• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kaç gram kahve kullanmalıyım? Timemore c2 için klik tavsiyesi ? Filtre kahve demlemek için makine tavsiyesi?

BoraBakırcı

Yeni Üye
İsim
Bora
Daha fazla  
İsim
Bora
Öncelikle bu başlığı hem kendim hem de kahve demleye başlayacaklar için açıyorum.(Forumda bu soruların daha önce açılmış başlıkları varsa linklerseniz çok sevinirim)
Filtre kahve birkaç yıldır tüketiyorum fakat şimdiye kadar hep rastgele bir yerden çekilmiş kahve alıp makinede demleyerek tükettim burayla karşılaştıktan sonra daha iyi nasıl yapabileceğimi düşündüm ve forumdan yazılar okumaya başladım.Bunun sonucunda timemore c2 edindim ve forumda gördüğüm bir kahve sitesinden çekirdek alıp çekip tüketmeye başladım ama aklımda hala bir sürü soru var.

Kaç ml için ne kadar kahve kullanmalıyım ?(Ekteki kahve makinesinde kağıt filtre ile demliyorum)
Timemore c2 de hangi demleme yöntemi için kaç klik olduğuna nereden ulaşabilirim ?
Filtre kahve için kağıt filtrenin markası fark ediyor mu ?
Filtre kahveyi en verimli şekilde hangi yöntemlerle demleyebilirim ?
Elimde ekteki philips marka filtre kahve makinesi modeli var bu zamana kadar bunda demledim fakat yeterli mi bilmiyorum fikir alabilir miyim?
Kahve demleme konusunda kendimi geliştirmek için neler yapmalıyım ?

Ekli dosyalar

• Kahve makinesi.jpg
    Kahve makinesi.jpg
    76.7 KB · Görüntüleme: 10
Ne yazık ki her sorunuza değil ama bir kaçına cevap verebileceğim.

Kahve:Su oranı biraz ilginç ama en önemlisi sizin için hangisi en kullanışlısıysa o. Ben manuel demlemelerimde 1:15 ve bazen 1:16 kullanıyorum. Makine kullanımında ise 60gr/1litre ölçüsü daha kullanışlı oluyor çünkü rahatlıkla kullanmak istediğim kahve kadar suyu hesaplayabiliyorum hızlıca. Tercihinize göre kullanmak istediğiniz kahve miktarını 15 veya 16 ile çarparak gerekli suyu hesaplayabilir, veya litre başına 60 gram'ı fincana göre bölerek kullanabilirsiniz, örneğin bir fincanı 200ml baz alabilirsiniz ve sonuç fincan başına 12gram olur, 250ml baz alabilirsiniz bu durumda da 15 gram olur. Ben 2 kişilik için filtre kahve makinesi kullanıyorum ve 30gram/500ml, kahveye susamış hissediyorsam da 36gram/600ml kullanıyorum.

Değirmenle birlikte gelen kitapçıkta son sayfalara doğru referans klik aralığı yazıyor, bunları baz alabilirsiniz. Fakat filtre kahve makineleri için daha kalın öğütüm tavsiye ederim, akış hızına bağlı acılık olmaması için, örneğin 22 klik.

Verim açısından kişisel görüşüm tek kişilik demlemelerinizde V60, iki ve üzeri toplu demlemeler için de filtre kahve makinesi. Tabi ki tek kişilik için de makine kullanabilirsiniz, bu tamamen kişisel tercih, ve ben bu kadar otomatik bir dünyada daha manuel yöntemleri tercih ediyorum ve keyif alıyorum.

Demleme konusunda gelişim için tek bir cevap var: zaman ve pratik. Su, demleme, kavrum, teknik, öğütüm kalınlığı gibi daha teorik konuları tabi ki okuyarak öğrenebilirsiniz, fakat zamanla pratiğe dökmeden ne yazık ki olmuyor. Manuel demlemeler aslında bu yönden kendinizi en geliştirebileceğiniz yöntemler. Örnek olarak filtre kahve makinenizde kullandığınız su, kahvenin öğütümü ve ölçüsü önemliyken V60 gibi bir yöntemde su sıcaklığı, döküş stili, kağıt, döküş sayısı, döküş süresi, demleme süresi, elle müdahaleler (rao spin, bir araçla kahve yatağını karıştırma), su döküş yüksekliği ve hızı gibi bir çok değişken var. Fakat kanımca da öğrenme açısından en faydalı yöntem ve demleme şekli. Bir eksisi, başlangıç maliyeti. En başta bir tartı, V60 dripper ve öğütücü gerekiyor, bunlar en temel ekipmanlar. Fakat bunun üstüne filtre seçimi, gooseneck kettle, server da girdiğinde maliyeti doğal olarak başlangıç için yüksek.

Kahveyi sevmeniz ise sizi en çok gelişime itecek, güdüleyici olacaktır. Mükemmel fincanı kovalarken kaybolmamak, yazan her şeyi fincana çıkarmak için kahveden ziyade ekipmana ve demlemeye fazla odaklanmak sizi soğutup, topyekün bıktırabilir.

Bu arada son anda aklıma geldi, gelişim konusunda 'cupping (kahve tadımı)' yapmak da sizi çok geliştirecektir ve demlerken neyi hedeflemeniz, neyi fincanda beklemeniz gerekriğini gösterecektir.

Makine demlemelerimde de v60 da yaptığım gibi 1-15 ya da 1 - 16 gibi bir oran kullanıyorum. Oldukça dengeli kahveler alabiliyorum. Filtre kağıdı olarak rossmandan aldığım filtreleri kullanıyorum. Öğütüm kalınlığı için molent kullanıcısı olduğumdan timemore hakkında fikir sahibi değilim

Öncelikle bu başlığı hem kendim hem de kahve demleye başlayacaklar için açıyorum.(Forumda bu soruların daha önce açılmış başlıkları varsa linklerseniz çok sevinirim)
Filtre kahve birkaç yıldır tüketiyorum fakat şimdiye kadar hep rastgele bir yerden çekilmiş kahve alıp makinede demleyerek tükettim burayla karşılaştıktan sonra daha iyi nasıl yapabileceğimi düşündüm ve forumdan yazılar okumaya başladım.Bunun sonucunda timemore c2 edindim ve forumda gördüğüm bir kahve sitesinden çekirdek alıp çekip tüketmeye başladım ama aklımda hala bir sürü soru var.

Kaç ml için ne kadar kahve kullanmalıyım ?(Ekteki kahve makinesinde kağıt filtre ile demliyorum)
Timemore c2 de hangi demleme yöntemi için kaç klik olduğuna nereden ulaşabilirim ?
Filtre kahve için kağıt filtrenin markası fark ediyor mu ?
Filtre kahveyi en verimli şekilde hangi yöntemlerle demleyebilirim ?
Elimde ekteki philips marka filtre kahve makinesi modeli var bu zamana kadar bunda demledim fakat yeterli mi bilmiyorum fikir alabilir miyim?
Kahve demleme konusunda kendimi geliştirmek için neler yapmalıyım ?
Bir videomu ekleyeyim. Kanalda sorularınızın bir kısmının cevabı var.

Hepinize çok teşekkür ederim değerli bilgileriniz için sanırım her soruma cevap buldum.Herkese iyi akşamlar dilerim

Filtre kahve makinesi için kaç klikte öğütmek gerek?
Oran 1-16 mı olmalı?

20/30 klik arası her türlü ayarı denedim, Delonghi elektrikli öğütücünün kalına yakın ayarı ile demlediğim kahvenin tadını bir türlü alamıyorum şaşırtıcı bir şekilde.

Kahve kavurucunun önerisi 1200ml için 72gr kahve.
Deniz tuzu kalınlığında öğütün demiş.

Son düzenleme:
Geri