• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

James Hoffmann'ın ''A Better One Cup V60'' Metodunu İnceliyoruz - Ünlü Kahve Reçetelerini Deniyoruz

orkunustel

Barista
İsim
Orkun Üstel
Gelen talepler üzerine Ünlü Kahve Reçetelerini Deniyoruzun 4. bölümünü A Better One Cup V60 metodunu incelemek kaçınılmazdı artık. :) Bir de güzel bir soru gelmişti James Hoffmann'ın anlattığı ajitasyon yüksekten döküp dökmeme durumuna dair siz ne düşünüyorsunuz diye, video öncesinde de onun testini yapıp video içerisinde paylaştım. :)

Reçeteye dair ufak tefek bir iki şey unuttum maalesef, yatağa yuva açmak ve sonunda hafifçe çalkalamak gibi. Fakat bunların etkisinin 100 C sıcaklıkta suyun etkisinin yanında çok büyük bir fark yaratacağını düşünmüyorum şahsen. Yine de fark var mı diye soru gelirse eğer, haftaya dener, yorumlarda bu soruyu da cevaplarım tabi ki. :)

O zaman, keyifli seyirler!

Deneyimi El Salvador Tablon ile gerçekleştirdim.

Tarifi birebir denemeye çalıştım sadece Timemore C3 ile 12 klik deneyimledim. Bitiş süresi 3'20" gibi bitti. 13 klik daha doğru olacak gibi duruyor.

Kahve gerçekten keyifli bir çıktı verdi bu şekilde de.

Kendi tarifiyle yan yana denemekte fayda var.

Emeklerinize sağlık!

Deneyimi El Salvador Tablon ile gerçekleştirdim.

Tarifi birebir denemeye çalıştım sadece Timemore C3 ile 12 klik deneyimledim. Bitiş süresi 3'20" gibi bitti. 13 klik daha doğru olacak gibi duruyor.

Kahve gerçekten keyifli bir çıktı verdi bu şekilde de.

Kendi tarifiyle yan yana denemekte fayda var.

Emeklerinize sağlık!
Afiyet olsun dostum. ☕☕

• Timemore 1 Cup Plastik Dripper
  • Timemore 01 Filtre Kağıdı
  • Clean Cup - Rwanda Coko - Yıkanmış
  • AOÇ Su - 96 derece
  • CMD: 23 click (Hoffman ek video içeriğinde absürt olarak 25-30 diyor ama yorumlarda düzelterek 18-23'e çekti)
Tarifi birebir uyguladım. 21 click'te tıkanma yaptı ve 4dk'yı geçen bir demleme oldu. 23 click'te tam 3:05 civarı bitti.

Her iki demlemede de keyif aldığımı söyleyemem. Aeropress 11gr - 200ml tarifiyle yaptığım demlemeyle bariz farklar mevcuttu. Orkun Bey'in de videolarda belirttiği gibi Hoffman'ın 30gr-500ml 2 cup demleme tarifini, 15gr-250ml'ye oranlayıp yaptığımızda bile daha "iyi" sonuçlar elde edilebiliyor.

• Timemore 1 Cup Plastik Dripper
  • Timemore 01 Filtre Kağıdı
  • Clean Cup - Rwanda Coko - Yıkanmış
  • AOÇ Su - 96 derece
  • CMD: 23 click (Hoffman ek video içeriğinde absürt olarak 25-30 diyor ama yorumlarda düzelterek 18-23'e çekti)
Tarifi birebir uyguladım. 21 click'te tıkanma yaptı ve 4dk'yı geçen bir demleme oldu. 23 click'te tam 3:05 civarı bitti.

Her iki demlemede de keyif aldığımı söyleyemem. Aeropress 11gr - 200ml tarifiyle yaptığım demlemeyle bariz farklar mevcuttu. Orkun Bey'in de videolarda belirttiği gibi Hoffman'ın 30gr-500ml 2 cup demleme tarifini, 15gr-250ml'ye oranlayıp yaptığımızda bile daha "iyi" sonuçlar elde edilebiliyor.
Deneyim paylaşımınız için teşekkürler. 100 C'ın çok çok yoğun ve açık olduğunu bildiğiniz kahvelere uygulanmasında fayda var. Yoksa burada kahveyi iyi veya kötü çıkaran çoklu basamak değil su sıcaklığı olacaktır bence. Onun dışında beş basamak oluşu iyi bana kalırsa süre manipülasyonu açısından kolaylaştırıcı bir yanı var bence.

Açıkcası reçetelerin kullanılan kahveye, kavurulan profile göre değişiceği ve çeşitlilik göstereceği mantıklı bir görüş olacaktır. Tek bir reçete ile farklı kahvelerde belirli başlı değişkenleri yakalayabilirsiniz elbette ama kullandığınız kahve, ekipman, su, demleme tarzınız birebir olmadıkça hatta olsa bile her seferinde farklı bir tecrübe ile karşılaşabiliyoruz.

İçersinde bulunduğumuz atmosfer, odanın sıcaklığı, kahvenin tazeliği, gaz salınımından kaç gün sonra öğütüldüğü, gaz salınımı olmadan öğütülmesi vb. bir sürü değişken olduğu için demlediğimiz tüm kahveler o ana özel değiştirilemez tekil bir olgu oluyor. Daha sonrasında kopyalarını yapmaya, varyasyonlarını deneyimlemeye veya aldığımız duyumlara en yakın sonuçlarda değerler almaya çalışıyoruz.

Daha önce bununla ilgili Tetsu Kasuya metodu incelemesinde bulunmuştum. Belirli başlı parametreleri öne çıkarsalarda, kişinin o an kendine deneyimlediği ve duyumladığı tadı farklı bir zaman diliminde aynı parametreleri yakalayıp yapabilmesi ki bu oldukça imkansız bir şey, o kahveyi o ana özel tekil bir olguya çeviriyor gibi duruyor.

Bunun gibi reçeteler bölgesel kahvelere nasıl yaklaşmamız gerektiğini, uyguladığımız etkilerin nasıl değişkenlere yol açtığı konusunda bize oldukça yardımcı oluyor. Anlatımınız için teşekkür ediyorum, keyifli bir video olmuş, yeni reçetelerin denenmesi, farklı uygulamaların görülmesini sabırsızlıkla bekliyorum :)

Açıkcası reçetelerin kullanılan kahveye, kavurulan profile göre değişiceği ve çeşitlilik göstereceği mantıklı bir görüş olacaktır. Tek bir reçete ile farklı kahvelerde belirli başlı değişkenleri yakalayabilirsiniz elbette ama kullandığınız kahve, ekipman, su, demleme tarzınız birebir olmadıkça hatta olsa bile her seferinde farklı bir tecrübe ile karşılaşabiliyoruz.

İçersinde bulunduğumuz atmosfer, odanın sıcaklığı, kahvenin tazeliği, gaz salınımından kaç gün sonra öğütüldüğü, gaz salınımı olmadan öğütülmesi vb. bir sürü değişken olduğu için demlediğimiz tüm kahveler o ana özel değiştirilemez tekil bir olgu oluyor. Daha sonrasında kopyalarını yapmaya, varyasyonlarını deneyimlemeye veya aldığımız duyumlara en yakın sonuçlarda değerler almaya çalışıyoruz.

Daha önce bununla ilgili Tetsu Kasuya metodu incelemesinde bulunmuştum. Belirli başlı parametreleri öne çıkarsalarda, kişinin o an kendine deneyimlediği ve duyumladığı tadı farklı bir zaman diliminde aynı parametreleri yakalayıp yapabilmesi ki bu oldukça imkansız bir şey, o kahveyi o ana özel tekil bir olguya çeviriyor gibi duruyor.

Bunun gibi reçeteler bölgesel kahvelere nasıl yaklaşmamız gerektiğini, uyguladığımız etkilerin nasıl değişkenlere yol açtığı konusunda bize oldukça yardımcı oluyor. Anlatımınız için teşekkür ediyorum, keyifli bir video olmuş, yeni reçetelerin denenmesi, farklı uygulamaların görülmesini sabırsızlıkla bekliyorum :)
Dediklerinize sonuna kadar katılıyorum. Zira bundan dolayı her ürettiğim kahveye bir reçete yazıp paylaşıyorum. Ancak her reçetemin bir omurgası ya da araç tabiri ile şasesi oluyor. O şase etrafında biçimleniyor parçaları. Bu noktada zaten adı reçete olsa da ana hatlara baktığımızda hepsi birer teknik ya da metot da diyebiliriz çünkü parçaların oturduğu bir omurgası var. Bu yapı çevresindeki parçalarla oynayarak kahveler özelinde her zaman iyiye ulaşılabiliyor. Buradaki aranması gereken nokta hangi metodun kişinin günlük yaşantısında en kolay tekrarlayabileceği, uyabileceği metot olduğu. Yoksa su sıcaklığı bırakın memleketler arası farklılığı ya da suyun kompozisyonunu, rakımlar arası dramatik farklılıklarda ülke içerisinde dahi kaynama noktası değişiyor tabi.

Emeklerinize sağlık @orkunustel. Deneyimleriniz benim gibi ev demleyicileri için çok değerli. Iyi ki aktif olarak sosyal medyada ve forumlarda varsınız 👏🏼👏🏼👏🏼

Yüksek gramajli demlemelere ilişkin bilgi bulunabiliyor (James Hoffman'in 30 gr'lik demleme videosu gibi) ama genel olarak düşük gramajlar ile ilgili cok fazla deneyim paylaşımı göremiyorum (Ninety Plus reçeteleri hariç 🙃)

Acaba düşük gramajli demlemeler ile ilgili de bilgi paylasabilir misiniz? Ornegin 10 gram ile yapilan demlemelerde neleri daha farkli yapmak gerek? Sağlık ya da maliyet gibi nedenlerle kahve tuketimini azaltmaya çalışanlar için faydali olabilir bu bilgiler :)

Emeklerinize sağlık @orkunustel. Deneyimleriniz benim gibi ev demleyicileri için çok değerli. Iyi ki aktif olarak sosyal medyada ve forumlarda varsınız 👏🏼👏🏼👏🏼

Yüksek gramajli demlemelere ilişkin bilgi bulunabiliyor (James Hoffman'in 30 gr'lik demleme videosu gibi) ama genel olarak düşük gramajlar ile ilgili cok fazla deneyim paylaşımı göremiyorum (Ninety Plus reçeteleri hariç 🙃)

Acaba düşük gramajli demlemeler ile ilgili de bilgi paylasabilir misiniz? Ornegin 10 gram ile yapilan demlemelerde neleri daha farkli yapmak gerek? Sağlık ya da maliyet gibi nedenlerle kahve tuketimini azaltmaya çalışanlar için faydali olabilir bu bilgiler :)
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum. ✌️

Ben genellikle 15 gramdan reçete veriyorum, Patrik Rolf bir dönem ağırlıklı 12-13 gram demlemeler gösteriyordu kanalında. 10 gram demleyip paylaşan ben de pek görmedim. Sebebi büyük ölçüde süzülme içeren demlemelerde (percolation) 10 gramı sağlıklı, verimli bir şekilde demlemek gerçekten zor. İmersiyon metotlarda daha verimli bir çözüm alınabilir. O da zaten kahveyi koy, suyu ekle, dört dakika bekle kır süz şeklinde ilerlediği için imersiyon üzerinden paylaşmayı da kimse önemsememiştir tahminen. 10 gramı demlemeyi düşünüyorsanız bence amaç da azaltmaksa eğer 9 gramdan güzel bir cezve temin edip Türk Kahvesi yapın, kompleks kahvelerde Türk Kahvesi epey keyifli çıkıyor. ☕☕

Geri