• Kasım Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Kasım ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Milestone Coffee seçildi. Bu konudan Kasım ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

James Hoffmann FP Yönteminde Çekim Ne Kadar İnce Olmalıdır?

darkspace

Barista
İsim
Berkay
Daha fazla  
İsim
Berkay
Merhabalar, uzun süredir FP kahve demliyorum ve yakın zamanda James Hoffmann yöntemini denedim ve çok daha güzel bir kahve elde ettim. Bugün elime C2 öğütücüm geçtiği için orijinal tarifteki gibi medium, medium-coarse çekimle denemek istiyorum, fakat hala bu konuda yeni olduğum için çok ayırt edemiyorum. C2'de medium öğütüm için kaç klik tavsiye ediyorsunuz/kullanıyorsunuz?

Daha önce duymamış olan veya denemek isteyenler için tarif (bu benim kullandığım ölçü, normalde kahve oranı 1 litre suya 60 gram) :

14gr kahve, 300mL su
1. Sıcak su öğütülen kahvenin üstüne konur.
2. 4 dakikanın ardından üstteki kabuk karıştırılır ve iki tatlı kaşığı yardımıyla köpük ve üstte kalan bir kaç tanecik çıkarılır.
3. 5-8 dakika arası demlemeden sonra filtre suya değecek kadar indirilir ve yavaşça bardağa dökülür.

konudan bağımsız tavsiyem en orta numara ayar ne ise onu kullanın tadına bakın, sulu gibi geliyorsa inceltin koyu/acı geliyorsa kalınlaştırın ✌️ insanların söylediği numaralar hoşunuza gitmedikçe numarayı doğru kabul edip suçu kahvede, suda, ekipmanda ararsanız hem vakit kaybettirir size hem de kahve keyfinizden olursunuz. Ayrıca doğru kabul ettiğiniz öğütüm ayarı bile her kahvede aynı sonucu vermeyecektir.

konudan bağımsız tavsiyem en orta numara ayar ne ise onu kullanın tadına bakın, sulu gibi geliyorsa inceltin koyu/acı geliyorsa kalınlaştırın ✌️ insanların söylediği numaralar hoşunuza gitmedikçe numarayı doğru kabul edip suçu kahvede, suda, ekipmanda ararsanız hem vakit kaybettirir size hem de kahve keyfinizden olursunuz. Ayrıca doğru kabul ettiğiniz öğütüm ayarı bile her kahvede aynı sonucu vermeyecektir.
Tabi ki haklısınız bu konuda, teşekkür ederim yanıtınız için. Öğütümü inceltmem, kahvenin yoğunluğunu/sertliğini arttırabilir mi? Normal ölçüden daha az kahve koyuyorum biraz daha uzun süre gidebilmesi için fakat değirmen alınca, yakınımdaki kavurucunun çekirdeklerinin iyi işlenmediğini ve ticari bir kahve olduğunu tam anlamıyla gördüm, o yüzden bu kulvarda çok bir şey bekleyemiyorum tabi tat açısından :(.

kahve yoğunluğunu arttırabilir ama bu istenen bir yöntem değil çünkü siz kahveyi incelttikçe kahvenin odunsu ve acımsı tatları daha çok suda çözünmeye başlıyor, o yüzden teorik olarak daha kalın ama daha fazla gramajlı kahveler demlemek daha ince ve daha az gramajlı kahvelere göre daha aromatik olmakta.

kahve yoğunluğunu arttırabilir ama bu istenen bir yöntem değil çünkü siz kahveyi incelttikçe kahvenin odunsu ve acımsı tatları daha çok suda çözünmeye başlıyor, o yüzden teorik olarak daha kalın ama daha fazla gramajlı kahveler demlemek daha ince ve daha az gramajlı kahvelere göre daha aromatik olmakta.
Çok teşekkür ederim, o zaman bir de 20 gram demleme deneyeceğim, bazen yeni bir kahve aldığımda 14 ve 21 gram 300-320(henüz efsane kaan tartıyı almadım 😁 )gram su kullanarak deniyorum, ama çok farklılık olmadığı için 14 yapıyordum. Ama bunun sebebi büyük ihtimal şu ana dek sadece bir kere nitelikli çekirdek aldım ve demledim, ve doğru gramajda tadı da orantılı olarak çok güzelleşmişti.

23-28 klik arası kullanıyorum kalın tarifler ve fp için. Bu aralıklarda deneme yapmayı deneyebilirsiniz.
Referans noktası olan 24 klik ile öğütüm yaptım fakat bir sonraki demlememde 22 hatta belki 20 denesem çok mu ince kaçar diye düşünüyorum. Hoffmann metodunda çünkü normal FP çekiminden gözle görülür bir derecede daha ince kullanım var ve tavsiye ediliyor.

Gramajı artırmanızın ilk çözüm olacağını düşünmekle birlikte, Hoffman videosunda tahminen 22-24 klik inceliklerinde kullanıyor gibi.

tm kullanmıyorum, modifiye sözenim var ona rağmen iyi sonuçlar alıyorum Hoffman yönteminde. Gözlemlediğim kadarıyla Kasuya inceliği Hoffman yöntemi için ideal, siz bence 21-24 arası hepsini tek tek deneyin, not alın karar verin. Hoffman yöntemi eşsiz bir yöntem bence, aynı öğütüm ile standart demleme yapınca acı oluyor demlemelerim ama Hoffman yönteminde çok dengeli berrak ve aromatik bir fincan çıkıyor. (İsteyene uzun uzun gözlemlerimi açıklarım.)
Yalnız benim şahsi görüşüm, orta kavrum nitelikli kahvelerde, 1litre60g oranı baya ideal birçok deneme yaptım, kesinlikle oran çok önemli belki çok yağlı dark çekirdeklerde (Mehmet efendi Kolombiya gibi) sizin oranınız işe yarayabilir ama onun dışında 14e300 çok zayıf bir fincan verecektir size.

tm kullanmıyorum, modifiye sözenim var ona rağmen iyi sonuçlar alıyorum Hoffman yönteminde. Gözlemlediğim kadarıyla Kasuya inceliği Hoffman yöntemi için ideal, siz bence 21-24 arası hepsini tek tek deneyin, not alın karar verin. Hoffman yöntemi eşsiz bir yöntem bence, aynı öğütüm ile standart demleme yapınca acı oluyor demlemelerim ama Hoffman yönteminde çok dengeli berrak ve aromatik bir fincan çıkıyor. (İsteyene uzun uzun gözlemlerimi açıklarım.)
Yalnız benim şahsi görüşüm, orta kavrum nitelikli kahvelerde, 1litre60g oranı baya ideal birçok deneme yaptım, kesinlikle oran çok önemli belki çok yağlı dark çekirdeklerde (Mehmet efendi Kolombiya gibi) sizin oranınız işe yarayabilir ama onun dışında 14e300 çok zayıf bir fincan verecektir size.
Ne yazık ki dediğiniz gibi çok zayıf bir fincan veriyor, ben de korkanın çocuğu olmaz deyip bundan sonra 60gr/1l ölçüsünü kullanacağım. Az önce o şekilde demlediğimde ayırt edilebilir notalar olmasa da (malum, çekirdek ne yazık ki 250gramı 45-50₺ olan yerel bir kavurucudan olsa da hiç tutarlı değil) en azından zayıf ve acı bir kahve olmadı. 24 klikle denedim öncelikle, yarın da 22 ile deneyeceğim, ama büyük ihtimalle 24 tam ideali gibi duruyor sadece benim cimriliğim beni bu sonuca getiriyormuş 😁 😁

Fp için çoğu tadı alabileceğiniz reçete

35 click CMD
22 gr kahve
360 ml su

180 ml suyu 15 saniye dök, 5 saniye karıştır. Geriye kalan suyu da aynı şekilde dök ve karıştır. Kapağı 3 cm indir.
4.45'de, 5'de bitecek şekilde pistonu aşağıya indir ve hemen fincanlara dök.
Bu reçete ile kronotrop fermente ve diğer kahvelerdeki tadım notları çok bariz alabildim.

Fp için çoğu tadı alabileceğiniz reçete

35 click CMD
22 gr kahve
360 ml su

180 ml suyu 15 saniye dök, 5 saniye karıştır. Geriye kalan suyu da aynı şekilde dök ve karıştır. Kapağı 3 cm indir.
4.45'de, 5'de bitecek şekilde pistonu aşağıya indir ve hemen fincanlara dök.
Bu reçete ile kronotrop fermente ve diğer kahvelerdeki tadım notları çok bariz alabildim.
Uzun bir süre ben de çok benzer bir demleme yöntemi ile yaptım Hoffmann'a geçmeden önce. Eğer denemediyseniz mutlaka Hoffmann'ı da denemenizi tavsiye ederim çünkü daha temiz, daha dibinde toz olmayan bir fincan çıkıyor. Ama püf noktası döküm noktasında FP'in dibine düşen kahve parçacıklarını fazla hareketlendirmeden yavaş bir döküm yapmak.

Hoffmann'ın demleme yöntemi ile ilgili ben de birkaç şey söylemek istiyorum. Özellikle işyerinde fazla uğraşmamak adına french press demliyorum, yoksa evde genelde v60 kullanırım. Şimdiye kadar birçok yöntem denedim, Hoffmann'ın tarifi ile kesinlikle çok daha iyi sonuç almaya başladım. Çok daha berrak ve aromatik bir fincan çıkıyor kesinlikle. Ben süre olarak toplamda 8-9 dk bekletiyorum, 18-20 gr kahve ile french pressi en üste kadar dolduruyorum(1/16 gibi bir oran çıkıyor), pressi önceden ısıtınca soğuma problemi de olmuyor. Kesinlikle tavsiye ederim.

peki su kaç derece olmali

Geri