• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve 101 - Kahve paketi üstünde yazan bilgiler (künye) ne anlama geliyor?

teyyaredenkahve

Barista
İsim
Levent
Merhabalar herkese,
Çok gelen sorulardan bir tanesi, kahve paketlerinin üstünde yazan bilgilerin ne anlama geldiğiydi.

Bu videoda, paket üstünde yazan bilgiler ne anlama geliyor, nelere dikkat etmeniz lazım, yazan bilgilere göre nasıl demlemeniz lazım gibi sorulara cevap vermeye çalıştım.

Özellikle nitelikli kahveye ya da V60 tarzı demlemelere yeni başlayanlara izlemesini tavsiye ederim.

Yorumlarınızı da bekliyorum. ;)

Son düzenleme:
Özellikle nitelikli kahveye yeni başlayanlar için bir ekleme yapmak isterim.

Levent Beyin, videoda bahsettiği nitelikli kahve tanımı için puanlama; SCA Q-graderlar tarafından yapılması gerekiyor. Bazen kavurucular kafalarına göre kendi çekirdeklerini kendileri puanlıyor bunu da paket üzerine vs yazıyorlar. :rolleyes:

Kısaca puanlamaya dikkat ediyorsanız bu puanın kim tarafından nasıl verildiğinide dikkat etmek, biraz araştırmak gerekiyor.

Özellikle nitelikli kahveye yeni başlayanlar için bir ekleme yapmak isterim.

Levent Beyin, videoda bahsettiği nitelikli kahve tanımı için puanlama; SCA Q-graderlar tarafından yapılması gerekiyor. Bazen kavurucular kafalarına göre kendi çekirdeklerini kendileri puanlıyor bunu da paket üzerine vs yazıyorlar. :rolleyes:

Kısaca puanlamaya dikkat ediyorsanız bu puanın kim tarafından nasıl verildiğinide dikkat etmek, biraz araştırmak gerekiyor.
Teşekkürler ekleme için 🙏 sağ olun.

Bunları uzun uzun konuşmak lazım :) Videoda bir de yeni/eski hasattan bahsettim. Kahve Masası Boxx yayınında da konuşmuştuk. Verilen puanlar, kahvenin geldiği merkezde o tarihte verilen puanlar. Zaman geçtikçe, puanı aslında düşüyor ama 2-3 senelik çekirdek alıp, satanlar, yine o puanı yazıyor. Dikkat etmek lazım.

Bir de videonun şu kısmında, rahatsız olduğum bir şeyden bahsettim.

@teyyaredenkahve

Evet dediğiniz bölüme dikkat ettim. Tad mevzusunda benim takıldığım nokta, standart dışı tariflerin kullanılması oluyor. Limonlu cheesecake, çikolatalı cookie, ayva tatlısı vs gibi kimin yaptığına göre tadı oldukça değişicek tanımların kullanılması gibi mesela. Benim kişisel tercihim videonuzun arka planında da bulunan tadım çarklarının çok dışına çıkmamak oluyor.

Puanlama konusunda da benzer mevzu var aslında. Bahsedilen SCA puanı yeşil çekirdek için verilmiş puan. Yüksek puanlı bir çekirdekten kötü kavrum ile vasat bir kahve ortaya çıkma ihtimali var. Bu arada çok güzel bilgilendirici bir video olmuş. Aynı şekilde aslında sca puanlandırması ile ilgili bir video da çekebilirsiniz belki ileride.

@teyyaredenkahve

Evet dediğiniz bölüme dikkat ettim. Tad mevzusunda benim takıldığım nokta, standart dışı tariflerin kullanılması oluyor. Limonlu cheesecake, çikolatalı cookie, ayva tatlısı vs gibi kimin yaptığına göre tadı oldukça değişicek tanımların kullanılması gibi mesela. Benim kişisel tercihim videonuzun arka planında da bulunan tadım çarklarının çok dışına çıkmamak oluyor.

Puanlama konusunda da benzer mevzu var aslında. Bahsedilen SCA puanı yeşil çekirdek için verilmiş puan. Yüksek puanlı bir çekirdekten kötü kavrum ile vasat bir kahve ortaya çıkma ihtimali var. Bu arada çok güzel bilgilendirici bir video olmuş. Aynı şekilde aslında sca puanlandırması ile ilgili bir video da çekebilirsiniz belki ileride.

Haklısınız, tadım çarkı dışına çıkmak, bazen olayları daha zor hale getirebiliyor.

Mesela ben asidite (malik, sitrik, vs), gövde (ağdalı, kremamsı, çayımsı, vs) , bitiş gibi tanımları da görmek istiyorum ama genelde 2-3 tat verilip geçiliyor.

Öneriniz için teşekkürler.

Geri