• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kafein-Filtre kahve

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Aventus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Aventus

Üye
İsim
Emre
Herkese selamlar,keşke bu konuda bilgi sahibi olsam da ben bilgilendirmek amaçlı bu konuyu açıyor olsaydım.Ama yine bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.Kahve dünyasına aslında dinç durmak için nescafe gold içerek başladim ve madem iciyorum düzgün bir şey olsun diyerek ilk adımımı atmıştım.Zamanla ictiğim kahveler güzelleştikçe ilk amacımdan çok uzaklaştın.Şuan sadece zevk için içiyorum ve yeterince dinç tutmuyor beni.V60 ve filtre makinesi kullanıyorum.Bu aralar makineyi kaldirdim rafa sürekli v60 yapıyorum.Sormak istediğim ise etiyopya kahvelerini seviyorum ama bana yeterince sert gelmiyor çay içer gibi içiyorum.Biraz daha kafein alıp uyanmak için farklı bir yörenin kahvesini v60 mı yapmaliyim?Öyleyse ne önerirsiniz? Ya da robusta ucuza çekirdek alıp makinede ugrasmadan mı yapmaliyim? İnternette bazi bilgiler var ama ben deneyip sonucunu alan arkadaslardan ogrenmek istiyorum.Espresso ekipmanim yok.

Teşekkur ederim.Moka potla uğraşmak ve ek maliyet istemedim.Benim aklimda da bunlardan alip makineye atmak var.Ama tadinin da o kadar kötü olmasini da bir yandan istemiyorum.Başka cozumu yok sanirim
Denemediğim için bir yorum yapamayacağım. Ben genelde 2 fincan moka pot kahvesi ile kahve yapıp, üzerine french press ile süt köpürtüp ekliyorum. Zımba gibi uyanıyorum :D rica ederim ne demek :)

Siz kafeini yükselttiğiniz ölçüde vücudunuz o ölçüde uyum sağlayacaktır. Espresso içip sabaha kadar uyanmayan arkadaşlarım var ben ise içip uyuyorum.

Bence siz zevk için içmeye devam edin. Mutluluk endorfin salgısıda sizi dinç tutar.

Çoğu insan kahve içtikten 45 dakika sonra, kendisini daha rahat ve mutlu hissetmeye başlar. Kafeinin etkisi de yaklaşık 4 saat vücutta kalır.
Bu 4 saat boyunca kafein; beyne, merkezi sinir sistemine ve kalbe etki eder. Ama en önemlisi beyinde dopamin salgılanmasına neden olur. Zaten kahve içtikten sonra genellikle mutlu olmamızın sebebi de beynimizin dopamin salgılamaya başlamasıdır.

Uyumadan yaklaşık 3 saat önce içilen bir double espresso, uyku hormonu olan melatonin üretimini, yaklaşık 40 dakika geciktirir. Bu da uykuya dalmayı zorlaştırır. Yani kahvenin uyku kaçırmasının nedeni budur aslında.

Ama bu yukarıda anlattığım olaylar, her insanda gerçekleşmiyor. Kahve tüketimine bağlı olarak bazı bünyeler, kafeine duyarsızlaşabiliyor. Bu durumda da kafein, uyku kaçırmadığı gibi aksine uyku getirebiliyor.

Tabi bir de kahvenin gün içinde Ne zaman içildiği çok önemli. Çünkü "sirkadiyen saat" yani "biyolojik saat" denilen bir olay var. Aşağıya bıraktığım linkte, "Kahve içmek için ideal saat ne zaman?" sorusunun yanıtı veriliyor.

https://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/06/150615_kahve_saati_ideal

Bu kişiden kişiye göre değişse de, kahve içip dinç kalmak istiyorsanız doğru saat dilimini tutturamıyor olabilirsiniz.

Herkese selamlar,keşke bu konuda bilgi sahibi olsam da ben bilgilendirmek amaçlı bu konuyu açıyor olsaydım.Ama yine bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.Kahve dünyasına aslında dinç durmak için nescafe gold içerek başladim ve madem iciyorum düzgün bir şey olsun diyerek ilk adımımı atmıştım.Zamanla ictiğim kahveler güzelleştikçe ilk amacımdan çok uzaklaştın.Şuan sadece zevk için içiyorum ve yeterince dinç tutmuyor beni.V60 ve filtre makinesi kullanıyorum.Bu aralar makineyi kaldirdim rafa sürekli v60 yapıyorum.Sormak istediğim ise etiyopya kahvelerini seviyorum ama bana yeterince sert gelmiyor çay içer gibi içiyorum.Biraz daha kafein alıp uyanmak için farklı bir yörenin kahvesini v60 mı yapmaliyim?Öyleyse ne önerirsiniz? Ya da robusta ucuza çekirdek alıp makinede ugrasmadan mı yapmaliyim? İnternette bazi bilgiler var ama ben deneyip sonucunu alan arkadaslardan ogrenmek istiyorum.Espresso ekipmanim yok.

Öncelikle sert kahveden kastınız gövdeli kahve mi onu anlamak lazım. Eğer öyleyse çözümü çok daha basit.

Kafein bir süre sonra bağımlılık yapıyor. Mesela bende etkisi çok çok az. Uyku öncesi içip yatabiliyorum :)

Cevaplar icin teşekkur ederim.Aslında kafein orani arabicalarda birbirine yakin diye biliyorum.Ama gôvdeli kahveler de uyanmama yardimci olabilir diye düşündüm.Ben de zevk için içmek istiyorum ama gerçekten uyanık kalmam lazım.
Kafein konusuna gelecek olursam araştırmalar paylaşilmış okudum gerçekten bilgilendirici ama şöyle bir şey var işin ayrintisina girmeden bakarsak,kafeine karşı tölerans gelişir evet.Ama bunun çaresi daha fazla kafeindir.Yani çok çabuk tölerans gelişen bir şey değil aslında.Kafeinin uyandirma etkisi ise cAMP yi parçalayan enzim olan fosforiesterazı inhibe eder.cAMP sizin bir cok hormonunuzun etkisini gerçeklestirmek icin gerek duyulan aracıdır.Bu sayede uyanık kalırsınız.Diğer merkezi sinir sistemi yolakları çok daha ayrintili ve çok fazla etken var.Yani kafein gerçekten enerji veriyor.Bu arada tus a hazırlanıyorum.O yüzden kafein şart :)

Cevaplar icin teşekkur ederim.Aslında kafein orani arabicalarda birbirine yakin diye biliyorum.Ama gôvdeli kahveler de uyanmama yardimci olabilir diye düşündüm.Ben de zevk için içmek istiyorum ama gerçekten uyanık kalmam lazım.
Kafein konusuna gelecek olursam araştırmalar paylaşilmış okudum gerçekten bilgilendirici ama şöyle bir şey var işin ayrintisina girmeden bakarsak,kafeine karşı tölerans gelişir evet.Ama bunun çaresi daha fazla kafeindir.Yani çok çabuk tölerans gelişen bir şey değil aslında.Kafeinin uyandirma etkisi ise cAMP yi parçalayan enzim olan fosforiesterazı inhibe eder.cAMP sizin bir cok hormonunuzun etkisini gerçeklestirmek icin gerek duyulan aracıdır.Bu sayede uyanık kalırsınız.Diğer merkezi sinir sistemi yolakları çok daha ayrintili ve çok fazla etken var.Yani kafein gerçekten enerji veriyor.Bu arada tus a hazırlanıyorum.O yüzden kafein şart :)
Ben sınav zamanlarımda modiwake, ritalin vs kullanıyordum. Kahveyle birleşince uyumanın imkanı yok. Tabi tavsiye etmem kesinlikle, yan etkisi çok. Kahve miktarınızı arttırmaktan başka çare yok gibi. Ve kahve dopamin salımını arttırdığı için, dopamin içeren yiyecekleri fazla tüketmenizi tavsiye ederim. Bizzat kendimden biliyorum, dopamin eksikliği yaşam kalitesini çok düşürüyor. Tabi siz daha iyi biliyorsunuzdur

Nescafe vb. hazır kahvelerin içeriğinde robusta ağırlıktadır ve bildiğim kadarıyla robustalar kafein olarak arabica'dan iki kat daha zengin. Bu yüzden zevk amaçlı içtiğimiz aromatik arabicalar alıştığınız kafein ihtiyacınızı gidermekte yetersiz kalabilir. Arkadaşların önerdiği gibi kahve miktarını artırabilir; ya da tus çalışması esnasında eskisi gibi granül kahve kullanabilirsiniz.

Son düzenleme:
Bende de kahvenin bir etkisi olmuyor. Sadece 3 fincan ve üzeri içersem ki içmiyorum genelde, ama birbirine yakın zamanlarda içtiğimde enerjiye benzer tuhaf bir etkisi oluyor, ben biraz olumsuz yaşıyorum bu etkiyi. Yatmaya çok yakın arka arkaya içmişsem uyumakta zorlanıyorum, ama bence uyanık kalabilmek için aradan 2-3 saat geçmeden yeniden bir bardak kahve içmek gerekiyor 😄

Geri