• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kafam çok karışık, Ortaya Karışık (Makine tavsiyesi, Çekirdek, espresso, nanopresso, mokapot v.s :D)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Silinen üye 2846
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
S

Silinen üye 2846

Guest
Herkese Selam,

Birçok sorum var. Öncelikle hikayemi ve serüvenimi anlatmak istiyorum :D.

10 Yıl kadar önce bir süre iş gereği Italya'da kaldım. Adamlar iş arasında 5dk mola verse hadi espresso içelim modundalar, vallahi günde 5-10 kez espresso kalpten gidecektim :p. Bir ara Milano'da kaldığım evde "Mokapot" ile kahvemi kendim yaptım. Çok lezzetliydi. Istanbul'a döner dönmez kendime aynısından bir mokapot aldım (Italya'dan kahve de getirdim). Aynı lezzeti asla alamadım.

Yıllar geçti, kahve hevesim yeniden depreşti. Tüm videoları izledim, tüm yazıları okudum desem yeridir. Mokapot'ta ne kadar dikkat etsemde acımış bir tat alıyordum. Dark roasted yerine biraz daha blonde kahvelere geçtim sonuç aynı. Sıcak su ile başlama, ılık su ile başlama, soğuk su ile başlama hiç bişey kar etmedi.

Sonra bir baktım, garip garip cihazlar çıkmış, dedim alayım bir tane :D. Kompresso, Aeropress, Nanopresso ve Flaire vs... Gönül Flaire'den yanaydı sonra daha ucuz ve kullanımı kolay olması sebebi ile nanopresso aldım. Single shot bana yetmez diye Barista Kit de aldım. Burda 2. serüven'im başladı. Tabi işin içine birde öğütücü girdi. İşin rolls royce'u olan Commandante yine pahalıma gittiği için Timemore C2 aldım ve dertlerin bir kısmı burda başlıyor.

İlk aldığım shot'lar biraz ekşimsiydi. Sebepleri araştırıldı. Birçok sebep gösterilsede genellikle kahve çekirdeklerinin bayatlığına bağlandı (Birçok siteden tadım kahve setleri söyledim, iş yerinin ordaki meşhur birkaç kahveciden çektirdim. O yüzden bayat kahve ihtimaline çok inanmıyorum). Timemore C2 ile öğütüm ayarımı 10 clickten 13 click'e getirince bu ekşimsilik birazcık kayboldu. 16gr kahve yerine 13 gr kahveye düşürdüm, daha az tamp ediyorm. Bilmiyorum hangisi doğru daha ne ile oynayabilirim.

Bir diğer konu söylediğim tadım kahvelerinde tadım notalarını alamıyorum :D. Acaba Sorun benim demleme yöntemim ve aletimde mi? Bu konuda şöyle bir isteğim var. Kısmet olurda şu pandemi biterse; Istanbul'da güvenir 3.nesil kaliteli bir kahveci var mı bu notaları hissedebileceğim ,gidip denemek istiyorum. Sıkıntı tat almamda mı, elimdeki kahvelerde mi, yoksa alette mi(nanopresso) yoksa demleme metotumda mı? (Allahımmmm ne çok değişken var)

İçtiğim kahve günde 1-2'yi geçmez. O yüzden çok pahalıya kaçmadan yarı profesyonel bir kahve makinesi almayı düşünüyorum.
(Hemen araya başka bir soru sokuşturayım :D, Günde 1-2 kahve için elektrikli öğütücü gerekli mi? Timemore C2 yetmez mi?)
Yine incelemeler izledim, (yabancı videolar, kahvesakalın incelemesi, gelbura'nın incelemeleri v.s). Gözüme kestirdiğim 3-4 model var.
-Gaggia RI9480/11 NEW CLASSIC PRO
-Lelit Anna PL41TEM
-Lelit Grace PL81T
-Lelit PL91T Victoria

Şimdi temel anlamda hepsi iyi makineler, Gaggia'da PID yok!, Basınç ve Sıcaklık göstergesi yok!
Lelit Anna'da 57 mm portafilter var.
Lelit Victoria'da 58 mm portafiltre var ama çok pahalı :D 1-2 kahve için bu kadarı gerekli mi?

Lelit Anna ve Lelit Grace arasında kalsam neden pahalı olanı tercih etmeliyim :D ?????

Bu arada su koyma haznesi olarak en güzeli gaggia, lelit'in bu konuda dizaynı neden kullanışsız anlamış değilim.

kendi makinemi sattigim ve reklam olmayacagi icin rahat rahat konusabilirim artik :D

kesinlikle Breville Mini Barista’yi da listenize alin. Ozellikle baslangic icin cok iyi bir f/p cihazi. Pre infusion, pid, 58 mm portafiltre, dizayn, kullanim kolayligi. Hepsi cok basarili, bir goz atabilirsiniz :)

Hocam bu aralıkta sıkışan herkese önerdiğim gibi glendayı önereceğim.

Sebepleri:

1. Kazan boyutu victoria, rancilio silvia gibi makinelerle aynı (300 mm pirinç), kazanı Grace'ten daha büyük. Yanılmıyorsam ısıtıcı gücü de daha yüksek.
2. PID var. Bulduğun incelemelere göre gayet stabil çalışıyor.
3. 58 mm
4. Diğerlerine göre 2.000 TL daha ucuz. 6300 TL fiyatı, %5 de kulüp indirimi var.

Son düzenleme:
kendi makinemi sattigim ve reklam olmayacagi icin rahat rahat konusabilirim artik :D

kesinlikle Breville Mini Barista’yi da listenize alin. Ozellikle baslangic icin cok iyi bir f/p cihazi. Pre infusion, pid, 58 mm portafiltre, dizayn, kullanim kolayligi. Hepsi cok basarili, bir goz atabilirsiniz :)
Üstat arama yapınca, doğru düzgün satan yer bile yok :).

Eyw çok açıklayıcı olmuş... Bilgi seviyenize hayran kaldım.

Hocam bu aralıkta sıkışan herkese önerdiğim gibi glendayı önereceğim.

Sebepleri:

1. Kazan boyutu victoria, rancilio silvia gibi makinelerle aynı (300 mm pirinç), kazanı Grace'ten daha büyük. Yanılmıyorsam ısıtıcı gücü de daha yüksek.
2. PID var. Bulduğun incelemelere göre gayet stabil çalışıyor.
3. 58 mm
4. Diğerlerine göre 2.000 TL daha ucuz. 6300 TL fiyatı, %5 de kulüp indirimi var.

Dediğim gibi günde 1-2 kahve içiyorum kazanın çok büyük olması önemli mi?
Birde basın göstergesi yok. Çok gerekli mi bilmiyorum ama birşeyler ters gittiğinde elimde referans veri olur diye düşünüyorum.

4800 TL ye Lelit Grace var :P.

Brevilledeki Pid nasıl acaba? nerede ben göremedim çünkü. Pid monitörü ya da ayar yapma bölümü yok gibi görünüyor.

Üstat arama yapınca, doğru düzgün satan yer bile yok :).

Dediğim gibi günde 1-2 kahve içiyorum kazanın çok büyük olması önemli mi?
Birde basın göstergesi yok. Çok gerekli mi bilmiyorum ama birşeyler ters gittiğinde elimde referans veri olur diye düşünüyorum.

4800 TL ye Lelit Grace var :p.

Brevilledeki Pid nasıl acaba? nerede ben göremedim çünkü. Pid monitörü ya da ayar yapma bölümü yok gibi görünüyor.
PID var ama ayarlanabilir değil sanırım , 95 dereceye sabitliyor sadece.

Cafelat Robot demek istenmiş, böyle bir tepki vermenize gerek yok.

4800 TL ye Lelit Grace var :p.
O fiyatlar güncel değil, artık o fiyatları görmemiz de pek mümkün değil maalesef

PID var ama ayarlanabilir değil sanırım , 95 dereceye sabitliyor sadece.

Cafelat Robot demek istenmiş, böyle bir tepki vermenize gerek yok.

O fiyatlar güncel değil, artık o fiyatları görmemiz de pek mümkün değil maalesef

Tabi ki öyle bir tepki vermeme gerek yok. Vahiy özelliğim henüz aktive olmadı ama bu ramazanda halledeceğim inşallah.
"Sizi robot paklardan" beni cafelat robot'un pakladığını anlamadığım için üzgünüm :).

Madem uslüp dersi veriyoruz tepki ve cevaplarla ilgili. Belki konu şöyle gelişebilirdi: "cafelat robot diye bir forum başlığımız var, Flaire'ın fiyat dez avnatajından sizi kurtarabilir. Bir inceleyin isterseniz gibi" :D.

Yalnız forumdan beklentim yazıklarımda konusunda bir bilgi alabilmekti. Bilgi hariç herşeyi aldım.

İnsanlar vaktini ayırmış sizin başlığınıza cevap yazmış, bu tarzınızla bilgi alabilmeniz de pek mümkün değil hocam.

Sizi robot paklar yazmış bir arkadaş, gayet iyiniyetli bir öneri. "cafelat robot diye bir forum başlığımız var, Flaire'ın fiyat dez avnatajından sizi kurtarabilir. Bir inceleyin isterseniz" şeklinde yazmak gibi bir yükümlülüğü de yok. Siz isterseniz "forumda yeniyim robottan kastınız nedir hocam" diye sorabilirdiniz. Ama onun yerine yok vahiy özelliğim aktive olmadı, yok bilgi seviyenize hayran kaldım, yok forumdan beklentim şuydu vs. gibi hoş olmayan ifadeler kullanıyorsunuz.

Hiç kimsenin hiç kimseden karşılık beklemeden yardımcı olduğu bir kulüp burası. Dün akşam 22.55'te açmış olduğunuz başlığa bile şimdiden kaç kişi yazmış. Herkesin sizin makineniz için seferber olmasını bekliyorsunuz sanırım. Fakat 23.41'teki "bilgi seviyenize hayran kaldım" açıklamasından sonra kimsenin bilgi veresi gelmemiştir diye düşünüyorum

Tabi ki öyle bir tepki vermeme gerek yok. Vahiy özelliğim henüz aktive olmadı ama bu ramazanda halledeceğim inşallah.
"Sizi robot paklardan" beni cafelat robot'un pakladığını anlamadığım için üzgünüm :).

Madem uslüp dersi veriyoruz tepki ve cevaplarla ilgili. Belki konu şöyle gelişebilirdi: "cafelat robot diye bir forum başlığımız var, Flaire'ın fiyat dez avnatajından sizi kurtarabilir. Bir inceleyin isterseniz gibi" :D.

Yalnız forumdan beklentim yazıklarımda konusunda bir bilgi alabilmekti. Bilgi hariç herşeyi aldım.
Haklısınız çok yardımcı olmamışız bilgi konusunda. ben genel olarak sorularınıza cevap vermeye çalışayım, mutlaka eksik noktaları tamamlayan arkadaşlar olacaktır.
Öncelikle espressoda ilerlemek istiyorsanız timemore c2 yeterli değil. Elektronik öğütücü tavsiye ederim, ama günde 1-2 tane espresso için elektrikli öğütücüye gerek yok derseniz espressoda ince ayar imkanı sunan el değirmenlerine yönelebilirsiniz 1zpresso jxpro, comandante (red clix ile) gibi.
elektronik öğütücü için ise bütçe sıkıntınız yoksa eureka mignon ya da crono, var ise lelit fred modeli uygun olur diye düşünüyorum.
makine konusunda ise sizin beklentileriniz ve bütçeniz belirliyor olayı. öncelikle bu iş için ne kadarlık bir bütçe ayırabilirsiniz (değirmen dahil), kahveyi sütle mi içeceksiniz, günde kaç kez kullanacaksınız bunlar hep önemli kritlerler.
arkadaşlar size cafelat robot tavsiye etmiş, ben hiç kullanmadım, ancak kullananlar çok memnun. ben süt bazlı kahve tüketmiyorum derseniz sizin için güzel bir seçim olabilir, güzel espressolar elde ederek tadım notlarına ulaşabilirsiniz. ama değirmen şart.
eğer ben mutlaka yarı otomatik makine istiyorum diyorsanız, bütçenizi söyleyin ona göre yardımcı olmaya çalışalım.

timemore un ince çekim için ayrı burr ü var. Bir bakın isterseniz

Cafelat robot, flair..
Bu ürünler hiç de pratik değil. Kullanıcıların mesajlarından videolarından belli oluyor.

Günde tüketilecek 20g kahve için bu kadar ekipmana gerek yok. Minimalist yöntemler konusuna göz atabilirsiniz.
Espresso için alacağınız makine bir süre sonra sıkıntı verecek başka makine arayışına devam edilecek. Daha iyi değirmen gerekecek.. resmen sektörün istediği şekilde hareket edeceksiniz . Bunun yerine enerjiyi kaliteli kahve bulmak ve kahve kavurma üzerine yönlendirebilirsiniz. Espresso yerine filtre kahve tercih ediniz.

Bir şekilde, çeşitli bahaneyle 20g kahve tüketimi gerekiyor. İşin özü bu. Aroma arayışı da geçici.
Üstat şirkette "Delonghi Esam6600 Primadonna" var ama şirketçe güzel kahve verdiğine inanmıyoruz. İçiyormuyuz içiyoruz orası ayrı :D.

Ne yazık ki hangi hobi olursa olsun, çok ucuz şekilde başlayıp, bir şekilde sizi beni çarklarına dahil edip, ciddi harcamalara yöneltiyor :D.

İnsanlar vaktini ayırmış sizin başlığınıza cevap yazmış, bu tarzınızla bilgi alabilmeniz de pek mümkün değil hocam.

Sizi robot paklar yazmış bir arkadaş, gayet iyiniyetli bir öneri. "cafelat robot diye bir forum başlığımız var, Flaire'ın fiyat dez avnatajından sizi kurtarabilir. Bir inceleyin isterseniz" şeklinde yazmak gibi bir yükümlülüğü de yok. Siz isterseniz "forumda yeniyim robottan kastınız nedir hocam" diye sorabilirdiniz. Ama onun yerine yok vahiy özelliğim aktive olmadı, yok bilgi seviyenize hayran kaldım, yok forumdan beklentim şuydu vs. gibi hoş olmayan ifadeler kullanıyorsunuz.

Hiç kimsenin hiç kimseden karşılık beklemeden yardımcı olduğu bir kulüp burası. Dün akşam 22.55'te açmış olduğunuz başlığa bile şimdiden kaç kişi yazmış. Herkesin sizin makineniz için seferber olmasını bekliyorsunuz sanırım. Fakat 23.41'teki "bilgi seviyenize hayran kaldım" açıklamasından sonra kimsenin bilgi veresi gelmemiştir diye düşünüyorum
Üstat 1.si sen niye alındın. Sen güzelce bak bunlara alternatif olabilecek bir öneride bulunmuşsun. Laf etmemişiz. Bakmışız araştırmışız. Çok erişilebilir olmadığını düşünmüşüm v.s.

2. si arkadaşınız garip uslübu yerine benim gereken cevabı vermem sizi neden rahatsız etti?

3.forumlar bilgi paylaşmak amaçlı kullanılır benim bildiğim kadarı ile. Şu şöyle mi diye bir soru sormak yerine, şunu denedim, şöyle bir sonuç aldım. Eksik gedik varsa bilen (istiyorsa) cevaplar. Tabiki kimse cevaplamak zorunda değil. O zamanda başlık boş kalır. Onun yerine yazılanlar haricinde cevaplar vermek ne derece doğru. Ya biz "cafelat robot" diye bişey bulduk denedik, şöyle memmnunuz gibi bir cevap bile değil.

4. Makinem için seferber olun da dememişim. Aklımda 3-4 makine var incelemelerini izledim. Eksi ve artı bunları gördüm, bu konularda ilerde şunda problem yaşabilirsin diyen olur, ya bende bu makinadan vardı. Çok memnun kaldım, yada hiç memnun kalmadım diyen olabilir. Hani bilgi paylaştıkça çoğalırya. Hani bin bilsen de bir bilene danış ya!

5. "Sizi robot paklar." Yani bak ben öyle bir biliyorum ki, senin sordukların hiç bişey. Konu ile alakası olmasa bile söyleyeyim. Bildiğimi göstereyim. Böyle bir cevaba ne yazılır. Neyse siz soru sorduğunuzda böyle bir cevap gelince "olgunlukla karşılarsınız". Benim kabalığım.

Neyse çok ta anlatmaya zorlamayayım. Istediğinizi savunun, istediğinizi düşünün. O uslübumdan sonra cevap veresiniz gelmemişse, özellikle siz cevap vermeezseniz mutlu olurum. Boşuna tartışmayalım :). Başlıkta isteyen olursa, bilgi aktarır.

Bu tarz polemiklere girmeyi hiç haz etmem ancak birşekilde içinde buluyoruz kendimizi.
Konu nedir? Espresso makinesi tavsiyesi, ben ne cevap vermişim sizi robot paklar, robot nedir espresso makinesi, burası neresi forum, sorduğunuz soruyla ilgili birsürü konu mevcut, siz lütuf edip bir arama tuşuna basıp nedir bu robot diye düşüneceğinize gitmişsiniz "Yani bak ben öyle bir biliyorum ki, senin sordukların hiç bişey. Konu ile alakası olmasa bile söyleyeyim. Bildiğimi göstereyim." şeklinde bir düşünceye kapılmışsınız. Size başka söyleyecek birşey bulamıyorum ve forumun en sevdiğim özelliği olan engelleme tuşuyla veda ediyorum.

Haklısınız çok yardımcı olmamışız bilgi konusunda. ben genel olarak sorularınıza cevap vermeye çalışayım, mutlaka eksik noktaları tamamlayan arkadaşlar olacaktır.
Öncelikle espressoda ilerlemek istiyorsanız timemore c2 yeterli değil. Elektronik öğütücü tavsiye ederim, ama günde 1-2 tane espresso için elektrikli öğütücüye gerek yok derseniz espressoda ince ayar imkanı sunan el değirmenlerine yönelebilirsiniz 1zpresso jxpro, comandante (red clix ile) gibi.
elektronik öğütücü için ise bütçe sıkıntınız yoksa eureka mignon ya da crono, var ise lelit fred modeli uygun olur diye düşünüyorum.
makine konusunda ise sizin beklentileriniz ve bütçeniz belirliyor olayı. öncelikle bu iş için ne kadarlık bir bütçe ayırabilirsiniz (değirmen dahil), kahveyi sütle mi içeceksiniz, günde kaç kez kullanacaksınız bunlar hep önemli kritlerler.
arkadaşlar size cafelat robot tavsiye etmiş, ben hiç kullanmadım, ancak kullananlar çok memnun. ben süt bazlı kahve tüketmiyorum derseniz sizin için güzel bir seçim olabilir, güzel espressolar elde ederek tadım notlarına ulaşabilirsiniz. ama değirmen şart.
eğer ben mutlaka yarı otomatik makine istiyorum diyorsanız, bütçenizi söyleyin ona göre yardımcı olmaya çalışalım.
Cevap için teşekkkürler.
Genel anlamda Espresso'cuyum.

Sanırım Flair(cafelat robot) tarzı manuel ön makinelerin ısıtma problemleri oluyor. 2K ya yakın parayı ona vermek yerine 4K gaggia new classic'e vermek daha matıklı gibi (bence) :D. Tabi farklı tecrübesi olan varsa dinlemeye açığım. (süt eklentisi olmazsa olmaz değil ama insan psikolojisi para vermişken o da olsun diyor :) )

Aslında bütçe çok sıkıntı değil ama birazcık cimriyim bu konuda :D. 6K bence yarı otomatik bir espresso makinası için max harcanması gereken bütçe (evde günlük 2 kahve içecek biri için ):D.

Anladığım kadarı ile Timemore yeterli olmayacak, elektronik öğütücü şart gibi. Dediğiniz modelleri inceledim. Öğütü için de 2K bütçe ayırmak gerekiyor sanırım :(.

Bu tarz polemiklere girmeyi hiç haz etmem ancak birşekilde içinde buluyoruz kendimizi.
Konu nedir? Espresso makinesi tavsiyesi, ben ne cevap vermişim sizi robot paklar, robot nedir espresso makinesi, burası neresi forum, sorduğunuz soruyla ilgili birsürü konu mevcut, siz lütuf edip bir arama tuşuna basıp nedir bu robot diye düşüneceğinize gitmişsiniz "Yani bak ben öyle bir biliyorum ki, senin sordukların hiç bişey. Konu ile alakası olmasa bile söyleyeyim. Bildiğimi göstereyim." şeklinde bir düşünceye kapılmışsınız. Size başka söyleyecek birşey bulamıyorum ve forumun en sevdiğim özelliği olan engelleme tuşuyla veda ediyorum.
Allah razı olsun. Kaostan beslenen insanları sevmem.

Akademik camiada genelde bişeyden bahsedilirken referans verilir, kısaltmalar adında konu başlığı açılır. Tutup bir matematiksel konudan bahsediyorken bir anda fizikte şöyledir diyip herkesin bildiğini düşünerek devam etmezsin. Vs. Vs.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri