşma var demektir. Burada kalınlaştırıp ekstraksiyonu sıcaklık ve döküş stili ile arttırmaya gitmek daha mantıklı olur bence
Not: sour tad için geçerli bu yazdıklarım. Asidite ile karıştırılmamalı
 
Yukarda bahsettiğiniz genel geçer bir doğru. Ama her zaman doğru mu? Bence hayır
@nuclearmoonrise 'ın örneğinde mesela inceye gitmek yanlış olabilir. Çünkü hali hazırda çok ince ile underextract bir kahve elde ettiyseniz ciddi kanallaşma var demektir. Burada kalınlaştırıp ekstraksiyonu sıcaklık ve döküş stili ile arttırmaya gitmek daha mantıklı olur bence
Not: sour tad için geçerli bu yazdıklarım. Asidite ile karıştırılmamalı
Klik olayını bu yüzden söyledim. 15 klik ile sour dediğiniz tat varsa klik yükseltirim. Ancak 25 klikte varsa klik düşürürüm. O silik tat çok ince öğütümden de kaynaklı olabiliyor çok kalın öğütümden de çünkü.
Rahatsız edici ekşilik yüksek asiditeden de kaynaklı olabilir deneyimime göre. Bu durumda zaten orta ince olan (bu örnekte 18 klik) öğütümümü yükseltirim. Çekirdek biraz daha az çözünür, karakterini daha az yansıtır, yüksek asiditesi düşer, tatlılık artar diye düşünüyorum.
 
Selamlar Arkadaşlar,

Evdeki kalabalığı ve her seferinde 3-4 kişilik yalaşık 80-85 gram aralığında bir kahveyi aralıksız 5 gün,her haftasını 150 gram kahveyi türk kahvesi olarak el değiemeninde öğütüp gerek hafta içi gerek haftasonu suyu kaynatıp istediğim sıcaklığa gelmesini bekleyip ve hala demlemenin her bir adımında zevk alabiliyorsam lütfen üşenmeyin :ROFLMAO::ROFLMAO:

Okurken yorulanlarınız olacak ve belkide yazdığımı üşendiği için yarıda bırakalar olacak :ROFLMAO:
 
bir sonraki aşama bence;

tepesinde kendi öğütücüsü olan bir kahve makinası edinip (bkz: foto) yukardan çekirdekleri, su haznesine de suyu doldurup sadece tek düğmeye basmak olur. ölçme tartma vs yok tabi ki raad olun, göz kararı çok önemli :D
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Resmi 2021-07-10 09.49.01.png
    Ekran Resmi 2021-07-10 09.49.01.png
    176.7 KB · Görüntüleme: 156
bir sonraki aşama bence;

tepesinde kendi öğütücüsü olan bir kahve makinası edinip (bkz: foto) yukardan çekirdekleri, su haznesine de suyu doldurup sadece tek düğmeye basmak olur. ölçme tartma vs yok tabi ki raad olun, göz kararı çok önemli :D
Bu cins makinalar en azından belli bir kabul edilebilir standart yakalayınca ben de bunlara geçiş yapacağım.
 
Her pet şişe yeniden kullanıma uygun değil, çoğu tek kullanımlık üretiliyor. Aşağıdaki linkten sizin kullandıklarınızın uygun olup olmadığını görebilirsiniz.
Bu bilgi için çok teşekkür ederim. 5LT lik Nestle şişelerinden 1.5Lt lik şişeye doldurup kullanıyordum ki altındaki tek kullanımlık ibaresini sayenizde görene kadar :)
 
Uzun zamandır pour over demlemiyorum :)
 

Ekli dosyalar

  • E8D6EC6B-6639-49B5-8278-B023C7839F10.jpeg
    E8D6EC6B-6639-49B5-8278-B023C7839F10.jpeg
    96.9 KB · Görüntüleme: 133
Dara alma, kahveyi tartma, kağıdı ıslatma vs için hiç üşenmiyorum. Hatta yapılması gereken bir ritüelin parçası gibi düşünerek keyifle yapıyorum. Ama ortaya çıkan kahveyi beğenmezsem 'ulan bunun için miydi bütün emekler' diye hayıflandığım olmuştur.;)
 
Fellow Ode ve Sage SDC 400 alma sebebim oldular. Fellow Ode geldiğinden beri Comandante ile öğütmedim valla.
 
Arkadaşlar selamlar.

Kendimde ağır bir şekilde gözlemlediğim bu tembellik süreci sizlerde de var mı, varsa ne seviyede mevcut diye merak ettim. Bu tembellikten mütevellit kendimce pratik bazı çözümler geliştirdim belki size de faydası olur.

Suyu gereğinden az ya da çok kullanmamak adına ölçüp tartmak yerine 330 ml hazır sulara yöneldim. Bir paket suyu foş diye moccamaster haznesine döküp düğmeye basıp koltuğa oturuyorum.

Ayrıca kahveyi de tartmak artık zor geldiği için 18 Gramlık tam ölçüye uyan küçük bir ölçü buldum. Ölçüyü silme doldurup çekirdekleri @uralavci beye içimden teşekkürlerle beraber Grindbuddy'ye ( Motordante) teslim ediyorum.

Bu sayede bundan böyle ne suyu ne kahveyi ölçmeden tartmadan üstat Moccamaster'a işleri havale edip keyfime bakıyorum.

Bir sonraki tembellik postunu merakla bekliyorum.
abi başlığı açarken space basmaya bile üşenmişsin :D
 
Geri
Üst