Merhabalar,
Altı ayı aşkın süredir1Zpresso K-Ultra kullanıyorum. Almadan önce uzun bir araştırma (yerli-yabancı kaynaklar) sürecim oldu, arkadaş çevremden deneyimlediğim farklı değirmenler de vardı. Gerek tasarımı gerek ayar mekanizması ve kullanım kolaylığından ötürü tercih ettim. İncede de kalında da öğütüm süre ve kalitesini oldukça başarılı buldum. Fire kaybı düşük. Temizliğine özen gösterirseniz statik elektriklenmesi oldukça az, ihtiyaca göre çekirdekler nemlendirildiğinde (rdt tekniği) tertemiz çıkıyor.
Ağırlıklı olarak V60'ı tercih etsem de, french press, metal filtre, elektrikli kahve makinesi, espresso ve Türk kahvesi için de öğüttüm. Hepsinde iyi sonuçlar verdiğini düşünüyorum. Yerli - yabancı yorumlarda ana karakteri filtre öğütüm diye vurgulanıyor. Bunun nedeni çok ince öğütümlerde biraz yorması.
0-10 ana tıkırtı (click) ve her biri içinde 10 ara tıkırtı (toplam 100) olan ayar mekanizmasında 2 ve altında açık / açık-orta olarak kavrulmuş çekirdekleri öğütmek kas gücü olarak biraz zorluyor. Kaymaz silikon bilezikle (tutacak) çok daha kolay hale geliyor. Türk kahvesini pudra kıvamında tercih edenlerin 1,5 - 1,6 öğütüme inmesi gerekiyor. Aromatik tatlar için 2 - 2,6 iş görüyor. Bu bağlamda çok ince öğütümler için daha ergonomik değirmenler (espresso değirmenleri) tercih edilebilir. Ayrıca ayar bileziğinde max 10 tıkırtı görünse de değirmenden değirmene biraz fark etmek üzere 12 - 13'e çıkabiliyor. Ama genelde en iri öğütüm olarak french presslerde dahi 11-11,5 yeterli oluyor.
Bu değirmenle ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli konu ana temizliğini yaparken söküp takma kısmı. Parça sayısı az, söküp takması, temizliği oldukça basit. Sökülmesi gereken ana parça sayısı gerçekte olduğundan az, bu nedenle hangi parçaların söküleceğine videolardan bakmakta yarar var. Yoksa garanti kapsamı dışına çıkıyor, daha da kötüsü kalibrasyonu yapamayabiliyorsunuz. Nazik ve özenli davranırsanız kalibrasyon ayarı da değirmenin genel karakteri gibi rahat ve basit. Yalnız, kalibrasyonu yaparken, zorlamaya gelmiyor, sıkışma / kilitlenme riski var. Güçlü, dayanıklı bir değirmen olsa da ayar bileziği biraz hassas. Bu durum göz korkutmasın, kullanım kılavuzu ve videoları dikkatle izleyip mantığını kavrarsanız gerisi çok kolay.
Kullanım ömrü olarak ort. 200 kg deniyor. Bu tutarlılığı gösterirse çoğumuzun bildiği güçlü markalar içerisinde ömürlük dediğimiz estetik öğütücülerden biri.