• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve çekirdeği ayıklamak

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Maestro
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Maestro

Üye
Korona sürecinde evde fazlasıyla vaktimin olması ve kahveyi vakumlama yöntemine geçmem sebebiyle denemek istedim. Bununla ilgili YouTube da videolar mevcut fakat ben bir başlık altında kendi deneyimlerimi paylaşmak istedim.
Öncelikle her kavurucuda bozuk, kurtlanmış vs çekirdek çıkması muhtemel. Hatta bazı çekirdeklerin içerisinde düşük ihtimal olsa da taş da çıkabiliyor. Bu yapısı bozuk, fazla veya az kavrulmuş çekirdek tanelerinin kahvenin tadına bu derece etki edeceğini düşünmüyordum açıkçası.
Piyasadaki bir çok kavurucudan farklı natural Etiyopya'ları aldım ve paketler geldikten sonra kademeli şekilde tabağa döküp sıkıntılı çekirdekleri ayırdım ve çekirdekleri tekrar kaplarına koydum.
Bu mevcut çekirdeğin performansını bana göre ciddi derecede arttırdı.
Sonrasında deneme amaçlı bu defect adı verilen çekirdeklerden demleme yaptım ve gerçekten tadı acayip bi şeydi. Öncesinde demlediğim çekirdekle alakası olmayan garip ve kötü bir tadı vardı..
Son olarak şunu eklemek istiyorum, kavurucudan kavurucuya değişse de 250 gr pakette ortalama 10-20 gr arasında defect çekirdek ayıkladım.
Bundan böyle çekirdekleri ayıklamadan vakumlayacağımı zannetmiyorum. Sizlerin de bu konuda tecrübelerinizi ve görüşlerinizi bekliyorum..
 
Yazımı desteklemek adına daha önce ayıkladığım bir paketten çıkan defectler
Süper bir konuya parmak basmışsınız. Bir pakette 1-2 eyvallah ama 10-20 en az bana da denk geliyor.

Çoğu zaman defect değil de, sarı olarak kalmış kavrulmamış çekirdekler olarak ama defect çekirdeği pakete koyabilen de varmış ne denir ki, sorsan nitelikli kahve satıyor.
 
Bir youtube videosunda izlemiştim. Aldığımız nitelikli kahvelerin içinden yuvarlak ve küçük olanlar robusta, büyük ve düz çizgililer arabica diyordu. Hepimizin aldığı yerlerden alıyorum kahveleri ve sizlerde karşılaşmışınızdır, paketteki kahve boyutları çok orantısız. Bilmemekle birliktelik soruyorum aldığımız kahveler %100 arabica değil mi?
 
Bu konuyla ilgili Overdose'dan Ersin Bey'in bir videosu da var Youtube kanalında. 2 ay öncesine kadar ben de evde amatör olarak kavurma yapıyordum. 1kg. yeşil çekirdek, kavrum öncesi elemede 920 gr. civarına, kavrum sonrası kayıpla yaklaşık 820 gr civarına kadar düşüyor. Son elemede de hatalı kavrumları (açık sarı renkli olanlar) çıkardığınızda nerdeyse %20 civarında bir kayıp ortaya çıkıyor. Benim ev tipi kavurma makinem 250 gr kapasiteside olduğu için 10 dk. ön eleme, 10-12 dk kavurma ve 5 dk son eleme olmak üzere 210 gr kahve elde edebilmek için 25 dk emek veriyordum. Konunun özüne gelecek olursak profesyonel olarak kavrum yapmak büyük emek ve zaman isteyen bir iş. Aylık yüzlerce hatta binlerce kilo kahve kavuran kavurucular arasında bu kadar ince eleyip sık dokuyan var mıdır? Mutlaka vardır. Ama sizin aldığınız yer böyle bir yer değilmiş maalesef. Eğer ucuz bir kavurucu ise zaten sebebi anlaşılır ama aldığınız yer pahalı bir kahveci ise bir daha kesinlikle alım yapmayın derim. Bana göre ticari bir kavurucunun ahlakı size sattığı kahvedeki arızalı çekirdeklerin oranı ile ters orantılıdır.
 
Bir youtube videosunda izlemiştim. Aldığımız nitelikli kahvelerin içinden yuvarlak ve küçük olanlar robusta, büyük ve düz çizgililer arabica diyordu. Hepimizin aldığı yerlerden alıyorum kahveleri ve sizlerde karşılaşmışınızdır, paketteki kahve boyutları çok orantısız. Bilmemekle birliktelik soruyorum aldığımız kahveler %100 arabica değil mi?

Ben içerisine robusta atıldığını düşünmüyorum. Özellikle Etiyopya kahvelerin de birçok çeşit variyete bulunduğu için çekirdek boyutu ve şekli ve yoğunluğu farklı olabiliyor. Zaten bu durumdan dolayı bu tarz kahveleri kavurmak da zorlaşıyor ve çekirdek renklerinde az da olsa farklılık olabiliyor. Çok da takmamak gerek demledikten sonra tadında bir sıkıntı yoksa tabi.
 
Bu konuyla ilgili Overdose'dan Ersin Bey'in bir videosu da var Youtube kanalında. 2 ay öncesine kadar ben de evde amatör olarak kavurma yapıyordum. 1kg. yeşil çekirdek, kavrum öncesi elemede 920 gr. civarına, kavrum sonrası kayıpla yaklaşık 820 gr civarına kadar düşüyor. Son elemede de hatalı kavrumları (açık sarı renkli olanlar) çıkardığınızda nerdeyse %20 civarında bir kayıp ortaya çıkıyor. Benim ev tipi kavurma makinem 250 gr kapasiteside olduğu için 10 dk. ön eleme, 10-12 dk kavurma ve 5 dk son eleme olmak üzere 210 gr kahve elde edebilmek için 25 dk emek veriyordum. Konunun özüne gelecek olursak profesyonel olarak kavrum yapmak büyük emek ve zaman isteyen bir iş. Aylık yüzlerce hatta binlerce kilo kahve kavuran kavurucular arasında bu kadar ince eleyip sık dokuyan var mıdır? Mutlaka vardır. Ama sizin aldığınız yer böyle bir yer değilmiş maalesef. Eğer ucuz bir kavurucu ise zaten sebebi anlaşılır ama aldığınız yer pahalı bir kahveci ise bir daha kesinlikle alım yapmayın derim. Bana göre ticari bir kavurucunun ahlakı size sattığı kahvedeki arızalı çekirdeklerin oranı ile ters orantılıdır.
Kavurucu ismlerini ve çekirdeklerini söylemeyeceğim. Sadece şunu söyleyeyim, piyasada ne kadar natural Etiyopya varsa ( yaklaşık 8-9 ) hepsini aldım ve hepsini ayıkladım. 10-20 ortalama dediğime bakmayın, 15 gr aşağısı neredeyse hiç çıkmadı.
Bakın bu kavurucudan aldın mı diye sorarsanız büyük ihtimalle evet aldım diyeceğim. Olumlu yönde bir isim vermem gerekirse illa, RAF bu konuda başarılı. Zaten kendisi de YouTube canlı yayınında bu konuya dikkat ettiğini söylemişti..
 
Ben içerisine robusta atıldığını düşünmüyorum. Özellikle Etiyopya kahvelerin de birçok çeşit variyete bulunduğu için çekirdek boyutu ve şekli ve yoğunluğu farklı olabiliyor. Zaten bu durumdan dolayı bu tarz kahveleri kavurmak da zorlaşıyor ve çekirdek renklerinde az da olsa farklılık olabiliyor. Çok da takmamak gerek demledikten sonra tadında bir sıkıntı yoksa tabi.
açıkcası tadından karar veremeyecek kadar yeniyim kahvede. 2 aydır demliyorum 3 farklı kavurucu denedim hepsinde de çekirdek boyut dengesizliği vardı. %100 robusta gelse önüme anlamam herhalde :)
 
açıkcası tadından karar veremeyecek kadar yeniyim kahvede. 2 aydır demliyorum 3 farklı kavurucu denedim hepsinde de çekirdek boyut dengesizliği vardı. %100 robusta gelse önüme anlamam herhalde :)

Hocam bence rahat olun o konuda kimse belirtmediği sürece koymaz içine robusta. Zaten çok belirgin bir tadı var adı çıkar firmanın. Sen anlamasan ben anlamasam başkası anlar illaki 😊
 
Belirli aralıklarla kahve satın aldığım ve memnun kaldığım tanınan bir nitelikli kahve kavurucusundan çıkan pakette ki çekirdekleri paylaşmak istiyorum.

Bunu yapmadan önce belirteyim aldığım kahveyi daha önce çok kez demleyip memnun kalmıştım ama bu sefer gelen kahvede farklı parametrelere rağmen iyi bir demleme çıkmaması nedeniyle incelemek istedim çekirdekleri ve sonuç çok fazla kusur mevcut, can sıkıcı.

Muhakkak ufak tefek defekt ya da kavrulmamış çekirdekleri görmezden gelirim ancak bir pakette neredeyse 50gr yakın homojen olmayan ve defect çekirdek paketlenmiş ve bu nitelikli kahve kesinlikle değil.

Aslında bunu direkt kendilerine de iletebilirim ama hoşlanmıyorum bu durumdan yani işini düzgün yapmıyorsun demeyi iyi bir kavurucuya bildirmekten utanıyorum diyeyim.

Bilemiyorum bunu paketleyen kişi ne düşündü, fotoğrafı sizinle paylaşıyorum, isim vermeyeceğim ama bir şekilde görüp dikkat ederler diye umuyorum.

Resim boyutu büyük o nedenle link veriyorum öyle bakarsınız : https://hizliresim.com/qDUXYY
 
Belirli aralıklarla kahve satın aldığım ve memnun kaldığım tanınan bir nitelikli kahve kavurucusundan çıkan pakette ki çekirdekleri paylaşmak istiyorum.

Bunu yapmadan önce belirteyim aldığım kahveyi daha önce çok kez demleyip memnun kalmıştım ama bu sefer gelen kahvede farklı parametrelere rağmen iyi bir demleme çıkmaması nedeniyle incelemek istedim çekirdekleri ve sonuç çok fazla kusur mevcut, can sıkıcı.

Muhakkak ufak tefek defekt ya da kavrulmamış çekirdekleri görmezden gelirim ancak bir pakette neredeyse 50gr yakın homojen olmayan ve defect çekirdek paketlenmiş ve bu nitelikli kahve kesinlikle değil.

Aslında bunu direkt kendilerine de iletebilirim ama hoşlanmıyorum bu durumdan yani işini düzgün yapmıyorsun demeyi iyi bir kavurucuya bildirmekten utanıyorum diyeyim.

Bilemiyorum bunu paketleyen kişi ne düşündü, fotoğrafı sizinle paylaşıyorum, isim vermeyeceğim ama bir şekilde görüp dikkat ederler diye umuyorum.

Resim boyutu büyük o nedenle link veriyorum öyle bakarsınız : https://hizliresim.com/qDUXYY
Bu iki çekirdek aynı paketten mi çıktı? Yoksa referans olarak mi koydunuz anlamadım :)
 
Bir amatör olarak daha önce Coffeeremden aldığım sumatrada böyle bir görüntüyle ben de karşılaşmıştım ve yargılamıştım bu forumda kendimce.Daha sonra Hakan beyle detaylı bir görüşme yaptık.Kimin ne kadar anladığını bilemem tabiki ancak bu konuda detaylı bilgisi olmayan biri olarak kahve ayıklama işinin biraz farklı boyutları olduğunu öğrendim.Yani içtiğimiz kahveyi öğrenmek,incelemek güzel şeyler tabi ama bir süre sonra kahve hobisinden çıkıp çok farklı şeylere takılmaya başladığımı fark ettim o gün.Herkese tavsiye ederim o sumatrayı o görüntünün altından çıkan kahveyi tatmanızı isterim açıkçası gerçekten çok güzel bir kahveydi.Ben konuştuktan sonra sitedeki sumatra için görseller eklemiş Hakan bey ve oraya açıklama da düşmüş.Kahve çekirdeklerinin kavrulmadan önceki hali çok düzgün olsa bile kavrumdan sonra bu tarz açık renkli çekirdekler çok fazla olabiliyormuş.Bugün elime geçen ana sorada da bu böyleydi mesela ama o da çok güzel bir fincan sunuyor yani her şey görüntü değil.Yani burada belirtmek istediğim düşünce eğer kahve hakkında detaylı bilgimiz yoksa hemen yargılamamak lazım sanki.Eğer sürekli aldığınız bir kavurucuysa benim deneme fırsatım olmadı 500 gram deneyene kadar bitti, ancak denerseniz size de söylemiş olayım hatta yorumlarınızı okumak isterim ben de merak ediyorum. Defect olarak ayırdığınız kahveleri ve kalan kısımları ayrı ayrı demlemeyi denerseniz bir de karışık haliyle tadım yapar kıyaslarsanız okumak isteriz. Tabi yanlış anlaşılma olmasın bunlar defect değil her kahvede olur kahvenin dengesi bu şekilde karşılanıyor gibi bir şey söylemedim ancak içtiğim kahve gerçekten o şekilde dengeliydi ve bunun birçok kahvede olacağı düşüncesindeyim artık.Bir daha alma fırsatım olduğunda ayrıarak demleme işini yapacağım ben de deneyenlerin yorumlarını da okumak isterim.
Edit:Ana sorada bahsettiğim renk farklılığından çok çekirdek şekillerindeki farklılık.
 
Bir amatör olarak daha önce Coffeeremden aldığım sumatrada böyle bir görüntüyle ben de karşılaşmıştım ve yargılamıştım bu forumda kendimce.Daha sonra Hakan beyle detaylı bir görüşme yaptık.Kimin ne kadar anladığını bilemem tabiki ancak bu konuda detaylı bilgisi olmayan biri olarak kahve ayıklama işinin biraz farklı boyutları olduğunu öğrendim.Yani içtiğimiz kahveyi öğrenmek,incelemek güzel şeyler tabi ama bir süre sonra kahve hobisinden çıkıp çok farklı şeylere takılmaya başladığımı fark ettim o gün.Herkese tavsiye ederim o sumatrayı o görüntünün altından çıkan kahveyi tatmanızı isterim açıkçası gerçekten çok güzel bir kahveydi.Ben konuştuktan sonra sitedeki sumatra için görseller eklemiş Hakan bey ve oraya açıklama da düşmüş.Kahve çekirdeklerinin kavrulmadan önceki hali çok düzgün olsa bile kavrumdan sonra bu tarz açık renkli çekirdekler çok fazla olabiliyormuş.Bugün elime geçen ana sorada da bu böyleydi mesela ama o da çok güzel bir fincan sunuyor yani her şey görüntü değil.Yani burada belirtmek istediğim düşünce eğer kahve hakkında detaylı bilgimiz yoksa hemen yargılamamak lazım sanki.Eğer sürekli aldığınız bir kavurucuysa benim deneme fırsatım olmadı 500 gram deneyene kadar bitti, ancak denerseniz size de söylemiş olayım hatta yorumlarınızı okumak isterim ben de merak ediyorum. Defect olarak ayırdığınız kahveleri ve kalan kısımları ayrı ayrı demlemeyi denerseniz bir de karışık haliyle tadım yapar kıyaslarsanız okumak isteriz. Tabi yanlış anlaşılma olmasın bunlar defect değil her kahvede olur kahvenin dengesi bu şekilde karşılanıyor gibi bir şey söylemedim ancak içtiğim kahve gerçekten o şekilde dengeliydi ve bunun birçok kahvede olacağı düşüncesindeyim artık.Bir daha alma fırsatım olduğunda ayrıarak demleme işini yapacağım ben de deneyenlerin yorumlarını da okumak isterim.
Edit:Ana sorada bahsettiğim renk farklılığından çok çekirdek şekillerindeki farklılık.
Sizin konunuzu biliyorum okumuştum ancak bu çekirdekleri tanıyorum,ilk defa almadım,kavrum profiline aşinayım ve en önemlisi kahvenin tadını biliyorum.

Sizin konunuzdan biraz farklı bir durum var kısaca.
 
Belirli aralıklarla kahve satın aldığım ve memnun kaldığım tanınan bir nitelikli kahve kavurucusundan çıkan pakette ki çekirdekleri paylaşmak istiyorum.

Bunu yapmadan önce belirteyim aldığım kahveyi daha önce çok kez demleyip memnun kalmıştım ama bu sefer gelen kahvede farklı parametrelere rağmen iyi bir demleme çıkmaması nedeniyle incelemek istedim çekirdekleri ve sonuç çok fazla kusur mevcut, can sıkıcı.

Muhakkak ufak tefek defekt ya da kavrulmamış çekirdekleri görmezden gelirim ancak bir pakette neredeyse 50gr yakın homojen olmayan ve defect çekirdek paketlenmiş ve bu nitelikli kahve kesinlikle değil.

Aslında bunu direkt kendilerine de iletebilirim ama hoşlanmıyorum bu durumdan yani işini düzgün yapmıyorsun demeyi iyi bir kavurucuya bildirmekten utanıyorum diyeyim.

Bilemiyorum bunu paketleyen kişi ne düşündü, fotoğrafı sizinle paylaşıyorum, isim vermeyeceğim ama bir şekilde görüp dikkat ederler diye umuyorum.

Resim boyutu büyük o nedenle link veriyorum öyle bakarsınız : https://hizliresim.com/qDUXYY

Geri bildirim sistemi çok önemli bence kesinlikle firma ile konuşup durumu anlatın bir açıklaması olabilir.
 
İkisi de aynı paketten çıkan çekirdekler kesinlikle.

Geneli sağ tarafa ayırdıklarım gibi, ama soldakiler azımsanmayacak kadar çok.
Bence kavurucu kaynaklı olduğundan eminseniz hem oradan kahve alacak kahveseverlerin iyiliği hem de kavurucunun memnuniyetsizliğinizden haberdar olması için kahveyi nereden aldığınızı paylaşmanız iyi olacaktır.
 
Wolff Coffee nin guzel videolari vardi defact ler hakkinda, diger videolarini da basarili bence, youtube dan izlenebilir. Bu videolardan sonra ben de ayiklamaya baslamistim. Tas bile yakaladim, ama ben komple ayiklamak yerine tartarken ayiriyorum, zamanla goz alisiyor. Zaten 18-25 gr arasi kahve kullandigim icin cok buyuk caba da istemiyor..tada etkisi kesinlikle var.
 
Bence kavurucu kaynaklı olduğundan eminseniz hem oradan kahve alacak kahveseverlerin iyiliği hem de kavurucunun memnuniyetsizliğinizden haberdar olması için kahveyi nereden aldığınızı paylaşmanız iyi olacaktır.

Toplum olarak linç kültürüne çok fazla eğilimimiz var. Karşı tarafı dinlemeden soru sormadan yargılıyoruz. Şahsi fikrim karşı tarafın cevabını almak ve ona göre hareket etmek.
 
Bence kavurucu kaynaklı olduğundan eminseniz hem oradan kahve alacak kahveseverlerin iyiliği hem de kavurucunun memnuniyetsizliğinizden haberdar olması için kahveyi nereden aldığınızı paylaşmanız iyi olacaktır.
@Coffeeworm Bu konuyla ilgili farklı tartışmalar olmuştu.

Öncelikle işletme ile konuşup, sorun var mı anlamak lazım.

İşletmenin de konuşmaya açık olması lazım. Naçizane tavsiyem, işletmeler ile konuşurken (kavurma işinde profesyonel değilseniz) bu çekirdeğin kavrumunda bence sorun var demeyiniz, onun yerine bu çekirdekte sorun yaşıyorum ya da bu fotoğraftaki çekirdekler normal mi gibi bir yaklaşımda bulunmak gerekiyor. ( yaşadığım tecrübelere istinaden :) )

yoksa yargıyı konuşmadan verdiğiniz için, işletmeler kendini anlatma fırsatı bulamadığından biraz kırılabiliyor.

profesyonel seviyede kavurma vs bilginiz yoksa, sadece bakarak her zaman kusurları anlamak mümkün olmuyor. Özellikle Etiyopya kahvelerinde.

Nitelikli kahve sektörü butik bir sektör ve çoğu işletme ulaşılabilir. Bence arayıp konuşmaktan çekinmeyin derim. Yaklaşımını beğenmezsiniz onlar sizi kaybeder ama hemen yeni kahve yollayıp ya da sizi davet edip, sizi kazanabilirler.

son zamanlarda ben de büyük bir işletmeye bu tarz bir bildirimde bulundum, cevap bekliyorum :)

Bunlar sadece şahsi tecrübelerime istinaden yorumlarım.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst