astroid
Barista
- İsim
- Gökhan
Daha fazla
- İsim
- Gökhan
Bu başlığı açacak en uygun kategorinin burası olduğunu düşündüm, değilse taşınabilir. Yarısı fikir paylaşımı, yarısı ise fikir çürütme üzerinden, hem öğrenme hem tartışma olsun istedim.
Ne kadar süredir evde demleme yapıyorsunuz bilmiyorum ama, 2008'den beri evde denemeler yaparım. Bunun ilk 6-7 senesi ev-kafe karışımında gitti. İyi ekipman sahibi değildim, ama çok çekirdek deneyimim oldu. Uzun süre french press tükettiğim için de birçoğunun karakteristiğini de daha nötr deneyimleme şansım oldu. O zamandan bu zamana da, özellikle pandemi ile de birlikte, bir yenileme sürecine girerek çok şeyi tedarik ettim diyebiliriz.
Benim için kahve demlemede en çok abartılan konu su sıcaklığı. Kahveye her yeni başlayan ve french press macerası olan bilir ki, haşır huşur su kahveye dökülmez. Beklenir veya ona göre kaynatılır. Suyun 100 derecede kaynadığı bilinen bir gerçek ve kaynamadan önce tahmini bir sıcaklık değeri bilmek pek de zor değil. hadi diyelim ki haşır huşur kaynattınız, kuğuboynu kettle'ınız soğuk, içerisine bu suyu koyarsınız ve ısı alışverişi ile daha aklı selim bir sıcaklıkta su elde edersiniz. Veya kaynarken kuğu boynu kettle'ı, elektrikli kettle'a kapak gibi kapatır, ısıtırsınız, ve kaynama sıcaklığından önce alırsınız. Diyorlar ki, suyu fazla kaynatıp soğutursanız, içindeki demlemeye yardımcı mineralleri de yok etmiş olursunuz. Kusura bakmayın da, bu kadar arıtma kullanarak bunu diyene (ben de arıtma kullanıyorum) koca bir "hade len" diyorum. Suyu marka bazlı seçebilirsiniz, ama bu ince detayları tadımla seçebilecek kimselerin yorumlarını ben burada görmek isterim.
60-70 dereceden bahsetsek neyse, ama 93-95 parametreleri için, açıkçası ısı ayarlı kettle'a bütçe ayırmayı pek anlayamıyorum. Haydi, şimdi linçe
Ne kadar süredir evde demleme yapıyorsunuz bilmiyorum ama, 2008'den beri evde denemeler yaparım. Bunun ilk 6-7 senesi ev-kafe karışımında gitti. İyi ekipman sahibi değildim, ama çok çekirdek deneyimim oldu. Uzun süre french press tükettiğim için de birçoğunun karakteristiğini de daha nötr deneyimleme şansım oldu. O zamandan bu zamana da, özellikle pandemi ile de birlikte, bir yenileme sürecine girerek çok şeyi tedarik ettim diyebiliriz.
Benim için kahve demlemede en çok abartılan konu su sıcaklığı. Kahveye her yeni başlayan ve french press macerası olan bilir ki, haşır huşur su kahveye dökülmez. Beklenir veya ona göre kaynatılır. Suyun 100 derecede kaynadığı bilinen bir gerçek ve kaynamadan önce tahmini bir sıcaklık değeri bilmek pek de zor değil. hadi diyelim ki haşır huşur kaynattınız, kuğuboynu kettle'ınız soğuk, içerisine bu suyu koyarsınız ve ısı alışverişi ile daha aklı selim bir sıcaklıkta su elde edersiniz. Veya kaynarken kuğu boynu kettle'ı, elektrikli kettle'a kapak gibi kapatır, ısıtırsınız, ve kaynama sıcaklığından önce alırsınız. Diyorlar ki, suyu fazla kaynatıp soğutursanız, içindeki demlemeye yardımcı mineralleri de yok etmiş olursunuz. Kusura bakmayın da, bu kadar arıtma kullanarak bunu diyene (ben de arıtma kullanıyorum) koca bir "hade len" diyorum. Suyu marka bazlı seçebilirsiniz, ama bu ince detayları tadımla seçebilecek kimselerin yorumlarını ben burada görmek isterim.
60-70 dereceden bahsetsek neyse, ama 93-95 parametreleri için, açıkçası ısı ayarlı kettle'a bütçe ayırmayı pek anlayamıyorum. Haydi, şimdi linçe
