• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Demleme Terminolojisi

atillasayan

Yeni Üye
İsim
Atilla Şayan
Daha fazla  
İsim
Atilla Şayan
Merhabalar... Kahve demlemede hatta kahveseverlikte yeniyim. Bu siteyi keşfetmem hazine sandığı bulmak gibi oldu. Ancak bir sorunum var. Terminoloji :)

Özellikle 'Clever Dripper' forumundaki yorumların bir kısmını hiç anlayamadım. Klikler, hibridler, bloomingler... Yolun en başındakilerin de bunca bilgi birikimini verimli okuyabilmeleri için bir terminoloji forumuna ne dersiniz?

SCA puanı : kavurucuların önemsemediği, kullanıcıların merak ettiği, kahve çekirdeklerini sınıflandırmak için verilen puan. 80 altı üstü bişeyler. Bulmak için göbeğin çatlar.
Orea : Tatlılığı ön plana çıkaran düz taban demleme ekipmanı
Origami Air S : Çocuğumun rızkı demleme ekipmanı, şekil ön planda.
Yeşil : Kavrulmamış çekirdek, bir sürü tedarikçi var, bazende direct trade’le alıyorlar. Hayırlısı diyip bekliyoruz bizde.
V60 : delikanlı demleme ekipmanı, atara atar, gidere gider
Moka pot : en iyi @NoPainNoCoffee anlatır
De-gass : kavrulan çekirdeğin sıkışan gazları atıp ferahlaması için uygulanır. Spesifik bir zamanı yoktur. Kavurucu bakar çekirdeğine, dener, demler, doğru süreyi yapıştırır.
Hario 100lü Hollanda filtre : demleyicilere atılmış bir kazıktır.

Benden şimdilik bu kadar.

SCA puanı : kavurucuların önemsemediği, kullanıcıların merak ettiği, kahve çekirdeklerini sınıflandırmak için verilen puan. 80 altı üstü bişeyler. Bulmak için göbeğin çatlar.
Yeşil : Kavrulmamış çekirdek, bir sürü tedarikçi var, bazende direct trade’le alıyorlar. Hayırlısı diyip bekliyoruz bizde.
De-gass : kavrulan çekirdeğin sıkışan gazları atıp ferahlaması için uygulanır. Spesifik bir zamanı yoktur. Kavurucu bakar çekirdeğine, dener, demler, doğru süreyi yapıştırır.

Çok teşekkürler Jeff üstat :)

Tabi bunları esprili yorumlardan biraz arındırıp bir başvuru kaynağı gibi düşündüm bu konuyu. Açıklamalı mesajlar geldikçe ilk mesajı güncelleyerek bi nevi sözlük oluşturayım diyorum. Desteklerinize ihtiyacım var 🙏

Çok teşekkürler Jeff üstat :)

Tabi bunları esprili yorumlardan biraz arındırıp bir başvuru kaynağı gibi düşündüm bu konuyu. Açıklamalı mesajlar geldikçe ilk mesajı güncelleyerek bi nevi sözlük oluşturayım diyorum. Desteklerinize ihtiyacım var 🙏
O zaman yukarıdaki google linkinden derleyerek başlayabilirsin(:

Google'da çok jenerik bilgiler var. Hatta çoğu site ötekinden copy-paste yapmış. Onları buraya kopyalamak en kolayı... Burada bu kadar bilgili kahvesever varken direkt bilginin kaynağı burası olsa daha iyi derim. Olmadı bir liste yaparım, forumun tecrübelileri maddelere ek bilgiler yazar.

CMD: Comandante C40 Nitro Blade el değirmenin kısaltması
TM: Timemore markasının kısaltması
TK: Türk Kahvesinin kısaltması
Klik: El değirmenlerinde öğütüm ayarı
Hario: kahve ekipmanı üreticisi Japon şirket
Molent: El değirmeni üreticisi Türk şirket
Gooseneck/Kazboynu/Kuğuboynu kettle: Suyu kontrollü bir şekilde dökmek için para bayılmanız gereken kalemlerden sadece biri
Geisha: Pahalı bir kahve çekirdeği. Panama'da yetişeni makbuldür.
Cupping: kahve tadımı
Q-grader: Buradaki herkesin hayalindeki meslek.Kahve paketlerinde gördüğümüz anlamsız tadım notlarını yazma işi. Türkiye'de ikisi aktif beşi eski olmak üzere 7 q-grader varmış. (source: trust me bro)
Euro: En güzel duyguların katili

Selamlar,

Dostum çok teşekkür ederim @zebercet

Mokapot: Bazı çevrelerce 3.Nesil kahve demleme ekipmanı dahi sayılmayan özellikle Bialetti[Türkiye Distiribütörlüğünü almam yönünde ısrarlar vardı ve düiünmedim değil 🙈😂😂] markasının 1800’lü yılların sonlarından beri hala üretimine devam ettiği,biraz ince öğütüldüğünde ve farkında olmadan tamp yapıldığında lama misali kahveyi püskürten ve alınan çıktının insanı kahveden değil hayattan soğutan ama iyi demlenmiş bir mokapot çıktısının ise damağı dolduran ve natural çekirdeklerde tatlı mı tatlı çıktılar alınabilen çoğu zaman çıktısının espresso ile karıştırıldığı çokça nevi şahsına münhasır bir kardeşimiz 😊

Merhabalar... Kahve demlemede hatta kahveseverlikte yeniyim. Bu siteyi keşfetmem hazine sandığı bulmak gibi oldu. Ancak bir sorunum var. Terminoloji :)

Özellikle 'Clever Dripper' forumundaki yorumların bir kısmını hiç anlayamadım. Klikler, hibridler, bloomingler... Yolun en başındakilerin de bunca bilgi birikimini verimli okuyabilmeleri için bir terminoloji forumuna ne dersiniz?

Doğrudan sorunuzun cevaplarını vermek için;

Immersion/Infusion: Kahvenin doğrudan suyun içinde bekleyerek demlenmesi. En basit örnek French Press
Percolation: Suyun kahvenin içinden geçerek yapılan demleme. Yine en klasik örnek V60. Suyu elle döktüğümüz manuel metodlar da "pour-over" olarak adlandırılıyor.

Clever Dripper başlığında görmüş olabileceğiniz "Hibrid" kavramı, Clever ve Hario Switch gibi ekipmanlarda her iki demleme yönteminin de mümkün olduğunu işaret ediyor. Yani akışı kapatıp immersion demlemesi de yapabiliyorsunuz, açıp percolation da yapabiliyorsunuz. Hatta "blooming" kısmında akışı kapalı yapıp ardından açarak da devam edebilirsiniz. Hibrit demlemeden kasıt da genelde bu teknik oluyor.

Blooming: Asıl demleme başlamadan önce bütün kahvenin eşit olarak demlenmesini sağlamak için yaptığımız ön ıslatma/demleme.

Klik zaten yukarıda anlatılmış, özellikle el değirmenlerde her bir ayar adımına bir klik diyoruz.

Selamlar,

Dostum çok teşekkür ederim @zebercet

Mokapot: Bazı çevrelerce 3.Nesil kahve demleme ekipmanı dahi sayılmayan özellikle Bialetti[Türkiye Distiribütörlüğünü almam yönünde ısrarlar vardı ve düiünmedim değil 🙈😂😂] markasının 1800’lü yılların sonlarından beri hala üretimine devam ettiği,biraz ince öğütüldüğünde ve farkında olmadan tamp yapıldığında lama misali kahveyi püskürten ve alınan çıktının insanı kahveden değil hayattan soğutan ama iyi demlenmiş bir mokapot çıktısının ise damağı dolduran ve natural çekirdeklerde tatlı mı tatlı çıktılar alınabilen çoğu zaman çıktısının espresso ile karıştırıldığı çokça nevi şahsına münhasır bir kardeşimiz 😊
Fakir espressosu diyorlar üstat. Bu iddialara ne cevap verirsin.

Arkadaşlar çok teşekkürler. Tam olarak istediğim buydu. Yarın, cevapları derleyip, ilk mesajda alfabetik sırada yerleştirmeye başlayacağım.

Bu arada bugün dinlediğim bir kahve podcastında mokapot için evde espresso demenin yanlış ya da eksik olacağını söylüyordu.

Doğrudan sorunuzun cevaplarını vermek için;

Immersion/Infusion: Kahvenin doğrudan suyun içinde bekleyerek demlenmesi. En basit örnek French Press
Percolation: Suyun kahvenin içinden geçerek yapılan demleme. Yine en klasik örnek V60. Suyu elle döktüğümüz manuel metodlar da "pour-over" olarak adlandırılıyor.

Clever Dripper başlığında görmüş olabileceğiniz "Hibrid" kavramı, Clever ve Hario Switch gibi ekipmanlarda her iki demleme yönteminin de mümkün olduğunu işaret ediyor. Yani akışı kapatıp immersion demlemesi de yapabiliyorsunuz, açıp percolation da yapabiliyorsunuz. Hatta "blooming" kısmında akışı kapalı yapıp ardından açarak da devam edebilirsiniz. Hibrit demlemeden kasıt da genelde bu teknik oluyor.

Blooming: Asıl demleme başlamadan önce bütün kahvenin eşit olarak demlenmesini sağlamak için yaptığımız ön ıslatma/demleme.

Klik zaten yukarıda anlatılmış, özellikle el değirmenlerde her bir ayar adımına bir klik diyoruz.

Çok teşekkürler üstat. Mesela Clever'da demlerken önce suyu, sonra kahveyi koyarsak ya da önce kahveyi koyup üzerine suyu koyduğumuzda ikisi de immersion'a giriyor mu?

Çok teşekkürler üstat. Mesela Clever'da demlerken önce suyu, sonra kahveyi koyarsak ya da önce kahveyi koyup üzerine suyu koyduğumuzda ikisi de immersion'a giriyor mu?
Evet girer. Su ve kahve belli bir süre birlikte geçirdiği için giriyor. Önce su, önce kahve ayrımı aletin tıkanmaması için yapılan bir trik aslında.

Geri