• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kafeinsiz Kahve

kahveanalisti

Barista
Editör
Daha fazla  
Espresso Makinesi
Rocket Cinquantotto
Değirmen
Eureka Mignon Specialita-Ode Brew Grinder- Comandante C40 MK3
Ekipmanlar
V60-Breville Sage Precision Brewer-Syphon-Aeropress-Nanopresso-Kompresso-Kruve Elek-Kruve Bardak-Acaia Pearl S-Felicita-Fellow Kettle
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çankaya
Bu konuda aslında çok detaylı bir bilgi eksikliği var forumda. Kafeinsiz kahve konusunda deneyimi olan arkadaş sayısı az sanırım. Ben bu ara çarpıntılarımdan dolayı 3 kahvemden birini kafeinsiz içme kararı aldım. Böylece günlük kafein yükümü azaltmayı hedefliyorum açıkçası. Kafeinsiz kahvenin önemli bir potansiyeli varken aslında bir çok firma göz ardı ediyor. Bir çok covid sonrası geçirenler forumlarında kahve içemediğini ve decaf kahveler tercih etmeye başladığını gösteriyor. Bu da yakın gelecekte bu hastalığın sonucu olarak kahve içenlerin oranında bazı değişiklikler yaratabilir bence.

Bu başlık altında Kafeinsiz kahve severlerin hoşuna giden kahveleri toplayabiliriz. Belki bir gün bizim ülkemizde low caf olayı başlar.

The Barn'da aslında Lowcaf kahveler var ama Türkiye'de öyle bir seçenek hiç göremedim.

The Barn Low Caf'de Doğal olarak kahve çekirdeğinde yarıdan az bir kafein içeriyor.
Laurina and Aramosa.
Kafeinsiz The Barn

Türkiye 'de şu an gözüme çarpan
Mexico MWP Decaf Coffeerem * Bunu aldım deneyeceğim.
Honduras Gualme Kafeinsiz -Kronotrop

Honduras kafeinsiz ve kafeinli versiyonlarını tükettim, tat olarak bir fark hissedemedim ama fiyat/performans olarak düşük çekirdek, yani fiyatına göre lezzetsiz bence

Bu yazıda bildiklerimizin aksine birçok şeyden bahsetmiş decaf ve normal kahve ile ilgili. Benim çok hoşuma giden bir yazı oldu tavsiye ederim.

kahvenin kan basıncı ve kalp hızı üzerine olan etkileri benim kişisel gözlemlerime göre tüketilen kahveye göre önemli ölçüde değişkenlik gösteriyor. bu durum kahvenin içeriğindeki kafeinle miktarı ile ilgili olabilir, bunun dışında kan basıncına kafein dışında da etki eden faktörler var ve kahvenin geçirildiği işlem de etki ediyor olabilir.

*öncelikle nitelikli kahveler kan basıncı ve kalp hızı üzerine diğerleri kadar etki etmiyor. nitelikli kahve kullanmadığım dönemde daha az kahve tüketiyor olmama rağmen kardiyolog bir arkadaş tarafından hiç kahve tüketmemem önerilmişti. yaklaşık 2 yıl boyunca hemen hiç kahve tüketmemiştim. hatta bu sürenin sonunda bile çok az miktarlarda alıyordum. sütün içerisine çok az miktarda koyarak kendimi avutuyordum.starbucks'da büyük bou latte isteyip, kahvesini 1/2 shot koyar mısınız? dediğimdeki bakışları hâlâ hatırlıyorum. :)

*daha sonra nitelikli kahve tüketmeye başladım ve günlük tüketimim önceye göre epey fazla. genelde 40-50 gr kadar günlük kahve yapıyorum (tüketiyorum demiyorum çünkü bildiğiniz gibi demleme için kullandığımız kahvenin sadece bir kısmı extraction sonucu bardağımıza yansıyor). belirli durumlar dışında taşikardi veya kan basıncında ciddi artışlar yaşamadım. belirli kavurum profilleri veya kahveye uygulanan işlemler nasıl bir değişikliğe neden oluyor bilmiyorum ancak bazı kahvelerden neredeyse hiç tüketemiyorum. örnek olarak Gardelli'nin Semeon Abay kahvesi ciddi etkiledi ve 1 kez demleyebildim. aynı kahveyi William's dan aldım çok lezzetli bir kahve ancak onu da içince kardiak sistem coştu. Gardelli'nin kahveleri genelde etkiliyor, tam tersi Muttley&Jack's in Sonora'sını sabahtan akşama kadar içebilirim ve etkilemez diye düşünüyorum. genelde natural kahveler olumsuz etkilemezken, işlemden geçenlerin etkilemesi insanı bu konuda düşündürüyor. kahvelerin kafein içeriği ve/veya geçirildikleri işlemler, kavurum profilleri kahvenin kardiyovasküler sistem üzerine etkisinde belirleyici faktörler diye düşünüyorum.

*ayrıca demleme tekniği de etkiliyor. örneğin Cold brew demlemeler sonucunda daha çok kafein tüketmiş oluyoruz.

Nitelikli çekirdekler decaf olarak pek satılmıyor nedense, kahvenin tadını mı etkiliyor acaba kafein arındırma işlemi? Daha çok decaf seçeneği olsa ben de bir şans vermek isterim.

At originde de var, hatta sanırım kafeinsiz olanların ogutucusu de ayrı.

kahvenin kan basıncı ve kalp hızı üzerine olan etkileri benim kişisel gözlemlerime göre tüketilen kahveye göre önemli ölçüde değişkenlik gösteriyor. bu durum kahvenin içeriğindeki kafeinle miktarı ile ilgili olabilir, bunun dışında kan basıncına kafein dışında da etki eden faktörler var ve kahvenin geçirildiği işlem de etki ediyor olabilir.

*öncelikle nitelikli kahveler kan basıncı ve kalp hızı üzerine diğerleri kadar etki etmiyor. nitelikli kahve kullanmadığım dönemde daha az kahve tüketiyor olmama rağmen kardiyolog bir arkadaş tarafından hiç kahve tüketmemem önerilmişti. yaklaşık 2 yıl boyunca hemen hiç kahve tüketmemiştim. hatta bu sürenin sonunda bile çok az miktarlarda alıyordum. sütün içerisine çok az miktarda koyarak kendimi avutuyordum.starbucks'da büyük bou latte isteyip, kahvesini 1/2 shot koyar mısınız? dediğimdeki bakışları hâlâ hatırlıyorum. :)

*daha sonra nitelikli kahve tüketmeye başladım ve günlük tüketimim önceye göre epey fazla. genelde 40-50 gr kadar günlük kahve yapıyorum (tüketiyorum demiyorum çünkü bildiğiniz gibi demleme için kullandığımız kahvenin sadece bir kısmı extraction sonucu bardağımıza yansıyor). belirli durumlar dışında taşikardi veya kan basıncında ciddi artışlar yaşamadım. belirli kavurum profilleri veya kahveye uygulanan işlemler nasıl bir değişikliğe neden oluyor bilmiyorum ancak bazı kahvelerden neredeyse hiç tüketemiyorum. örnek olarak Gardelli'nin Semeon Abay kahvesi ciddi etkiledi ve 1 kez demleyebildim. aynı kahveyi William's dan aldım çok lezzetli bir kahve ancak onu da içince kardiak sistem coştu. Gardelli'nin kahveleri genelde etkiliyor, tam tersi Muttley&Jack's in Sonora'sını sabahtan akşama kadar içebilirim ve etkilemez diye düşünüyorum. genelde natural kahveler olumsuz etkilemezken, işlemden geçenlerin etkilemesi insanı bu konuda düşündürüyor. kahvelerin kafein içeriği ve/veya geçirildikleri işlemler, kavurum profilleri kahvenin kardiyovasküler sistem üzerine etkisinde belirleyici faktörler diye düşünüyorum.

*ayrıca demleme tekniği de etkiliyor. örneğin Cold brew demlemeler sonucunda daha çok kafein tüketmiş oluyoruz.

Farklı kahveler farklı etkileri durumuna kesinlikle katılıyorum. Lakto Fermente örnek olarak mideyi yoran bir kahve çok seviyorum ama midemi berbat ediyor ve çarpıntı yapıyor.

Bu konuda aslında çok detaylı bir bilgi eksikliği var forumda. Kafeinsiz kahve konusunda deneyimi olan arkadaş sayısı az sanırım. Ben bu ara çarpıntılarımdan dolayı 3 kahvemden birini kafeinsiz içme kararı aldım. Böylece günlük kafein yükümü azaltmayı hedefliyorum açıkçası. Kafeinsiz kahvenin önemli bir potansiyeli varken aslında bir çok firma göz ardı ediyor. Bir çok covid sonrası geçirenler forumlarında kahve içemediğini ve decaf kahveler tercih etmeye başladığını gösteriyor. Bu da yakın gelecekte bu hastalığın sonucu olarak kahve içenlerin oranında bazı değişiklikler yaratabilir bence.

Bu başlık altında Kafeinsiz kahve severlerin hoşuna giden kahveleri toplayabiliriz. Belki bir gün bizim ülkemizde low caf olayı başlar.

The Barn'da aslında Lowcaf kahveler var ama Türkiye'de öyle bir seçenek hiç göremedim.

The Barn Low Caf'de Doğal olarak kahve çekirdeğinde yarıdan az bir kafein içeriyor.
Laurina and Aramosa.
Kafeinsiz The Barn

Mexico MWP hakkında - şayet denediyseniz- deneyiminizi merak ediyorum, tabii uygunsa.

Mexico MWP hakkında - şayet denediyseniz- deneyiminizi merak ediyorum, tabii uygunsa.
Espresso olarak kullandım ben açıkçası tatlılık açısından memnun kaldım. Filtre olarak hiç denemedim. Espresso'da dengeli ve hoş bir tatlılığı var. Sütlü çikolata'ya yakın tatlar aldım açıkçası. :)

kronotrop houndras ı uzun zamandır kullanıyorum. ben açıkçası beğeniyorum.

bunun dışında gördüğü işlem nedeniyle değil de, fiziksel özellikleri nedeniyle düşük kafeinli kahveler var. şans eseri keşfettiğim A roasting lab in Ethiopia adado su bana oldukça düşük kafeinli gelmişti (emin değilim yalnız, bana öyle gelmiş olabilir).

at origin’e pandemi öncesi ofisim yakın olduğu sık sık uğrardım ve kendileri düşük kafeinli olarak burundi kahvesini öneriridi. gerçekten de hiç sorunsuz kullanmıştım bir süre bu kahveyi. yalnız daha sonra aldığım çekirdeklerde problem yaşamaya başlamıştım ben de bıraktım.

bazı kavurucular ellerindeki çekirdekleri iyi tanıyorlar ve şu düşük kafeinlidir diye tavsiye edebiliyorlar. konuşmak ve sormak lazım. benim edindiğim intiba rakım ne kadar yüksek olursa kafein oranı daha düşük olur. bir de tabi daha düşük kafein üreten varyeteler de varmış...

bunların haricinde tchibo’nun decaf çekirdeğini multinet geçiyor diye koliyle almıştım adeta, baya sevimsiz bir kahve çıktı. sütlü içeceklerde tüketmeye çalışıyorum ben de. bir de aeropress le daha tolere edilebilir sonuçlar eşde ediyorum.

yakın zamanda kahve fabrikasının meksika çekirdeğini de denemek istiyorum

Daha önce de bahsetmiştim kafeinle ilgili bir başlıkta. Kahve içmek beni mutlu ediyor, kahve içme anında ve sonrasında 2-3 saat kendimi iyi hissediyorum ancak o gün 2 fincandan fazla kahve içtiysem veya kahveden hariç çay da içtiysem günün ilerleyen saatlerinde kaygılarım depreşiyor ve içime mutsuzluk hissi çöküyor. Hem kahve içebilmek hem de bunları yaşamamak için birinci fincandan sonraki filtre kahve tercihimi kafeinsizden yana kullanmayı düşünüyorum artık. Ama lezzet bakımından üstünde uzlaşılan bir nitelikli çekirdek yok sanırım?

Kafeinin bahsedilmeyen önemli bir yan etkisi de osteoporoz bence . @NoDRaC sanırım ortopedist ve konuya daha hakimdir. bilidiğim kadarıyla günde 200-300 mg kafeinden fazla alındığında belli bir süre sonra osteoporoz başlıyor. Bu da yaklaşık 3 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çaya denk geliyor.

bu konu çok kısa süre önce okuduğum uğur asilsoy un yazdığı nitelikli kahve adlı kitapta çok basit ve anlaşılır şekilde ele alınmış kafeini ayrıştırma yöntemleri % 100 başarılı olamayabiliyor yada kafeini ayırırken çekirdeği o zengin aromalarından da ayırıyor fakat bu husuta en yeni yöntem
'' *swiss water decaf process* kafeini %99.9 oranında ayrıştıdığını ve zengin aromalarında korunduğu bir ayrıştırma yöntemi olduğu söylenmekte neredeyse sıfıra yakın olan bu ayrıştırmada teknolojinin özel karbon filtrede olduğu söylenmektedir'' özetle benim anladığım kafeinsiz kahve seçerken kafeinin ayrıştırma yöntemlerine dikkat etmeliyiz
1 su ile ayırma % 94-96
2 karbondioksit ile %96-97
3 solvent ile
4 swiss water decaf process

Bu konuda aslında çok detaylı bir bilgi eksikliği var forumda. Kafeinsiz kahve konusunda deneyimi olan arkadaş sayısı az sanırım.
Bunun bence asıl nedenlerinden biri Türkiyedeki genel kafeinsiz eksikliği, ben mesela almak isteyen biri olarak bulamıyorum, yurtdışından almaya da içim el vermiyor, o kadar para verip decaf almak.

Laurina and Aramosa.
Kafeinsiz The Barn

hocam bu çok iyi bir konu başlığı olmuş teşekkürler çünkü birçoğumuz kafeinsiz kahve tüketmediğimiz için bu konu hakkındaki bilgiler askıda kalıyor

Bugün künyesinde Swiss Water yöntemiyle işlenmiş kahveleri gezindim ancak nedense güvenip de sipariş geçemedim. Malum diğer yöntemlerin hoş olmayan sonuçlar verdiğine dair bilgiler varken. Bu konuda fikirlerinizi merak ediyorum, sizce nasıl bir yol izlenebilir? Örneğin fiyat bazında bir değerlendirmeye mi gidilmeli yoksa decaf içmek istiyorsanız bunun bir garantisi yok , bu risk her zaman var mı dersiniz ?

Bugün künyesinde Swiss Water yöntemiyle işlenmiş kahveleri gezindim ancak nedense güvenip de sipariş geçemedim. Malum diğer yöntemlerin hoş olmayan sonuçlar verdiğine dair bilgiler varken. Bu konuda fikirlerinizi merak ediyorum, sizce nasıl bir yol izlenebilir? Örneğin fiyat bazında bir değerlendirmeye mi gidilmeli yoksa decaf içmek istiyorsanız bunun bir garantisi yok , bu risk her zaman var mı dersiniz ?
Sağlıksal olarak diyorsanız, bir risk yok hayır. Tatsal olarak trde genellikle sıkıntı decaf olmasından değil de kullanılan çekirdek kalitesinden oluyor

Geri