S
Silinen üye 2846
Guest
Herkese Selam,
Birçok sorum var. Öncelikle hikayemi ve serüvenimi anlatmak istiyorum
.
10 Yıl kadar önce bir süre iş gereği Italya'da kaldım. Adamlar iş arasında 5dk mola verse hadi espresso içelim modundalar, vallahi günde 5-10 kez espresso kalpten gidecektim
. Bir ara Milano'da kaldığım evde "Mokapot" ile kahvemi kendim yaptım. Çok lezzetliydi. Istanbul'a döner dönmez kendime aynısından bir mokapot aldım (Italya'dan kahve de getirdim). Aynı lezzeti asla alamadım.
Yıllar geçti, kahve hevesim yeniden depreşti. Tüm videoları izledim, tüm yazıları okudum desem yeridir. Mokapot'ta ne kadar dikkat etsemde acımış bir tat alıyordum. Dark roasted yerine biraz daha blonde kahvelere geçtim sonuç aynı. Sıcak su ile başlama, ılık su ile başlama, soğuk su ile başlama hiç bişey kar etmedi.
Sonra bir baktım, garip garip cihazlar çıkmış, dedim alayım bir tane
. Kompresso, Aeropress, Nanopresso ve Flaire vs... Gönül Flaire'den yanaydı sonra daha ucuz ve kullanımı kolay olması sebebi ile nanopresso aldım. Single shot bana yetmez diye Barista Kit de aldım. Burda 2. serüven'im başladı. Tabi işin içine birde öğütücü girdi. İşin rolls royce'u olan Commandante yine pahalıma gittiği için Timemore C2 aldım ve dertlerin bir kısmı burda başlıyor.
İlk aldığım shot'lar biraz ekşimsiydi. Sebepleri araştırıldı. Birçok sebep gösterilsede genellikle kahve çekirdeklerinin bayatlığına bağlandı (Birçok siteden tadım kahve setleri söyledim, iş yerinin ordaki meşhur birkaç kahveciden çektirdim. O yüzden bayat kahve ihtimaline çok inanmıyorum). Timemore C2 ile öğütüm ayarımı 10 clickten 13 click'e getirince bu ekşimsilik birazcık kayboldu. 16gr kahve yerine 13 gr kahveye düşürdüm, daha az tamp ediyorm. Bilmiyorum hangisi doğru daha ne ile oynayabilirim.
Bir diğer konu söylediğim tadım kahvelerinde tadım notalarını alamıyorum
. Acaba Sorun benim demleme yöntemim ve aletimde mi? Bu konuda şöyle bir isteğim var. Kısmet olurda şu pandemi biterse; Istanbul'da güvenir 3.nesil kaliteli bir kahveci var mı bu notaları hissedebileceğim ,gidip denemek istiyorum. Sıkıntı tat almamda mı, elimdeki kahvelerde mi, yoksa alette mi(nanopresso) yoksa demleme metotumda mı? (Allahımmmm ne çok değişken var)
İçtiğim kahve günde 1-2'yi geçmez. O yüzden çok pahalıya kaçmadan yarı profesyonel bir kahve makinesi almayı düşünüyorum.
(Hemen araya başka bir soru sokuşturayım
, Günde 1-2 kahve için elektrikli öğütücü gerekli mi? Timemore C2 yetmez mi?)
Yine incelemeler izledim, (yabancı videolar, kahvesakalın incelemesi, gelbura'nın incelemeleri v.s). Gözüme kestirdiğim 3-4 model var.
-Gaggia RI9480/11 NEW CLASSIC PRO
-Lelit Anna PL41TEM
-Lelit Grace PL81T
-Lelit PL91T Victoria
Şimdi temel anlamda hepsi iyi makineler, Gaggia'da PID yok!, Basınç ve Sıcaklık göstergesi yok!
Lelit Anna'da 57 mm portafilter var.
Lelit Victoria'da 58 mm portafiltre var ama çok pahalı
1-2 kahve için bu kadarı gerekli mi?
Lelit Anna ve Lelit Grace arasında kalsam neden pahalı olanı tercih etmeliyim
?????
Bu arada su koyma haznesi olarak en güzeli gaggia, lelit'in bu konuda dizaynı neden kullanışsız anlamış değilim.
Birçok sorum var. Öncelikle hikayemi ve serüvenimi anlatmak istiyorum

10 Yıl kadar önce bir süre iş gereği Italya'da kaldım. Adamlar iş arasında 5dk mola verse hadi espresso içelim modundalar, vallahi günde 5-10 kez espresso kalpten gidecektim

Yıllar geçti, kahve hevesim yeniden depreşti. Tüm videoları izledim, tüm yazıları okudum desem yeridir. Mokapot'ta ne kadar dikkat etsemde acımış bir tat alıyordum. Dark roasted yerine biraz daha blonde kahvelere geçtim sonuç aynı. Sıcak su ile başlama, ılık su ile başlama, soğuk su ile başlama hiç bişey kar etmedi.
Sonra bir baktım, garip garip cihazlar çıkmış, dedim alayım bir tane

İlk aldığım shot'lar biraz ekşimsiydi. Sebepleri araştırıldı. Birçok sebep gösterilsede genellikle kahve çekirdeklerinin bayatlığına bağlandı (Birçok siteden tadım kahve setleri söyledim, iş yerinin ordaki meşhur birkaç kahveciden çektirdim. O yüzden bayat kahve ihtimaline çok inanmıyorum). Timemore C2 ile öğütüm ayarımı 10 clickten 13 click'e getirince bu ekşimsilik birazcık kayboldu. 16gr kahve yerine 13 gr kahveye düşürdüm, daha az tamp ediyorm. Bilmiyorum hangisi doğru daha ne ile oynayabilirim.
Bir diğer konu söylediğim tadım kahvelerinde tadım notalarını alamıyorum

İçtiğim kahve günde 1-2'yi geçmez. O yüzden çok pahalıya kaçmadan yarı profesyonel bir kahve makinesi almayı düşünüyorum.
(Hemen araya başka bir soru sokuşturayım

Yine incelemeler izledim, (yabancı videolar, kahvesakalın incelemesi, gelbura'nın incelemeleri v.s). Gözüme kestirdiğim 3-4 model var.
-Gaggia RI9480/11 NEW CLASSIC PRO
-Lelit Anna PL41TEM
-Lelit Grace PL81T
-Lelit PL91T Victoria
Şimdi temel anlamda hepsi iyi makineler, Gaggia'da PID yok!, Basınç ve Sıcaklık göstergesi yok!
Lelit Anna'da 57 mm portafilter var.
Lelit Victoria'da 58 mm portafiltre var ama çok pahalı

Lelit Anna ve Lelit Grace arasında kalsam neden pahalı olanı tercih etmeliyim

Bu arada su koyma haznesi olarak en güzeli gaggia, lelit'in bu konuda dizaynı neden kullanışsız anlamış değilim.